Retușat
Livia Furia
Editura Berg
An apariție: 2018
Colecția: Slice Olife Collection
Nr.pagini: 360
„Amintirile sunt susceptibile deformării și când nu putem accepta ce s-a întâmplat, tindem să includem sau excludem evenimente, ori să le transformăm în altceva pentru a supraviețui durerii.” Livia Furia intră în lumea numerelor triste, a cazurilor devenite statistică, ignorate de sistemul medical, social și, în general, de statul român, în acest slice of life. O carte unde numărul devine o persoană și statistica o întâmplare palpabilă. O carte despre traumă, despre satul românesc real, sărac, cu copii fără copilărie, bătrâni pentru care compasiunea e un mister și oameni corupți de putere.
Cum ar fi să-ți poți modifica viața? Să o bagi în Photoshop și să o schimbi cum îți place. Să ștergi o anumită întâmplare sau doar s-o alterezi. Sau poate să tai pe cineva. Să-l lipești în altă parte. Sau îl faci să dispară definitiv din viața ta. În poza de familie să le pui unora cornițe de diavol, iar altora să le dai pantalonii jos. Sau să-l îmbraci în armură pe El și să îl obligi să-ți ofere o floare. Să faci modificările subtile sau, dimpotrivă, să-i machezi pe toți ca pe clovni. Dar, sub masca zâmbitoare, să se vadă ei, cei adevărați.
Retușat de Livia Furia este un roman complex ce ne prezintă o poveste simplă dar dureros de realistă. Ne aduce în prim plan personaje „colorate” dar frumos conturate, oameni simpli de la țară, cu puțină educație sau deloc, oameni ce își duc traiul de zi cu zi, în sărăcia lor, cu defecte, temeri, frustrări. Fiecare are povestea sa, bună sau rea, dar banul este cel care guvernează viața tuturor.
Romanul Retușat m-a scos din zona mea de confort. Recunosc că nu este genul meu dar, cu toate acestea, cartea m-a captivat de la primele pagini.
Retușat are un stil simplu dar deosebit. Știe să te surprindă fără să vrei. Nu se sfiește să ne prezinte viața dură sau diferită a persoanelor de etnie rromă, cu mentalitatea specifică, obiceiurile și limbajul caracteristic lor, situații mai puțin normale sau anormale, ne prezintă fără „retușare” scene de sex, ne vorbește despre homosexualitate, iubire, prietene, trădare. Sunt aspecte ale realității noastre pe care nu le putem nega sau respinge.
Personajele principale ale cărții, Radu, Larisa, Matahală și Nucu sunt patru tineri complet diferiți dar pe care îi leagă o strânsă prietenie din timpul liceului. Larisa este singura care a făcut un pas înainte plecând la facultate. Ceilalți au rămas acasă, într-un sat uitat parcă de lume, ducându-și existența fiecare cum putea. Prietenia lor este strânsă fiind împreună mai tot timpul deși sunt aspecte care îi diferențiază. Matahală este sărac, trăiește de pe o zi pe alta, Radu visează să ajungă un scriitor celebru, iar Nucu, însurat după tradițiile țigănești, are bani cu care se fălește atât de „subtil” încât dă impresia că el este cel care ajută foarte mult. Întoarcerea Larisei acasă – odată cu abandonarea facultății după o ceartă cruntă cu iubita – întregește grupul.
„Fiecare dintre ei era o unitate complexă, o voce aparte în amalgamul care îi ținea unul lângă altul, o părticică din întreg, un individ care nu se dizolvă într-o masă comună, cu problemele sale, cu temerile, visele și iluziile sale. Stăteau împreună pentru că, instinctiv, înțelegeau puterea grupului, dar asta nu-i împiedica să funcționeze individual la fel de bine, îndepărtându-se de câte ori simțeau nevoia de altceva, pentru a sfârși, invariabil, împreună, legați de firele cu care își țeseau modelul complicat al vieții.”
Din păcate, odată cu întoarcerea acasă, Larisa va aduce în viața lor durere, frustrări, dar mai ales un trecut îngropat în străfundul minții și sufletului.
„Larisa venea și pleca din grup , iar ei acceptau asta cu ușurința adolescentului care are suficiente necazuri de unul singur și nu simte nevoia să se încarce prea mult și cu poverile altuia. Și, cu toate acestea, fata avea să le distrugă liniștea sub care se ascundeau de propriile probleme, forțându-i să ia decizii rapide ale căror consecințe le resimțeau până în ziua de azi.”
Radu și Larisa au avut în trecut o relație frumoasă, se iubeau cu avântul și patosul specific vârstei, dar o vorbă aruncată în vânt, năruie totul. Larisa pleacă cu sufletul sfâșiat, dorind să fugă cât mai departe. Radu rămâne acasă, sfâșiat de durere și conștient că a greșit dar cu speranța că viața îi va mai da o șansă. Și acum o iubește la fel de mult, dar știe că ceva în el s-a schimbat și, pe viitor, va acționa total diferit. Avea nevoie, doar, ca norocul să-i surâdă.
Până atunci, își duce existența molcom alături de fratele Mihnea și bunica Lucia dar, mai ales, petrece ore-n șir în fața calculatorului scriind la o poveste pe care o avea în minte, inspirându-se din viața de zi cu zi. Participă chiar și la un concurs literar în speranța că îl va câștiga și va reuși, astfel, să facă un pas înainte spre celebritate.
„Trimite-ne cea mai bună povestire a ta pe adresa redacției și poți avea șansa să fie publicată în prestigioasa revistă literară The World of Words!”
Deși este încrezător în talentul său și în originalitatea creației sale, fiind sigur că va câștiga, Radu va avea un șoc atunci când află că a pierdut în favoarea lui L.C. White. Cine se ascunde în spatele acestui pseudonim? Această întrebare îl va bântui mult timp și este hotărât să facă orice pentru a afla. Din păcate, nu avea de unde ști că această „operațiune” de a afla cine este persoana care i-a distrus visele îl va „sufoca”, îi va distruge și ultima fărâmă de inocență pe care o mai avea în suflet.
„Din cauza ei pierduse concursul de literatură. Din cauza ei pierduse visul de a fi publicat prima oară într-o revistă prestigioasă. Din cauza ei se simțise fără talent, un scriitoraș de duzină, pe care cititorii îl evitau.”
Se simte singur, are sufletul sfâșiat de durere, nu se poate destăinui nici fratelui, de care nu se simțea foarte apropiat, dar nici bunicii – o femeie care, la cei șaizeci de ani ai săi, se îndrăgostise și se comporta ca o adolescentă cu fluturi în stomac – dar îi are alături pe Matahală și Nucu. Aceștia sunt singurii care îl ajută să meargă înainte, să spere că mâine poate fi mai bine.
Dar, oare, prietenii au puterea de a șterge trecutul? Ce te faci însă când coșmarul unei întâmplări fatidice, petrecute cu ceva timp in urmă – la care toți au contribuit – îți bântuie nopțile, îți ia, încet dar sigur, siguranța zilei de mâine? Este prietenia atât de puternică încât finalul să fie diferit? Sunt sentimentele reale? Sau totul este de fațadă?
Ce ai face dacă viața ți-ar da posibilitatea să schimbi ceva din trecutul tău? Să poți modifica, să poți retușa evenimente, imagini, persoane, în funcție de dorințele tale? Nu uita însă: ești sigur că rezultatul va fi pe măsura dorințelor tale?
Cum vor acționa eroii noștri în lupta cu trecutul? Ce întâmplare tragică au trăit încât sunt dispuși să riște totul? Ce consecințe vor avea acțiunile lor? Au Larisa și Radu o nouă șansă la fericire? Sunt cei patru cu adevărat prieteni? Sau totul este o imagine distorsionată a realității?
„- Auzi, Leano? Când vom povesti despre asta, să-mi spui că tu l-ai lovit cu toporișca în frunte pe Fane.”
Da, există și un Fane . Ce rol joacă acesta în această poveste, rămâne să descoperiți singuri.
V-am făcut curioși? Îndrăzniți și citiți cartea . Dar, atenție! Retușat este o carte diferită, o poveste cu tâlc, pentru care îți trebuie deschidere.
Similare
16 Comments
Mirela Nenciu
Felicitări ,Mirela! Foarte tentantă recenzia ta!
Mirela Barbalata
Multumesc, Mire!
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări!
Mirela Barbalata
Multumesc, Tyna!
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia! Chiar are un subiect interesant romanul.
Mirela Barbalata
Multumesc, Ana!
Geo
Foarte interesantă recenzia, Mirela! Felicitări!
Mirela Barbalata
Merci, iubita!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia,felicitari ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
Oli
Felicitari Mirela, imi place foarte mult cum ai construit recenzia si cum ai perceput cartea. Am participat la Gaudeamus la lansarea cartii si am fost curioasa de atunci in privinta ei, iar recenzia ta imi intareste parerea ca este o carte deosebita. Remarc si foarte inspirata coperta, in ton cu subiectul si mesajul cartii.
Mirela Barbălată
Multumesc, Oli!
Da, coperta este inspirată
Oana - Crâmpeie de suflet
Te felicit pentru frumoasa recenzie!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Oana!
Fratiloiu Dorina Petronela
Frumoasa recenzie Mirela, felicitari!
Mirela Barbalata
Multumesc, iubita!