Delicatese Literare
Recenzii

Soho în lumina lunii de Ben Aaronovitch, seria Peter Grant, Editura Herg Benet – recenzie

Soho în lumina lunii

(Moon Over Soho – 2011)

Ben Aaronovitch

Editura Herg Benet

Colectie:  Speculativ

An apariție: 2019
Nr. pagini: 352
Traducere din limba engleză de Alexandru Voicescu
A doua carte din seria Peter Grant/ Rivers of London Series:
1. Râurile din Londra – Rivers of London – 2011 – recenzie 
2. Soho în lumina lunii – Moon Over Soho – 2011
3. Whispers Under Ground – 2012
4. Broken Homes – 2013
5. Foxglove Summer – 2014
6. The Hanging Tree – 2016
7. Lies Sleeping – 2018
8. False Value – 2020
Ben Aaronovitch s-a născut în 1964. Descoperind din fragedă tinerețe, la douăzeci de ani, că are un singur talent, s-a apucat de scenaristică, care s-a dovedit un succes fulminant. A scris texte TV pentru Doctor Who, Casualty și cea mai ieftină soap opera SF din lume, Jupiter Moon. După care a scris pentru seria New Adventures de la editura Virgin, până ce i-au topit tirajele.
Apoi Ben a intrat într-o perioadă întunecată, iluminată doar de un episod din Dark Knight, o carte pentru editura Big Finish și dramele 7 Audio de la Blake, excelent primite, mai puțin bine plătite.
Prins într-un cerc vicios al dezamăgirii și disperării, Ben a fost în cele din urmă forțat să își întrețină pasiunea costisitoare pentru achiziții de carte lucrând ca librar la Waterstones. Ironic, s-a întâmplat să găsească luminița de la capătul tunelului în timp ce aranja pe rafturi cărțile altora. Va scrie propriile sale cărți, va permite prozei să îi cuprindă inima și va recuceri lumea. Așadar, asigurându-și subzistența cu nimic altceva în afara cafelei instant și mâncării la pachet japoneze, Ben s-a înhămat la călătoria epică intimă care a devenit Râurile din Londra.
Ben Aaronovitch locuiește în prezent în Londra și spune că o va părăsi doar atunci când îi vor smulge orașul dintre degetele sale reci și moarte.
Cântecul. Asta remarcă întâi de toate polițistul și ucenicul vrăjitor Peter Grant atunci când examinează trupul lui Cyrus Wilkins, cântăreț de jazz în timpul liber și contabil pentru restul vieții, care aparent a murit de acat de cord în timp ce cânta pe scena Club 666 din cartierul Soho al Londrei. Ritmul vechilor melodii de jazz se ridică din corpul său – un semn clar că ceva la moartea bărbatului nu este natural, ci supranatural.
Trup și suflet. Asta este și ceea ce riscă Peter Grant pentru a investiga o serie de decese similare din zona Soho. Cu ajutorul ofițerului său superior, Inspector Șef Thomas Nightingale, ultimul vrăjitor din Anglia, și cu asistența frumoasei fane a lumii jazz-ului Simone Fitzwilliam, Peter descoperă o primejdie magică letală – una care conduce la treptele propriei case și la o promisiune uitată a unui tânăr muzician: talentatul cântăreț de trompetă Richard „Lord“ Grant – altfel cunoscut ca dragul tată al lui Peter.
“Regivorant, original și o lectură încântătoare.” – Charlaine Harris
“Seria Peter Grant e povestea a ce s-ar întâmpla dacă Harry Potter ar crește mare și s-ar alătura Poliției Londoneze. O carte cu detectivi de o imaginație debordantă și care te va binedispune cu siguranță.” – Diana Gabaldon
“Construită cu detaliu și imaginație… Aaronovitch este un scriitor care trebuie urmărit.” – Peter F. Hamilton

O poveste polițistă spectaculoasă, originală și savuroasă, străbătută de un fir paranormal, o fantezie urbană deosebită, cu personaje foarte atent construite și un stil de scriere care m-a cucerit și convins de la primul volum al seriei, Râurile din Londra. Autorul are un stil excepțional de scriere, inteligent, ușor ironic, cu un umor britanic fin, de calitate, subiectul e inedit, suspansul, misterul și apariția elementelor paranormale sunt perfect gradate de-a lungul acțiunii, atenția la detalii e remarcabilă iar galeria de personaje e pur și simplu unică.
Personajul central al seriei este tânărul polistist de culoare și ucenic-vrăjitor Peter Grant, singurul membru (alături de șeful său, Inspector Șef Thomas Nightingale, ultimul vrăjitor din Anglia) al unei divizii speciale a Poliției Metropolitane din Londra, care se ocupă de infractionalitatea de tip... paranormal!
Deși acțiunea fiecărui volum e de sine-stătătoare, recomand citirea lor la rând, în contextul seriei, având în vedere că în volumul de față se face referire la personaje și întâmplări din volumul precedent.
Îl reîntâlnim pe Peter Grant la puțin timp de la dramaticul episod „Covent Garden” de la finalul primului volum, cu urmările lui dezastruoase, cea mai afectată fiind partenera și prietena lui Peter, pe care o cunoaștem din primul volum, tânăra și competenta polițistă Lesley May, care fusese complet desfigurată, și făcea mari eforturi să-și revină psihic. Fizic, încă nu se știa în ce măsură era posibil să se recupereze.
După cum știm, Peter locuia la Bizarerie, împreună cu mentorul său (care era la rândul lui în convalescență, motiv pentru care nu am avut prea mult parte de prezența lui în acest volum, din păcate) și cu destoinica și foarte ciudata Molly, despre care îmi doresc să aflu cât mai multe. Și cu cățelul Toby, bineînțeles. Molly e un personaj aparte, nu în întregime uman, cu un mare potențial, care sper să fie mai bine exploatat pe parcursul următoarelor volume.
Un deces aparent din cauze naturale atrange atenția Dr. Walid, care îl cheamă pe Peter să examineze victima, un bărbat tânăr și în putere, membru al unei trupe de jazz, care murise în timpul unui concert pe scena Clubului 666 din cartierul Soho al Londrei. Decedatul, Cyrus Wilkins, contabil de profesie, era cântăreț de jazz în timpul liber. „Vestigia” – urma unei amprente magice pe corpul victimei – era extrem de puternică, în acest caz reprezentată de câteva acorduri clare de jazz pe care Peter le-a auzit clar, părând că emană din trupul neînsuflețit.
Povestea, foarte inedită și originală, ne poartă în lumea jazz-ului cu detalii și informații foarte interesante și documentate despre cluburi de jazz, muzicieni, stiluri. Pasiunea și dragostea pentru jazz sunt aproape palpabile, ritmurile de jazz ”vibrează” aproape pe toate paginile, așa că recomand cartea nu doar fanilor genului polițist și ai poveștilor paranormale, ci și iubitorilor jazz-ului! 

Pe parcursul derulării anchetei, aceasta se va complica cu noi victime din aceeași lume a jazzului, sau cu morți în condiții atât de suspecte încât nu puteau avea o explicație „din lumea reală”. Iar Peter Grant avea de această dată o dublă expertiză, pe lângă cea de polițist cu pregătire și abilități „speciale”, fiind un bun cunoscător al lumii jazz ului, ca fiu al unei legende vii a acesteia, ”Lordul” Grant, cum era numit tatăl lui de către fani.
Investigând moartea lui Cyrus, Peter o cunoaște pe iubita acestuia, Simone Fitzwilliam, o foarte bună cunoscătoare a lumii jazzului, iar relația cu aceasta va depăși granițele profesionale, Peter și Simone ajungând să aibă o legătură intensă, pasională.
Firul acțiunii, spusă la persoana întâi din perspectiva lui Peter Grant, urmărește două serii de crime, aparent fără legătură între ele, dar fiind de competența lui Peter și a lui Nightingale, victimele fiind marcate de vestigia. Și toate petrecute în Soho. Investigațiile în cazul tuturor crimelor împletesc metodele clasice ale polițistei de caz, o tipă masivă, dură și cinică, dar o profesionistă desăvârșită, cu cele specifice ale lui Peter – ce presupun magia ca instrument de anchetă! – care ne introduc într-o lume desprinsă parcă dintr-o altă dimensiune. Vampiri de jazz, zei ai râurilor (pe care i-am cunoscut în primul volum și ne reîntâlnim cu o parte din aceștia), vrăjitori, himere – parțial oameni, parțial animale! – fac parte din personajele ce populează lumea cărții.
Cum se derulează ancheta, cum sunt alese și ce legătură e între victime, ce detalii șocante ies la iveală pe parcurs și care este deznodământul acestui volum, vă invit să descoperiți citind cartea! Vă asigur că veți avea parte de o lectură deosebită! E una din cele mai surprinzătoare serii pe care am avut plăcerea să le descopăr în ultimul timp, mă bucur că Editura Herg Benet a ales să o publice și la noi și aștept cu interes și curiozitate maximă apariția următorului volum, al următorului caz al lui Peter Grant!
„Simone a zâmbit.
– Mulțumesc, Peter. Poți pune întrebările.
– Cyrus era un muzician? am zis.
– Cânta la saxofon alto.
– Și cânta jazz?
Un nou zâmbet scurt.
– Mai e vreun alt fel de muzică?
– Modal, bebop sau mainstream? am întrebat, dându-mă mare.
– West Coast cool, a spus ea. Deși nu era împotriva unui pic de hard bop atunci când contextul cerea.
– Tu cânți?
– Dumnezeule, nu! a zis ea. N-aș îndrăzni să îmi impun lipsa mea acută de talent unei audiențe. Trebuie să îți cunoști limitele. Sunt un ascultător informat, însă Cyrus aprecia asta.
– Și ascultai în noaptea aceea?
– Desigur, a zis ea. Loc în față, deși asta nu e complicat într-un spațiu mic precum cel de la The Spice of Life. Cântau ,,Midnight Sun”. Cyrus își terminase solo-ul și tocmai se așezase pe boxa de monitor – mi s-a părut că era un pic epuizat – când a căzut pe o parte, și atunci a fost momentul în care ne-am dat cu toțîi seama că ceva era în neregulă.
S-a oprit și și-a ferit ochii de mine, cu mâinile strângându-se în pumni. Am așteptat încă un pic și am pus câteva întrebări stupide de rutină, că să îi readuc concentrarea.”

Cartea Soho în lumina lunii de Ben Aaronovitch poate fi comandată de pe hergbenet.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *