Delicatese Literare
Recenzii

Soția secretă de Gill Paul, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Soția secretă

(The Secret Wife – 2016)

Gill Paul

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Nr. de pagini: 432

Traducere: Irina-Marina Borțoi

An apariție: 2018

O mare ducesă rusă și un jurnalist englez.
Uniți printr-unul din cele mai mari mistere ale lumii...

1914. Rusia se află în pragul colapsului, iar familia Romanov se confruntă cu un viitor extrem de nesigur. Marea Ducesă Tatiana s-a îndrăgostit de ofițerul de cavalerie Dmitri, dar evenimentele iau o întorsătură neașteptată, punându-le în pericol iubirea și chiar viața...
2016. După ce o descoperire devastatoare o face să fugă din Londra, Kitty Fisher se refugiază la cabana străbunicului ei din America. Acolo, pe malul lacului Akanabee, descoperă un pandantiv spectaculos care o va conduce la un secret de familie îngropat cu mult timp în urmă...
Tulburător și emoționant, "Soția secretă" leagă trecutul și prezentul într-o poveste de neuitat despre iubire, pierdere și puterea speranței.

„Un roman inteligent și o poveste încântătoare: cu adevărat emoționant și excepțional documentat. Mi-a plăcut modul în care narațiunea prezentă aruncă
un con de lumină asupra poveștii din trecut. Un triumf.” – Dinah Jefferies

„Meticulos documentată și cu un caracter puternic evocator, această poveste tumultuoasă vă va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.” – Iona Grey

Soția secretă de Gill Paul este o carte tulburătoare, foarte sensibilă și emoționantă, despre destin, alegeri, iubire și iertare.

Deși Soția secretă a apărut prima, eu am citit mai înainte Fiica pierdută – o carte care mi-a plăcut atât de mult încât am vrut neapărat să o citesc și pe aceasta.

Atât în Soția secretă, cât și în Fiica pierdută autoarea Gill Paul a pornit de la speculația, des întâlnită de-a lungul timpului, că unul sau mai mulți copii ai țarului Nicolae al II-lea au reușit să scape cu viață din execuția din anul 1918.

Destinul tragic al Romanovilor a șocat o lume întreagă. Deși s-a mai întâmplat, de-a lungul istoriei ca un regim să-și execute monarhul și soția acestuia, nu s-a mai pomenit până atunci o astfel de barbarie dusă până la extrem – ca toți cei cinci copii ai cuplului să fie executați împreună cu părinții lor.

Deși în anul 1979, iar mai apoi în 2007, au fost descoperite două morminte în care cercetătorii au afirmat că s-ar găsi toate osemintele membrilor familiei Romanov, există și acum istorici care susțin că s-ar fi putut produce erori în identificarea rămășițelor și că este posibil ca unul sau mai mulți membri ai familiei monarhice să fi scăpat, totuși.

Pornind de la aceste speculații, autoarea Gill Paul a creat două povești fascinante – Soția secretă și Fiica pierdută, pornind de la ipoteza că atât Tatiana, cât și Maria au reușit să se sustragă teribilului destin căruia i-a căzut pradă familia lor.

În ambele cărți, acțiunea merge pe două fire împletite – unul din trecut și altul din prezent, ambele fire unindu-se spectaculos în final.

Poveștile celor două surori sunt însă extrem de diferite, autoarea atribuindu-le un destin aparte, potrivit cu personalitatea fiecăreia. Pe de altă parte, dacă Dmitri Malama din Soția secretă a existat în realitate, Piotr Vasnețov din Fiica pierdută este un personaj complet fictiv.

În Fiica pierdută, acțiunea din firul din trecut se petrece doar în Rusia, făcându-ne martori la evenimentele istorice extrem de zbuciumate petrecute pe o perioadă de timp de peste 70 de ani, pe când în Soția secretă acțiunea firului din trecut începe în Rusia, se mută apoi la Berlin și continuă în America, asistând de asemenea la mai multe momente cheie aferente fiecărei perioade istorice în parte.

Ca o coincidență, în timp ce citeam Soția secretă am văzut un documentar pe History Channel privind destinul tragic al familiei Romanov și am fost impresionată văzând cât de multe date reale a preluat autoarea Gill Paul în ambele romane ale sale, împletindu-le magistral cu ficțiunea.

Mie ambele cărți mi-au mers la suflet și m-au impresionat foarte mult.

Acțiunea din Soția secretă începe în anul 1914. Ofițerul de cavalerie Dmitri, care se refăcea într-un spital în urma unei răni suferite în timpul războiului, a fost fermecat încă de cum a văzut-o pentru prima dată pe marea ducesă Tatiana, fiica țarului Nicolae al II-lea, care făcea voluntariat ca asistentă la acel spital, alături de mama și sora ei mai mare. Spre marea bucurie a lui Dmitri, Tatiana părea să-i întoarcă sentimentele. Astfel a început o corespondență asiduă între cei doi, într-o perioadă extrem de tulbure, în plin război și declin al dinastiei Romanovilor. Deși Dmitri, fiu al unui general, părea să fie agreat ca viitor soț inclusiv de părinții Tatianei, acesta a dorit să se asigure de viitorul lor împreună, astfel că a covins-o pe Tatiana să se căsătorească în secret în anul 1916.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte în ce mod a reușit Tatiana să scape de sângeroasa execuție din 1918, cum și de ce au fost despărțiți cei doi îndrăgostiți prin forța împrejurărilor imediat după aceea și când și în ce mod spectaculos s-au reîntâlnit apoi.

”Viața lui Dmitri și a Tatianei fuseseră pline de tragedie. Și totuși, iubirea lor fusese atât de puternică, dăinuind de-a lungul deceniilor și depășind orice obstacol, așa încât ai fi putut spune că fuseseră norocoși. Nu mulți oameni cunosc o afinitate spirituală atât de mare.”

Acțiunea din firul din prezent începe în anul 2016. Kitty, o jurnalistă în vârstă de treizeci și cinci de ani, află cu surprindere că este unica moștenitoare a străbunicului ei, Dmitri Iacovlevici, care murise în America în 1986, fără ca averea sa să fie revendicată. Exista însă un termen de prescripție de treizeci de ani pentru revendicarea averilor pierdute, iar dacă ea nu avea să acționeze curând, toate bunurile deținute de acesta aveau să fie transferate guvernului.

Kitty a acceptat bucuroasă moștenirea, mai ales după ce a descoperit că străbunicul ei fusese un scriitor de succes, cu cinci cărți publicate, pe care abia aștepta să le citească. Ceea ce o mirase însă foarte mult era de ce bunica ei Marta, o persoană atât de caldă și de bună, refuzase să primească ea acea moștenire, întrucât era în viață când murise tatăl ei. Mai mult, nici măcar mama lui Kitty, care murise între timp, nu știuse niciodată că avea un bunic care trăia în America.

În momentul aflării acestei vești, Kitty se afla într-o perioadă tulbure a vieții. După ce se căsătorise cu Tom, marea iubire a vieții ei și petrecuseră câțiva ani într-o stare de fericire idilică, căsnicia lor intrase într-un fel de rutină comodă, instalându-se un soi de plictiseală și lipsă de entuziasm față de proiecte comune.

În momentul în care a descoperit, într-un mod șocant, că Tom avea o aventură secretă, Kitty a luat hotărârea impulsivă de a pleca la cabana străbunicului ei din America, aflată pe malul lacului Akanabee. Ajunsă acolo, Kitty și-a canalizat întreaga energie pentru renovarea cabanei și aflarea cât mai multor informații despre străbunicul ei. După ce a descoperit din întâmplare o bijuterie foarte prețioasă, marca Faberge și a adunat tot mai multe indicii, Kitty a realizat fascinată că destinul străbunicului său fusese strâns legat de cel al marii ducese Tatiana. Din cărțile sale răzbătea tot zbuciumul unui suflet chinuit, amprenta spiritului melancolic rusesc fiind inconfundabilă.

Pe măsură ce recunoaște multe dintre trăsăturile de caracter ale străbunicului ei în ea însăși, Kitty începe să își vadă și propria ei viață într-o altă lumină. Este ușor să arunci întreaga responsabilitate pe partener pentru eșecul relației, mai ales când culpa acestuia este atât de evidentă, mai greu este să vezi și partea ta de vină pentru situația la care s-a ajuns. Kitty și-a dat seama că interiorizându-și emoțiile și refuzând să comunice, l-a îndepărtat încetul cu încetul pe Tom de ea. Pe de altă parte, refuzându-i lui Tom iertarea pe care acesta o implora, s-ar fi condamnat singură la o viață solitară și nefericită.

”Comunicarea sinceră era singurul mod de a traversa un impas emoțional; Kitty învățase asta peste vară. Cugetarea sumbră nu ajuta pe nimeni să se vindece, dar vorbitul da. Mai învățase că infidelitatea nu trebuie neapărat să însemne sfârșitul unei relații – unele lucruri sunt mai importante.”

”Îi plăcea ideea ca istoria să se repete. Măcar de-ar fi putut să-i arate lui Dmitri cât de mult o ajutase; nădăjduia că ar fi fost mulțumit.”

Recomand cu drag această carte încântătoare, emoționantă și profundă!

Cartea Soția secretă de Gill Paul poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți apărute în colecția Blue Moon

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *