Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Secretul din casa verde a groazei de Thomas Brezina, seria Toți monștrii mei, Editura Unicart – recenzie

Secretul din casa verde a groazei

(El misterio del tren fantasma – 2004)

Thomas Brezina

Ilustrator: Pablo Tambuscio

Editura Unicart

An apariție: 2019
Nr. pagini: 192
Traducator: Andreea-Ileana Pop
Vol. 1 din seria Toți monștrii mei/ Alle meine Monster Series
Thomas Conrad Brezina, născut la 30 ianuarie 1963, este un scriitor austriac de cărți pentru copii. El este cunoscut mai ales pentru seria Gang Knickerbocker și poveștile lui despre bicicleta vorbitoare, Tom Turbo. Grija pentru copii, drepturilor lor, dorințele și opiniile lor sunt deosebit de importante pentru el. Thomas a fost ambasadorul UNICEF Austria pentru copii din 1996. Thomas Brezina locuiește în Viena, pe malul lacului Neusiedl (Burgenland). El a publicat peste 550 de cărți și cărțile sale au fost traduse în 35 de limbi.
Bună! Numele meu este Max și am 10 ani. Până acum am trăit o viață destul de plictisitoare. La școală, copii râd de mine adesea și toți spun că sunt un fricos. Am făcut un pariu cu sora mea că îndrăznesc să merg singur într-o casă veche și părăsită de la bâlci – Casa groazei. Dar ceea ce am văzut acolo îmi dă frisoane și acum. Nici nu bănuiam că ultimii monștri din lume trăiesc în spatele zidurilor verzi ale Casei groazei…
Cartea, apărută la Editura Unicart în ediție cartonată, se remarcă de la început printr-o prezentare grafică impecabilă. Am apreciat în mod deosebit calitatea și designul copertei, ca și calitatea filelor și ilustrațiile din interiorul cărții, care însoțesc și scot în evidență povestea.
Vă plac poveștile de Halloween? Da, știu, Halloweenul a trecut, dar poveștile rămân mereu de actualitate, chiar și cele cu monștri, nu-i așa?
Iar nouă chiar ne plac poveștile cu monștri, mai ales când aceștia se dovedesc mult mai puțin ”monstruoși” decât ne-am imaginat.
Să-i cunoaștem pe Toti monștri mei din seria cu același nume, care începe cu o poveste înfricoșătoare, Secretul casei verzi a groazei.
Pentru început, facem cunoștință cu Max, un băiețel timid și sperios în vârstă de 10 ani și cu sora lui mai mare cu patru ani, Dodo, „o scorpie de cea mai joasă speță.” Din prima îl simpatizăm pe micul Max și o antipatizam pe Dodo, o adolescentă răutăcioasă si egoistă.
Povestea începe într-un parc de distracții, lângă o casă a groazei abandonată, unde nesuferita Dodo ieșise la întâlnire cu la fel de nesuferitul ei prieten, Egan, avându-l pe Max drept „codiță”, spre exasperarea ei. În urma unui pariu nefericit, Max acceptă să petreacă o jumătate de oră înăuntrul casei groazei. Băiatul își adună tot curajul – atât cât avea – și intră în clădirea întunecată.
În fond, ce se putea întâmpla, că doar nu era nimeni și nimic acolo. Numai că, nu era chiar așa…
Ascunși acolo, de frica diabolicei Karla Katschen care voia să-i ia la circ, se aflau ultimii monștri din lume. Care sunt aceștia? Să vedem…

Așadar, prezentați în detaliu într-un stil plin de umor, care îi face mai puțin înfricășători decât ar fi cazul, îi cunoaștem pe: vanitoasa Luzilla, a cărei hrană preferată sunt cheile franceze și clanțele; Frank Steichen, fratele mai mic al doctorului Frankestein, ce detestă profesorii și școlile, dar vorbește foarte elevat; Boris, primul mostru al lui Frankestein, cu nas și urechi de câine, ce poate aprinde becuri în mâini; Nessina, fiica lui Nessie, care face baie oricând și oriunde poate, dar detestă săpunul; mumia Mombo, care detestă moliile pentru că fac găuri în ea; Baby Drak, nepotul contelui Dracula, pe care nu-l deranjează lumina zilei, pentru că se dă cu o cremă de protecție solară; cerberul Zerbi cel cu trei capete care tot timpul se ceartă; vârcolacul Wolfgang Amadeus, care sevește cu plăcere șnițele și ketchup, dar în nopțile cu lună plină are poftă de oameni; Picioruș, care detestă pantofii strâmți și are ochi de pui pe degetul mic. 
Partea proastă era că era lună plină, iar vârcolacul Wolfgang Amadeus trebuia hrănit. Iar Max se nimerise la fix pentru asta, deși monștri cei înfricoșători nu ar fi avut altminteri nimic cu el. Dar face o înțelegere cu ei: va rezolva el „problema” cu vârcolacul. Cum va reuși, rămâne de văzut.
Iar când Max, cel mai fricos și timid băiat din clasă, care nu avea nici un prieten, se trezește că are nouă prieteni – ați ghicit, monștrii cei răi – va face orice să nu îi piardă și să-i ajute când sunt amenințați. 
Ce anume îi va amenința, ce aventuri și peripeții îl așteaptă pe Max alături de noii săi prieteni, vă invit să descoperiți citind cartea. O recomand în principal băieților – dar și fetelor – curajoși și neînfricați, cărora le plac poveștile și aventurile și care știu ce înseamnă să fii un prieten adevărat. Și cartea mai are un mesaj: să nu judeci după aparențe!
Iar povestea nu se termină aici. Ce se mai întâmplă cu Max și prieteniilor Monștri vom afla în volumul următor, Spaimele din orar, pe care îl așteptăm cu interes! 

Cartea Secretul din casa verde a groazei de Thomas Brezina poate fi comandată de pe edituraunicart.ro, libris.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *