Delicatese Literare
Recenzii

Sirena de Camilla Läckberg, seria Fjällbacka, Editura Trei – recenzie

Sirena

(The Drowning – 2008)

Camilla Läckberg

Editura Trei

An apariție: 2013

Nr. de pagini: 544

Titlu original: Sjöjungfrun

Limba originală: suedeză

Traducere de: Simona Țențea

Al șaselea roman din seria FjällbackaFjällbacka Series:

Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

  1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

  2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

  3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

  4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

  5. Copilul german – The Hidden Child – 2007 – recenzie

  6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008

  7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009 – recenzie

  8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011 – recenzie

  9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

  10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

  11. Gökungen – 2022

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.
Seria plasată în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări. Prințesa ghețurilor, romanul ei de debut, s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune, iar romanul Copilul german a stat la baza unei ecranizări cu același nume.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut:  Prințesa ghețurilor, Predicatorul, Cioplitorul în piatră, Piază rea, Copilul german, Sirena, Paznicul farului, Făuritoarea de îngeri, Îmblânzitorul de lei, Vrăjitoarea (din seria Fjällbacka), Colivia de aur, Aripi de argint și, de curând, Cutia.

Unul câte unul, vor plăti pentru trecut...

Visul lui Christian Thydell s a împlinit: romanul său de debut, Sirena, are un succes răsunător. Însă el pare să treacă prin cea mai neagră depresie. Erica Falck, cea care a descoperit talentul lui Christian, află că acesta este ţinta unor scrisori de ameninţare şi începe să caute informaţii despre trecutul misterios al scriitorului.

Pe de altă parte, unul dintre prietenii lui Christian este dat dispărut de mai multă vreme, iar poliţia nu găseşte nicio pistă valabilă.

Detectivul Patrik Hedström nu poate justifica tăcerea celor implicaţi în toată această poveste: se tem sau sunt vinovaţi? Și care este secretul pentru care mai degrabă sunt dispuşi să moară decât să-l dezvăluie?

„Prin cuplul Erica Falck Patrik Hedström, Camilla Läckberg a creat două personaje memorabile, cu o înţelegere a naturii umane ce topeşte gheţurile nordice.” – Independent

„Camilla Läckberg te ia mereu prin surprindere: de la scene din viaţa de zi cu zi trece direct la momentele de tensiune maximă. Aviz amatorilor de senzaţii tari!” – The Guardian

O nouă poveste captivantă și care ne pune imaginația și intuivitatea la încercare, din seria Fjällbacka! Un nou succes al Camillei Läckberg!

Seria Fjällbacka – o serie de thrillere polițiste cu acțiunea plasată în arhipeleagul suedez, în pitorescul Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg. Cărțile seriei au un farmec aparte, sunt captivante, pline de suspans și mister, de povești de viață împletite pe firul principal al acțiunii fiecărui volum în parte, au un strop de romantism și, bineînțeles, ca orice poveste polițistă care se respectă, își surprind cititorii cu răsturnări de situație. În mijlocul vieții domestice de rutină, par să se întâmple cele mai oribile lucruri.

Sirena, de Camilla Läckberg, al șaselea volum al seriei, e o carte cu o intrigă foarte bine structurată și dezvoltată, o dramă tensionată care se dezvoltă treptat, pe două planuri ale acțiunii, trecut-prezent, cu un final surprinzător (chiar nu m-am așteptat la această explicație și rezolvare a cazului) și cu o galerie de personaje imperfecte, dar credibile, foarte inspirate, atent creionate.

Volumele seriei prezintă fiecare câte un caz de sine stătător, având propria finalitate, însă în fundal urmărim poveștile de viață ale unor personaje, povești cu continuitate de la volum la volum. În primul rând ne reîntâlnim cu destoinicul polițist Patrik Hedström și soția sa, scriitoarea Erica Falck, care are un ”feeling” aparte în privința unor indicii și piste care ajută la finalizarea cazurilor ce dau bătăi de cap polițiștilor din Fjällbacka, secția Tanumshede. Curioși ce s-a mai întâmplat în viața de familie a cuplului? Ei bine, Erica este din nou însărcinată, iar de această dată, cu gemeni!

Pe Christian Thydell l-am întâlnit în volumul trecut, era bibliotecar și lucra la un roman, Sirena, iar Erica, scriitoare consacrată, i-a descoperit talentul și l-a încurajat în munca sa. Între timp, Christian a finalizat și publicat romanul, care a avut un succes neașteptat. Însă acesta nu se poate bucura de neașteptata sa celebritate, deoarece este ținta unor scrisori de amenințare, cu referire la fapte din trecutul său, asupra căruia păstrează cel mai mare secret. Practic, nici soția sa nu știe nimic despre copilăria sau trecutul lui Christian Thydell.

În același timp, unul din prietenii lui Christian, Magnus, e dat dispărut de ceva vreme, iar poliția încă nu a descoperit nimic! Alți doi prieteni, Kenneth și Erik, primesc și ei scrisori de amenințare. De fapt, ”prieteni” e mult spus, grupul de prieteni al lui Christian – o „gașcă de patru” din copilărie – este o rețea încâlcită de relații, complicații amoroase și secrete de familie pe care Erica și Patrick trebuie să le dezvăluie pentru a descoperi ce sa întâmplat cu adevărat cu Magnus și care încă îl amenință pe Christian. Dar, cu victimele înseși ascunzând dovezi, ancheta nu merge nicăieri. Evident era ceva pentru care aceștia trebuiau să plătească. Și vor plăti!

Lucrurile iau amploare când apare primul cadavru – cel al bărbatului dispărut, Magnus – căci indiciile duc spre crimă. Însă acesta era un cetățean și familist model, de ce ar vrea cineva să-l omoare? Nimic nu pare a avea sens și a se lega, iar lipsa indiciilor și declarațiile evazive și incomplete ale celor chestionați i-au pus de câteva ori pe polițiști pe piste false. Spre deosebire de volumele anterioare, după un prolog ”în forță”, care descrie moartea unui bărbat, Sirena intră ceva mai greu în miezul problemei, acțiunea fiind un pic confuză la început, cu multe personaje implicate și multe fațete ale poveștii, însă odată ce intriga prinde contur, n-am putut să las cartea din mână până la final.

Conține flashback-uri care ajută la structurarea poveștii complexe, astfel încât fiecare eveniment curent să se lege într-un anume fel de un eveniment din trecut. În paralel cu povestea din prezent, avem intercalate capitole din trecut, mărturii extrem de dureroase despre o copilărie lipsită de dragoste și acceptare, supusă unui adevărat abuz emoțional, cu urmări de durată, din cele mai tragice.

Încărcătura psihologică, misterul și suspansul sunt perfect îmbinate, cititorul este implicat în viața personajelor, secretele încep să se dezvăluie treptat, dar deznodământul a fost complet neașteptat.

Finalul este un ”cliffhanger”, așa că acum aștept cu mult interes următoarea carte.

 „Cineva îl trase la suprafaţă, iar băiatul izbuti să scoată capul deasupra apei. Prima respiraţie fu violentă şi dureroasă, apoi sorbi cu lăcomie aerul. Mama sa îl prinse cu putere de braţ, dar creatura aceea nu mai conta. Fiindcă apa nu mai încerca să îl prindă. Ridică privirea spre ea, recunoscător pentru că îl salvase, pentru că nu îl lăsase să piară. Însă în ochii mamei sale nu văzu decât dispreţ.”

Cartea Sirena de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *