Delicatese Literare
Recenzii

Teoria iubirii de Ali Hazelwood, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Teoria iubirii

(Love, Theoretically – 2023)

Ali Hazelwood

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Simona Săsărman

Nr. de pagini: 432

An apariție: 2023

Ali Hazelwood este o autoare multiplu publicată – dar vai, doar de articole despre știința creierului, revizuite de colegii de breaslă, în care nimeni nu flirtează cu nimeni și faza cu „au trăit împreună până la adânci bătrâneți“ nu se aplică întotdeauna. Este originară din Italia și a locuit în Germania și Japonia înainte de a se muta în Statele Unite pentru a urma un doctorat în științe neurologice. A devenit de curând profesor universitar, fapt care îi dă fiori reci pe spate. Când nu e la serviciu, Ali poate fi văzută alergând, mâncând prăjituri sau urmărind filme științifico-fantastice împreună cu înălțimile lor pisicile (și cu soțul ei doar-mai-puțin-felin).

Viața dublă pe care o duce fiziciana teoreticiană Elsie Hannaway sfârșește prin a o covârși pe tânără. Pe de o parte, ea muncește din greu ca asistent universitar, evaluând munca de laborator a studenților ei și predând termodinamica, în speranța de a-și putea plăti chiria. Pe de altă parte, Elsie compensează suma ridicol de mică pe care o câștigă oferindu-și serviciile ca falsă iubită, ipostază în care se folosește de talentul – îndelung șlefuit – de a se face plăcută, punându-le la dispoziție clienților oricare dintre multiplele versiuni ale personalității ei pe care aceștia și-o doresc. 

Cinstit vorbind, o astfel de ocupație își are farmecul ei – până când universul construit cu grijă al lui Elsie ajunge să se destrame. Asta se întâmplă fiindcă Jack Smith, fratele enervant de atrăgător și de țâfnos al clientului ei favorit, se dovedește a fi, de fapt, fizicianul experimentalist lipsit de inimă care i-a distrus cariera îndrumătorului ei de doctorat și, în același timp, a subminat reputația tuturor fizicienilor teoreticieni. Da, același Jack care acum face parte din comitetul de recrutare de la MIT, împiedicând-o pe Elsie să obțină slujba visurilor ei. 

Elsie e pregătită să se angajeze într-un război total cu Jack, sabotându-l pe acesta cu toate armele pe care i le pune la dispoziție lumea academică, dar cum ar putea ea să reziste privirilor lui lungi și pătrunzătoare? Nu cumva contactul prelungit cu universul unui fizician experimentalist o va ispiti în cele din urmă pe Elsie să-și pună în practică cele mai circumspecte teorii pe care ea le are despre dragoste?

„Hazelwood dovedește că este scriitoarea perfectă pentru a demonstra că știința poate fi nemaipomenit de sexy.” – Jodi Picoult

„Hazelwood este, pur și simplu, o inepuizabilă făuritoare de povești de dragoste.” – Christina Lauren, autoarea bestsellerului „Paradis de împrumut”

Cine spune că știința nu poate fi sexy și amuzantă?

În Teoria iubirii, Ali Hazelwood ne încântă cu o nouă poveste fermecătoare de iubire, ai cărei protagoniști sunt oameni de știință.

Elsie, eroina cărții, din perspectiva căreia este relatată acțiunea la persoana întâi, m-a cucerit încă de la primele pagini cu inocența, bunătatea, perseverența și inteligența ei.

Pe Jack nu l-am putut ghici de la început, dar pe măsură ce am descoperit noi și noi fațete ale caracterului său, l-am adorat pur și simplu!

Având doi frați problemă, care le acaparau toată atenția părinților, Elsie a crescut fără să aibă parte de prea multă tandrețe sau grijă. Din contră, încă de mică i s-a insuflat responsabilitatea de a aplana desele conflicte în care se băgau frații săi.

În momentul în care a fost diagnosticată cu diabet, Elsie nu a avut niciun sprijin emoțional, ci a simțit doar exasperare din partea părinților, nemulțumiți că sunt copleșiți cu o nouă problemă.

Nici pe plan sentimental lucrurile nu au decurs prea bine. Aflată în ultimul an de facultate, prima ei experiență amoroasă i-a adus o mare dezamăgire, în ciuda eforturilor ei de a se plia pe dorințele partenerului ei.

Astfel, Elsie a realizat că nu se poate sprijini decât pe ea însăși pentru a se descurca în hățișul vieții. Cum visul ei dintotdeauna a fost să devină fizician teoretician, iar sprijin material nu avea de nicăieri, Elsie și-a pus la bătaie toate abilitățile pentru a reuși. Cum ridicase la nivel de artă capacitatea ei de a se metamorfoza în persoana pe care simțea că și-o dorește interlocutorul ei, iar banii pe care-i obținea muncind din greu ca asistent universitar erau insuficienți, Elsie și-a găsit o nouă sursă de bani lucrând ca escortă (dar fără servicii sexuale) pentru diverși bărbați ce aveau nevoie de o falsă iubită.

Singurul pe care nu reușise să-l înșele niciodată și care părea să vadă dincolo de masca pe care și-o punea era Jack Smith, fratele lui Greg – ”iubitul” ei fals preferat.

Neatentă, Elsie reținuse de la Greg că Jack era profesor de sport, ceea ce părea perfect în concordanță cu fizicul lui impunător. Adevărata lui profesie era cu totul alta, iar Elsie a fost complet șocată descoperind că Jack era, de fapt, temutul fizician experimentalist care ruinase cariera profesorului ei îndrumător și ridiculizase munca fizicienilor teoreticieni. În plus, Jack făcea parte din comisia de evaluare de la MIT, care urma să stabilească care dintre cei doi candidați (Elsie și un misterios George) va obține mult râvnitul post de cercetător.

Surprinzător, după ce a depășit primul moment de uluială descoperind că Elsie nu era bibliotecară, așa cum o prezerntase fratele lui, ci un redutabil fizician, cu lucrări publicate și un doctorat la activ, Jack nu s-a arătat deloc ostil, ci a provocat-o în permanență pe Elsie să nu-și mai ascundă adevărata personalitate, ci să învețe să se pună pe ea pe primul loc.

Așa cum Ali Hazelwood ne-a obișnuit și în precedentele ei cărți, Ipoteza iubirii și Cu dragostea în minte, și de data aceasta avem parte de personaje pitorești, dialoguri interesante, umor fin, încurcături de situație, momente emoționante, dar și scene foarte fierbinți.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte cum va evolua această neobișnuită și îndioșătoare poveste de dragoste.

Fragment:

„– În fanteziile mele cele mai ciudate, Elsie…, spune el, întorcându‑mă până când curbele și unghiurile ni se îmbină perfect, după care îi simt buzele pe tâmple, …în acele fantezii tu îmi permiți să te țin sub observație. Iar atunci când depășesc orice limită, îmi imaginez că, de asemenea, mă lași să am grijă de tine.

Asta chiar sună ciudat.

– De ce?

– Pentru că sunt convins că nimeni n‑a mai făcut asta până acum.”

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.rocarturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *