Seria Travis Family de Lisa Kleypas
Seria Travis Family de Lisa Kleypas este o serie romantică fermecătoare, fiecare carte încântându-ne cu un nou cuplu inedit, eroine puternice, texani mândri și încăpățânați, umor, aventuri palpitante, momente fierbinți și finaluri fericite.
Seria Travis Family de Lisa Kleypas
- Numai în brațele tale (Sugar Daddy – 2007)
- Diavolul cu ochi albaștri (Blue-Eyed Devil – 2008)
- Dragoste și mândrie (Smooth Talking Stranger – 2009)
- Roșcata cu ochi negri (Brown-Eyed Girl – 2015)
Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro
Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas
1. Numai în brațele tale (Sugar Daddy)
Numai în brațele tale este o carte romantică, foarte frumoasă și emoționantă, în care descoperi că prima mare dragoste nu este neapărat ultima și nici adevăratul suflet pereche…
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Liberty Jones, o tânără pe jumătate mexicană din partea tatălui. Viața nu fusese prea blândă cu ea, supunând-o la mai multe încercări, peste care reușise să treacă făcând multe sacrificii și renunțări.
Liberty rămăsese orfană de tată la vârsta de 4 ani, în urma unui accident în care tatăl ei, inspector pe o platforma maritimă, călcase greşit într-o deschizătura dintr-o podea neterminată, căzând în gol de la 20 metri. A fost momentul în care viața lui Liberty s-a schimbat radical, copilăria și adolescența ei fiind marcate de greutăți, iar fericirea devenise doar o amintire….
Mama ei, Diana, o blondă superbă, nu putuse să-l înlocuiască niciodată, deși avusese o grămadă de relaţii cu tot felul de bărbaţi, fără să stea prea mult cu nici unul dintre ei. Pe când Liberty avea 14 ani, mama ei şi ultimul iubit, Flip, ajung într-o parc de rulote.
Acolo l-a cunoscut Liberty pe Hardy Cates, un tânăr brunet, plin de vitalitate, cu o silueta subţire, osoasă, cu o figură dură care te uimea și cei mai uimitori ochi albaştri – prima ei mare dragoste.
Hardy a salvat-o de mai multe ori din niște situații critice, apărând-o de doi pitbulli care o atacaseră, protejând-o de avansurile libidinoase ale lui Louis Sadlek, administratorul parcului de rulote, stând mereu în preajma ei și sărindu-i în ajutor.
După ce mama ei se desparte de Flip, un şomer leneş, care nu făcea nimic toată ziua decât să schimbe canalele la televizor, constată că este însărcinată. Când vine momentul naşterii, pe o vreme teribilă, Hardy este cel care le ajută să ajungă la spital.
După naştere, în timp ce Diana devine din ce în ce mai apatică, Liberty se simte foarte atașată de surioara ei Carrington, care devine centrul universului ei, neglijându-și școala pentru a se ocupa de ea. Într-o seară, pe când mama era plecată la o întâlnire cu prietenele, Liberty clachează, fiind groaznic de obosită și realizând că a două zi are un test la matematică pe care nu avea cum să-l ia, întrucât nu a avut când să înveţe pentru el. În timp ce plângea în hohote, apare Hardy la uşă, forţând-o să doarmă o oră, timp în care el o duce pe Carrington la mama şi la sora lui, după care se întoarce şi o ajută pe Liberty să înveţe la matematică.
Liberty era fascinată de Hardy, pe care îl iubea din tot sufletul, dar el se încăpăţâna să păstreze distanţa față de ea, fiind disperat să plece din parcul de rulote şi să se realizeze, nedorind să lase nimic să-l abată din drumul lui. Deși se întâlnea cu multe fete, acestea nu înseamnau nimic pentru el.
Pe când Liberty era în ultimul an de liceu, Hardy o anunţă pe Liberty că va pleca să lucreze pe o platforma petrolieră. Deși o îmbrăţişează şi o sărută pasional pe Liberty, care tremura de fericire în brațele lui, Hardy se întrerupe, spunându-i că, deși o iubeşte mult, nu a vrut să aibă o relaţie cu ea, întrucât se temea că nu va putea să o mai părăsească după aceea.
”- Ești a mea, a spus, și ai dreptate în legătură cu un lucru – tot ce m-a oprit a fost ideea că n-aș putea să mai plec dacă aș face dragoste cu tine.”
Liberty a fost devastată după plecarea lui, fiind convinsă că nu va putea să mai iubească pe nimeni, niciodată, așa cum l-a iubit pe Hardy.
Mama ei își continuase autodistrugerea, începând o relaţie cu Louis Sadlek, bărbatul libidinos care era administratorul parcului de rulote, având o relaţie violentă, plină de abuzuri generate de consumul de alcool. Liberty nu putea să-l sufere şi nu înţelegea cum mama ei se putea complace în acea relaţie.
După ce Louis şi mama ei au un accident de maşină, în urmă căruia mor amândoi, Liberty, deși năucită de durere, trebuie să se adune și să se ocupe de înmormântare, ținându-se tare pentru surioara ei de doi ani.
La înmormântare, Liberty este intrigată de o limuzina luxoasă care apare, neavând idee cine ar fi putut fi. Mai mult, în perioada următoare, în fiecare săptămână apăreau o duzină de trandafiri pe mormântul mamei ei.
Deși Liberty reuşeşte să obţină custodia lui Carrington, trebuia neapărat să-şi găsească o slujbă bună, lucru destul de greu întrucât ea nu avea decât liceul. Printr-un adevărat miracol, reușește să obţină o bursă nesperată și să termine un curs de esteticiană, în urma căruia s-a angajat la un salon de lux, unde își face meseria cu multă dăruire. Împărțită între slujbă și sora ei, lui Liberty îi era aproape imposibil să aibă o relaţie de durata cu un bărbat. Când, în sfârşit, reuşeşte să se împrietenească cu Tom, un bărbat divorţat cu doi copii, constată că viaţă ei sexula e complet nesatisfăcătoare. Convinsă că e vină ei că simte nevoia să păstreze mereu distanţă faţă de un bărbat, rupe relaţia.
O cotitură neașteptată în viața lui Liberty se produce când la salon apare un bărbat foarte bogat, Churchill Travis, văduv, în vârstă de 60 de ani, foarte prezentabil. Churchill se poartă ca un ”tătic de zahăr” cu Liberty, solicitând doar serviciile ei de fiecare dată și scoțând-o la masă de ziua ei.
Deoarece multe fete de la salon aveau un protector mai în vârstă, care le oferea cadouri scumpe în schimbul anumitor favoruri, Liberty se temea că şi Churchill dorea același lucru. Dorind să lămurească lucrurile, Liberty îl confruntă, dar el o linişteşte, spunându-i că în nici un caz nu îl interesează acest gen de relaţie cu ea.
Churchill îi povestește mai multe amănunte despre el și familia lui. Fusese căsătorit de două ori, dar ambele soţii i-au murit. Cu prima soţie avusese un fiu, Gage, iar cu cea de-a două doi fii, Jack şi Joe şi o fiică, Haven.
Liberty, la rândul ei, capătă încredere în el și își deschide sufletul în fața lui, povestindu-i despre viața ei de până atunci, iar Churchill o asculta mereu cu multă atenţie, ea simțindu-se tot mai atașată de el.
După doi ani de prietenie, Churchill are un accident de călărie, în urmă căruia îşi rupe piciorul şi ajunge imobilizat într-un scaun cu roţile. Liberty este suprinsă când Churchill o cheamă, facându-i o propunere tentantă și anume să o angajeze asistentul lui personal, cu un salariu mult mai mare decât câştiga ea la salon, punând însă condiţia ca ea şi Carrington să locuiască la el acasă.
Liberty era conștientă că slujba respectivă i-ar fi oferit oportunitatea să înveţe lucruri noi, iar când ajunge acolo cu Carrington, surioara ei este pur și simplu extaziată de posibilităţile care i se oferă, astfel că acceptă cu entuziasm propunerea.
La cină îi cunoaşte pe Gage şi Jack, doi dintre fiii lui Churchill. Gage, fiul cel mare, în vârstă de 30 ani, era o prezenţa impunătoare, cu o vitalitate care domina totul în jur, amintindu-i lui Liberty de Hardy, dar în timp ce acela era prietenos şi plin de farmec, Gage părea întunecat şi periculos.
În curând, Liberty se lămurește și de percepția lui cu privire la relația cu tatăl lui când, imediat după masă, Gage o atrage pe Liberty într-o camera, spunându-i printre dinţi că e treaba ei dacă se culcă cu tatăl lui, dar să părăsească imediat casa. Liberty nu se lasă intimidată, cerându-i să discute cu tatăl lui, dacă dorește să se lămurească.
În perioada următoare, Liberty este impresionată fără să vrea de Gage care, deşi ostil cu ea, era un fiu bun şi grijuliu, venind în fiecare dimineaţă să-l ajute pe tatăl lui la duș.
Relația ei cu Gage se schimbă după ce Churchill, aflând că Gage era ţintuit de gripă la pat și îngrijorat că nu răspundea la telefon, o roagă pe Liberty să se ducă la el, dându-i cheia de la apartament. Ajungând acolo, Liberty îl găseşte pe Gage doborât de febra și, impresionată de bărbatul acela puternic ţintuit neputincios la pat și singur, rămâne şi îi face o supă de pui.
După această întâmplare, Gage devine mai prietenos cu ea şi cu Carrington, iar Liberty este șocată când, pentru prima dată după mulţi ani, are vise erotice cu acesta, în urma cărora este complet tulburată, simțind că îl trădează pe Hardy.
Curând apare și primul sărut între ei, când Gage încerca să o consoleze pe Liberty într-un moment în care ea era foarte supărată. Sărutul lui îi stârneşte o mare de senzaţii lui Liberty, care este complet răvășită.
Relația lor evoluează în ritm accelerat, iar a doua zi, după o cină luată împreună, cei doi ajung în camera lui Liberty. Liberty, cuprinsă de temeri, simte nevoia să-i spună să nu aibă așteptări prea mari, întrucât ea nu e bună la făcut dragoste. Gage dovedește multă tandrețe, liniștind-o și spunându-i să lase totul în seama lui, și va fi bine.
”- Doar în seara asta, continuă el pe un ton egal, ai încredere în mine să decid ce facem și pentru câtă vreme. Tu nu trebuie decât să te relaxezi și să mă lași pe mine să am grijă de tine.”
Urmează o noapte de vis, la sfârşitul căreia toate temerile lui Liberty se spulberă.
”Pe parcursul acelei nopți am hotărât că nu doar că mă pricep să fac dragoste, dar am chiar un talent înnăscut și sunt genială, după spusele lui Gage.”
La scurt timp după acea noapte pasională, Gage o invită să-l însoţească la o serată unde erau prezenţi cei mai importanţi oameni de afaceri. Acolo Liberty va avea parte de o întâlnire complet bulversantă. În timp ce Gage se întreţinea cu un vechi prieten, Hardy, vechiul ei prieten, prezent și el la serată, o trage pe Liberty pe terasă, unde o sărută cu pasiune, părând că toţi anii în care fuseseră despărţiţi zburaseră într-o clipă, iar Liberty simte din nou vechea dragoste din copilărie. Totuşi, îi spune lui Hardy că a ajuns prea târziu, aducându-și aminte, cu un fior de remuşcare, de Gage. Hardy nu se dă bătut, insistând că, din moment ce nu e căsătorită încă, nimic nu i-ar putea împiedica să fie împreună, mai ales că el avusese succes în afaceri, având propria companie petrolieră și reușind să-și cumpere un apartament. Ca un argument suprem, îi spune că ea se potrivea mult mai bine cu el, provenind din acelaşi mediu, spre deosebire de Gage, care avusese totul de-a gata de mic.
Confuză, Liberty este de acord să se întâlnească cu el a două zi, pentru a-şi clarifica sentimentele.
După ce se desparte de Hardy, Liberty l-a întâlnit pe Gage care o caută și care, dintr-o singură privire, a realizat că ea s-a sărutat cu alt bărbat. Deși supărat, după ce pleacă imediat de la petrecere, Gage cere lui Liberty să fie sinceră cu el și să-i spună cine era bărbatul respectiv.
Liberty își dă seama că îi datora lui Gage onestitate și îi povesteşte de Hardy, cum a ajutase el în trecut și ce sentimente a avut pentru el. Gage constată sec că Hardy a părăsit-o atunci când i-a fost greu.
”- Deci tu l-ai iubit, el te-a părăsit, și acum vrea încă o șansă.”
În opinia lui, Hardy era un om foarte ambiţios, care nu va pregeta să calce pe oricine în picioare, dacă îi va sta în calea scopurilor lui. Totuși, pentru ca relația lui cu Liberty să poată avea o șansă, Gage este de acord că Liberty să se întâlnească cu Hardy, pentru a-şi clarifica sentimentele, cerându-i însă să-i promită că, până se va lămuri ce vrea cu adevărat, nu se va culca cu Hardy.
”- E clar că n-o să obțin ce vreau de la tine până când nu se rezolvă situația. Trebuie să afli cum s-a schimbat și să vezi dacă mai simți la fel pentru el.
– Da.
Mi se părea foarte matur din partea lui să dea dovadă de o asemenea înțelegere.
– Nu mă deranjează, spuse Gage, dacă nu te culci cu el.
Matur, dar tot texan.”
Era clar pentru Liberty că Gage nu se va da prea uşor la o parte. Surprinzător, realizează că nici ea nu dorea aceast lucru.
În continuare, Liberty va mai avea parte de câteva surprize, descoperind o conexiune șocantă între Churchill și limuzina luxoasă ce apăruse la înmormântarea mamei ei și duzinele de trandafiri de pe mormânt. Interesul lui Churchill apare într-o cu totul altă lumină, iar ea vrea să știe tot adevărul.
Iar, până la urmă, alegerea lui Liberty nu a fost atât de grea, inima ei recunoscând adevăratul suflet pereche.
”- Cum rămâne cu celălalt?
Cu ochii pe jumătate închiși, i-am simțit atingerea palmei pe conturul sânului meu și am spus:
– El face parte din trecut. Tu ești viitorul meu.
– Ba bine că nu!
Mă sărută din nou, la fel de necivilizat, aprins și tandru, promițându-mi mai mult decât puteam să duc. Nu mă puteam gândi decât că nu mi-ar fi ajuns o viață alături de acest bărbat. El se retrase, râse puțin și spuse:
– Nu mai scapi de mine, Liberty. Asta a fost.”
Mi-au plăcut mult ambele personaje.
Liberty este curajoasă, bună, devotată și altruistă. Crescând alături de o mamă iresponsabilă, a învățat de mică să-și poarte de grijă, să se întărească în fața greutăților vieții și să-și asume grija pentru surioara ei, când a devenit evident că mama ei era incapabilă să o facă. Luptând din greu să răzbească în viață, a avut marea șansă să-l întâlnească pe Gage, adevăratul ei suflet pereche.
Gage, un texan puternic și atrăgător, călit în lumea dură a afacerilor, este un personaj extraordinar, puternic și inteligent, sigur pe el, dar în același timp capabil de multă tandrețe și înțelegere. Îndrăgostindu-se total de Liberty, nu s-a lăsat orbit de gelozie, ci a ales să lupte pentru ea cu toate armele pe care le avea, convins că și ea îl iubea, doar că avea nevoie de puțin timp să-și clarifice sentimentele, convins în același timp că pentru ca relația lor să aibă o șansă reală, ea trebuia să lase în urmă fantomele trecutului.
Numai în brațele tale este o carte foarte captivantă și emoționantă, care îți arată că viața îți oferă multe ocolișuri și cotituri, dar și multe miracole, iar adevărata dragoste apare poate când te aștepți cel mai puțin…
”Știu sigur că bărbatul acesta mă iubește exact așa cum sunt, fără condiții și fără limite, și acesta e un miracol. De fapt, fiecare zi e plină de miracole și nu trebuie să cauți prea departe ca să le găsești.”
Am menționat cartea in Top 10 eroi romantici din cartile contemporane
2. Diavolul cu ochi albaştri (Blue-Eyed Devil)
”Un roman de dragoste care iese din tipare, ridică pasiunea pe noi culmi și pe care pur și simplu nu-l poți lăsa din mână.” – Publisher’s Weekly
Diavolul cu ochi albaștri este o superbă poveste de dragoste care ne demonstrează din plin ideea conform căreia contrariile se atrag, iar iubirea este balsamul magic care poate vindeca rănile sufletești cele mai adânci.
La prima vedere, relația dintre Hardy și Haven părea sortită eșecului. Cu toate acestea, în ciuda diferențelor dintre ei, sau poate tocmai de aceea, cei doi se completează reciproc, fiecare umplând golul din viața celuilalt, amândoi devenind mai puternici și mai siguri pe ei, reușind să se debaraseze de demonii trecutului.
Haven era fiica cea mai mică a lui Churchill Travis, un faimos “vrăjitor al pieței de acțiuni”, având trei frați mai mari, puternici și ambițioși. Cu un tată mai mult absent și o mamă care încerca din răsputeri să o încadreze într-un tipar care nu i se potrivea, Haven își găsește identitatea la Hellesley, un colegiu pentru fete al carui motto era “Să nu fii servit, ci să servești”, care i se pare un scop tocmai potrivit pentru ea, care provenea dintr-o familie atat de bogată. Iar când îl cunoaște pe Nick, un student la economie, i se pare că a întâlnit marea iubire a vieții ei. În ciuda opoziției tatălui ei, care încearcă din răsputeri să o avertizeze că acesta este un om de nimic și că el nu o să le dea nici un ban, Haven se căsătorește cu Nick. Din păcate, intuiția tatălui ei fusese corectă. La scurt timp după căsătorie, înfuriat că nu obținuse banii pe care-i sperase, Nick devenise brutal, abuzând-o fizic și psihic. După un episod deosebit de violent, în care Nick, furios la culme după ce descoperise că ea lua anticoncepționale în ciuda dorinței lui de a o lăsa gravidă în scopul de a-i stoarce de bani familia, o violează și o snopește în bătaie, Haven găsește puterea să îl părăsească, cu încrederea în sine zdruncinată din temelii și moralul la pământ.
Hardy era practic dușmanul familiei Travis, cel care încercase să îi fure logodnica lui Gage, fratele lui Haven, și să îi sufle un contract. Părea un oportunist ce își urmărea propriile scopuri întunecate, de răzbunare, ultima persoană în care Haven ar fi trebuit să se încreadă. Și totuși, instinctul, mai presus de logică, te poate ajuta câteodată să iei cele mai bune decizii, iar Haven a găsit în Hardy adevărata iubire, sufletul ei pereche care a ajutat-o să-și depășească traumele, să devină puternică și încrezătoare în propriile forțe, ajutându-l la rândul ei pe Hardy să devină mai bun și să-și depășească propriile lui temeri.
