
Te las să pleci de Clare Mackintosh, Editura Trei – recenzie
Te las să pleci
(I Let You Go – 2014)
Clare Mackintosh
Editura Trei
Colecția Fiction Connection
An apariție: 2016
Nr. pagini: 508
Traducător: Liviu Szoke
Te las să pleci a înregistrat în 2015 cele mai rapide vânzări pentru un autor debutant. A fost selectat pentru Richard și Judy Book Club și a obținut votul publicului pentru cel mai bun roman în selecția 2015.
Clare Mackintosh a lucrat doisprezece ani în poliţie, apoi a fost jurnalist independent şi consultant social media. Este fondatoarea Festivalului de Literatură Chipping Norton. În prezent este scriitoare profesionistă. Este căsătorită şi are trei copii.
Clare Mackintosh s-a născut la 28 august 1976, în Anglia. A studiat management și franceza, după care a devenit polițistă în anul 1999. A părăsit forțele de ordine în anul 2011 pentru a se dedica în întregime profesiei de scriitor. Și-a făcut debutul în anul 2014 cu titlul „Te las să pleci”, după care a continuat acesta serie, iar acum cărțile sale, printre care și „Lasă-ma să mint” și „Te văd„, apărute de asemenea la Editura Trei, sunt traduse în peste 30 de limbi.
Totul s-a petrecut atât de repede. Oare n-ar fi putut face nimic că să împiedice dezastrul?
Într-o fracţiune de secundă, existenţa Jennei Gray se transformă în coşmar. Singură ei speranţa de a depăşi momentul este să se îndepărteze de tot ce-i este familiar şi s-o ia de la capăt.Cu o nevoie disperată de a se elibera, Jenna se refugiază într-o căsuţa uitată de lume pe coastele ţării Galilor, dar continuă să fie bântuită de temerile ei, de durere şi de amintirile unei nopţi cumplite de noiembrie care i-a schimbat viaţă pentru totdeauna.
Pas cu pas, Jenna întrezăreşte o şansă la fericire în viitorul ei. Dar trecutul o ajunge din urmă şi consecinţele pot fi devastatoare…
“Terifiant, captivant și sensibil, Te las să pleci este un roman scris cu măiestrie, iar intriga e demențială.” – Paula Hawkins, autoarea bestsellerului Fata din tren
“Un debut senzațional… o intensitate uimitoare care te prinde și nu-ți mai dă drumul. Răsturnări de situație care-ți taie răsuflarea.” – Daily Mail
“Extraordinar!” – The Independent
“O carte cum n-ați mai citit.” – S. J . Watson, autorul bestsellerurilor Înainte să adorm și Second Life
“Povestea e foarte convingătoare, mai ales că autoarea a fost ofițer de poliție. Cu un debut atât de bun ca acesta, ce au pierdut forțele de ordine a câștigat literatura polițistă.” – Sunday Mirror
Te las să pleci – cutremurătoare, tulburătoare, intensă, o poveste care te răscolește și te ține captiv în paginile ei de la primul până la ultimul rând. Un roman de debut de excepție și un thriller psihologic senzațional!
Cartea, scrisă cu multă sensibilitate, abordează și ridică teme și întrebări extrem de dureroase: drama pierderii unui copil, violența domestică, abuzul fizic și emoțional. Cât și cum poți rezista la așa ceva? Ai curajul să încerci să o iei de la capăt atunci când toată viața e făcută țăndări? Îți poți învinge frica? Poți depăși sentimentul de vină? Un sentiment care te arde ca un acid și te macină pe dinăuntru…
Încă de la început, cartea dă cu tine de pământ. Prologul ne face martori direcți ai unui accident de mașină în care Jacob, un băiețel de cinci ani își pierde viața, sub ochii înnebuniți ai mamei din a cărei mână se smulsese copilul pentru a trece strada în fugă, fiind izbit în plin de o mașină apărută ca din senin, care apoi a dispărut rapid de la locul accidentului.
”Toată lumea vorbeşte despre accident. Cum de s-a întâmplat? Cine ar putea fi autorul? Fiecare staţie de autobuz aduce ştiri proaspete, iar crâmpeiele de bârfe plutesc pe deasupra noastră, imposibil să le pot ignora.
A fost o maşină neagră.
A fost o maşină roşie.
Poliţia se pregăteşte să aresteze pe cineva.
Poliţia n-are niciun indiciu.”
În continuare, povestea merge pe două fire, unul, la persoana a treia, urmărind ancheta poliției, iar celălalt, la persoana întâi, din perspectiva Jennei Gray, care se simte răspunzătoare de accident. Copleșită de suferință, vină și frică, aceasta își pune câteva lucruri într-o geantă și pleacă fără nici o țintă de acasă, din Bristol, simțind că lasă în urmă doar o casă și nu un cămin. După un drum haotic, ajunge într-un mic sătuc de pe malul oceanului – Penfach, în apropiere de Swansea, în Țara Galilor – și închiriază o căsuță amărâtă în apropierea unui parc de rulote ce erau închiriate doar sezonier, pe durata verii, de turiști.
Inițial, din cauza unor referiri vagi, inclusiv datorită informației că mama lui Jacob a dispărut de acasă la câteva zile după înmormântare, am avut impresia că Jenna, cea care povestește la persoana întâi drama prin care trece, este mama micului Jacob. Nu vreau să dau un spoiler, dar efectiv am fost nevoită să recitesc pagini întregi și să revin în urmă fiindcă citeam și reciteam și ceva nu se lega, așa încât o să vă spun că Jenna nu era mama lui Jacob, deși suferea la rândul ei durerea pierderii unui copil. Prin ce a avut – și are încă – de trecut și care era legătura ei cu accidentul, vom descoperi treptat.
Întrucât autoarea cărții, Clare Mackintosh, a lucrat doisprezece ani în poliţie, firul acțiunii care urmărește ancheta este foarte bine și veridic construit. Ne este prezentată echipa care se ocupă de caz, condusă de inspectorul Ray Stevens, insistând și pe viața personală a acestuia, pe relația cu soția sa, Mags, care lucrase și ea în poliție, dar se retrăsese din activitate pentru a crește cei doi copii ai cuplului, o fetiță și un băiat, care aveau acum nouă, respectiv doisprezece ani. Băiatul era un adolescent cu mari probleme și mi-ar fi plăcut să aflu în final mai multe despre cum se va rezolva situația lui. Ray, complet prins cu solicitanta muncă de polițist, se implica prea puțin în problemele familiei sale, ba, mai mult, începuse să simtă o atracție nepotrivită față de mai tânăra sa colegă de echipă, Kate. Și aici avem o altă temă a cărții: carieră versus familie.
Însă partea mea preferată din carte este cea în care am urmărit-o pe Jenna fugind de un trecut pe care vrea să-l lase definitiv în urmă, luptându-se cu demonii ei interiori și încercând să-și croiască, din bucățele, o nouă viață în acel colț izolat de lume. În viața de dinainte fusese artist plastic, dar din nefericire nu mai putea sculpta. Printre puținele lucruri aduse cu ea era și aparatul de fotografiat și, cum fotografia era a doua pasiune a sa, se va dedica acesteia trup și suflet, începând chiar să-și câștige existența din vânzarea fotografiilor cu nume scrise pe nisip. Era o muncă destul de istovitoare, trebuia să se ferească de valuri, să prindă un anumit nivel al mareei, o anumită culoare a cerului, dar rezultatele erau spectaculoase. Descrierile micii și friguroasei căsuțe, a golfului izolat, a plajei singuratice, sunt atât de migălos făcute că efectiv ”am fost acolo”.
Galeria de personaje e de asemenea foarte atent creionată. Mi-a plăcut în mod deosebit de Bethan, proprietara parcului de rulote, o femeie dintr-o bucată, care îi va fi o adevărată prietenă Jennei. O întâmplare providențială a fost cea în care Jenna a găsit un mic cățel abandonat, aruncat într-un sac, dar încă în viață. Miloasă, l-a dus la veterinar și astfel l-a cunoscut pe Patrick – veterinarul -, un bărbat atrăgător, sensibil, care va încerca să se aproprie de ea, dacă îl va lăsa. Însă tânăra, victimă a unor alegeri proaste din trecut, era foarte neîncrezătoare în oameni în general și în bărbați în special, iar relația lor la început de drum va avea câteva hopuri de trecut, dacă va fi să reziste.
Finalul primei părți a cărții va marca un moment dramatic, de cotitură, în viața Jennei și îi va zgâlțâi din temelii fragilul echilibru nou găsit. Căci trecutul are propriul lui fel de a te ajunge din urmă.
În partea a doua, pe lângă vocea Jennei intervine o voce nouă, cea a lui Ian, soțul ei abuziv și violent, din perspectiva căruia aflăm o parte din ce a avut de îndurat tânăra în timpul căsătoriei lor. M-am înfiorat citind cu cât cinism considera acesta că era normal felul lui de a se purta. Descoperim treptat o poveste despre încredere, trădare, alegeri și consecințele acestora.
Povestea, în ansamblul ei, se construiește ca un puzzle, piesă cu piesă, care se îmbină în final, iar pe parcurs avem parte și de câteva răsturnări de situație. În ultima parte a cărții tensiunea, suspansul și dramatismul ating cote maxime. Care este deznodământul acțiunii, care sunt legăturile dintre personaje, dacă se va afla adevărul și dacă se va face dreptate, vă invit să aflați citind cartea. Mi-a plăcut, o recomand! Chiar dacă e foarte multă suferință în carte, se termină pe o notă pozitivă, iar întrebările puse pe parcurs își găsesc răspuns.
Fragment:
“În întunericul mașinii de poliție îmi permit să pot plânge. Lacrimi fierbinți îmi cad peste pumnii strânși, în timp ce agentul vorbește cu mine, nestrăduindu-se prea tare să-și ascundă disprețul din voce. Nu merit nimic altceva, dar asta nu înseamnă că este ușor de suportat. Nici măcar pentru o clipă nu am reușit să mi-o scot pe mama lui Jacob din minte. Nu m-am oprit nicio secundă din a mă gândi la pierderea ei – o pierdere mult mai grea decât a mea. Mă urăsc pe mine însămi pentru cee ce-am făcut.
Reușesc să respir adânc și regulat, ascunzându-mi suspinele; nu-mi doresc ca polițiștii să-mi mai acorde atenție. Mi-i imaginez bătând la ușa lui Iestyn, iar obrajii mi se aprind de rușine. Vestea că ies cu Patrick s-a răspândit cu mare iuțeală prin sat. Poate că și bârfele despre acest scandal au început deja să se împrăștie.
Nimic nu poate fi mai rău decât expresia din ochii lui Patrick atunci când am intrat în bucătărie însoțită de polițiști. Am citit trădare pe chipul lui la fel de clar dacă ar fi fost scrisă cu litere de trei metri înălțime. Tot ce a crezut el despre mine a fost o minciună, o minciună elaborată pentru a-mi acoperi crimă impardonabilă. Nu-l pot condamna pentru privirea pe care mi-a aruncat-o. Ar fi trebuit să fiu mai inteligentă și să nu mă apropii prea mult de cineva – să las pe altul să se apropie de mine.
Deja am ajuns în suburbiile Bristolului. Trebuie să-mi limpezesc gândurile. Mă vor duce într-o camera de interogatorii, mă gândesc; îmi vor sugera să-mi angajez un avocat. Poliția îmi va pune întrebări, iar eu va trebui să le răspund pe cât de calm voi reuși. N-o să plâng și nici n-o să-mi caut scuze. Mă vor acuza, voi ajunge la tribunal și totul se va sfârși. Se va face în sfârșit dreptate. Așa funcționează lucrurile? Nu sunt sigură.”
Cărțile autoarei Clare Mackintosh pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Trei
Recenzii și prezentări cărți thriller


12 Comments
Mirela Barbălată
O recenzie tentantă! M-ai făcut tare curioasă!
Imi place tot ce ai punctat! Se simte dramatismul poveștii! Și intensitatea ei!
Felicitări!
Oli
Multumesc, ma bucur ca te-am tentat!
familiasimionescuyahooro
Captivanta si foarte frumoasa recenzia, Oli !
Mi-am reamintit cu multa placere de aceasta carte extraordinara! Felicitari pentru recenzie si pentru recomandarea excelenta!
Oli
Cu mare drag, Carme! Multumesc, o recomand cu placere!
Carolina Bianca Moroianu
Felicitări, Oli! Foarte frumoasa recenzia!
Oli
Multumesc, Caro!
Tyna
Foarte emoționantă și convingătoare recenzia ta!
Sunt convinsă că o să îmi placă și mie foarte mult această carte, pe care din fericire o am Abia aștept să o citesc! Mulțumesc mult pentru această recomandare deosebită! 
Oli
O sa-ti placa sigur, ti-o recomand cu mare drag! Multumesc si eu!
anasylvi
Deosebit de intensa si plina de emotii si senzatii. Atmosfera conturata pare si ea la fel de deosebita, de un pitoresc britanic. Multumesc pentru recomandare!
Oli
Cu mult drag, Ana! Da, e o carte care surprinde foarte bine locul unde se petrece actiunea, mai ales micuța așezare de pe coastele Țării Galilor.
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări
Oli
Multumesc, Daniela!