Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia – un loc încărcat de istorie
Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia (com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km.
Localizare:
Noi am pornit din Oraştie pe drumul Costeşti – Grădiştea de Munte. Sunt 39 de km de parcurs până în parcarea sitului. Ultima porţiune a drumului a fost finalizată acum 2 luni, aşa că este foarte uşor de ajuns cu maşina. Drumul e foarte bine semnalizat cu indicatoare.
Din parcare se merge pe jos aprox. 800m pe un drum pietruit prin pădure. Peisajul este foarte frumos, acest drum în sine e minunat!
La intrare ( e 5 lei biletul) se poate cumpăra un pliant ( 5 lei) cu harta sitului pentru a vizita „în cunoştinţă de cauză”.
Vizitarea e bine de făcut pe o vreme uscată (cel mai frumos e vara) pentru că în interior nu există alei pietruite, ci se merge pe poteci de pământ.
Timpul petrecut în acest loc absolut deosebit a fost în jur de două ore, dar a rămas o amintire de neuitat!
Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitală a regatului înfiinţat de Burebista a fost la Costeşti – Cetăţuie, după care, în perioada amintită, acest rol i-a revenit Sarmizegetusei Regia). Cert este că, vreme de aproape un secol şi jumătate, Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice.
Partea centrală a aşezării era ocupată de fortificaţie şi de zona sacră, iar pe restul numeroaselor terase antropogene amenajate pe pantele dealului erau zonele civile, împărţite convenţional în prezent în cartierul civil de vest, respectiv cartierul civil de est.
Fortificaţia pe care vizitatorii o pot vedea astăzi pe teren datează din perioada războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea p. Chr.. Zidurile sale, realizate mai ales din blocuri de calcar, închid o suprafaţă de cca. 30 000 m2 (în unele porţiuni ale zidului au fost incluse piese arhitectonice din andezit provenite de la edificiile religioase). În diverse puncte din interior şi din imediata vecinătate, au fost descoperite urmele unor barăci şi ale unor edificii romane. Fortificaţia dacică iniţială, cu o suprafaţă estimată la cca. 10 000 m2, a fost aproape complet afectată de distrugerile şi de amenajările de mare amploare ale terenului din timpul războaielor.
Legătura dintre fortificaţie şi zona sacră se făcea prin intermediul unui drum pavat cu lespezi de calcar, cu o lungime totală de aproximativ 200 m. Zona sacră cuprinde două mari terase antropogene, susţinute de ziduri de calcar a căror înălţime era, în unele segmente, de peste 10 m. Aici au fost identificate vestigiile a şapte temple (două circulare, restul cu un plan patrulater), un altar monumental, precum şi sisteme de distribuire / evacuare a apei (canalul deversor din piatră de pe terasa a XI-a şi conducte din tuburi de teracotă). Elementele păstrate aici, precum plintele, tamburii, pilaştrii din calcar sau din andezit din structura templelor vorbesc de la sine despre o arhitectură religioasă monumentală, unică prin proporţiile sale în Dacia.
Cercetările arheologice din cartierele civile au dus la descoperirea mai multor locuinţe cu plan circular sau poligonal, precum şi a unor ateliere meşteşugăreşti. În cazul celor din urmă se remarcă atelierele de făurărie, a căror activitate poate fi catalogată drept una extraordinară. La Sarmizegetusa Regia au fost aflate mii de piese din fier: unelte de făurărie, de tâmplărie – dulgherie, de bijutier, de pietrari, pentru agricultură, obiecte de uz domestic, arme, piese decorative etc.
În cea mai mare parte, construcţiile menţionate anterior au fost datate în a doua jumătate a secolului I p. Chr. – începutul secolului al II-lea p. Chr., perioadă în care aşezarea de la Grădiştea de Munte atinge apogeul.
Trasee de vizitare:
Sursă informații: www.sarmizegetusa-spami.ro
Vă recomand să vizitați acest loc minunat, plin de mister și magie, în care parcă te simți transpus în timp…
Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii
27 Comments
Luiza
Ok,doar ce voiam sa spun ca imi doresc sa vizitez locul,dar un indicator a facut sa imi piara cheful asa ca prefer sa ma uit la poze
Tyna
Indicator ca acela gasesti in numeroase zone de munte
Luiza
Oare de asta evit muntele?
Oli
Nu e un motiv, fii mai curajoasa, ca te poti feri de vipere, sunt avertizari pe unde sunt raspandite, dar e o experienta unica sa descoperi peisajele minunate pe care doar muntele le poate oferi…
Luiza
Sincer,nu cred ca as putea sa traiesc o expeditie in asa o zona frumoasa la adevarata valoare de frica serpilor.M-am infiorat doar vazand poza cu avertizarea,nu stiu cum as reactiona sa vad unul in habitatul lui natural.
Mirela Nenciu
Foarte special!Chiar merita vizitat
Tyna
Așa e! Un loc cu totul deosebit… Mă bucur că am ajuns să-l vizitez.
Oli
Ce loc deosebit! Vreau neaparat sa-l vizitez si eu! ma duce cu gandul la un loc mistic, incarcat de magie…
Tyna
Da, sigur vei avea o senzatie deosebita cand il vei vizita!
Balan Daniela
un loc incarcat cu multa energie pozitiva,merita vizitat !felicitari pentru articol
Tyna
Da, avem si noi locurile noastre incarcate de istorie si mister, ar trebui promovate mai bine.
Audrey
Un loc foarte frumos. Merită vizitat și promovat. Avem o țară foarte frumoasă.
Tyna
Da, avem locuri superbe in tara!
Geo
Un loc deosebit! Trecut pe lista de vizite!
Tyna
O sa iti placa sigur!
Barbalata Mirela
Din pacate nu am ajuns nici in aceasta zona Offf….
Tyna
Nu e timpul pierdut!
Denisa Alina
Frumos articol si e si aproape de mine.. Sper ca te-ai distrat desi era cald.. ❤
Tyna
A fost foarte frumos!
Clipa Narcisa Elena
Si eu vreau sa vizitez candva acest loc.
Dana Petraru
Si eu vreau sa vizitez aceste locuri…..
Tyna
Iti vor placea sigur! Atata frumusete si mister…
Daniela Cusa
Peisaje superbe, locatie de vis!
Tyna
Avem locuri extraordinar de frumoase in tara!
Oprea Denisa
Am vizitat locul acum vreo 5 ani si pot spune ca a fost foarte interesant. Inca un loc de vazut in tara noastra.
ganduriledintrepagini
Am fost și eu în vizită aici, e un loc plin de istorie. Foarte reușite pozele!
Tyna
Multumesc!