Să ne vedem cu bine în Havana de Chanel Cleeton, Editura Univers – recenzie
Să ne vedem cu bine în Havana
(Next Year in Havana – 2018)
Chanel Cleeton
Editura Univers
Traducere: Iulia Dromereschi
Nr. de pagini: 384
An apariție: 2021
Chanel Cleeton este autorul cel mai bine vândut al New York Times și USA Today al cărților alese îm cadrul clubului de carte Reese Witherspoon Book Club, Next Year in Havana (Să ne vedem cu bine în Havana), When We Left Cuba (Când am plecat din Cuba), The Last Train to Key West, The Most Beautiful Girl in Cuba.
Originară din Florida, Chanel a crescut cu poveștile despre exodul familiei sale din Cuba în urma evenimentelor revoluției cubaneze. Pasiunea ei pentru politică și istorie a continuat în anii petrecuți în Anglia, unde a obținut o diplomă de licență în Relații Internaționale de la Richmond, Universitatea Americană Internațională din Londra și un master în Politică Globală de la London School of Economics & Political Science. Chanel și-a primit și doctorul în drept de la Facultatea de Drept a Universității din Carolina de Sud.
Seria Familia Perez (The Perez Family)
- Să ne vedem cu bine în Havana – Next Year in Havana – 2018
- Când am plecat din Cuba – When We Left Cuba – 2019 – recenzie
- The Last Train to Key West – 2020
- The Most Beautiful Girl in Cuba – 2021
- Our Last Days in Barcelona – 2022
După moartea bunicii pe care a iubit-o nespus, o tânără americană de origine cubaneză călătorește la Havana, unde descoperă rădăcinile propriei identități, dar și un secret de familie ascuns de la Revoluție…
Havana, 1958. Fiică a unui magnat al zahărului, Elisa Perez, de 19 ani, face parte din înalta societate, în sânul căreia e ocrotită de tulburările politice din țara ei – până când începe o poveste de iubire clandestină cu un tânăr revoluționar…
Miami, 2017. Scriitoarea Marisol Ferrera a crescut ascultând poveștile romantice despre Cuba ale bunicii Elisa, care fusese nevoită să fugă împreună cu familia în timpul revoluției. Ultima dorință a Elisei este ca Marisol să-i împrăștie cenușa în țara în care s-a născut. Sosind la Havana, Marisol se confruntă cu contrastul dintre frumusețea tropicală atemporală a Cubei și climatul politic periculos. Când istoria familiei începe să iasă la lumină, iar Marisol se simte atrasă de un bărbat care are propriile lui secrete, va avea nevoie de lecțiile învățate din trecutul bunicii ei ca să înțeleagă adevăratul sens al curajului.
O tulburătoare poveste de iubire, în același timp un roman despre curaj, despre moșteniri de familie și datorii patriotice care se întind peste generații. – Entertainment Weekly
Cleeton a adus unei lumi dispărute un omagiu plin de atmosferă, bine ancorat în realitatea politică a vremii, dar și plin de speranța pentru viitor. Citind cartea, și tu vei miroși parfumul livezilor în floare, vei gusta un fel de mâncare cubanez, numit ropa vieja și vei simți lumina soarelui pe față. – Stephanie Dray, autoarea unui bestseller din topul New York Times
Un roman minunat, plin de pasiuni interzise, secrete de familie, curaj sacrificiu. – Reese Witherspoon
Acest roman istoric, care are Cuba drept fundal, e exact de ce ai nevoie că să ai senzația aceea de vacanță de vară. – Bustle
Să ne vedem cu bine în Havana de Chanel Cleeton este o carte emoționantă și tulburătoare despre destin, pasiuni, alegeri, familie, rădăcini și curajul de a o lua de la capăt.
„Uneori, cel mai curajos lucru pe care-l poți face e să decizi să pleci când nu mai e înțelept să rămâi.”
Este o carte plină de atmosferă, a cărei acțiune merge pe două fire împletite – trecut și prezent -, misterul persistând până aproape de final, tehnică pe care am mai întâlnit-o la Kate Morton și mi-a plăcut mult.
Ca să pricepi povestea din prezent trebuie să o deslușești mai întâi pe cea din trecut, iar mai presus de toate trebuie să înțelegi contextul istoric în care se desfășoară ambele.
Istoria recentă a cubanezilor a fost plină de frământări, lupte și nedreptăți. Mulți dintre ei au fost nevoiți să ia calea exilului, lăsându-și însă o parte din suflet pe tărâmul natal.
„Să fii în exil înseamnă ca lucrurile pe care le iubești cel mai mult pe lume – aerul pe care îl respiri, pământul pe care calci – să-ți fie luate. Există de cealaltă parte a unui zid, sunt și nu sunt, neschimbate de vreme și de condiții, păstrate într-o amintire perfectă dintr-o țară a viselor.”
Pentru exilați, speranța să se întoarcă în Cuba idilică gravată în memoria lor nu piere niciodată și se transmite următoarei generații, care se naște cu acest dor în sânge.
”Exilații sunt istorici, păstrători ai memoriei unei Cube pierdute și aproape uitate.”
„Ca exilați, speranța aceea e gravată în sufletele noastre, învățată de la naștere… Să ne vedem cu bine în Havana este urarea din care nu ne oprim, pentru că visul nu devine realitate.”
Povestea din prezent se petrece în anul 2017. Marisol Ferrera a fost crescută practic de bunica ei, Elisa, după ce părinții ei au divorțat pe când ea avea doar trei ani.
Elisa se născuse în Cuba ca fiică a unui magnat al zahărului și dusese o viață plină de opulență până la căderea regimului lui Batista. Fugise în America împreună cu familia în timpul revoluției, însă păstrase permanent în suflet o nostalgie legată de țara natală, fermecând-o pe micuța Marisol cu tot felul de povești romantice legate de aceasta. Ultima dorință a Elisei a fost aceea ca cenușa ei să fie dusă în Cuba, fără a-i preciza lui Marisol unde anume.
Încă de la sosirea în Cuba, Marisol este fermecată de frumusețea tropicală atemporală a Cubei, însă nu poate să ignore tensiunea subtilă ce plutea în aer. Deși Fidel Castro nu mai era, regimul politic era în continuare unul opresiv. Luis, ghidul ei în incursiunea prin Havana, pare fermecător și relaxat, însă ascundea un secret, potențial periculos atât pentru el cât și pentru cei apropiați lui.
Pe firul din trecut ne întoarcem în anul 1958, unde nemulțumirile ce mocneau prevesteau izbucnirea iminentă a unui vulcan ce avea să răstoarne întreaga orânduire socială de până atunci. Pe acest fundal tulbure ia naștere o iubire imposibilă între Elisa și Pablo, un tânăr revoluționar idealist și curajos.
Pe măsură ce acțiunea din ambele fire înaintează, mai multe secrete tulburătoare ies la iveală. Știm deja că povestea din trecut nu a avut un final fericit, dar Marisol și Luis vor putea avea vreo șansă?
Spre final avem parte de o răsturnare de situație, cele două fire unindu-se spectaculos prin intermediul unei persoane din trecut ce intervine spectaculos în prezent. Vă invit să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.
O carte captivantă, plină de atmosferă, pe care o recomand cu drag!
Citate:
„Să fii cubanez înseamnă să fii mândru – este cel mai important, dar și cel mai cumplit blestem, deopotrivă. Nu slujim regi, nu plecăm capul, ne purtăm necazurile în spinare de parcă nici n-ar conta. Există o artă, o artă a purtării ca și cum totul ar fi lipsit de efort, ca și cum lumea noastră ar fi aurită, când realitatea este că genunchii de sub rochia de mătase ți se clatină sub povară. Suntem mătase și dantelă, iar dedesubt, oțel.”
„Havana este romantică și idilică, deși dovezile contrariului sunt peste tot. Poate că să fii cubanez este ca o sabie cu două tăișuri: suntem totodată realiști pragmatici și visători pasionați.”
„Viața e prea scurtă să fii precaută, Marisol, să fii cuminte, să faci ce se așteaptă de la tine, nu să-ți urmezi inima. Uită-te la noi. Azi aveam totul, a doua zi zăcea ca un castel de nisip lovit cu piciorul. Nu se știe niciodată ce îți rezervă viața.”
„Havana este un oraș frumos, umbrit de tristețe și, totuși, lucrul remarcabil este că oamenii nu par să fi fost anunțați. Râd, iar aerul pare jubilant. Ritmul frenetic cu care sunt obișnuiți este înlocuit de o atmosferă efervescentă, care dă impresia că viața este doar o mare petrecere. Cubanezii au cele mai puține motive de râs, comparativ cu oricine din jurul lor, dar râd cel mai tare.”
„Când ești tânăr, viața pare să pună punct când este doar o virgulă. Nu știi niciodată ce urmează și asta e frumusețea vieții. Dacă s-ar întâmpla totul așa cum ne dorim, așa cum plănuim, am rata cele mai bune părți, plăcerile neașteptate.”
12 Comments
Mirela Barbălată
Ai reușit să mă ispitești cu aceasta recenzie plină de căldură. O poveste pe care vreau să o descopăr. Mulțumesc pentru frumoasa recomandare și felicitări pentru recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur! Cu mult drag!
Oli
Minunata recenzie, intensa si plina de culoare, felicitari si multumesc pentru recomandarea deosebita, pare extrem de interesanta aceasta poveste!
Tyna
Mulțumesc! Cu tot dragul!
Daniela Balan
O carte tentantă ! Foarte frumoasă și emoționantă recenzia , felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Deja ma tenta cartea, acum sunt sigura ca e o lectura captivanta si pe gustul meu. Multumesc pentru recomandarea super faina!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Geo
Mulțumesc mult pentru recomandare.
Tyna
Cu mult drag!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia, tulburătoare povestea!❤️ Felicitari și mulțumesc mult pentru recomandarea captivanta❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!