Tai-Pan de James Clavell, Editura Litera
Tai-Pan (vol.1 + vol.2)
(Tai-Pan – 1966)
James Clavell
Editura Litera
Colecția Saga Asiei
Nr. pagini: 784+896
An apariție: 2019
James Clavell (1924 – 1994) a fost un romancier, scenarist și regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare și Domnului profesor, cu dragoste.
Datorită faptului că tatăl său a fost un ofițer în Marina Regală Britanică, Clavell a crescut în mai multe țări sub dominion britanic. După începutul celui de-al doilea război mondial în 1940, la vârsta de 16 ani el s-a înrolat în Artileria Regală Britanică și a fost trimis în Malaezia să lupte împotriva japonezilor. Rănit de foc de mitralieră, a fost capturat și dus la un lagăr de prizonieri din insula Java Centrală. După un timp a fost mutat la închisoarea Changi, lângă Singapore.
Ca toți prizonierii de război, Clavell a suferit mult în captivitate. Experiențele sale din lagărul japonez au constituit baza romanului King Rat (Regele șobolan, tradus în românește cu titlul Changi), publicat în 1962.
Seria Saga Asiatică (Asian Saga: Chronological Order)
1. Shogun – Shōgun – 1975 – recenzie
2. Tai-Pan – Tai-Pan – 1966
3. Gai-Jin – Gai-Jin – 1993 – prezentare
4. Changi – King Rat – 1962 – prezentare
5. Nobila casă – Noble House – 1981
6. Vârtejul – Whirlwind – 1986
„O narațiune fabuloasă având ca fundal Orientul Îndepărtat, care vă va emoționa și vă va încânta… o poveste palpitantă și seducătoare, plină de aventură și de relații umane impresionante… episoade dramatice, scene exotice și pasaje descriptive amețitoare.”
„Aventură şi acţiune, suspans, pericol, relaţii umane impresionante… o poveste excepţională.“ – Los Angeles Times
„Divertisment de excepţie… plină de acţiune… fascinantă şi mustind de sânge şi păcate, trădări şi conspiraţii, sex şi crimă… plină de viaţă şi curajoasă.“ – The New York Times
Este începutul secolului al XIX-lea, iar comercianții și aventurierii europeni încep să pătrundă pentru prima dată pe teritoriul amenințător al Chinei continentale. În acest moment extraordinar și în acest loc exotic, un gigant englez, Dirk Struan, își propune să transforme insula pustie a Hong Kongului într-o fortăreață impunătoare a puterii britanice și să devină conducător suprem… Tai-Pan!
Romanul, publicat în 1966, constituie modelul pentru romanele ulterioare ale lui Clavell, care conțîn un număr mare de personaje și multe intrigi intersectate. Plasată în zilele tulburi ale anilor 1840, TAI-PAN este povestea lui Dirk Struan, conducătorul, „tai-pan”-ul celei mai puternice companii comerciale din Orientul Îndepărtat.
„Tai Pan” prezintă povestea lui Dirk Stuan, pirat, contrabandist cu opiu și un foarte bun manipulator. O carte plină de acțiune, cu sânge, păcate, conspirații, sex și crimă, toate desfășurate în atmosfera exotică a Cantonului și Hong Kong-ului.
Citat:
”Dragostea este mare, uneori calmă, alteori furtunoasă, e frumoasă, primejdioasă, uneori împarte şi viaţă şi moarte, dar niciodată nu e veşnic la fel, e în continuă schimbare şi unică doar pentru o scurtă perioadă în curgerea timpului.”