Delicatese Literare
Recenzii

Secretul camerei cu trandafiri de Pauline Peters, Seria Victoria Bredon, Editura RAO – recenzie

Secretul camerei cu trandafiri

(Das Geheimnis des Rosenzimmers – 2017)

Pauline Peters

Editura RAO

An apariție: 2020
Nr. pagini: 416
Traducător: Cornel Stoenescu
Genul: ficțiune istorică, romance, mystery-crime

Seria Victoria Bredon /Victoria Bredon Series:

  1. Camera rubinie – Die rubinrote Kammer – 2016 – prezentare
  2. Secretul camerei cu trandafiri – Das Geheimnis des Rosenzimmers – 2017
  3. Das Zedernhaus – 2018
  4. Das verborgene Cottage – 2019

Londra, 1907

Spre nemulțumirea familiei sale nobile, tânăra Victoria trăiește o viață independentă și își planifică viitorul cu jurnalistul Jeremy Ryder.

Rănit într-un atentat, Jeremy este nevoit să se ascundă o perioadă, iar Victoria pleacă la Coblenz pentru a-și vizita o prietenă.

În Germania, tânăra va fi prinsă însă în complotul început la Londra, în care a fost rănit Jeremy.

Va reuși relația lor să facă față și acestei încercări? Oare iubirea adevărată nu presupune și mult curaj?

Secretul camerei cu trandafiri”, de Pauline Peters, face parte din seria „Victoria Bredon”. Astfel, se continuă aventurile începute în „Camera rubinie”, unde voluntara și neconvenționala tânără s-a văzut implicată în felurite situații enigmatice și periculoase, aflând totodată și secrete din trecutul ei.

De această dată, întâmplările capătă o amploare mai mare. Victoria este fiica regretatului Bernard Bredon, un eminent medic legist al vremii, fiul mai mic al unui duce și al Ameliei, fiica unei principese germane, Leontine von Marssendorff. Căsătoria celor doi a fost considerată nepotrivită de ambele familii nobile, de aceea Victoria a crescut într-un mediu atipic, rămânând orfană de mamă în copilărie și admirându-l enorm pe părintele ei. După moartea sa, locuiește împreună cu Hopkins, majordomul, acesta fiind un fel de unchi onorific.

După cum spuneam, în primul volum Victoria trece ptrintr-o serie de aventuri care îi pun viața în pericol, iar astfel face cunoștință cu un ziarist curajos, Jeremy Ryder, care duce o viață dublă, lucrând și ca agent pentru departamentul secret al Scotland Yard. Victoria este o susținătoare înfocată a mișcării sufragetelor, femeile care au militat la începutul secolului XX pentru dreptul la vot și la recunoaștere în viața publică.

Având acces la saloane unde alte membre ale mișcării nu aveau cum pătrunde, Victoria, care lucra și ca fotograf, face niște poze inedite în parcul contelui de Melbury, unde sufragetele intenționau să protesteze în mijlocul unei întâlniri ale conservatorilor. Venită să cerceteze locul, ea descoperă o întâlnire neobișnuită, între conte și alți doi bărbați, dintre care unul foarte elegant, cu aspect de nobil, iar celălalt cu aspect evident de muncitor. Totodată, este chemată cu insistență în Germania de prietena sa Rosalyn, care avusese o aventură pe care o regreta cu un lord englez, pe nume Fisher. Căsătorită cu un membru al aristocrației germane, Friedrich von Langenstein, ea realizează că își iubește soțul, dar se teme că acesta, din gelozie, l-ar fi ucis pe Fisher, care nu mai ajunsese la Veneția, acolo unde intenționa să călătorească.

Pe de altă parte, Victoria descoperă între tablourile mamei sale unul care nu îi aparține, semnat de un anume J.C. Printr-un concurs de împrejurări, din tablou extrage o scrisoare de dragoste semnată de către un pictor numit Jakob, aparent autorul respectivei picturi, care înfățișa un peisaj de pe malurile Rinului. Deja bulversată de anumite secrete pe care le aflase despre tatăl ei, Victoria vrea să afle mai multe despre această poveste. După un atentat petrecut la galeria de artă, cu ocazia expoziției operelor mamei, în care Jeremy este rănit, acesta îi spune Victoriei că va pleca un timp din Londra, pentru a nu se expune, iar Victoria hotărăște să plece în Germania pentru a o ajuta pe Rosalyn, dar și pentru a afla mai multe despre misteriosul Jakob.

Hopkins rămâne la Londra, pentru a încerca să afle mai multe despre legătura dintre contele de Melbury și ceilalți doi, pe care-i identificaseră drept un nobil german cu experiență în război, pe nume Waldenfels și un muncitor, Walther Jeffreys. Lucrurile păreau să capete un iz clar de conspirație, în care puteau fi implicați inclusiv anarhiștii, iar crimele și pericolele nu întârzie să apară.

În Germania, Victoria are surpriza de a se reîntâlni atât cu un medic de origine rusă, pe care îl știa din Londra, acesta dându-i primul ajutor lui Jeremy după atentat, cât și cu sumbrul conte de Waldenfels, un individ foarte periculos, care îi dă târcoale. Între timp, încearcă să dezlege atât ițele dispariției lordului Fisher, cât și secretul care îl privește pe Jakob și rolul lui în viața mamei. Lucrurile se complică atunci când apare cadavrul lui Fisher, iar poliția încearcă să mușamalizeze cazul.

Hopkins și Jeremy, punând cap la cap informațiile pe care le au decid să pornească neîntârziat înspre Germania, unde se vor reuni cu Victoria în încercarea de a da de cap tuturor misterelor și de a rămâne în viață, fiindcă totul stă sub semnul primejdiei imediate.

Acest al doilea volum este mai reușit decât primul, sub aspectul suspansului și al complexității ițelor intrigii. Victoria este aceeași tânără ingenioasă și voluntară, luptătoare pentru drepturile femeilor și pentru o viață cât mai independentă, iar impertubabilul Hopkins are farmecul lui de majordom britanic. Deși acțiunea se concentrează asupra Victoriei o mare parte din carte, reapariția lui Jeremy în vârtejul acțiunii are loc la momentul potrivit, iar povestea de dragoste a celor doi aduce un strop de farmec în plus acestei lecturi alerte, dominate de mistere și suspans.

Atrage atenția folosirea enunțurilor scurte, dar aceasta este o marcă a stilului autoarei și, personal, consider că îi dă o notă distinctă. Descrierile sunt, de asemenea, sugestive și bine creionate. În plus, autoarea s-a documentat în privința relațiilor internaționale ale vremii, rezultând o țesătură de informații de natură politică și socială, menite să reflecte starea de spirit a societății europene de atunci.

Așadar, o carte care ne aduce atmosfera începutului de secol XX, un complot internațional în care sunt implicate forțe din Anglia, Germania și Rusia, amenințând să arunce întreaga Europă în haos și, mai ales, o galerie de personaje care capătă substanță pe măsură ce lectura avansează, în frunte cu eroina Victoria.

Un volum mai reușit decât precedentul, plin de adrenalină, documentat, va face deliciul fanilor acelui subgen al ficțiunii istorice dedicat perioadei victoriene târzii și începutului de secol XX, cu note de suspans, aventură și romance.

„Victoria continuă să îi spioneze printre frunze. Bărbatul înalt, în jur de patruzeci de ani, cu trăsături severe, trebuia să fie lordul Melbury. Îl știa din fotografiile apărute în presă. În dreapta acestuia era un bărbat cu părul negru și mustață. Părea seducător, în ciuda cicatricii de pe obraz, care îi dădea un aer temerar, făcându-l și mai atrăgător. Purta un costum croit pe comandă din tweed maro, cu siguranță cusut de cel mai scump croitor din Savile Row. Evident, era un om bogat, dacă nu chiar un nobil.

Ținuta lui contrasta cu a celui de-al treilea bărbat, care purta un costum uzat, cu siguranță procurat de la un magazin obișnuit din piață, și o șapcă sport, asortată. Era musculos și avea un chip colțuros, umbrit de barbă. Victoria presupuse că era un muncitor. Totuși, atitudinea lui față de ceilalți doi nu era în niciun caz servilă. Dimpotrivă, părea arogant.

Lordul și însoțitorii lui dispărură după gard. Tânăra mai așteptă câteva minute, ca să fie sigură că bărbații nu se vor întoarce, apoi continuă cercetarea parcului.”

„Victoriei îi plăceau umorul lui Jeremy, autoironia și îndrăzneala lui. Îi datora atât de mult acestui om. […]

Fără să vrea, Victoria își atinse cicatricea din palmă, singurul semn lăsat de flăcări. Aflarea faptului că tatăl ei, pe care îl considerase întotdeauna un erou, avusese o latură întunecată o marcase profund. De aceea îl rugase pe Jeremy să o lase puțin să își revină.

Între timp îl iertase pe tatăl ei. Însă nu știa dacă era mai bine ca ea și Jeremy să fie doar prieteni ori să se căsătorească. Angajamentul ei față de sufragete și activitatea lui pentru departamentul secret al Scotland Yardului nu prea se împăcau.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *