Delicatese Literare
Recenzii

Tigrul nopții de Yangsze Choo, Editura Leda – recenzie

Tigrul nopții

(The Night Tiger – 2019)

Yangsze Choo

Editura Leda

Colectie: Leda Bazaar

An aparitie: 2023

Nr. pagini: 560

Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Yangsze Choo este o scriitoare malaeziană de origine chineză. După ce și-a luat diploma de licență la Harvard, a lucrat o vreme în domeniul managementului.

Romanul ei de debut, The Ghost Bride, a devenit în scurt timp bestseller și a fost ecranizat de Netflix (Mireasă în viața de apoi). Choo locuiește în California alături de familia ei și mai mulți pui de găină. Adoră să mănânce și să citească (deseori în același timp). Nu ar fi reușit să scrie romanul Tigrul nopții fără să consume cantități impresionante de ciocolată neagră. Yangsze vizitează cu bucurie cluburi de carte prin Skype! O poți găsi pe site-ul ei, dar și pe Twitter, Instagram și Facebook.

Ageră la minte și ambițioasă, Ji Lin este pe timp de zi ucenică într-o croitorie, iar seara se transformă în instructoare de dans într-un salon la modă pentru a putea plăti datoriile făcute de mama ei la mahjong. Când unul dintre clienții ei lasă în urmă cu totul întâmplător un suvenir de-a dreptul terifiant, tânăra se vede atrasă într-o aventură întunecată și o lume în oglindă a secretelor și a superstițiilor.

Ren, un băiețel chinez în vârstă de 11 ani, se află și el într-o misiune, hotărât să îndeplinească ultima dorința a fostului sau stăpân, care i-a cerut să-i găsească și să-i îngroape în mormânt degetul pierdut cu ani în urmă într-un accident. Ren are la dispoziție doar 49 de zile pentru a se achita de această sarcina, altfel sufletul stăpânului sau va rămâne să rătăcească pe pământ pentru totdeauna.

Pe măsură ce zilele se scurg implacabil, o serie de morți inexplicabile zguduie pitorească așezare malaeză, în vreme ce localnicii vorbesc tot mai des despre bărbați care se transformă în tigri. Misiunile lui Ji Lin și Ren se dovedesc a fi din ce în ce mai periculoase, iar drumurile celor doi se intersectează pe plantații luxuriante, în magazii de spital și pe tărâmuri fantomatice. Romanul lui Yangsze Choo ii atrage pe cititori într-o lume a slujitorilor și a stăpânilor, a superstițiilor din bătrâni și a idealismului modern, a rivalității dintre frați și a unei iubiri interzise.

Cea mai așteptată carte în opinia Glamour, Real Simple, Parade, Bustle, BookPage, Goodreads, PopSugar, BookRiot, Refinery29, Tor.com și HelloGiggles.

O poveste somptuoasă ca un labirint de verdeață și care îi face pe cititori să se piardă într-o lume dispărută. – Kirkus

Un roman de o frumusețe incredibilă! […] Uimitor de captivant și impresionant! […] O poveste despre curaj și apropiere. – The Booklist

Acesta este genul de roman care izbutește cu adevărat să te transporte în timp și spațiu. Choo a surprins într-un mod desăvârșit atmosfera și superstițiile Malaeziei coloniale a anilor 1930. O carte minunată! – NPR’s Morning Edition

Un roman incredibil de complex! Splendid! Ne trimite într-o lume colonială pe care o vedem mai des din punctul de vedere al ocupantului și ne îngăduie să descoperim o poveste despre gemeni care nu împărtășesc același sânge, despre mitologie și superstiții, despre rivalitatea dintre frați, despre loialitate, o iubire interzisă, dar și despre identitate. – San Francisco Chronicle

Un roman fascinant în care abundă crimele, romantismul și superstițiile. […] Povestit atât de viu, încât aproape că poți simți parfumul florilor de leandru din grădina doctorului Acton. – UȘA Today

O carte pentru fanii lui Isabel Allende, dar și pentru cei care iubesc thrillerele a căror acțiune se desfășoară pe tărâmuri minunate! – Glamour

Un roman luxuriant și plin de detalii, impregnat de elemente folclorice, mister și romantism. – Național Geographic

Un roman istoric încântător, de atmosferă, plasat în colonia britanică Malaya, în anii 1930, despre o fată care lucrează seara ca instructoare la un salon de dans și un băiat orfan, a căror soartă se leagă de o veche superstiție chineză despre bărbați care se transformă în tigri.

Când un bătrân doctor chinez, stăpânul lui Ren, un băiețel orfan în vârstă de 11 ani, moare, el face o ultimă cerere băiatului său de nădejde: ca Ren să-i găsească degetul tăiat, pierdut cu ani în urmă într-un accident, și să-l reunească cu corpul său. Ren are 49 de zile la dispoziție pentru a îndeplini sumbra misiune, altfel sufletul stăpânului său va cutreiera pământul, incapabil să se odihnească în pace. Ba, mai mult de atât, conform credințelor populare, va fi captiv într-un corp de tigru sălbatic care ucide pentru a-și hrăni foamea de nestăvilit.

Tânăra Ji Lin și-a dorit întotdeauna să studieze medicina, dar ca fată în Malaezia anilor 1930 trebuie să se supună hotărîrii tatălui vitreg, iar acesta consideră că ucenic croitor este o ocupație mai potrivită. În secret, Ji Lin lucrează și ca instructoare la un salon de dans, pentru a o ajuta pe iubita sa mamă să-și plătească datoriile nechibzuite facute la Mahjong, un joc popular. Într-o noapte, partenerul de dans al lui Ji Lin îi lasă – fără voie – un suvenir tulburător: un deget tăiat. Convinsă că degetul aduce ghinion, Ji Lin solicită ajutorul fratelui ei vitreg pentru a o ajuta să-l returneze proprietarului său de drept.

Mi-au plăcut personajele centrale ale cărții, i-am îndrăgit atât pe Ren, cât și pe Ji Lin. Micul Ren e personajul meu preferat din carte, un băiat loial, curajos, dornic de a învăța și plin de compasiune!

Pe măsură ce cele 49 de zile trec, iar un tigru face ravagii în oraș, viețile lui Ji Lin și Ren se împletesc în moduri pe care nu și le-ar fi putut imagina niciodată. Extrem de captivant și minunat scris, acest roman luxuriant explorează teme precum colonialismul și independența, superstiția străveche și ambiția modernă, rivalitatea și afecțiunea dintre frați, sistemul de clasă stăpâni-servitori, feminism, abuz domestic, viața de apoi, crimă și pasiune. Cu numeroase trimiteri la folclorul chinezesc, încărcat de misticism și realism magic, Tigrul nopții e un adevărat page-turner. Autoarea a combinat diferitele teme ale cărții în mod rafinat și a făcut o muncă meticuloasă de documentare, vizibilă în detaliile și informațiile ce îmbogățesc povestea în sine.

Pe măsură ce avansăm în acțiune, viețile a cinci personaje diferite, legate prin semnificația numelor lor, se întrepătrund pe un drum misterios și neclar, care explorează tărâmul dintre viață și moarte. Mi-a plăcut misterul care învăluie povestea, personajele vii, elementele de thriller  ale cărții – morțile ciudate și bizare care încep să aibă loc, aparent fără legătură între ele -, relația tabu și povestea de dragoste, totul stropit cu parfumul de epocă al Malaeziei coloniale a anilor 1930.

O poveste vibrantă, plină de viață și culoare, cu personaje pitorești și întâmplări fascinante, cu un suspans bine gradat și cu întorsături de situație neașteptate, Tigrul nopții e un roman pe care nu-l poți lăsa din mână de la prima până la ultima pagină. O carte atmosferică, captivantă și intrigantă, pe care o recomand călduros, o minunată lectură de vacanță!

Fragment:

”Cu coada ochiului, am surprins‑o pe Matroană uitându‑se încruntată la noi. Făceam o scenă pe ringul de dans, clătinându‑ne de colo‑colo, iar asta dăuna afacerii.

Am scrâșnit din dinți și m‑am străduit să‑mi recapăt echilibrul în timp ce comis‑voiajorul s‑a dezlănțuit într‑o aplecare periculos de adâncă. Ne‑am balansat amândoi fără pic de grație. Cu brațele zburând prin aer sau încleștate de haine. M‑a cuprins cu mâinile de fund și a aruncat o privire în decolteul meu. L‑am împins cu cotul, iar o mână mi s‑a prins în buzunarul lui. Ceva mic și ușor s‑a rostogolit în palma mea în timp ce mă smuceam. Părea un obiect cilindric subțire și neted. Am ezitat, gâfâind. Trebuia să‑l pun la loc; dacă mă vedea că îi luasem ceva, mă putea acuza că sunt hoață de buzunare. Unora dintre bărbați le plăcea să le facă necazuri fetelor.

Comis‑voiajorul a zâmbit fără rușine.

— Cum te cheamă?

Tulburată, i‑am dat numele real, Ji Lin, în loc de Louise. Era din ce în ce mai rău! În acel moment, muzica a încetat, iar comis‑voiajorul mi‑a dat brusc drumul din strânsoare. Cu ochii fixați asupra unui punct de dincolo de umărul meu, ca și cum zărise pe cineva cunoscut, s‑a îndepărtat grăbit.

Ca pentru a compensa tangoul, formația a atacat „Yes, Sir, That’s My Baby!” Cuplurile au umplut ringul, iar eu m‑am îndreptat spre locul meu. Obiectul pe care îl țineam în mână mă ardea ca un fier înroșit. Bărbatul urma să revină cu siguranță; mai avea o grămadă de bilete. Dacă așteptam, puteam să‑i restitui ceea ce îi luasem. Și să pretind că îi căzuse pe jos.

Mirosul de ploaie a dat năvală prin fereastra deschisă. Speriată, am ridicat panglicuța ce separa scaunele dansatoarelor de ring și m‑am așezat, netezindu‑mi fusta.

Am deschis palma. Așa cum bănuisem când îl pipăisem, obiectul era un cilindru din sticlă cu pereți subțiri. O sticluță de mostre de numai 6 centimetri lungime, cu dop metalic. Înăuntrul ei, a zornăit ceva ușor. Mi‑am înăbușit țipătul.

Erau cele două încheieturi de sus ale unui deget tăiat și uscat.”

 

Cartea Tigrul nopții de Yangsze Choo poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

Recenzii, prezentări și articole Leda Bazaar

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *