Delicatese Literare
Recenzii

Șah-mat, cu dragoste de Ali Hazelwood, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Șah-mat, cu dragoste

(Check & Mate – 2023)

Ali Hazelwood

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Elena Arhire

Nr. de pagini: 336

An apariție: 2023

Ali Hazelwood este o autoare multiplu publicată – dar vai, doar de articole despre știința creierului, revizuite de colegii de breaslă, în care nimeni nu flirtează cu nimeni și faza cu „au trăit împreună până la adânci bătrâneți“ nu se aplică întotdeauna. Este originară din Italia și a locuit în Germania și Japonia înainte de a se muta în Statele Unite pentru a urma un doctorat în științe neurologice. A devenit de curând profesor universitar, fapt care îi dă fiori reci pe spate. Când nu e la serviciu, Ali poate fi văzută alergând, mâncând prăjituri sau urmărind filme științifico-fantastice împreună cu înălțimile lor pisicile (și cu soțul ei doar-mai-puțin-felin).

Mallory Greenleaf a terminat cu șahul. Fiecare mutare contează în zilele noastre; după ce acest sport a dus la distrugerea familiei sale cu patru ani în urmă, Mallory se concentrează asupra mamei și surorilor sale și asupra slujbei fără perspective care îi permite să își întrețină familia. Asta până când acceptă fără tragere de inimă să joace într-un ultim turneu caritabil și, fără să știe prea bine cum, îl învinge pe celebrul Nolan Sawyer, actualul campion mondial și băiat rău al șahului.

Înfrângerea lui Nolan în fața unei necunoscute șochează pe toată lumea. Ce este și mai derutant? Dorința lui de a o înfrunta pe Mallory. Ce fel de strategie aplică Nolan? Cea mai inteligentă mișcare pentru Mallory ar fi să plece. Pentru ea, jocul s-a terminat. Dar victoria îi deschide ușa către premiile în bani de care are atâta nevoie și, în ciuda a tot ce se întâmplă, nu se poate abține să nu se simtă atrasă de enigmaticul strateg...

Pe măsură ce urcă în clasament, Mallory se luptă să-și țină familia în siguranță, departe de jocul care a distrus-o de la bun început. Și în vreme ce dragostea ei pentru sportul pe care a vrut cu disperare să-l urască începe să se reaprindă, Mallory își dă seama rapid că jocurile nu sunt doar pe tablă, că lumina reflectoarelor este mai strălucitoare decât și-a imaginat, iar competiția poate fi feroce.

Dar și atât de atractivă... și inteligentă... și exasperantă...

„Ali Hazelwood este regina comediilor romantice spumoase, iar Șah-mat, cu dragoste este cea mai reușită carte a ei de până acum.” – ALEX ASTER, autoare de bestsellere New York Times

„Șah-mat, cu dragoste mi-a furat inima de la prima pagină – este în același timp poveste de dragoste romantică, studiu de caracter provocatoare și o privire fascinantă în lumea șahului. N-am putut s-o las din mână!” – RACHEL LYNN SOLOMON

Mi-au plăcut mult precedentele cărți ale autoarei – Ipoteza iubirii, Cu dragostea în minte, Teoria iubirii, astfel că abia am așteptat să descopăr și Șah-mat, cu dragoste.

Am vrut tare mult să-mi placă această carte, chiar am vrut…

Eram familiarizată deja cu tiparul autoarei – doi eroi geniali, povestea scrisă la persoana întâi din perspectiva eroinei, care are impresia la început că eroul o urăște, deși adevărul era exact contrariul, o ceartă urmată de o despărțire dureroasă aproape de sfârșit și un final fericit, în care se risipesc toate neînțelegerile, ambii eroi realizând cât de mult se iubesc și că celălalt este sufletul lui pereche.

Nu tiparul previzibil m-a deranjat, ci faptul că nu am putut rezona aproape deloc cu eroina cărții, iar motivul certei din final mi s-a părut de-a dreptul stupid.

Nu pot să-mi argumentez punctele de vedere fără a da spoilere, astfel că citiți în continuare doar dacă nu vă deranjează să le aflați.

Eroul cărții, Nolan Sawyer, mi-a plăcut foarte mult, lui nu am ce să-i reproșez – extrem de inteligent, sexy, carismatic, cerebral, dulce, amuzant, altruist și iertător.

În schimb eroina, Mallory Greenleaf, a reușit să mă enerveze foarte tare de mai multe ori.

Să o luăm pe rând.

În primul rând, motivul renunțării la șah mi s-a părut tras de păr. Încă de la primele pagini, am înțeles că viața i s-a schimbat dramatic în urmă cu patru ani, totul având legătură cu șahul și tatăl ei. Copleșită de o vină obscură, al cărei motiv îl vom afla abia spre final, Mallory, care era cea mai inteligentă din clasă și căreia i se oferiseră mai multe burse la universități de prestigiu, a ales să nu-și continue studiile, preferând în schimb să se angajeze ca mecanic auto la un atelier auto, unde era plătită de mizerie, fiind nevoită să facă ture duble sau chiar triple pentru a-și susține financiar familia – medicamentele costisitoare ale mamei, ipoteca împovărătoare a casei și taxele școlare ale surorilor ei.

Sinceră să fiu, m-am așteptat ca vina care o măcina să provină din ceva mult mai dramatic, cu o legătură directă cu șahul. Am crezut că ea a insistat să participe la un turneu de șah, iar tatăl ei a făcut accident în drum spre locația unde avea să se desfășoare acesta dar motivul a fost cu totul altul.

În al doilea rând, nu am înțeles de ce Ali Hazelwood a ales să o prezinte pe Mallory ca fiind bisexuală și foarte libertină în alegerea partenerilor sexuali. Cu multă nonșalanță, Mallory a precizat la un moment dat că părinții ei au fost foarte deschiși la minte și le-au încurajat (pe ea și surorile ei) să experimenteze, luându-și doar măsurile minime de protecxție. Având în vedere că drama familiei ei a fost declanșată de infidelitatea tatălui ei (cu o arbitră de șah, e drept), m-aș fi așteptat ca Mallory să refuze mai degrabă să practice sexul ca un sport de agrement decât să renunțe la șah.

E drept că eu nu joc șah decât le nivel de amator și nu mă pricep la jocurile de mare anvergură, dar mi se pare puțin probabil ca un campion mondial en-titre să fie învins cu ușurință, fără o sursă de distragere, de o cvasi-necunoscută care nu mai practicase șahul de peste patru ani.

În fine, ajung și la ce m-a deranjat cel mai mult – cearta din final.

După ce Mallory și Nolan au avansat în relația lor, ajungând iubiți, Mallory s-a certat urât de tot cu el, spunându-i chiar că îl urăște, aflând că… el fusese sponsorul bursei ei nesperate la șah! O bursă care îi oferise o sumă lunară generoasă de bani, care îi dăduse posibiliatea să participe la turnee prestigioase, unde avusese șansa să câștige sume substanțiale, prin care își scosese familia din colaps financiar, plătind medicamentele pentru mama ei, care se simțea acum mult mai bine, achitase ipoteca pe casă, scăpând de coșmarul să fie date afară din casă, achitase taxele școlare și extracurriculare pentru surorile ei… Și, culmea tupeului, Nolan mai și aranjase ca ea să fie dată afară de la slujba ei de mecanic auto, unde câștiga un salariu de mizerie și mai era și angajată fără forme legale… Clar, Nolan merita să fie pus la zid pentru toate astea!

Pentru un adevărat geniu la șah, Mallory dă dovadă de o crasă lipsă de logică sau, mai grav, de un egoism feroce, în ciuda altruismului de care ea crede că dă dovadă. Dintr-un orgoliu nemăsurat, ea este pe punctul să renunțe la meciul decisiv pentru titlul de campion mondial, dotat cu un premiu de… trei milioane de dolari! Că ea se încăpățâna să-și rateze în continuare viața e una, dar să nu realizeze că astfel le condamna din nou la sărăcie pe mama și surorile ei, plus lovitura gravă de imagine dată clubului de șah la care activase, mi se pare cu totul de neînțeles și chiar de neiertat.

Norocul lui Mallory a fost că mai multe persoane s-au grăbit să-i tragă  câteva palme (la figurat), trezind-o la realitate. Finalul fericit de care a avut în cele din urmă parte a fost numai și numai meritul acestora…

Vă invit să descoperiți singuri în carte întreaga poveste!

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.rocarturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *