Delicatese Literare
Recenzii

Șapte porți. Originile lui Jayden Wiker de Radu Octavian, Editura StoryCraft Publishing – recenzie

Șapte porți. Originile lui Jayden Wiker

Radu Octavian

Editura StoryCraft Publishing

Nr. de pagini: 254

An apariție: 2020

Jayden Wiker, un tânăr student de 22 de ani, băiat de bani gata dintr-o familie disfuncțională, considerat de profesorii săi unul dintre cei mai deștepți elevi din district, ajunge obsedat de ideea de a deveni supraom.

Adus la disperare de inutilitatea încercărilor lui, intră în contact cu un individ misterios, pe nume Randall Blackwell, care îi oferă o unealtă cu care poate conjura demoni.

Omul a avut dintotdeauna sentimentul că, undeva dincolo de concretul acestei lumi, există ceva mai mult, un sens al vieții pe care omenirea în ansamblul ei nu a ajuns să îl descopere încă, deși unii indivizi l-au căutat și, se spune, l-au și găsit.
Protagonistul romanului „Șapte porți. Originile lui Jayden Wiker” este chiar un tânăr care bate la porțile necunoscutului. Inteligent, ușor arogant, cu o situație financiară foarte bună, Jayden Wiker își permite să devină blazat în legătură cu tot ceea ce compune societatea și să încerce să descopere acel ceva care să îl ajute să treacă dincolo de un anumit nivel de autosuficiență. Mai exact, scopul lui este acela de a trece din stadiul deja îmbâcsit și puțin ofertant de om la cel de supraom, care să îi deschidă noi căi și posibilități de acțiune.
Iubitor al senzațiilor tari, obișnuia să se cațere pe clădiri înalte, cum era clădirea Peakbon, de multe ori alături de Olivia, iubita pe care dorea să o convingă de importanta demersurilor sale în a accede la nivelul următor, însă aceasta nu îi împărtășea pasiunea către ocult, preferând să se concentreze asupra facultății. Evident că cinicul Jayden nu dă doi bani pe facultate, fiind foarte realist și aspru totodată în legătură cu modul în care se studiază în acea instituție, fapt cu care nu am putut să nu fiu, măcar în parte, de acord. Jayden e un antisocial aparte, care dorește mai mult decât ceea ce îi oferă superficialitatea lumii, lipsa de originalitate, de creativitate a profesorilor și a studenților îl face determinat să nu lase lucrurile așa. Are o relație distantă cu părinții săi, tatăl – un om foarte bogat și mama, ambasador într-o țară străină, pe care o vede o dată pe an.
Olivia este o fire sensibilă, care a suferit profund când fostul ei prieten, Kevin, a ales un zbor prăbușit de pe numita clădire Peakbon. Tipica „the girl next door”, Olivia e frumoasă, populară, neprovenind dintr-o familie avută precum Jayden, dorind să urce pe scara socială prin propriile forțe. Sinuciderea lui Kevin a lăsat răni adânci în sufletul fetei, însă ea își dorește cu sinceritate o relație bună cu Jayden, căruia însă Olivia începe să i se pară plafonată.
Scotocind după orice pistă care l-ar putea aduce în prezența unui maestru, a supranaturalului, Jayden dă de un personaj foarte misterios, Randall Blackwell, în a cărui bibiliotecă descoperă cartea „Șapte porți”. Acesta este primul pas dintr-o serie de aventuri plasate la confluența unor lumi, cea cotidiană și cea a paranormalului.

”La jumătate de metru distanță de raftul cu cărți am putut deja să disting scrisul de pe cotorul cărții: Șapte Porți. Ca hipnotizat am simțit nevoia să întind mâna către carte.

“N-o atinge, prostule!”, a strigat Randall, de parcă un copil avea de gând să își introducă mâna în foc. “Rămâi acolo și ascultă-mă! Din momentul în care vei atinge acea carte nu va mai exista cale de întoarcere. Vei păși pe un drum în care spiritul tău va fi supus la grele încercări. Vei descoperi o lume care va depăși imaginația minții, o lume în care vei vedea cum se organizează căpeteniile întunericului și armatele de îngeri. Vei fi prins în acest război și, în cazul în care te vei dovedi un războinic abil pe câmpul de luptă al lumilor paralele, vei avea controlul asupra unor forțe de care majoritatea oamenilor sunt speriați până în măduva oaselor. Ai auzit clar ce am spus?”

“Da…”, am zis eu cu un nod în gât.”

Experimentele lui Jayden se dovedesc periculoase, atât pentru el, cât și pentru Olivia și alți oameni cu care cei doi intră în contact. Jayden trebuie să privească adânc în interiorul său, pentru a afla unele adevăruri care să îi fie de folos în încercările prin care va trece, care implică ritualuri, morți misterioase, un inel magic și influența nefastă a unui succubus.
Dorința de cunoaștere care adeseori vine cu un preț, conform legendei biblice a mărului edenic, dar și tema introspecției, a realității care trebuie învățată și înțeleasă la un moment dat, aceea că doar prin a te cunoaște pe ține însuți poți accede la un nivel superior, sunt principalii piloni pe care se dezvoltă construcția romanului. Fără această cunoaștere și acceptare de sine, drumul poate deveni extrem de periculos pentru oricine încearcă să abordeze superficial anumite zone ale secretelor lumii.
Relatarea la persoana întâi decurge într-un mod foarte natural, nepretențios, autorul reușind să îl creeze pe Jayden Wiker într-un portret reușit, prin lumini și umbre. Dialogurile sunt bine construite, deloc forțate. M-a mirat puțin forma aleasă pentru a puncta dialogurile, care nu este clasica linie de dialog, ci ghilimelele bine-cunoscute tuturor celor care citesc cărți în limba engleză, poate din dorința de a reda mai acut atmosfera americană a cărții. Nu pot să spun că m-a deranjat, e doar neobișnuit.
Plăcerea de a citi o poveste paranormal young adult reușită și de a-l însoți pe Jayden Wiker pe drumul său spre cunoașterea de sine, fundamentul oricărei evoluții – iată ce vă propun pentru weekend sau o seară liniștită.
O lectură atrăgătoare în special pentru tineri, dar care poate fi degustată și de publicul matur, aflat într-o dispoziție de a citi o carte despre căutările specifice acestei vârste, asezonată cu mister de sorginte paranormală.
„Am stat ascuns și nu am avut curaj să privesc dincolo. Să duc lumina conștientă în adâncurile întunecate ale minții mele.
Prea mult am fugit. Atât de mult încât mi se făcuse dor. Am observat că așa sunt și ceilalți. Fug după nimicuri și se pierd atât de mult încât se redescoperă târziu și nu mai au timp decât de un apus de soare.
Să obțin înțelepciunea a fost mereu un scop pe care a trebuit să-l ating de tânăr. Să reflectez la viață în pragul bătrâneții nu mi-ar fi fost util cu nimic.
Am răspuns la întrebare.
Cine sunt?”

Cartea Șapte porți. Originile lui Jayden Wiker de Radu Octavian poate fi comandată de pe storycraft.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *