Secretul Marelui Sigiliu de Steve Berry, Editura Rao – recenzie
Secretul Marelui Sigiliu (The Patriot Threat) Steve Berry
Editura Rao
Traducere: Lingua Connexion
Nr.pagini: 472
Seria Cotton Malone
0.5. The Admiral’s Mark – 2012
1. Moştenirea templierilor – Editura Rao – The Templar Legacy – 2006
2. Conexiunea Alexandria – Editura Rao – The Alexandria Link – 2007
3. Trădare la Veneţia – Editura Rao – The Venetian Betrayal – 2007
4. Tezaurul Împăratului – Editura Rao – The Charlemagne Pursuit – 2008
5. Răzbunare la Paris – Editura Litera – The Paris Vendetta – 2009
5.5. The Balkan Escape – 2010
6. The Emperor’s Tomb – 2010
6.5. The Devil’s Gold – 2011
7. The Jefferson Key – 2011
7.5. The Tudor Plot – 2013
8. Enigma reginei – Editura Rao – The King’s Deception – 2013
9. Taina preşedintelui – Editura Rao – The Lincoln Myth – 2014
10. Secretul Marelui Sigiliu – Editura Rao – The Patriot Threat – 2015
11. The 14th Colony – 2016
12. The Lost Order – 2017
13. The Bishop’s Pawn – 2018
Cotton Malone, fost agent al unei divizii de elită în contrainformaţii din cadrul Departamentului american de Justiţie, având numele de cod Magellan Billet, este pensionar şi deţine un anticariat în Danemarca.
Dar când fostul lui şef, Stephanie Nelle, îi cere să-l urmărească pe un răufăcător nord-coreean care sustrăsese mai multe dosare top-secret de la Departamentul de Trezorerie, acţiune care a afectat grav siguranţa naţională, Malone începe o adevărată cursă contracronometru pentru a le recupera, începând cu canalele din Veneţia şi terminând cu Croaţia.
”Acțiunea are loc într-un timp foarte scurt, în mai puțin de o zi. Berry amestecă în mod dibace istoria impozitelor federale cu înființarea Galeriei Naționale de Artă. Speculațiile și suspansul fac din Secretul Marelui Sigiliu una dintre cele mai bune cărți ale lui Berry de până acum.” – The New York Times
Secretul Marelui Sigiliu de Steve Berry este o carte învăluită în mister, plină de suspans și adrenalină, care te ține în priză de la prima până la ultima pagină. Autorul a reușit să îmbine magistral datele istorice reale cu elementele de pură ficțiune, rezultând un thriller deosebit de captivant.
Adepții teoriei conspirației vor fi fascinați să descopere mai multe coincidențe tulburătoare, absolut inexplicabile. În anul 1935 Departamentul de Trezorerie refăcuse bancnota de un dolar, adăugând Marele Sigiliu al Statelor Unite alături de alte modificări stilistice. Dacă se unesc șase puncte de pe această bancnotă rezultă simbolul Steaua lui David. Mai mult, cele două triunghiuri unesc cinci litere: O S A M N, a căror anagramă formează cuvântul MASON.
Însă de-a dreptul înfricoșătoare sunt imaginile care apar dacă se îndoiesc colțurile bancnotei de 20 de dolari, pe o parte rezultând Pentagonul în flăcări, în 11 septembrie 2001, iar pe cealălaltă parte turnurile gemene la aceeași dată. Coincidență stranie, premoniție sau ceva mult mai teribil?
Cartea reușește să-ți suscite interesul încă din prolog, a cărui acțiune se petrece la 31 decembrie 1936. În acel moment, Franklin Roosvelt, președintele țării, primise vizita unui alt personaj celebru, Andrew Mellon, ce fusese secretarul Trezoreriei aproape unsprezece ani, începând din anul 1921, reușind să-și păstreze funcția pe timpul mandatelor a trei președinți. Roosevelt îl antipatiza profund pe Mellon, considerându-l o întruchipare vie a înțelepciunii ”vechiului ordin”, pe care New Deal (Noua Orientare) încerca să-l schimbe. Încă de când fusese investit în funcție, Roosevelt încercase să-l anihileze complet pe Mellon, cerând să fie anchetat și pedepsit pentru evaziune fiscală. Însă Mellon se dovedise a fi mult prea puternic, reușind să contracareze toate acuzațiile, preconizându-se că va fi achitat definitiv.
Există o vorbă: ”Dacă încerci să omori un rege, asigură-te că o faci.” Însă Roosevelt eșuase, iar acum sosise momentul să suporte consecințele.
Deosebit de orgolios, fiind grav bolnav, Mellon dorea să se asigure că va lăsa ceva valoros posterității, o moștenire pentru țară. Astfel, îi comunică lui Roosevelt că intenționează să construiască, din fondurile proprii, Galeria Națională de Artă, unde va dona colecția lui impresionantă de tablouri și va lăsa întreaga lui moștenire unei fundații pentru a finanța întreținerea acesteia. Roosevelt a realizat că nu avea încotro decât să accepte donația, întrucât în caz contrar imaginea lui politică ar fi suferit un grav prejudiciu.
Însă, pentru că fusese umilit mai bine de trei ani, fiind târât prin mai multe procese defăimătoare, Mellon i-a mai făcut un ”dar” special lui Roosevelt. I-a dat un bilețel misterios, pe care se afla cheia a două informații ce ar fi fost de-a dreptul devastatoare pentru siguranța țării în caz că ar fi fost dezvăluite. Patriot fiind, i-a acordat șansa lui Roosevelt să le descopere și să decidă apoi ce va întreprinde în continuare.
Numai că Roosevelt, prins în vârtejul evenimentelor istorice copleșitoare ce au urmat, a uitat de bilețel, care a rămas în arhiva Trezoreriei, întocmai ca o bombă cu efect întârziat, al cărui efect potențial letal a trebuit să fie dezamorsat peste mai bine de șaptezeci de ani, când o succesiune de evenimente l-au scos la lumină.
Totul a pornit de la o carte scrisă de Anan Wayne Howell și finanțată din fonduri proprii ”Amenințarea patriotului”. Scriitorul, un tânăr condamnat în Statele Unite pentru sustragere de la plata impozitelor, fugise din America în Croația. Pornind de la mai multe date istorice și speculații proprii, autorul susținea că ratificarea celui de-al 16-lea Amendament al Constituției SUA, cel referitor la impozitul pe venit, nu fusese ratificată corespunzător în anul 1909. Howell a primit un sprijin neașteptat de la un fost funcționar al Trezoreriei, Paul Larks, nemulțumit în urma pensionării sale anticipate, care s-a oferit să-i furnizeze mai multe documente care-i probau veridicitatea susținerilor sale.
Dacă se dovedea că Howell avea dreptate în afirmațiile sale, impozitul pe venit fusese colectat ilegal în tot acest timp, iar guvernul american trebuia să restituie cetăţenilor săi trilioane de dolari, respectiv suma tuturor impozitelor de acest tip colectate încă din 1913.
Miza era uriașă, cu implicații atât pe plan intern cât și internațional. Folosindu-și propriile canale de informații, mai multe centre de putere s-au pus în mișcare, fiecare urmărindu-și propriile interese.
Kim Yong Jin, cel mai mare fiu al fostului mare „conducător iubit” al Coreei de Nord, care căzuse însă în dizgraţie şi fusese izolat în Macao, nu putea rata marea oportunitate de a încerca să-și recâștige succesiunea, după ce ar fi procedat la distrugerea Americii. Având-o alături pe fiica sa nelegitimă, Hana, salvată dintr-un lagăr de concentrare pe când aceasta avea zece ani, Kim a început o vânătoare nebună în vederea obţinerii şi publicării acelor documente de o importanță capitală, care puteau destabiliza din temelii economia americană, deoarece peste 90% din veniturile federale proveneau din impozitul pe venit.
Hana este o figură absolut tragică, a cărei soartă nu poate să nu te impresioneze. Încă de la naștere, soarta ei fusese practic pecetluită, iar destinul nu i-a oferit nicio șansă reală de a scăpa din lanțurile invizibile cu care fusese încătușată, schimbând o închisoare cu o alta, care, deși fără ziduri, îi limita practic tot liberul arbitru. Informațiile devastatoare aflate spre final au bulversat-o complet, făcând-o să-și vadă întreaga viață într-o altă lumină și provocând-o să ia o decizie justițiară.
Realizând imensele implicații ce rezultat dacă acele documente ar fi încăput pe mâinile unor persoane de rea-credință, guvernul american și-a trimis propriile forțe pentru a le recupera.
Cotton Malone, fost agent al unităţii de contrainformaţii Magellan Billet din cadrul Departamentului de Justiţie, ce ieşise la pensie și se ocupa de un anticariat în Danemarca, revine în activitate la solicitarea fostei şefe, Stephanie Nelle, pentru a se implica în rezolvarea cazului.
În ajutorul lui Cotton Malone sare și Luke Daniels, agent special de contrainformații și nepotul președintelui SUA, Danny Daniels.
Celor doi li se alătură şi Isabella Schaefer, agent special din partea Departamentului de Trezorerie, ce fusese însărcinată cu recuperarea documentelor secrete sustrase.
Cei trei se vor lansa într-o cursă contracronometru, sub o presiune imensă, care-i va conduce din canalele Veneției până în Croația.
Descoperim între timp care era cel de-al doilea element extrem de sensibil. În anul 1781, un evreu pe nume Haym Salomon, a împrumutat guvernul american cu suma de 800.000 de dolari, murind sărac la scurt timp după aceea. Deși văduva lui a cerut restituirea banilor, aceștia nu au fost returnați invocându-se șubreda explicație: „lipsa documentelor corespunzătoare care să certifice faptul că datoriile au existat”. O eventuală restituire a datoriei, actualizată la cursul din prezent, ar fi costat statul american alte zeci de miliarde.
În același timp, pentru dezlegarea șaradei de pe bilețelul lăsat de Mellon, cei trei vor trebui să-și pună întreaga inteligență la contribuție, pentru a decripta codurile inscripționate și a găsi locația unde se afla îngropată cheia misterului.
În ciuda acțiunii pline de pericol și adrenalină, avem parte și de romantism în carte.
M-au distrat tachinările și replicile acide dintre Luke și Isabella, ambii încercând, fără succes, să reziste atracției pe care o simțeau unul față de celălalt, în final ambii acceptându-și sentimentele.
O altă relație surprinzătoare este cea dintre Stephanie Nelle și Danny Daniels, președintele SUA. Cei doi erau vechi prieteni, încă de pe când el era guvernator, legându-i însă sentimente mult mai profunde, cărora nu le dăduseră însă curs din cauza poziției politice a lui Danny. Acesta aștepta sfârșitul mandatului său pentru a pune capăt unei căsnicii pustii. Stephanie era singură de mai mulți ani, după moartea soțului ei, găsindu-și satisfacții doar în munca asiduă pe care o desfășura.
La rândul lui, Cotton Mallone era încă îndrăgostit de Cassiopeia, pe care o întâlnise într-una din misiunile lui anterioare și de care se despărțise din cauza unei neînțelegeri. Deși Cassiopeia nu apare în carte, finalul ne face să sperăm la posibilitatea unei împăcări pe viitor dintre cei doi, probabil într-unul din volumele viitoare.
Cartea te provoacă să-ți propui propriile întrebări.
Ce este oare corect? Să înfăptuiești un act de justiție și să autorizezi o restituire de miliarde de dolari, sau să ții cont de interesele a milioane de oameni ce ar fi fost afectați de destabilizarea economiei?
Iar dacă ratificarea celui de-al 16-lea Amendament privind impozitul pe venit nu a fost legală se pune întrebarea: „Dacă o lege a fost ilegală de la bun început, dar tot a fost adoptată, ar însemna că e legală doar pentru că există de multă vreme?”
Este interesantă și ideea că dacă respectiva lege nu a fost adoptată corect de la bun început, orice încercare de îndreptare este practic imposibilă. A încerca să reiei procesul legislativ este echivalent cu a recunoaște că legea nu a fost legal adoptată până atunci, acest lucru presupunând că toate impozitele colectate în virtutea acesteia ar trebui restituite.
”N-aveau ce să câștige dacă stârneau îndoieli cu privire la Amendamentul 16. Statele Unite ale Americii erau o putere mondială și nimic nu putea să stânjenească statutul acesta. Oamenii își plătiseră impozitele decenii întregi și vor continua să o facă.”
16 Comments
Oli
Waw, Tyna, extraordinara recenzie, iar cartea pare incendiara! Plina de suspans si intrigi, si care ridica probleme de actualitate! Se vede ca te-a captivat. Multumesc de recomandare, sunt sigura ca imi va placea cartea asta! Mai ales ca are si romantism!
Tyna
Mulțumesc! Și eu cred că o să îți placă!
Carolina Bianca
Wowww! Ce mi-a plăcut! Vreau și eu cartea!!! Felicitări!!!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
Mirela Nenciu
Fără cuvinte! Felicitări, Tyna! Superbă recenzia!
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur că ți-a plăcut!
Bălan Daniela
O carte foarte interesantă și o recenzie absolut superbă,felicitari Tyna ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbalata
Pare o carte ce te tine cu sufletul la gura de la inceput pana la sfarsit . Tentanta cartea! Minunata recenzia!
Tyna
Mulțumesc! Chiar așa este!
Geo
Îmi place foarte mult recenzia ta! Mult suspans si acțiune, ce mai! Felicitări!
Tyna
Mulțumesc! Într-adevăr, o carte plină de adrenalină!
Fratiloiu Dorina Petronela
Ce recenzie Tyna, superba, felicitari! O carte care te tine in priza !
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia! Subiectul acesta legat de conspiratii si dedesubturi politice ramane foarte actual, ca si cel legat de restituiri si alte activitati similare, de unde adesea practica a aratat ca totul trebuie facut la timpul lui si cu intentii bune, altminteri se pot genera noi nedreptati. Greu de zis cum se pot corecta unele greseli, mai ales daca intervin si alte interese.
Tyna
Mulțumesc! Într-adevăr, o dilemă interesantă care ar putea genera dezbateri aprinse pro și contra…