Dovedind o fină înțelegere a psihologiei umane, autoarea a reușit să surprindă foarte bine drama prin care a trecut Haven, atingând un subiect delicat, al violenței în familie. Supusă unor presiuni cumplite, atât fizice cât și psihice, Haven nu mai are încredere în ea şi în propriile decizii, făcând doar ce-i spune Nick, încercând din răsputeri să-i facă pe plac, lucru care era din ce în ce mai greu.
După ce își adunase tot curajul și își părăsise soțul, mai mult moartă decât vie, deși avea sprijinul necondiționat al fraților ei, Haven era profund marcată de traumele psihice și fizice suferite, apelând la ajutorul unei psihoterapeute, care i-a explicat că ea, fiind mereu obişnuită să le facă pe plac celor din jur, a acceptat tendința de dominare a lui Nick, un adevărat narcisist, ajungând astfel să devină o victimă. Psihoterapeuta a sfătuit-o ca, pe viitor, să-şi definească propriile limite și să nu mai accepte ca cei din jur să-i influenţeze deciziile.
Încercând să-și regăsească stima de sine, Haven a dorit să se angajeze. Deși fratele ei Jack, care deţinea o companie de gestionare a proprietăţilor imobiliare, îi oferă imediat un post de coordonator pentru ramura rezidenţială a companiei sale, Haven, încă marcată de nesiguranța indusă de Nick, refuză, considerând că nu are experienţa necesară pentru acel post, acceptând în schimb postul de asistent al directorului angajat pe acest post, Vanessa. Din păcate, Haven se va lămuri în curând că Vanessa era o varianta feminină a lui Nick, care îi submina în permanentă încrederea în ea, dându-i tot felul de sarcini umilitoare. Psihoterapeuta o lămureşte că, de fapt, Vanessa se simțea ameninţată de ea, întrucât era sora patronului, şi încerca intenţionat să o facă să renunţe la slujbă.
Apariția lui Hardy în viața lui Haven va fi elementul salvator pentru ea, reușind să o scoată din starea de depresie. Haven se simțea profund atrasă de Hardy, ba, mai mult, avea deplină încredere în el, deşi frații ei încercaseră să o avertizeze că Hardy este un om periculos, care își urmărește propriile lui planuri întunecate.
În momentul în care Haven rămâne blocată într-un lift, care se inunda cu repeziciune, Hardy este persoana pe care o sună să o salveze iar acesta vine într-un suflet. Pe lângă momentele extrem de tensionate, autoarea introduce și o doză de umor.
”Venise să mă salveze. Aproape că m-am pierdut cu firea în acel moment. Eram copleșită de recunoștință și aș fi vrut să-i spun cel puțin o duzină de lucruri în același timp, dar primul lucru care mi-a ieșit pe buze a fost:
– Îmi pare rău că nu m-am culcat cu tine.
L-am auzit râzând încet.
– Și mie îmi pare rău. Dar, scumpo, să știi că sunt aici câțiva tipi de la depanări care aud tot ce spunem.
– Nu-mi pasă, am rostit pe un ton disperat. Scoate-mă de aici și jur că mă culc cu tine.
L-am auzit pe unul dintre cei din jurul lui oferindu-se, cu un pronunțat accent spaniol:
– O scot eu de acolo.
– Domnișoara e a mea, amigo, a răspuns Hardy pe un ton amabil, apoi s-a aplecat mai mult în cabina liftului, cu un braț întins spre mine.”
Din păcate, în ciuda atracţiei magnetice dintre ei, în momentele cele mai fierbinţi, Haven are un atac de panică, începând să se zbată şi să ţipe din răsputeri, speriindu-l la culme pe Hardy, care încearcă din răsputeri să o liniştească. Haven era disperată să nu îl piardă, astfel că, lăsând orice mândrie la o parte, îi povesteşte lui Hardy toată drama pe care o suferise în căsnicia ei, inclusiv violul.
Iubirea face însă minuni și, când ții cu adevărat la cineva, găsești metodele prin care poți să îl ajuți. Este absolut impresionant modul în care reacţionează Hardy. Uriaşul de 1,90 metri dovedeşte o tandreţe imensă, o tratează cu multă blândeţe şi generozitate. Foarte intuitiv, îşi dă seama cum poate să o ajute, iar Haven își depăşește blocajul şi descoperă o pasiune neaşteptată alături de Hardy.
”A doua zi, la birou, știam că arăt ca naiba. Aveam cearcăne mari și întunecate și semne de pasiune pe gât. Nu mă interesa deloc. Mă simțeam mai împăcată decât mă simțisem de luni bune. De ani.”
Mai mult, Hardy a reușit să-i insufle curajul necesar în viața de zi cu zi lui Haven, care a devenit puternică, sigură pe ea şi hotărâtă să lupte pentru ceea ce îşi doreşte, înfruntând-o pe Vanessa și acceptând răspunderea postului de conducere pe care Jack i l-a oferit.
A venit însă și rândul lui Haven să-l ajute pe Hardy să depășească un moment de criză, provocat de faptul că tatăl lui intrase din nou la închisoare, întrucât condusese băut. Convins că are gene bolnave, întrucât tatăl lui fusese condamnat pentru viol deosebit de grav, iar fraţii lui o luaseră pe urmele lui, Hardy îi cere lui Haven să plece și să se distanţeze de el. Având deplină încredere în el, convinsă că nu i-ar face rău în nicio situație, dorind să-i demonstreze lui Hardy că el era complet diferit de tatăl lui și singurul răspunzător pe propriul destin, Haven alege să rămână și să-şi asume riscul, deşi Hardy era beat şi furios.
“Există, însă, în viaţă unele momente în care trebuie să dai dovadă de curaj, că să nu pierzi ocazia definitiv. Aveam să aflu dacă Hardy era capabil să mă rănească.”
Intuiţia lui Haven se dovedeşte a fi corectă, dovedindu-și punctul de vedere atât față de ea cât și față de Hardy, reușind să-i aline acestuia rănile sufletești și să-i liniștească temerile. Deşi momentele de pasiune au fost deosebit de intense, Hardy nu a rănit-o în nici un fel.
“Hardy, chiar şi în sălbăticia lui, făcuse dragoste nu doar cu corpul meu, ci şi cu mintea. Cu mine. Şi mă primise în spatele apărărilor lui, chiar dacă cam fără voie.
Nu mai credeam în suflete pereche sau în iubirea la prima vedere, dar începusem să cred că, de foarte puţine ori în viaţă, dacă erai norocos, puteai să întâlneşti pe cineva cu care să te potriveşti foarte bine. Nu fiindcă era perfect, nu fiindcă tu ai fi fost perfectă, ci fiindcă defectele voastre combinate se aranjau într-un fel care permitea unor fiinţe separate să se potrivească de minune.”
Este impresionantă și plină de înțelesuri profunde declaraţia de dragoste de la sfârşitul cărţii pe care Haven i-a făcut-o lui Hardy:
“Ştii, sunt la fel de eu însămi când sunt cu tine ca şi atunci când sunt singură.”
Iar pentru că Hardy a înţeles perfect ce-a vrut să spună, a luat-o imediat în braţe, ca să fie aproape de inima lui.
Diavolul cu ochi albaştri este o fascinantă poveste de dragoste, emoționantă și sensibilă, în care cei doi eroi, greu încercați în trecut, au avut curajul să iubească din nou, găsindu-și o binemeritată fericire, cu atât mai prețioasă cu cât a fost atât de greu obținută.
”Mi-am dat seama că nu poți să fii cu adevărat fericit dacă n-ai suferit puțin. Toate lucrurile îngrozitoare prin care am trecut eu și Hardy de-a lungul vieților noastre ne-au creat în suflet locuri unde poate să locuiască fericirea. Ca să nu mai spun de iubire. E atâta iubire încât parcă nu mai e loc pentru supărare între noi.”
Cuplul Hardy – Haven l-am inclus în Top 10 cupluri romantice contemporane
3. Dragoste și mândrie (Smooth Talking Stranger)
Dragoste și mândrie este o carte plină de căldură, extrem de romantică și cu multe momente de umor.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Ella Varner, o tânără liniștită și echilibrată, ce locuia în Austin și era implicată într-o relație stabilă de peste 4 ani cu Dane, un ecologist care avea propria companie de monitorizare a mediului. La rândul ei, Ella avea o rubrică permanantă – “Sfaturi de la o femeie independenta” ce apărea într-o revistă, Vibe, o publicație despre relații, sex și cultură urbană.
Viața Ellei nu fusese prea ușoară, ea trebuind să lupte din greu pentru tot ceea ce obținuse. Copilăria ei fusese nefericită, cu o mamă egocentrică ce pretindea mereu iubirea celor din jur, fără a le-o oferi însă, la rândul ei, iar tatăl le părăsise definitiv când ea avea cinci ani, iar sora ei Tara trei ani. Lungul șir al iubiților mamei nu le-a oferit prea multă stabilitate. Mai mult, pe când Ella avea zece ani, mama se recăsătorise cu Roger, un bărbat ce păruse extrem de cumsecade la început iar fetele îl îndrăgiseră. Din păcate, în curând gesturile lui de afecțiune pentru fete nu se dovedesc prea părintești, fetele fiind nevoite să se baricadeze în cameră pentru a-l împiedica să intre, iar într-o noapte, când devenise deosebit de insistent, Ella l-a atacat cu o foarfecă, rănindu-l la mână. A doua zi, Roger le-a părăsit, iar mama lor nu s-a mai recăsătorit niciodată, învinuindu-le pentru acest lucru pe fete. Toată această nesiguranță și lipsă de iubire le-a afectat profund pe ambele fete, dar evoluția lor a fost diametral opusă. În timp ce Ella nu avea încredere în nici un bărbat, mai ales de când îl găsise pe prietenul ei din liceu în pat cu mama ei, și nu avusese decât un singur iubit – pe Dane, Tara își începuse viața sexuală la cincisprezece ani și avusese un șir nesfârșit de iubiți. În timp ce Tara arăta ca o zeiță, Ella era o blondă moderat de drăguță, cu ochi albaștri și ten alb.
Viața Ellei este bulversată complet în momentul în care primește un telefon de la mama ei, care o anunță că Tara, despre care nici nu știa că fusese gravidă, născuse un băiețel, Luca, pe care îl lăsase la mama ei și plecase fără să lase vreo adresă la care să fie găsită. Disperată ca mama ei să nu ducă băiețelul la un orfelinat, lucru de care o credea în stare, se urcă imediat în mașină, plecând către Houston. Luca o cucerește de cum îl vede, simțind imediat o duioșie și o legătură puternică de iubire față de el. Își promite să aibă grijă de el până la întoarcerea Tarei, încercând în același timp să dea de urma tatălui, pe care este hotărâtă să-l determine să-și asume responsabilitatea. De la Liza, verișoara lor, care era o damă de companie pentru bărbații bogați și se învârtea în aceleași cercuri ca și Tara, Ella obține o listă, din nefericire destul de lungă, cu posibilii tați. În fruntea listei era trecut Jack Travis, un milionar ce deținea o firmă de investiții. Dorind ca Luca să fie recunoscut de tatăl lui, cu toate drepturile ce decurgeau din acest lucru, Ella nu se dă în lături de la nici o manevră, inclusiv de a păcăli paza, pentru a ajunge la Jack.
“Era înalt, cu umerii lați, foarte bine făcut și masculin într-un fel degajat, cu ochii căprui închis și părul negru, tuns scurt. Felul în care mergea, încrederea pe care o exprimau pașii lui, atitudinea relaxată, toate spuneau despre el că e un bărbat obișnuit să dețină controlul.”
”Dintr-o privire, mi-am dat seama cine și ce era. Masculul alfa, genul care a ajutat evoluția acum cinci milioane de ani, culcându-se cu orice femeie care-i tăia calea. Genul care fermeca, seducea și se purta după aceea ca un nemernic, dar pe care femeile erau programate genetic să-l prefere din cauza ADN-ului său magic.”
Degeaba a insistat Jack că el nu poate fi tatăl copilului Tarei, întrucât el nici nu se culcase cu ea, Ella i-a declarat ferm că ea nu va pleca din Houston până când el nu va face testul de paternitate. Jack a fost profund impresionat de Ella și, dorind să o aibă cât mai mult prin preajmă, a acceptat să facă testul, rezervându-i și o cameră la un hotel de lux, unde să stea împreună cu bebelușul până la aflarea rezultatului. Dorind să afle cât mai multe despre ea, Jack apare seara la hotelul ei. Observă imediat că Ella era ruptă de foame și, deși ea insistă că ea, la recomandarea prietenului ei, ține o dietă vegană, Jack își dă seama că nu aceasta era de fapt preferința ei alimentară și o ispitește comandând un meniu complet pentru două persoane, cu omletă, cârnați, friptură de vită, cartofi copți cu smântână și șuncă.
