Delicatese Literare
Recenzii

Sarpele din Essex de Sarah Perry, Editura Nemira – recenzie

Șarpele din Essex

Sarah Perry

Editura Nemira

Colecția Babel

An apariție: 2018
Nr. pagini: 528
Traducerea: Ioana Văcărescu
Titlu original: The Essex Serpent
Cartea anului 2016 la Waterstones
Cartea anului 2017 la British Book Awards
Roman nominalizat la Premiul Costa 2016 și la Baileys Women’s Prize for Fiction în 2017
Sarah Perry s-a născut în Essex, în 1979. A avut rezidențe literare la Gladstone’s Library și UNESCO World City of Literature Writer în Praga. Prima ei carte, After Me Comes the Flood, a fost nominalizată la Guardian First Book Award și Folio Prize și a câștigat East Anglian Book of the Year în 2014. Cel mai recent roman, Șarpele din Essex, a ajuns bestseller și a câștigat numeroase premii. Cărțile ei au fost traduse în 15 limbi și colaborează frecvent cu BBC, RTE1 sau scrie cronică literară pentru The Guardian sau Financial Times. Locuiește la Norwich.
După moartea soțului ei, Cora Seaborne începe o viață nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvonește că miticul Șarpe din Essex, care odinioară stătea în ținutul mlăștinos, s-ar fi întors în parohia Aldwinter. Amatoare de știinte ale naturii, Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită.
William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credință adevărată.
O legătură strânsă se creeză între Cora și Will în ciuda diferențelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să deslușească misterul Șarpelui din Essex.
Poveste spusă cu multă grație și inteligență, Sarpele din Essex este înainte de toate o carte despre dragoste și multele forme pe care ea le poate lua.
Daca Charles Dickens si Bram Stoker ar fi scris impreuna un mare roman victorian, oare el ar fi fost mai bun decat Sarpele din Essex?“ – The Guardian

 

De la începuturile civilizației, orice mitologie a lumii ne prezintă șarpele ca pe o prezență constantă și un simbol puternic, venerat. Prin lepădarea pielii periodic, fără durere, renaște. A fost asociat cu vindecarea miraculoasă, cu nemurirea, cu tinerețea veșnică și cu tainele vieții și ale morții. Reprezintă și tentația, o emblemă a păcatului. ( sursa: Wikipedia)
“Șarpele din Essex” este un roman gothic într-o oarecare măsură, a cărui acțiune se petrece în Anglia, într-un sătuc rupt parcă din epoca victoriană și înconjurat de unduirile apei, de ceața ce ascunde diferite lucruri și care se observă fără a putea fi cu adevărat deslușite.
Mi-a plăcut coperta, cu șarpele stilizat pe aceasta. Este atractivă vizual și te îndeamnă să iei cartea în mână și să o deschizi.
Romanul are un început interesant. În ajunul Anului Nou, un bărbat care mai toată ziua a savurat pahar după pahar de alcool, merge pe malul râului Blackwater într-o noapte rece cu lună plină.
I se pare că vede — de fapt, e sigur că vede — mișcarea lentă a unei siluete uriașe, o siluetă gârbovită, acoperită cu solzi aspri care se suprapun; apoi dispare.
Este puțin speriat, confuz, și totuși, sigur de ceea ce a văzut, îngrijorat chiar. Aburii alcoolului au dispărut de mult…
 “Doar o baie scurtă”, își spune, “de dragul vremurilor de altădată”…
Autoarea face aici aluzie la celebrul poem al autorului scoțian Robert Burns, ajuns cântec pentru sărbătorile de iarnă în țările anglofone: “Auld lang syne”.
De acum, nu mai trebuie menționat că autoarea Sarah Perry ne-a învăluit în mister și ne-a intrigat suficient cât să continuăm lectura! Odată stârnită curiozitatea, imaginația lucrează intens pentru a împleti povestea. Paginile cărții sunt doar gazdele unui roman captivant, care-ți taie răsuflarea.
Facem cunoștință cu Cora Seaborne și cu soțul muribund al acesteia, văzuți prin ochii doctorului Luke Garrett, care-l trata pe soțul ei. O soție abuzată de un soț mult mai în vârstă decât ea, care a acceptat totul în tăcere.
Însă Marthei nu-i scăpa nimic, auzea fiecare insultă mascată de politețe, vedea fiecare vânătaie ascunsă și doar cu un efort uriaș se abținea de la a pune la cale o crimă pentru care ar fi acceptat bucuroasă să fie spânzurată.
Martha era doica fiului Corei și prietena ei.
Lună după lună, autoarea ne prezintă evoluția Corei, odată scăpată de sub tirania fostului soț. Descoperim o Cora plină de energie și curiozitate, avidă de cunoaștere și mereu în mișcare. Efectiv nu are stare.
“Șarpele din Essex” ne aduce în prim plan o pleiadă de personaje interesante, cu ciudățeniile lor, dar pe care nu ai cum să nu le apreciezi. Poate par ușor atipice, dar, de la fiecare în parte, învățăm câte o lecție, iar toți ne vorbesc despre prietenie.
Romanul este o dare de seamă a unei vieți eliberate din captivitate, este zborul spre libertate al unei femei ce învață să își urmeze visele.
M-a captivat maniera de scriere tipic englezească, ușor anostă, dar captivantă în același timp. Nu am avut ce face decât să citesc până la final și să fiu uimită de evenimentele redate, de cutezanța unei femei de a nu respecta cutumele. Care iese în față tocmai datorită preocupărilor sale.
În Colchester, Cora își reîncepe viața. În sfârșit, trăiește așa cum și-a dorit și face ceea ce îi place: explorează. Caută faimosul șarpe din Essex. Caută diverse fosile!
De la un cerșetor cu aer de profesor din Colchester află Cora de apariția șarpelui mitologic aflat în Essex… mai bine zis, de reapariția acestuia.
În anul 1669, (…) despre un șarpe monstruos cu ochi ca de oaie, care ieșea din apele Essexului, pornind spre pădurile de mesteacăn și spre cătune. 
(…) 
— Aceea a fost vremea Șarpelui din Essex, fie că era făcut din solzi și din mușchi de fier, din lemn și pânză sau pur și simplu din imaginația unor nebuni. Copiii nu erau lăsați să se joace pe malul râului și pescarii tare își doreau să-și fi ales altă ocupație! Apoi a dispărut la fel cum venise, iar pentru aproape două sute de ani nu s-a mai auzit de el.
După cutremur, susține cerșetorul, acest animal mitic, ar fi reapărut prin împrejurimi…

Autoarea Sarah Perry ne oferă o lectură de secol XVIII combinată cu elemente fantastice și modernismul epocii noastre. O călătorie de cunoaștere, document despre libertate și vise. Cu umor uneori sec, cu calm și sinceritate, ne-a spus povestea Corei și a prietenilor care o înconjoară. Oameni care i-au influențat viața într-un fel sau altul, care au ajutat-o să se dezvolte și să aibă încredere în propriile aripi.
Pe de altă parte îl avem pe reverendul Will din Aldwinter, un om inteligent, care a ales să devină preot cu toate că putea opta pentru câteva alte meserii. Lui și familiei sale îi va face Cora o vizită. Vizită care se va transforma într-o prietenie aparte.
De aici, romanul pornește pe alte căi nebănuite, ce ne permit să ne cunoaștem mai bine personajele și să ne familiarizăm cu stilul lor de a privi lumea.
Am apreciat faptul că autoarea m-a purtat efectiv în Essex, am vizualizat întinderea aproape plană de pământ, cu codrul și vietățile lui, dar și cu oamenii închistați în credințele lor. Care cred cu desăvârșire în existența acestui șarpe care-și cere tributul și pe seama căruia se pun toate bolile, accidentele și necazurile ce vin în viața locuitorilor din zonă.
Am savurat tabloul creionat cu măiestrie de autoare, am simțit viața localnicilor ce duceau o existență oarecum monotonă. În acest tablou, Cora iese în evidență sfidând tiparele. Tocmai datorită energiei inepuizabile și curiozității sale, a preocupărilor ei ieșite din standardul femeilor.
Un roman încântător, misterios, pe care l-am savurat din plin. “Șarpele din Essex” este o excursie în ținuturile Angliei, unde ai parte de lucruri stranii, de mistere ce se cer dezlegate și de prietenii durabile.

                   Mulțumim Editurii Nemira pentru cartea Șarpele din Essex de                                               Sarah Perry oferită pentru recenzie

Cărțile autoarei Sarah Perry pot fi comandate pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Babel

 

25 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *