Delicatese Literare
Recenzii

Sărutul pictat de Elizabeth Hickey, Editura Nemira, Colecția Babel – recenzie

Sărutul pictat

(The Painted Kiss)

Elizabeth Hickey

Editura Nemira

Colecția Babel

Traducere: 352

Nr. de pagini: Irina Cerchia

An apariție: 2020

Gustav Klimt avea o muză secretă. Aceasta este povestea ei.

Tulburătoarea poveste de iubire dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Flöge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare, pe patul de moarte.

Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emilie, de numai 12 ani, cunoaște un pictor fermecător, dar controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emilie lumea boemă a artiștilor, a modelelor senzuale și a bogaților decadenți, care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Pe măsură ce Emilie crește și devine o creatoare de modă faimoasă, povestea de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, din care se naște unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul lui Klimt.

„O meditație despre artă și artificial. Misterul lui Klimt scos în relief mai frumos ca niciodată.“ – The New York Times

„Un limbaj senzual, bogat și foarte expresiv.“ – Publishers Weekly

Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918, Viena) a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.

În anul 1883, Gustav Klimt, împreună cu fratele său Ernst Klimt și cu Franz Matsch au înființat propria lor școală de artă decorativă și au primit comenzi din mai multe părți ale Europei. Curând cei trei au plecat în Regatul României unde au executat lucrări pentru decorarea Castelului Peleș din Sinaia.

În ciuda numeroaselor legături și aventuri amoroase, Gustav Klimt a avut o singură dragoste trainică, Emilia Flöge, pe care a reprezentat-o în mai multe tablouri.

Emilie Louise Flöge (n. 30 august 1874 – d. 26 mai 1952) a fost o creatoare de modă și femeie de afaceri austriacă.

În parteneriat cu sora ei, Helene, Emilie Flöge a devenit începând din 1894 o femeie de afaceri de succes și proprietară a salonului de modă haute couture cunoscut sub numele de Schwestern Flöge (Surorile Flöge) pe o stradă importantă a Vienei, Mariahilfer Strasse. Întrucât Klimt picta multe femei din straturile superioare ale societății vieneze, a reușit să o introducă pe Emilie Flöge într-un cerc de clienți prosperi.

În 1891, Helene, sora mai mare a lui Emilie, s-a căsătorit cu Ernst Klimt, fratele lui Gustav Klimt. Atunci când Ernst a murit în decembrie 1892, Gustav a devenit protectorul Helenei. La acea vreme, Emilie avea optsprezece ani, iar Gustav a devenit un oaspete frecvent în casa părinților ei.

Începând din anul 1900, pictorul petrece mereu câteva săptămâni de vară pe moșia familiei Flöge, pe malul lacului Attersee. Pictează mai ales peisaje, grupuri de copaci, boschete de flori („Grădină cu floarea soarelui” 1905), dar și compoziții în care motivul principal îl reprezintă teme antice cu personaje feminine, reinterpretând miturile și simbolurile, ca în tabloul „Iudita și Holofernes I” (1901).

Una din cele mai renumite picturi ale lui Gustav Klimt este „Sărutul” (1907-1908). Ea datează din așa-numită perioadă „de aur” a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. Măiestria decorativă a lui Klimt se poate observa pe exemplul oferit de covorul de flori întins la picioarele celor doi îndrăgostiți, pe care figurile unite în îmbrățișare au încremenit într-o imobilitate statuară. Experții cred că pictura Sărutul îi prezintă pe artist și pe Emilie Flöge ca îndrăgostiți.

Inspirată de povestea tulburătoare de dragoste dintre Gustav Klimt și Emilia Flöge – femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul –Elizabeth Hickey și-a făcut debutul editorial cu romanul Sărutul pictat, care a entuziasmat criticii și cititorii, deopotrivă.

Autoarea nu a dorit să facă o relatare fidelă, ci a creat o imagine romanțată, în viziune proprie, a ceea ce s-ar fi putut să se fi întâmplat în acea vreme.

Cartea este structurată pe trei planuri.

Planul cel mai interesant, scris la persoana întâi din persoana lui Emilie, începe în anul 1988.  Gustav Klimt, un tânăr pictor în ascensiune, plin de personalitate, este angajat de tatăl lui Emilie pentru a le face câte un tablou fiecăreia dintre fiicele sale. Emilie, având pe atunci doar 12 ani, este fascinată de tânărul nonconformist, ce emana un magnetism aparte.

Planul continuă până în anul 1918, interval de timp în care se produc o serie de evenimente în viața celor doi, drumurile lor încrucișându-se adesea.

Privindu-l prin ochii lui Emilie, ajungem și noi să fim vrăjiți de Gustav Klimt, acest artist genial ale cărui creații au uimit lumea, reușind să ofere o nouă perspectivă asupra lumii și noi metode de a o surprinde.

Modelele sale au fost adesea femei frumoase, multe dintre ele persoane necunoscute, al căror șarm pictorul a reușit să îl imortalizeze folosind culori, tehnici de aplicare și posturi inedite, rezultatul fiind imagini pline de senzualitate, erotism și misticism, care au încântat generații întregi,  trezind privitorilor senzații neașteptate, stimulându-le simțurile.

Povestea de iubire dintre Emilie și Gustav a fost una neconvențională, însă foarte intensă. Vă las plăcerea să o descoperiți singuri în carte.

Un alt plan al cărții o urmărește pe Emilie în anul 1944, când aceasta, împreună cu nepoata sa Helene, fuge din Viena şi se refugiază la ţară, ducând cu ea multe din creațiile celebre ale lui Gustav Klimt.

„Uneori mă gândesc să distrug picturile. Dacă le dau foc, pânzele vor arde mocnit înainte să se aprindă cu totul. Vor scoate un miros de păr ars și benzină. Pigmenții vor face ca flacăra să lumineze în mai multe culori. Scânteile vor zbura de pe tablouri, iar eu va trebui să le urmăresc pe jos și să le sting. Picturile vor lupta împotriva propriei dispariții, trosnind cu mici explozii. Îmi voi arde mâinile. Fața lui Adele se va topi ca ceara și va dispărea și ea. Mâinile ei vor fi ultimul lucru care va pieri, ofilindu-se în norul de fum înțepător.“

Între cele două planuri împletite sunt inserate din loc în loc mai multe capitole, scrise la persoana a treia, purtând numele unor tablouri celebre ale lui Gustav Klimt, autoarea dând propria interpretare asupra inspirației și realizării acestora.

Vă recomand cartea, vă va face să îndrăgiți și mai mult opera lui Klimt. Eu una recunosc că sunt fascinată de genialitatea și spiritul artistic al lui Klimt, astfel că mi-am achiziționat mai multe obiecte având inscripționate pe ele reproduceri după creațiile lui celebre: carnet Klimt the Kiss, ceșcuțe de cafea, vaze și tablouri 😉

Cartea Sărutul pictat de Elizabeth Hickey poate fi comandată pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Babel

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *