Suflet dezrobit de Nieves F. Joy, Editura Librex Publishing – recenzie
Suflet dezrobit
Seria Paradoxul iubirii Vol. 2
Nieves F. Joy
Editura Librex Publishing
Data aparitie: 2017
Număr pagini: 238
Seria Paradoxul iubirii:
Suflet rebel – recenzie
Suflet dezrobit
Bătăile unei inimi schingiuite de durere nu le poate opri decât resemnarea. Acel moment de slăbiciune când împreunezi mâinile pe piept și spui: "Stop! Nu mai pot! Nu mai vreau! Nu mai rezist! Am obosit." Așa ar face o persoană ajunsă la capătul puterilor, izbită din toate părțile, fără posibilitatea de a se apăra. Nu și Raisa. Nu esența unui suflet rebel. Deși prinsă la mijloc în lupta dintre rațiune și nebunie, ea își poartă fiecare bătălie cu un curaj nebunesc, alimentată fiind de revolta și încăpățânarea celui care nu mai are nimic de pierdut.
În sincron cu zbuciumul ei sufletesc, Race își înfruntă proprii demoni din trecut, abia distingând prin întuneric luminița din tunelul deziluziilor. Vor putea două suflete distruse de incertitudini să se ridice dintre ruinele unui prezent potrivnic? Vor putea să se vindece și să-și găsească calea de a se iubi dincolo de contratimpi și minciuni? Probabil că da, posibil să nu.
"Suflet dezrobit" este deznodământul unei povești în care pot fi mai mulți învinși și niciun câștigător. Un final incert în care războiul voințelor, alegerile imposibile și rotirile unui carusel numit soartă sunt duse pe culmile extremului. Un labirint de emoții din care doar cei puternici pot ieși.
Visătorii nu mor niciodată, dar chiar și visurile pot fi spulberate de destin.
Ca și în primul volum al seriei, povestea se derulează într-un ritm alert, trăirile personajelor sunt intense, personajele temperamentale, imprevizibile, imposibil de încadrat în tipare. Protagoniștii cărții sunt oameni imperfecți, cu bune și cu rele, credibili. Limbajul cărții e necosmetizat, la fel ca în volumul anterior. Povestea în sine e foarte captivantă, neputând s-o lași din mână până la final.
Tot ce se întâmplă în carte e foarte intens, răvășitor, copleșitor chiar în unele momente. Sunt scene în carte pe parcursul cărora simți nevoia să tragi aer în piept și să gândești: nu se poate așa ceva! Dar, adevărul e că se poate. Și în realitate gelozia, neputința și frustrările reprimate nasc monștri, iar regretele, inevitabile, vin de multe ori prea târziu. Este o carte care sondează psihicul uman, o poveste din care putem trage chiar lecții de viață despre lașitate, neîncredere, lipsă de comunicare, trădare, dar și despre puterea vindecătoare a iubirii.
Personajele le cunoaștem din primul volum: Raisa este o tânără frumoasă, visătoare și sensibilă, redactor la o editură, de cinci ani captivă într-o căsătorie care o distrusese emoțional. Race era fratele șefei ei, Mara, un tânăr rebel, atrăgător. Cei doi se cunosc – deloc întâmplător -, Race fusese șantajat de soțul Raisei pentru a o compromite pe Raisa. Lucrurile iau un alt curs în momentul în care cei doi, Race și Raisa, se îndrăgostesc. Iar Raisa, în lumina noilor sentimente, găsește în ea puterea de a-l părăsi pe nemernicul ce îi era soț. Însă soarta are alte planuri, și totul ia o întorsătură extrem de urâtă.
Vă spuneam în recenzia de la Suflet rebel că Race a fost, în câteva rânduri, destul de slab, prin prisma acțiunilor și atitudinii lui, inclusiv, sau mai ales, la finalul primului volum, și că, din punctul meu de vedere, mai are de tras până să-l încadrez la personaje masculine favorite. Nici în acest volum nu m-a convins, nu mi s-a părut că a evoluat ca personaj, spre deosebire de Raisa.
Ea e, cu siguranță, așa cum se întâmplă de multe ori și în viața reală, elementul puternic al cuplului lor. Deși în cele din urmă povestea lor va avea un final fericit, acesta se va datora Raisei, caracterului și spiritului ei puternic, și capacității ei enorme de a ierta. Nu poți să afirmi cu tărie ce ai face într-o situație sau alta până când nu ești pus în situația respectivă, dar eu una nu cred că l-aș fi iertat.
Raisa a evoluat și s-a maturizat mult, a devenit o persoană puternică, hotărâtă, cu spirit de inițiativă, care își asumă ceea ce face.
Bătăile unei inimi schingiuite de durere nu le poate opri decât resemnarea. Acel moment de slăbiciune când împreunezi mâinile pe piept și spui: “Stop! Nu mai pot! Nu mai vreau! Nu mai rezist! Am obosit.
Este răpită, închisă, amenințată, drogată, pierde sarcina, însă va reuși să reziste! Cum? Făcând unele compromisuri pentru a avea câștig de cauză în situațiile de-a dreptul imposibile în care e pusă.
– Vreau să fiu stăpână pe mine, pe viaţa mea şi atât. Ştiu cum e să‑ţi vinzi sufetul şi să nu ţi‑l regăseşti niciodată, şoptesc clipind să‑mi limpezesc privirea.
Nu este foarte multă acțiune în carte, accentul se pune pe descrierea sentimentelor, senzațiilor, trăirilor personajelor. Race și Raisa se vor reîntâlni, dar nu sub niște auspicii favorabile, iar Race, imatur, se va grăbi să tragă niște concluzii în urma cărora va acționa ca un nemernic. Dacă în Suflet rebel am înțeles că a fost șantajat să facă anumite lucruri, de data aceasta nu l-am înțeles deloc! Ce era cu acel pariu cu Rashid? Nu vă spun mai multe, vă las să vedeți singuri despre ce e vorba. Veți avea parte de câteva șocuri și răsturnări de situație…
Și pentru că m-am axat în prezentarea mea nu atât pe acțiune, cât pe personaje – care sunt foarte puternic creionate, ies în evidență – mă voi referi și la Rashid – răpitorul Raisei și Abdul, șoferul acestuia. Ei bine, deși în principiu personaje negative, de aceștia mie mi-a plăcut. Cu toată dorința de control a lui Rashid și cu personalitatea sa dură, sentimentele acestuia față de Raisa erau puternice, iar faptele lui au dovedit-o. A ajutat-o să divorțeze de ticălosul ei soț, iar când a apărut Race ”în peisaj” mi s-a părut destul de fair-play. Nu pot să nu mă refer și la Jessica, pe care am admirat-o în primul volum. În acesta, cu regret vă spun că ”a căzut de pe piedestal”. Sunt și în realitate prietene false sau slabe de caracter, dar, așa cum fusese prezentată în primul volum, nu părea genul. De unde se vede că oricând te poți înșela asupra unei persoane, sau, mai bine zis, te poți înșela atunci când te aștepți mai puțin.
Finalul mi-a plăcut, două suflete profund rănite care se vindecă reciproc. M-a surprins personajul surpriză cu care facem cunoștință la sfârșit. Nu vă spun despre cine e vorba. Sper că v-am făcut curioși cu cele scrise, vă invit să citiți cartea și să vă faceți propria părere asupra personajelor și acțiunilor lor. Dacă nu ați citit încă primul volum, sunteți avantajați că le puteți citi pe amândouă la rând. E genul de serie ”legată”, cu acțiunea având continuitate dintr-un volum în altul. Țin să remarc coperta superbă a cărții, foarte sugestivă: Ea e ”locomotiva”, se vede în poză, și așa am simțit în poveste, după cum v-am spus.
Visătorii nu mor niciodată…
O poveste intensă, personaje bine conturate – nu doar în alb și negru, ci cuprinzând toată gama nuanțelor de gri -, un stil de scriere antrenant, un subiect interesant, răsturnări de situație, emoții și dramatism, neînțelegeri și iertare, plus multă iubire, toate acestea sunt ingredientele care fac din lectura cărții o experiență în sine. V-o recomand!
29 Comments
Cornelia
Felicitări!O recenzie foarte frumoasă! Cat ma bucur că am citit cartea, pentru ca voi sunteți o mare ispită pentru mine.
Oli
Multumesc mult, Cornelia! Ma bucur!
Alina Geambasu
Felicitari pentru superba recenzie, Oli! Nieves a scris o carte impresionanta, cu o mare incarcatura emotionala.
Oli
Multumesc mult, Alina! Asa este…
Geo
Felicitări, Oli! Chiar eram curioasă să îți citesc impresiile. Îmi place recenzia. ❤️
Oli
Multumesc, Geo!
Geo
Impresiile mele despre carte, aici:
https://justreadingmybooks.wordpress.com/2017/12/17/suflet-dezrobit-de-nieves-f-joy/
Mirela Nenciu
Felicitări Oli!
Oli
Multumesc, Mirela!
anasylvi
Chiar daca nu am citit cartile, mi-a placut foarte mult recenzia excelent executata.
Oli
Ma bucur mult, Ana! Apreciez!
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări!
Oli
Multumesc mult!
Nieves FJoy
Multumesc din suflet, Oli! Abia astept sa te imbratisez pe viu!
Tyna
Felicitări pentru o carte deosebită!
Oli
Cu mult drag, Nieves! Ne intalnim la Bookfest!
Catalina Dumbrava
Deabea astept sa o citesc si eu, recenzia este minunata! Felicitari! :*
Oli
Multumesc, Catalina! Sa o citesti cu placere!
Barbalata Mirela
Frumoasa recenzia!
Oli
Ma bucur ca-ti place, Mirela!
Anca Rucareanu
Minunata recenzie! Avantaj au avut cei are au avut ambele volume acasă:))
Oli
Multumesc, Anca! Corect! :))
Carolina Bianca
Felicitări! O recenzie foarte frumoasa!
Oli
Multumesc, Caro!
Balan Daniela
Mi-a placut mult primul volum , abia aștept să – l citesc si pe acesta !Felicitari Oli ,absolut superbă recenzia ta ❤️
Oli
Multumesc mult, Daniela! Sa il citesti cu placere!
Fratiloiu Dorina Petronela
Superba recenzie Oli! Ai scris exact ce am simtit si eu cand am citit-o! Te pup!
Oli
Mulțumesc, Dorina! Mă bucur că ai simțit la fel cartea!
Razvan
Caut volumul 2 de ceva vreme și nu îl găsesc pe nicăieri… Ma poate ajuta cineva va rog? Apreciez