“- Și cașcaval, m-am auzit rostind ca prin ceață.
Cașcaval adevărat, care să se topească. Am înghițit în sec.
– Și cascaval, a repetat Jack, apoi mi-a aruncat o privire malefică. Dar desert?
Am uitat orice încercare de rezistență. Dacă tot aveam sa încalc toate regulile veganismului si toate principiile sale de dietă, trădându-l în acelasi timp pe Dane, măcar să fac o treabă bună.
– Ceva cu ciocolată, m-am auzit rostind cu răsuflarea tăiată.”
Jack se dovedește a fi un companion foarte plăcut și atent, dovedind foarte multă răbdare, competență și pricepere cu Luca, nefiind deloc deranjat când acesta a început să țipe.
”- Țipă tot mai tare până când primește ce vrea.
– Strategia asta funcționează de minune și în cazul meu, mi-a răspuns Jack.”
Conversația dintre ei este amuzantă și relaxantă. Jack îi povestește despre el și familia lui și se arată interesat de amănuntele din viața ei, făcând-o pe Ella să se simtă în largul ei.
A doua zi, Ella reușește să dea la telefon, cu ajutorul Lizei, de Tara, care avusese o depresie și se internase într-o clinică de specialitate pentru un tratament de 3 luni, timp în care îi cere Ellei să aibă grijă de Luca. De asemenea, îi spune clar și fără echivoc Ellei că Jack nu este tatăl copilului, întrucât ea nici măcar nu s-a culcat cu el, refuzând însă să îi spună cine este tatăl.
Ella este buimăcită și jenată de acuzațiile ei la adresa lui Jack, căruia îi cere scuze pentru neplăcerile pricinuite și, deși el se oferă să o ajute în continuare, îl refuză, considerând ca nu mai este problema lui.
Dane, prietenul Ellei, se arată imediat deranjat de situația creată și de perioada pe care ea va trebui sa o petreacă cu copilul. Tristă, Ella îl întreabă pe Tom, prietenul cel mai bun al lui Dane, dacă există vreo șansă ca Dane să o sprijine.
“- Știu că Dane preferă să salveze lumea decât să salveze un singur bebeluș, dar nu-mi dau seama de ce e așa.
– Bebelușii sunt dificili, Ella, mi-a raspuns Tom. Primești mult mai multe laude dacă salvezi lumea. Plus că e mult mai ușor.”
În timp ce Dane s-a dat complet la o parte, fiind de acord chiar cu despărțirea temporară, surprinzând-o complet zicându-i că din punctul lui de vedere consideră că au un fel de relație deschisă, în care fiecare e liber să experimenteze o relație cu altcineva, Jack o sună și îi oferă spre închiriere fostul apartament al surorii ei, Haven, întrucât aceasta urma să se muta cu logodnicul ei. Jack nu se limitează doar la acest lucru. Se implică activ în viața ei, ajutând-o din ce în ce mai mult cu Luca și oferindu-i clipe prețioase de odihnă, în timp ce el se ocupa de copil.
”- A plâns? am întrebat cu vocea îngroșată de somn, frecându-mă la ochi.
– Numai când a înțeles că echipa Astro o să piardă. I-am spus că nu-i rușine să plângi din cauza lor. Așa se formează legăturile între bărbații din Houston.”
Mai mult, Jack nu se sfiește să pună singur mâna pe unelte pentru a-i monta un pătuț, râzând de temerile ei când l-a văzut folosind o șurubelniță electrică fără fir.
”- Ei bine, atunci nu știi un lucru important, Ella. Nu poți să stai între un texan și uneltele lui. Ne plac cele mari, care absorb tot curentul din circuitul național. Ne place să luăm mic-dejunul la restaurantele de pe marginea șoselei, ne plac obiectele mari, în mișcare, fotbalul de luni seara și poziția misionarului. Nu bem bere fără alcool, nu conducem mașini mici și nu recunoaștem că știm mai mult de cinci, șase culori. Și nu ne epilăm pe piept. Niciodată.
A ridicat șurubelnița electrică.
– Acum lasă-mă pe mine să fac treaba asta de bărbat și tu du-te în bucătărie. Crede-mă, e aranjamentul perfect.”
În perioada următoare, cei doi petrec tot mai multe momente plăcute împreună, tachinându-se prietenește și descoperindu-și o compatibilitate neașteptată, lucru care se remarcă în momentul în care fiecare încearcă să imagineze o zi perfectă pentru celălalt.
Ella descrie ziua lui perfectă în viziunea ei. O zi la o cabană, pe plajă, împreună cu iubita lui. El va merge la pescuit, iar ea îl va aștepta citind întrucât nu îi place să pescuiască, dar nu are nimic împotrivă ca el să facă acest lucru și i-a pus la pachet un sandvici mare și două beri reci. Seara ea gătește la grătar peștele adus de el, iau cina și apoi admiră apusul soarelui. Jack este profund impresionat și îi descrie, la rândul lui, viziunea lui despre ziua ei perfectă. Este în concediu cu noul ei iubit și stau la un hotel vechi, cu verande, candelabre și o grădină mare. După ce admiră orașul, se odihnesc la hotel cu fereastra deschisă și coboară la masă, unde întâlnesc un cuplu în vârstă, ce par căsătoriți de peste cincizeci de ani. Încearcă pe rând să ghicească secretul unei căsnicii longevive. Iubitul ei îi spune că e sexul de calitate, iar ea că este un om care te face să râzi în fiecare zi, moment în care el îi spune că poate să i le ofere pe amândouă.
Ella e copleșită și simte că se îndrăgostește tot mai mult de Jack. În același timp, nu dorește să se implice într-o relație cu un bărbat care să nu o respecte pe ea și opiniile ei.
“- Te respect, mi-a șoptit. Pe tine și opiniile tale. Te consider egala mea. Îti respect mintea și imi plac cuvintele ălea mari pe care le folosești. Cu toate astea, îmi doresc și să-ți rup hainele și să fac sex cu tine până când țipi și plângi și îl vezi pe Dumnezeu.”
Implicarea lui Jack este totală. Are răbdare cu Ella, câștigându-i încrederea încetul cu încetul, dar în momentul în care încep o relație, extrem de pasională de altfel – scenele de dragoste sunt foarte fierbinți, o anunță că el în nici un caz nu este de acord cu o relație deschisă, ci oferă și pretinde loialitate absolută.
Mi-au plăcut mult ambele personaje. Jack este tipul clasic de mascul alfa, puternic, protector, sigur pe el, dar în același timp este inteligent, tandru, generos, bun și loial. Ella a fost învățată de mică să se bazeze doar pe ea, dar Jack îi ia, încetul cu încetul, greutățile de pe umerii ei. Ella descoperă că frumusețea unei relații provine din a primi și a acorda iubire necondiționată și a avea încredere totală în partener. Iar căsnicia este cea care îți oferă în cele din urmă cea mai mare libertate, întrucât promisiunea făcută pe o bucată de hârtie este cea care îți permite să ai încredere unul în celălalt fără teamă.
”Draga mea Independentă,
M-am hotărât că, dintre toate femeile pe care le-am cunoscut vreodată, tu ești singura pe care o s-o iubesc mai mult decât iubesc vânătoarea, pescuitul, fotbalul și uneltele electrice.”
”Mărită-te cu mine, Ella, fiindcă oriunde te-ai duce și orice ai face, eu o să te iubesc în fiecare zi, pentru tot restul vieții mele.”
Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice contemporane cu mult umor
4. Roșcata cu ochi negri (Brown-Eyed Girl)
Roșcata cu ochi negri este o foarte frumoasă încheiere a unei serii superbe, fiecare carte încântându-ne cu o poveste romantică deosebit de sensibilă, fierbinte și emoționantă, convingându-ne de miracolul dragostei, de sentimentul de apartenență și loialitate la o familie și de puterea sacrificiului pentru cei dragi…
Ca și precedentele cărți din serie, și Roșcata cu ochi negri este scrisă la persoana întâi din perspectiva personajului feminin, de data aceasta Avery Crosslin, o tânără de douăzeci și șapte de ani, pe care viața o supusese la mai multe șocuri emoționale până la acea vârstă. Tatăl ei, Eli, făcuse cinci copii cu cinci femei diferite, pe care le abandonase la scurt timp, nefiind în stare să-și asume niciodată un angajament de durată. Mama lui Avery nu trecuse niciodată peste șocul părăsirii, eșuând în toate relațiile ulterioare cu bărbații și purtându-se cu răceală față de Avery, în care vedea în permanență trăsăturile fostului iubit și pe care o pedepsea pentru greșelile acestuia.
Ambițioasă și tenace din fire, Avery urmase cursurile de design vestimentar și reușise să se angajeze la New York în domeniu, cariera ei luând un trend ascendent. Se părea că și pe plan sentimental șansa părea să-i surâdă. La vârsta de douăzeci și unu de ani Avery îl cunoscuse pe Brian, un tânăr ambițios ce lucra pe Wall Street, cu care începuse o relație sentimentală și se logodise trei ani mai târziu. Din păcate, Brian o lăsase baltă tocmai în ziua nunții. Șocată, Avery sperase la un sprijin moral din partea tatălui, căruia îi plătise biletul de avion pentru a veni la nunta ei și a o conduce la altar. Dar acesta, cinic, îi spusese că mai bine că se întâmplase așa, că oricum nu avea cum să dureze, bărbații nefiind creați pentru monogamie, în opinia lui.
Cu inima frântă, Avery se refugiase în muncă, plecând din New York la Houston și pornind o afacere pentru organizarea de evenimente, în special nunți, asociindu-se în acest scop cu Sofia, sora ei vitregă, pe care o cunoscuse la spital când tatăl ei suferise un atac din senin, în urma căruia și murise, și cu care simțise o compatibilitate neașteptată din prima clipă.
Traumele trecutului îi lăsaseră răni adânci în suflet, iar Avery nu mai avea încredere în nici un bărbat, ferindu-se de orice relație sentimentală în ultimii trei ani și acoperindu-și formele voplutuoase sub haine largi și comode.
Așa că atunci când Joe Travis, un burlac carismatic și foarte bogat, pare fermecat de ea în timpul unei nunți pe care ea o organizase, Avery este foarte rezervată, în ciuda atracției instantanee pe care o simte față de el, de la prima vedere.
”Priveam doi ochi de culoarea melasei, care se potriveau perfect cu maxilarul puternic pronunțat și nasul acvilin. Era nebărbierit, masiv și impunător, cu musculatura brațelor și pieptului bine definită. Prin materialul subțire al tricoului se vedea aproape toată musculatura, iar asta îi dădea un aer plăcut-periculos. Era genul de bărbat care-ți taie răsuflarea când te privește.”
Joe nu era omul care să se lase învins cu una, cu două și, deosebit de insistent, reușește să o vrăjească pe Avery, care nu poate rezista tentației și cei doi ajung să petreacă o noapte fierbinte împreună.
Surprinzător, în ciuda convingerii lui Avery că el o să o uite imediat, Joe a sunat-o a doua zi, insistând să se întâlnească. Dar Avery, ale cărui cicatrici sufletești nu se vindecaseră, a refuzat să-i răspundă, nedorind să fie jucăria ieftină a unui bogătaș, pe care acesta să o arunce imediat ce se plictisea de ea.
Soarta are însă propriile ei planuri de cele mai multe ori, iar cei doi aveau să se întâlnească din nou la o petrecere la care Avery fusese invitată pentru a discuta despre organizarea unei nunți de prestigiu, care ar fi putut să-i propulseze întreaga ei afacere pe o pantă ascendentă.
Neputând accepta un refuz fără a ști motivul, Joe o provoacă pe Avery să-i dea o explicație. Realizând că de fapt aceasta fusese grav rănită de fostul logodnic, Joe este hotărât să o ia cu binișorul, făcându-i curte și lăsându-i suficient timp și spațiu pentru a nu se simți sufocată.
Încetul cu încetul, Avery se convinge că Joe era departe de a fi un ”jucător”, așa cum îl considerase ea, adică un bărbat care schimba iubitele cu multă ușurință, sărind în pat de la prima întâlnire și uitându-le imediat a doua zi.
Joe este un bărbat remarcabil, puternic, cu o mare tărie de caracter, ce se dovedește capabil de foarte multă tandrețe. Cel mai mic dintre cei patru copii ai miliardarului Churchill Travis, i se impusese de mic multă disciplină. Deosebit de sever, tatăl lui își educase copiii în spiritul muncii și al învățăturii. Totuși, spre deosebire de frații săi, Joe refuzase să i se alăture tatălui în consiliul de administrație al firmei acestuia din domeniul petrolier. Pasionat de fotografie, își înfruntase tatăl și reușise să-și facă propria afacere de succes în acest domeniu.
Cei doi reușiseră să se împace totuși în urma perioadei de convalescență după accidentul nautic pe care Joe îl suferise și care îi schimbase, de asemenea, perspectiva acestuia asupra vieții.
”- Să nu pierzi nicio clipă din viața ta, zise el. Caută orice motiv poți, pentru a fi fericită. Nu te abține, gândind că vei avea timp mai târziu… nimeni nu poate fi sigur de asta.”
Avery constată că îi este tot mai greu să-i reziste lui Joe, de care simte că se îndrăgostește până peste cap și în care începe să aibă tot mai multă încredere, lăsând jos scutul cu care se înconjurase de mult timp. Mai mult, Joe reușește să o convingă de propriul ei farmec, făcându-i o fotografie în care o surprinde așa cum o vedea el.
”O lumină difuză trimitea o rază pe umărul meu semi-umbrit, dând strălucire de perlă pielii mele. Părul avea reflexe de ambră. Ochii priveau dincolo de pleoape grele, senzual întredeschise, iar buzele erau ușor depărtate. Femeia din fotografie emana seducție, invitând: pur și simplu radia sex.
Eu.
Priveam uluită imaginea, iar Joe m-a cuprins în brațe pe la spate și mi-a șoptit la ureche:
– Ori de câte ori mă uit la tine, asta văd.”
Însoțindu-l pe Joe la mai reuniuni ale familiei acestuia, Avery este plăcut surprinsă să observe afecțiunea sinceră dintre ei, modul cum se tachinau fără răutate și se sprijineau reciproc. Admirația ei este cu atât mai mare cu cât ea nu avusese niciodată parte de acest lucru…
”- Când faci parte dintr-o familie, ai obligații. Și probleme. Dar, să ai grijă unul de celălalt… sentimentul că aparții unei familii… partea asta este minunată.”
A fost o adevărată încântare să-i reîntâlnesc pe Gage și Liberty, Hardy și Haven, Jack și Ella și să constat că iubirea fiecărui cuplu rămăsese la fel de puternică și necondiționată, în ciuda trecerii timpului.
Un moment dramatic a avut loc în momentul în care Haven a născut, riscând să-și piardă viața în urma unei complicații medicale. Hardy era absolut distrus, iar cel care l-a încurajat în permanență a fost tocmai Gage, în ciuda animozității ce existase cândva între ei, dovedind că în momentele dificile membrii unei familii unite strâng rândurile, lăsând la o parte orgoliile personale… Din fericire, totul avea să se termine cu bine.
În plan secundar, ne delectăm cu încă o poveste de dragoste, plină de năbădăi, dintre Sofia și Steven, stilistul angajat al firmei lor. La început, Sofia și Steven se înțeleseseră foarte bine, Sofia fiind convinsă că Steven era homosexual, astfel că se purtase cu el ca și cu o prietenă, cerându-i sfatul în privința hainelor și luându-l cu ea în cabină când le proba. După o perioadă, descoperind cu stupoare că Steven nu era deloc homosexual, Sofia se simțise ridicolă și îl tratase cu multă răceală și replici acide, iar în replică acesta o tachina fără milă.
Când însă mama Sofiei venise împreună cu fostul ei logodnic pentru a o convinge să se întoarcă la el, aceasta, în disperare de cauză, a inventat pe moment că are un alt logodnic, aruncându-se de gâtul lui Steven. Era momentul ideal ca acesta să se răzbune pentru micile ei răutăți, însă el a început să o sărute înfometat, eliberând pasiunea ce-i stăpânea, de fapt, pe amândoi, de mult timp…
”Reacția lui Steven nu avea nicio legătură cu mila. O cuprinse de talie și îi răspunse la sărutări cu o foame neașteptată. De parcă Sofia era o substanță periculoasă, care dădea dependență și trebuia absorbită încet, cu grijă, ca nu cumva să piară de supradoza fatală.”
După o perioadă idilică în relația cu Joe, Avery este silită brusc să ia o decizie radicală. O oportunitate neașteptată i se ivește, lui Avery propunându-i-se să se întoarcă la New York în cadrul unei emisiuni de mare succes referitoare la organizarea de nunți. Era cariera la care visase dintotdeauna, dar prețul pentru aceasta era să renunțe la relația cu Joe, care i-a spus clar că el nu credea în relațiile la distanță și că ceea ce își dorea el era o familie și copii.
Era momentul ca Avery să descopere ce era cu adevărat important pentru ea. Cariera pentru care se pregătise și la care visase dintotdeauna, sau o familie alături de Joe?
Ascensiunea în carieră părea sigură și îi oferea satisfacția recunoașterii propriei valori, în timp ce familia implica multe riscuri, Avery asistând de prea multe ori în trecut la atâtea familii destrămate… Însă nimic nu se poate compara cu valorile familiei, cu bucuriile și împlinirile ei, Avery constatând că visele se schimbă, iar ceea ce ți-ai dorit cu ardoare cândva nu merită prețul pe care l-ai putea plăti pentru a-l obține.
”Uneori visele se schimbă atunci când nu te uiți.”
Adevăratele bucurii și satisfacții se obțin riscând, simțind totul la intensitate maximă, apreciind fiecare clipă trăită, fără a-ți fi teamă să faci promisiuni sau să-ți iei angajamente.
”Unele lucruri devin mai frumoase când sunt folosite frecvent. Crăpăturile și zgârieturile, locurile ușor uzate, sau cele care s-au deteriorat și au fost reparate… totul înseamnă că acel obiect a servit scopului său. La ce folosește o inimă care a fost folosită cu zgârcenie? Ce valoare are ea, dacă nu ai riscat-o pentru nimeni, niciodată?”
Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro
Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas
5 Comments
Balan Daniela
O serie superbă pe care am citit-o la recomandarea voastră Tina și Oli și pentru care va mulțumesc ❤️!
Tyna
Cu mult drag! ❤ Ce mă bucur!
cera
Super seria.
georgyanka
Superbă seria! Am citit-o cu mare placere! Felicitări!
Tyna
Mulțumesc!