
Spulberă-mă de Tahereh Mafi, seria Atingerea lui Juliette, Editura Corint, Leda Edge – recenzie
SPULBERĂ-MĂ
(Shatter Me – 2011)
Tahereh Mafi
Editura Corint
Leda Edge
An apariție ediția a II-a: 2018
Număr pagini: 447
Traducerea: Shauki Al-Gareeb
Primul volum al seriei Atingerea lui Juliette/ Shatter Me Series (include nuvela DISTRUGE-MĂ, relatată de Warner)
1. Spulberă-mă – Shatter Me – 2011
1.5. Distruge-mă – Destroy Me – 2012
2. Eliberează-mă – Unravel Me – 2013 – recenzia
2.5. Fracture Me – 2013
3. Aprinde-mă – Ignite Me – 2014
4. Restore Me – 2018
TAHEREH MAFI s-a născut în 1988, într-un orășel din statul american Connecticut, din părinți iranieni. Știe opt limbi străine, inclusiv spaniola, pe care a studiat-o la Barcelona. Este o scriitoare pe care New York Times și USA Today au declarat-o bestselling author, dar trebuie spus că, înainte de a debuta și de a deveni una dintre cele mai aclamate scriitoare pentru adolescenți, Tahereh Mafi a dus la capăt cinci manuscrise, doar pentru a înțelege cum se scrie o carte. Unul dintre romanele care i-au creat și i-au consolidat reputația este Spulberă-mă, primul din seria Atingerea lui Juliette. De altfel, seria adresată tinerilor cititori s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, iar ABC Signature Studios i-a făcut o ofertă pentru drepturile de televizare.
Nimeni nu știe de ce atingerea lui Juliette e fatală, dar Restaurația și-a făcut planuri legate de ea. Planuri de a o folosi ca pe o armă. Însă Juliette are propriile sale planuri.
După o viață lipsită de libertate, ea descoperă în sfârșit forța de a se răzvrăti pentru prima oara și de a-și găsi un viitor alături de cel pe care credea că-l pierduse pentru totdeauna.
În acest prim roman electrizant din seria ATINGEREA LUI JULIETTE, Tahereh Mafi prezintă o lume distopică fascinantă și o eroină de neuitat.
„Obsesivă, intensă, emanând senzualitate. Sunt invidioasă. N-am putut s-o las din mână.” LAUREN KATE
„NU MĂ POŢI ATINGE”,
îi şoptesc.
MINT,
e ceea ce nu-i spun.
EL MĂ POATE ATINGE,
e ceea ce n-o să-i spun niciodată.
TE ROG, ATINGE-MĂ,
e ceea ce vreau să-i spun.
Dar când oamenii mă ating, se întâmplă anumite lucruri.
Lucruri ciudate.
Lucruri rele.
LUCRURI FATALE.
Spulberă-mă e o distopie interesantă și captivantă, o carte pe care nu o poți lăsa din mână de la primul până la ultimul rând.
Acțiunea și ideea cărții m-au dus cu gândul la filmele The X-Men, cu personaje spectaculoase, înzestrate cu puteri paranormale, iar lumea descrisă aduce cu cea din Jocurile foamei.
Ne aflăm într-un viitor devastat, ca urmare a abuzurilor oamenilor, într-o lume dezolantă, distrusă, măcinată de foamete, boli, neputință și teroare. Nu mai există animale, păsări care să zboare, flori care să înflorească sau pomi care să rodească. Până și cerul e istovit. Totul e cenușiu și sterp.
Nu prea mai avem anotimpuri.
Animalele sunt pe moarte, păsările nu zboară, semănăturile nu prea mai cresc, florile aproape că nu mai există. Vremea este instabilă. Uneori, zilele noastre de iarnă ajung și la 33 de grade. Alteori, ninge fără motiv. Nu mai putem produce suficientă mâncare, nu mai putem menține o vegetație suficientă pentru animale și, astfel, nu putem să-i hrănim pe oameni cu ce au nevoie.
Restaurația, o facțiune politică ce s-a proclamat salvatoarea acestei lumi bolnave, a acaparat puterea și conduce și controlează totul prin teroare, violență și manipulare. A fost confiscat și interzis orice ar transforma o locuință într-un cămin. Totul e impersonal și minimalist. Gata cu poveștile, cărțile, decorațiunile și mobila confortabilă, gata cu petrecerile, adunările în familie sau sărbătorile! Liderii restaurației, care au promis viitorul, au manipulat totul, eliminându-i pe cei în stare să riposteze. Rămăseseră în urmă copiii, debusolați și amărâți. Însă nu pe acest aspect al cărții se pune accentul în poveste, ci pe drama personalului principal, Juliette Ferrars, o adolescentă în vârstă de 17 ani.
Totul e prea ciudat în lumea descrisă în carte, până și apariția unor persoane precum Juliette, în aparență o fată normală. Dar atingerea ei e fatală. Iar ea e prima victimă a acestei abilități nedorite, căci, deși fără voia ei, era periculoasă. Nu cunoscuse niciodată atingerea sau mângâierea unei alte ființe umane.
După șaptesprezece ani în care a fost respinsă de părinți și tratată ca un monstru, ostracizată de profesori, umilită de colegi, Juliette este închisă ca un animal, la solicitarea părinților ei…
Acesta este cadrul acțiunii – pe care în carte îl descoperim treptat – atunci când facem cunoștință cu Julliete, pe când se afla închisă într-un ospiciu, singură într-o celulă rece și întunecată, în 13 metri pătrați, de 264 zile! I se dădea mâncare, prin fanta ușii, doar cât să nu moară de foame, iar dușul, cu apă rece ca gheața, și fără haine la schimb, era o aventură riscantă. Gândurile ei sunt atât de vii și dureroase, încât parcă taie în carne vie!
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva ei, și suntem pe deplin conectați la gândurile, trăirile și chinul ei. Autoarea are un stil puternic de a scrie. În propoziții scurte, intense, folosind în mod inspirat metafore, în cuvinte simple, repetitive, dar valorificate cumva la întregul potențial, te face să simți și să trăiești efectiv acțiunea alături de eroina cărții, un personaj complex, pe care l-am îndrăgit și admirat. E cu adevărat o eroină. În ciuda suferințelor îndurate, și-a păstrat umanitatea, compasiunea și speranța. Singura ei alinare era un jurnal în care scria ca să nu-și piardă mințile. Foarte inedită redarea gândurilor trunchiate și haotice ale lui Juliette, prin repetiții și tăierea câte unui cuvânt nedorit, ca ivit de niciunde în mintea ei.
Însă lucrurile se schimbă când primeşte un coleg de celulă, iar viața ei se va roti în curând la 180 de grade! Căci nu era un coleg sau o colegă oarecare. În primul rând, e băiat! Și nu orice băiat! E Adam Kent, un fost coleg de școală al fetei, singurul care i-a arătat vreodată bunătate. El însuși un copil chinuit pe vremea aceea, după cum își aduce aminte Juliette. Ea ar recunoaște privirea lui oricând, oriunde. Dar el nu dă semne că o recunoaște. Deși era doar o fațadă, el știa foarte bine cine e ea! Veți vedea ce vreau să spun!
– Dumnezeule, Juliette, te-aș urma peste tot. Tu ești singurul lucru bun care a rămas în lumea asta.
Iar cireașa de pe tort e faptul că el era imun la atingerea ei distructivă!
Îmi trage trupul înfășurat aproape de pieptul său, iar eu sunt spulberată. Două trei patru cincizeci de mii de bucăți de sentimente mă străpung în inimă, se topesc în picături de miere caldă care alină cicatricele din sufletul meu. Pătura este singura barieră dintre noi, iar el mă trage mai aproape, mai bine, mai puternic (…) Căldura lui topește țurțurii de gheață care mă sprijină din interior, iar eu mă dezgheț mă dezgheț mă dezgheț…
Chimia dintre cei doi e aproape palpabilă! În același timp, interacțiunea dintre ei, deși greoaie la început din cauza neîncrederii fetei, conturează o viitoare prietenie. Zidurile cu care s-a înconjurat Juliette încep să cadă…
„Tu eşti pasărea mea, îi spun. Tu eşti pasărea mea şi mă vei ajuta să zbor de aici”
Asta până când Juliette realizează că aducerea lui Adam în celulă a făcut parte dintr-un scenariu pus la cale de Warner – fiul principalului lider al Restaurației – un tânăr atrăgător, însă crud, violent, megaloman și manipulator, la prima vedere. De ce spun la prima vedere? Deoarece în această ediție a cărții avem la final un bonus foarte binevenit: nuvela ”Distruge-mă”, prin vocea lui Warner, și, citind-o, ne vom schimba, mai mult sau mai puțin, perspectiva.
Faptele sale îl arată ca pe un psihopat, însă are un punct slab: Juliette, față de care dezvoltă o adevărată obsesie! Și astfel, se nasc germenii unui triunghi amoros! Sper ca autoarea să nu meargă pe această idee în volumele următoare. Mie, personal, nu îmi plac poveștile cu triunghiuri amoroase. Recunosc însă că, deși Adam e ”băiatul bun”, e preferatul meu și mi-a plăcut mult de el, Warner e un personaj mult mai puternic, așa cum e descris. Dacă nu ar fost fost nuvela de la final, nu aș fi avut această ezitare, dar așa, nu mă pot împiedica să nu-l văd ca pe un potențial viitor partener al Juliettei. Și mai e ceva: mai exista o persoană imună la atingerea distructivă a Juliettei. Ghiciți cine?
Revenind la firul principal al acțiunii, stați fără grijă! Deși Adam – la rândul lui un soldat în armata Restaurării – a fost un pion conștient în acest scenariu, a avut propriile motive să fie de acord, iar acestea îl situau în tabăra opusă Restaurației!
Conform scenariului pus la cale de Restaurație, Juliette nu va mai fi închisă în celulă, însă alternativa e la fel de rea, sau chiar mai rea, dintr-un punct de vedere! Temnicerii ei, oamenii Restaurației, în frunte cu Warner vor să-i utilizeze potențialul ca pe o armă împotriva semenilor ei, crezând că, fiindcă avusese atâtea de îndurat, era dornică de răzbunare! Juliette se opune din răsputeri acestui plan și se vede în fața unei alegeri pe care trebuie să și-o asume: să fie unealta lor sau să lupte împotriva lor! Iar alegerea ei e clară!
Împreună cu Adam, reușește să fugă de cei care o țineau captivă. Iar momentul în care ea realizează că Adam e cu totul de partea ei, e impresionant redat!
Deodată, lumea înseamnă ceva pentru mine, posibilitatea omenirii înseamnă ceva pentru mine, întregul univers se oprește și se rotește în cealaltă direcție, iar eu sunt pasărea.
Eu sunt pasărea, și îmi iau zborul.
Evenimentele se succed amețitor, iar suspansul și dramatismul situațiilor atinge cote maxime! De câteva ori, totul pare pierdut, și chiar așa ar fi fost fără un atuu neașteptat: puterea lui Juliette e mult mai mare decât credea!
Finalul cărții e unul optimist, după multe situații limită Juliette, împreună cu Adam și Benji – un alt soldat al Restaurației, un personaj de care mi-a plăcut mult – reușind să ajungă la un liman. Care era acesta, vă las să descoperiți. Lupta e abia la început, dar taberele erau comparativ de puternice! Deși Restaurația nu era conștientă de forța celor care i se opuneau.
Pe parcursul cărții, apar încă multe personaje interesante, pe care vă invit să le cunoașteți citind cartea. Vă asigur că merită!
E un roman distopic plin de adrenalină, suspans, răsturnări de situație, emoție în stare pură, dar și romantism. A fost o încântare să-l citesc și aștept cu nerăbdare volumul următor!
Cartea Spulberă-mă de Tahereh Mafi /Cărțile apărute la Leda Edge poate fi comandată de pe edituracorint.ro,
elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Recenzii Editura Leda Edge


18 Comments
Barbălată Mirela
Deosebita recenzia, Oli! O carte frumoasă dar tristă în acelasi timp. Momentan mă abțin dar nu resping cartea definitiv. Probabil, la un moment dat, mă încumet sa o citesc
Oli
Mulțumesc! Cred ca ti-ar plăcea! E o distopie foarte bună!
Mirela Nenciu
O recenzie foarte frumoasă! Felicitări, Oli!
Oli
Multumesc, Mire!
danapetraru
Eu am prima ediție a cărții și mi-am făcut comanda pt un exemplar din a doua editura doar pt nuvela bonus…mi-a plăcut foarte mult primul vol. Sper să se țină de cuvânt editura și să le publice pe toate trei până la Gaudeamus…
Oli
Si eu sper la fel!
Tyna
O recenzie foarte tentantă! Felicitări! Pare o carte foarte intensă, cu multe întorsături de situații. Vreau sa citesc și eu această serie, dar aștept să apară toate volumele.
Oli
Multumesc, ma bucur ca te-am tentat!
anasylvi
Distopiile sunt ok din punctul meu de vedere, desi nu sunt in fruntea fruntii in clasamentul meu. Recenzia aceasta insa ma atrage mult, mai ales faptul ca are o eroina blamata pentru faptul de a fi diferita si multa actiune. Triunghiurile amoroase nu ma deranjeaza fiindca sunt specifice adolescentei si, in concluzie, des intalnite la aceasta varsta.
Oli
Cred ca ti-ar placea, Ana! Mie mi-a placut mult, in acest volum oricum nu avem un triunghi amoros propriu-zis, cuplul pe care il urmarim e Juliette-Adam. Insa Warner ca personaj are potentialul de a interveni intre ei. Si ideea asta mi-a venit mai ales citind nuvela de la final, cea din punctul de vedere a lui Warner.
Balan Daniela
O carte interesanta, foarte frumoasă și tentanta recenzia! felicitări Oli
Oli
Multumesc, Daniela!
Mariam Oana
Felicitări pentru recenzia minunată!
Oli
Multumesc, Oana!
Fratiloiu Dorina Petronela
Am citit volumul vechi cand a aparut si mi-a placut f mult si mie Oli! Sper doar sa le traduca pe celelalte cat mai repede si sa pastreze povestea cat mai intetesanta! O superba recenzie, felicitari!
Oli
Multumesc, Dorina! Si eu sper sa apara continuarea cat mai repede! Mi-ar placea sa nu duca povestea spre un triunghi amoros. E un cliseu pe care nu-l agreez.
Geo
Foarte faina recenzia, Oli! Mi-a plăcut si mie cartea foarte mult. Ba chiar, am cumpărat noua ediție pentru a putea citi si nuvela Distruge-mă. Aceasta mi s-a părut, la rândul ei, superba. Mi-a adus un punct de vedere distinct. Felicitări!

Oli
Mulțumesc Geo! Și eu am recitit-o cu plăcere. Și într-adevăr, nuvela Distruge-ma mi-a schimbat – întrucâtva, nu chiar de tot – părerea despre Warner.