Delicatese Literare
Recenzii

Secrete și minciuni de Nora Roberts, Editura Litera, Colectia Blue Moon – recenzie

Secrete si minciuni

Nora Roberts

Editura Litera

Colecţia Blue Moon

Data aparitiei: Septembrie 2017
Numar pagini: 488
Titlu original: The Liar
Traducerea: Cristina Radu
Nora Roberts a scris peste 200 de romane, şi majoritatea au intrat în topurile de vânzări realizate de New York Times.
Cărţile ei au fost publicate în 35 de ţări, în peste 500 de milioane de exemplare.
The Liar, publicat în aprilie 2015 de către Putnam, este a 214-a carte a sa. În 1991 pentru prima dată o carte a ei a apărut pe lista Bestseller NY Times. Din 1999, toate cărţile pe care le-a scris au ajuns pe această listă, iar The New Yorker a numit-o „romanciera favorită a Americii.”
Shelby Foxworth şi-a pierdut soţul.
Apoi şi-a pierdut iluziile…
Bărbatul care a luat-o din Tennessee şi a dus-o într-o suburbie exclusivistă din Philadelphia a lăsat-o înglodată în datorii. Era un soţ adulter şi un mincinos, iar când Shelby porneşte pe urmele cutiei sale de valori, găseşte numeroase cărţi de identitate. Omul pe care-l iubea nu era doar mort. Nu existase niciodată. Îndurerată, Shelby îşi ia fiica de trei ani şi se îndreaptă spre sud pentru a caută alinare în oraşul ei natal, unde îl cunoaşte pe Griff Lott, un antreprenor de succes.
Dar soţul ei avea mai multe secrete decât ar fi bănuit ea.
Chiar şi în acest orăşel, înconjurată de cei dragi, pericolul este mai aproape decât crede, ameninţându-l şi pe Griff. Iar o tentativă de crimă este doar începutul…
Ca de obicei, lectura unei cărți de Nora Roberts e o încântare, iar această carte anume mi-a intrat pe deplin în suflet.
De la coperta superbă, până la povestea captivantă și personajele de care m-am îndrăgostit, totul e de remarcat și apreciat. Și, în primul rând, faptul că e o carte care creează atmosferă și te poartă în lumea ei, unde intri și te pierzi de bunăvoie, simțind că faci parte din poveste.
Cartea, scrisă la persoana a treia, e povestea lui Shelby, o tânără de 24 de ani, pe care o cunoaștem într-un moment de cumpănă al vieții ei.
Rămasă văduvă de curând, tristă, bulversată, într-un oraș unde nu cunoștea pe nimeni întrucât se mutase de curând, nesigură pe ea și speriată de perspectiva de a-și crește singură fetița de trei anișori, ar fi suficient pentru oricine să clacheze.
Și asta nu era tot, ci doar „vârful aisbergului”: s-a dovedit că tot ceea ce trăia de cinci ani era o minciună, căci soțul ei, Richard, nu fusese persoana pe care o crezuse și pentru care își părăsise familia și orașul natal la doar 19 ani. Fapte grave ies la iveală.
Și bunăstarea pe care crezuse că o are tocmai a devenit istorie. Nu doar că nu moștenise milioanele soțului (îl credea, la fel ca toată lumea, un milionar, un om de afaceri de succes) dar se trezește peste noapte falită, și cu datorii enorme!
”Bărbatul pe care-l cunoscuse cu aproape cinci ani în urmă, într-o noapte înstelată de vară, o luase pe sus și o dusese departe de tot ce cunoscuse ea până atunci, într-un univers pe care abia dacă și-l imagina.
Îi arătase locuri despre care ea doar citise în cărți sau pe care le văzuse în filme. Și, odinioară, o și iubise, nu-i așa? (…)
O femeie rămasă văduvă la douăzeci și patru de ani avea nevoie de amintiri.
O femeie care aflase că trăise o minciună, care nu numai că rămăsese fără o para chioară, dar era înglodată și în niște datorii imense, de-ți tăiau respirația, avea nevoie de amintirile vremurilor bune.”
Mi-a plăcut foarte mult atitudinea ei, firea ei de luptătoare. Nu s-a declarat învinsă, nici nu a clacat. A întocmit un „plan de bătaie” și a început imposibila misiune de a lichida datoriile. A restituit mașinile (erau luate în leasing), a scos la vânzare tot ce putea fi valorificat – bijuterii, haine, mobilă, colecția de vinuri rare, și, bineînțeles enorma casă în care locuia și unde nu se simțise niciodată „acasă”.
Pasul următor, a fost, firesc, să se întoarcă acasă, în Tennessee, la Rendezvous Ridge, unde părinții, frații și bunicii o așteptau cu brațele deschise, în ciuda faptului că le produsese o mare supărare și dezamăgire plecând așa cum o făcuse, revenind rar și doar pe fugă în câteva scurte vizite în cei cinci ani ce trecuseră între timp. Ea ar fi vrut să vină mai des, dar Richard dusese o perversă acțiune de a o îndepărta de tot ce îi era drag și familiar, dezrădăcinând-o și subminându-i în permanență încrederea în sine, pentru a-și urmări propriile scopuri necurate, fapt care abia acum ieșea la iveală.
Iar revenirea în micuțul orășel din mijlocul naturii e atât de detaliat și frumos redată, încât parcă am simțit eu însămi emoția revederii ei cu familia, casa părintească și locurile dragi.
”Știa potecile și izvoarele, iazurile pentru scăldat și locurile pe unde hălăduia ursul negru. În verile toride, mersese cu frații ei și cu Emma Kate în oraș, ca să cumpere cola de la magazinul universal sau la salonul bunicii să ceară bani de buzunar. 
Cunoștea locuri unde să stea și să contemple veșnicia. Cum țipa caprimulgul la lăsarea amurgului peste norii de un cenușiu blând, după ce soarele pierea roșiatic după piscuri.
Avea să le știe din nou, se gândea ea. Pe toate. Ba, mai important, fiica ei avea să le știe.”
Descrierile sunt minunate, atât ale locurilor, cât și și ale oamenilor. M-a impresionat familia ei, iubirea ce îi lega pe toți membri acesteia, sentimentul de apartenență, devotamentul și loialitatea lor neabătută.
De fapt, relațiile de familie cu tradițiile lor, familiile mari, extinse, gen clan și interacțiunea dintre membrii acestora, ca și viața micilor comunități unde toți se cunosc între ei și au o istorie comună, sunt unele dintre principalele atuuri ale cărților Norei Roberts. Și nu se dezminte nici de această dată.
Personajele sunt extraordinare. Preferatele mele sunt Callie, adorabila fetiță a lui Shelby, de care m-am îndrăgostit, și Viola, bunica lui Shelby. Să nu vă închipuiți vreo bunicuță tipică, deoarece „donșoara Vi” era departe de așa ceva: era proprietara unui salon de înfrumusețare pentru femei, unde lucra ca și coafează, iar Ada Mae, mama lui Shelby – și de ea mi-a plăcut mult – era cosmeticină la salon.
Tatăl lui Shelby era un medic îndrăgit și respectat, bunicul ei avea un atelier auto, iar fratele ei, Forrest, era polițist.
Celălalt frate, Clay, era căsătorit și avea un băiețel de vârstă apropiată Callie, iar un alt copilaș era pe drum…
O relație foarte delicată era cea dintre Shelby și Emma Kate, cea mai bună prietenă a acesteia, ce ii fusese ca o soră și care fusese groaznic de rănită de plecarea (fuga, mai bine zis), lui Shelby și, mai ales, de faptul că nu o mai căutase de atunci și nu mai păstraseră legătura, fapt pentru care nu o iertase. Mi-a plăcut interacțiunea celor două tinere și felul în care au depășit în cele din urmă răceala intervenita între ele: Shelby şi-a recunoscut și asumat vina și si-a cerut iertare, iar Emma Kate a înțeles-o. Vom afla și despre relația lui Emma Kate cu Matt, iubitul ei, care se stabilise în 
Rendezvous Ridge de dragul ei și își deschisese o firmă de lucrări de construcții împreună cu bunul lui prieten Griffin Lot – Griff.
Cât despre Griff, aici sunt multe de spus, și numai de bine!
După cum bănuiți, povestea romantică a cărții îi are ca protagoniști pe Shelby și pe Griff. E încântătoare povestea lor de iubire în trei, căci micuța Callie va face parte egală din aceasta, iar Griff se va îndrăgosti de amândouă, fără scăpare!
Toate dialogurile și fazele în care apare Callie sunt fermecătoare, le citești cu zâmbetul pe buze.
” – Buni mi-a făcut părul ca la o prințesă. Sunt frumușică, și deșteaptă, și bună. 
(…) el o dădu jos pe Callie din spinare cu o mișcare de răsucire, întorcând-o cu piciorele în sus, în vreme ce ea chiuia de plăcere, apoi o aruncă în aer, prinzând-o cu dibăcie. Apoi o luă în brațe.
– Te iubesc, spuse Callie și îl sărută cu entuziasm pe gură.
– Numai de-atât e nevoie? Zâmbind larg, o trase ușor de păr. E clar că am abordat greșit toate cuceririle mele mulți ani.”
Însă revenirea în orașul natal nu a fost doar lapte și miere. Shelby a avut parte din plin de răutatea unei foste colege, a cărei invidie s-a manifestat într-un mod care putea avea chiar urmări tragice.
Revenind la firul acțiunii, Shelby se va angaja la salonul bunicii ei – refuza să se lase întreținută de familie -, iar serile de vineri va cânta la un bar unde localnicii se simțeau foarte bine. Avea o voce foarte frumoasă, dar nu dorea să-și facă o carieră din asta. 
Făcuse o greșeală când se lăsase atrasă de un bărbat complet nepotrivit și plătise această greșeală din plin. Nu regreta însă, pentru că astfel o avusese pe Callie, pe care o iubea ca pe ochii din cap. Însă lupta din greu să depășească trecutul. Care însă nu se lasă depășit, și o va izbi din nou, în plin, când va fi acostată de o femeie care îi spune că ea e de fapt soția… soțului lui Shelby – Richard, deși el se căsătorise cu aceasta sub alt nume, înainte de căsătoria lui cu Shelby.
Treptat, Shelby pune cap la cap indiciile și își formează o impresie clară asupra omului cu care se crezuse măritată și cu care avea un copil: era un escroc, un hoț căutat de poliție, care se folosea de mai multe identități false, pentru care Shelby fusese o „acoperire” facilă și comodă, iar Callie un bonus neașteptat în același sens. Nu o dorise, nu o iubise, dar văzuse potențialul imaginii de familist și profitase din plin de aceasta pentru a-și acoperi urmele. Minciuni și secrete întunecate ies la iveală.
Când necunoscuta care o abordase este găsită moartă în propria mașină, împușcată în frunte de la mică distanță, în față localului unde cânta Shelby, situația se dovedește extrem de periculoasă.
Un detectiv care o urmărea pe Shelby de când sosise acasă, încercând să dea de urma prăzii ultimului jaf al lui Richard (o avere de zeci de milioane în bijuterii și timbre), o femeie şi un bărbat din trecutul lui Richard – parteneri de jafuri ai acestuia, care, pe urmele părții lor din comoara furată, își intersectează drumurile cu al lui Shelby, o situație explozivă, secrete și minciuni ce ies la iveală, conturează o realitate urâtă, pentru care au plătit oameni nevinovați. Și încă nu s-a terminat totul, iar Shelby e mai expusă decât poate bănui. ..
Care va fi deznodământul acestei încâlcite, captivante și pline de suspans povești, vă las să descoperiți singuri. Și, mai ales, cum va evolua frumoasa poveste de iubire dintre Shelby și Griff. Și Callie!
”- Te iubesc. Pot să aștept un timp. Ai avut o perioadă îngrozitoare, Shelby. Pot să aștept o vreme, dar vă vreau pe amândouă aici cât de mult posibil. Vreau să fii a mea… Vreau să fie a mea Callie. La naiba, mă merită. Sunt bun pentru ea și o să continui să fiu tot așa.O iubesc și ar trebui să fie a mea. Asta-i partea a doua a problemei, cred, dar e la fel de importantă ca și prima parte, la fel de importantă ca relația noastră.” 
O carte despre dragoste și trădare, despre greșeli și decizii pripite cu urmări greu de depășit, o carte despre familie, prietenie și loialitate necondiționată, și, în primul rând, o minunată poveste de iubire și despre miracolul unei a doua șanse și a unor noi începuturi .
”Merseră spre locul unde o fetiță și un cățel jucăuș alergau într-un vârtej de baloane de săpun strălucitoare, unde dealurile se înălțau verzi și norii fumegau peste ei pe un cer de un albastru intens. Și susurul melodios al apei se auzea peste stânci în pete de lumini și umbre. 
Își găsise drumul acasă.
Acasă pentru totdeauna.”

Mulțumim Editurii Litera pentru cartea oferită pentru recenzie

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

58 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *