Delicatese Literare
Recenzii/Prezentari

Secera de Neal Shusterman, Editura Youngart

Secera de Neal Shusterman

(Scythe – 2016)

Editura Youngart

An apariție: 2019

Nr. pagini: 448

Traducător: Dan Sociu

Arc of a Scythe Series:

  1. Secera – Scythe – 2016

  2. Thunderhead – 2018

  3. The Toll – 2019

Neal Shusterman (n. 1962) este un scriitor american născut în New York. Pe lângă numeroasele sale cărți pentru adolescenți, a scris romane, non-ficțiune și scenarii pentru televiziune. A primit, printre altele, Horn Book Award – Boston Globe (2005), California Young Reader Medal pentru The Schwa Was Here (2008) și National Book Award for Young People’s Literature pentru romanul Challenger Deep (2015).

Această lume a viitorului pare una ideală: foametea și sărăcia au fost eradicate, la fel și bolile și războaiele, grație tehnologiei. Nemurirea oamenilor însă are un preț: în prezent, Secerile reprezintă o clasă specială, singurii oameni care pot lua viață altora. Și e nevoie să facă asta, pentru a ține populația sub control.
Citra și Rowan sunt doi adolescenți aleși drept ucenici ai unei Secere. E un rol pe care nu și-l dorește niciunul dintre ei. A lua viața unui om presupune compasiune, dar și un talent anume, pentru a îndeplini sarcina cât mai nedureros.
Cum se vor descurca cei doi?
Secera ne arată că nicio lume nu e perfectă, nici măcar aceea în care omul a cucerit moartea.
O carte cu adevărat uimitoare și o lectură de nelăsat din mâna – un început în forță al unei serii sci-fi excelente. Un must-have. – School Library Journal
Elegantă și melancolică, meditativă, dar infuzată cu umor macabru, cartea întunecată a lui Shusterman aruncă niște adolescenți reali și simpatici într-o situație suprarealistă, atrăgând cu cu sine probleme filozofice profunde. O poveste despre viață, moarte și sens, care încântă și dă fiori în același timp. – Kirkus Reviews

Fragment din cartea „Secera” de Neal Shusterman:

„A doua zi dimineață, Rowan a dat nas în nas cu o Seceră. Nu era ceva neobișnuit să vadă o Seceră în zonă. Din când în când dădeai peste ele – dar nu prea le vedeai în liceu.

Întâlnirea a fost vină lui Rowan. Punctualitatea nu era punctul lui forțe – mai ales acum că cei din familie se așteptau să-i ducă la școală pe frații mai mici și pe frații vitregi înainte să sară într-o mașină comună și să se grăbească la școală lui. Tocmai ajunsese și se ducea spre ghișeul de prezență, când Secera a apărut de după colț, într-o robă ivorie imaculată.
Odată, când urcă muntele cu familia lui, Rowan s-a separat de grup și a dat de o pumă. Ce simțea acum, apăsarea pe piept și ceva care i se mișcă în viscere, era ce simțise și atunci. „Luptă sau fugi”, îi spunea natura. Dar Rowan n-a ales niciuna. S-a luptat cu instinctele și și-a ridicat calm brațele, cum citise că trebuie să facă, ca să pară mai mare. A funcționat și animalul a șters-o și l-a scutit de un drum la centrul local de regenerare.
Acum, când a văzut deodată Secera în fața lui, Rowan a avut pornirea să facă la fel – de parcă așa ceva ar fi putut să sperie o Seceră. Ideea l-a făcut să râdă involuntar. Ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci e să-i râzi în nas unei Seceri.
– Îmi arăți cum să ajung la biroul principal? l-a întrebat omul în robă.
Rowan s-a gândit să-i arate și apoi să o ia în direcția opusă, dar pe urmă i s-a părut o lașitate.
– Mă duc și eu acolo, a spus Rowan. Hai cu mine.
Poate așa avea aprecieze și mai mult ajutorul și nu strică să te pui bine cu o Seceră.”

Cărţile editurii Youngart pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.roeditura-youngart.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *