Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți care m-au captivat în adolescență

Top 10 cărți care m-au captivat în adolescență

Am făcut o selecție a 10 cărți care m-au impresionat în adolescență, fără a repeta titlurile care au fost menționate în topul lui Tyna (Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență) și a lui Oli (Top 10 cărți care mi-au îmbogățit copilăria și adolescența)

1. Insula misterioasă de Jules Verne (The Mysterious Island)

Jules Verne (1828 – 1905) a fost un scriitor francez, precursor al literaturii științifico-fantastice, un adevărat geniu vizionar, multe din ideile sale revoluționare devenind între timp realitate. Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant, Ocolul Pământului în optzeci de zile), cât și lumi imaginare (Douăzeci de mii de leghe sub mări). Multe din cărțile sale au fost ecranizate.
Insula misterioasă este o continuare a cărților Douăzeci de mii de leghe sub mări (în care apare căpitanul Nemo) și Copiii căpitanului Grant (în care apare Ayrton).
În Insula misterioasă, mai mult decât în oricare altă dintre aventurile extraordinare, fantezia civilizatoare a lui Jules Verne se manifestă cu pregnantă şi fervoare. Vocaţia să constructivă şi încrederea în forţă nestăvilită a inteligenţei omului îşi găsesc în pretextul naufragiului celor cinci bărbaţi curajoşi pe o insula pustie un prilej de manifestare a geniului sau erudit şi a unei inegalabile forţe de sugestie epică.
Gédéon Spilett, Cyrus Smith, Nab, Pencroff şi Harbert, izolaţi pe o insula pustie reuşesc, prin curajul şi ştiinţă lor, să transforme insula într-o patrie înfloritoare, dezlegând, în final, şi taină unei prezente ascunse şi misterioase.

2-Journey-2-The-Mysterious-Island-2012-Calatoria-2-Insula-misterioasa

vanessa-hudgens-and-josh-hutcherson-in-journey-to-the-mysterious-island-(2012)

Cartea Insula misterioasă de Jules Verne poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

 

2. Cei trei mușchetari de Alexandre Dumas (The Three Musketeers)

Alexandre Dumas (1802 – 1870) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. A fost un autor prolific, semnând mari opere, cum ar fi Cei trei mușchetari sau Contele de Monte-Cristo în 1844. Multe din cărţile sale au fost ecranizate.
Cartea face parte din seria: The D’Artagnan Romances series: Cei trei mușchetari, După douăzeci de ani, Vicontele de Bragelonne, Omul cu masca de fier
Toți pentru unul, și unul pentru toți!
Venit la Paris să facă avere, neavând alt sprijin decât sfaturile tatălui său și recomandarea către domnul de Tréville, căpitanul muschetarilor, tânărul gascon D’Artagnan se împrietenește curând cu nobilul Athos, impunătorul Porthos și prețiosul Aramis, cei mai renumiți muschetari din corpul de gardă al regelui Ludovic al XIII- lea. Împreună, cei patru camarazi îi înfruntă pe cardinalul Richelieu și pe spioana acestuia, perfida și seducătoarea Milady de Winter, salvează onoarea reginei îndrăgostite de dușmanul Franței, ducele de Buckingham, înfruntă primejdii pe drumul spre Anglia, se acoperă de glorie la asediul cetății La Rochelle și intră în legendă…
Unul dintre cele mai bune romane istorice scrise vreodată.

1039-2

0874ec17dc36854f0f3b4ef0c53bb3c3

Cartea Cei trei muschetari de Alexandre Dumas poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

 

3. La răsărit de Eden de John Steinbeck (East of Eden)

John Ernst Steinbeck. (1902 – 1968) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) și Șoareci și oameni (1937). A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri.
Una dintre capodoperele secolului XX, La răsărit de Eden reconstruieşte povestea biblică a lui Cain şi Abel în decorul Văii Salinas din California. Romanul, a cărui acţiune se întinde din timpul Războiului Civil american până la sfârşitul Primului Război Mondial, urmăreşte conflictele dintre două generaţii de fraţi, începând cu Adam şi Charles Trask.
„Scriu această carte pentru băieţii mei… Le voi istorisi una dintre cele mai măreţe poveşti, poate cea mai mare dintre toate – o poveste despre bine şi rău, despre putere şi nevolnicie, despre iubire şi ura, despre frumuseţe şi hidoşenie… este singură carte pe care am scris-o vreodată.“ – John Steinbeck
La răsărit de Eden a fost ecranizat în anul 1955, în regia lui Elia Kazan, cu James Dean în rolul principal.

East-of-Eden

vlcsnap-2015-01-24-20h33m25s61

Cartea La rasarit de Eden de John Steinbeck poate fi comandată pe  cartepedia.rocarturesti.ro

 

4. Winnetou de Karl May (Winnetou)

Karl Friedrich May (1842 – 1912) a fost, timp de decenii, unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, fiind cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului.
Winnetou este cea mai citită carte de către tinerii cititori cărora le plac cărţile de aventură iar Karl May descrie viaţa ce au dus-o indienii în jurul aniilor 1880.
Winnetou, alături de Old Shatterhand supravieţuiesc acestei vieţi. Căpetenia apaşilor trăieşte multe aventuri alături de fratele sau de sânge timp de 14 ani.
Cel mai cunoscut şi mai îndrăgit erou din romanele de aventură ale literaturii universale, tânărul Winnetou, şef de trib al apaşilor Mesaclero, este înzestrat cu o inteligenţă remarcabilă şi un curaj nemaiîntâlnit care îl ajută să înfrunte nenumărate pericole. După uciderea tatălui şi a surorii sale de către banditul Santer, Winnetou devine conducătorul tuturor apaşilor, inclusiv al triburilor Navajo, cărora le câştige respectul şi încrederea. Trecând prin aventuri care mai de care mai palpitante, Winnetou ajunge să se întovărăşească cu Old Shatterhand, un american puternic şi neînfricat. Peripeţiile celor doi prin Vestul Sălbatic au înflăcărat imaginaţia a milioane de cititori. Nici nu este de mirare, având în vedere că, între 1842 şi 1912, „Winnetou” a fost cartea care s-a vândut în aproape 200 de milioane de exemplare în întreagă lume.
„Winnetou este prototipul indianului curat sufleteşte şi trupeşte, un suflet nobil că de cavaler medieval; cel mai viteaz; cel mai vestit şi cel mai drept războinic indian“ aşa îşi caracterizează Karl May îndrăgitul personaj.

winnetou

Karl_May__Klassikeredition_BD_Bluray_Box_Szenenbilder_03.600x600

Cartea Winnetou de Karl May poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

5. Mizerabilii de Victor Hugo (Les Misérables)

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 – d. 22 mai 1885) – poet, dramaturg, romancier francez. A fost pair al Franței, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt Mizerabilii și Notre-Dame de Paris. Mizerabilii (Les Misérables) este cel mai celebru roman al lui Victor Hugo – roman pe care scriitorul l-a terminat în 1862, în timp ce se afla în exil, fiind considerat drept una dintre capodoperele umanității. Mizerabilii este în primul rând un roman social, în care suntem martorii destinului, a neputinţei şi a zbuciumului oamenilor care trăiesc în mizerie, a năpăstuiților sorții, din care unii reuşesc – cu mare greutate – să-şi depăşască condiţia, iar alţii, abrutizaţi, nici măcar nu încearcă.
Este o poveste despre onoare, dragoste si obsesie, care se desfăşoara in Franta, pe fundalul dramatic al secolului XIX-lea.
Romanul urmărește povestea lui Jean Valjean, un băiat sărac condamnat la ani grei de ocnă pentru furtul unei bucăţi de pâine. După ce a încercat să evadeze de mai multe ori, motiv pentru care a primit și mai mulți ani de temniță, este eliberat în cele din urmă condiționat, după douăzeci de ani petrecuți în închisoare.
După ce este eliberat, este tratat cu ostilitate de toată lumea, nimeni nedorind să-i ofere vreun adăpost. Soarta i-l scoate însă în cale pe episcopul Myriel Bienvenu, un om de mare noblețe sufletească, care îl tratează ca pe egalul său. Înrăit de anii grei de temniță, Jean Valjean fură candelabrele de argint ale gazdei sale, de altfel singurele bunuri de preț ale acestuia.
Este prins de jandarmi și adus în fața domnului Bienvenu, care însă îl declară nevinovat, spre uimirea şi enorma recunoştinţă a fostului ocnaş, reamintindu-i însă condiția pentru care i le dăruise, anume aceea de a deveni un om cinstit.
Aceast gest de generozitate şi bunăvoinţă i-a schimbat întreaga existenţă. Ajuns la Montreuil-sur-Mer, Jean Valjan își ia numele de domnul Madeleine și începe o mică afacere, care prosperă, aducând bunăstarea în întregul ţinut, spre recunoştinţa locuitorilor săi. În ciuda suferinţelor îndurate pe nedrept, Valjean nu s-a lăsat copleşit de ură şi are tăria de a deveni un om cu adevarat bun, ajungând să fie apreciat şi numit primarul oraşului.
Viaţa nu avea să fie însă senină pentru el întrucât va fi în permanenţă hăituit de un Javert, un inspector de poliţie care îi bănuia adevărata identitate.
Cea mai impresionantă poveste din carte este cea a lui Cosette, fetiţa unei sărmane nefericite care făcea sacrificii inumane pentru a trimite bani ticăloşilor soți Thenardier cărora le încredinţase fetiţa spre creştere, considerându-i oameni cumsecade. În schimb, aceştia o tratau ca pe o servitoare, iar mititica era în permanenţă flămândă, bătută, ţinută în frig şi mizerie. Din fericire, mama ei nu a ştiut acest lucru, şi a murit împăcată, convinsă că fata ei are o viaţă bună. Pe patul de moarte, l-a rugat pe primarul Madelaine să vegheze asupra fiicei sale.
Valjean, alias Madelaine, e însă prins din nou de neîndurătorul Javert și închis, reuşeşte să scape iar. Spre norocul lui, de această dată gardienii, convinși că s-a înecat, renunță să-l mai caute. Credincios promisiunii pe care o făcuse mamei Cossetei, Jean Valjean se duce la hanul soţilor Thenardier pentru a vedea cum o duce fetiţa, iar ceea ce a văzut l-a revoltat, aşa că ia copila de la aceştia – o cumpără mai bine zis, întrucât i-au cerut bani în schimbul ei – pentru a avea grijă de ea ca de propria-i fiică. Cosette e primită la mănăstirea Petit-Picpus, iar Jean Valjean se angajază la  mănăstire ca ajutor de grădinar.
În a doua parte a cărţii apar personaje noi, care-şi vor încrucişa destinul cu al lui şi al Cossetei – micul Gavroche, simpaticul vagabond parizian (ca o ironie a sorţii, fiul abandonat al lui Thenardier), și Marius, un student la drept cu puternice simpatii republicane, în ciuda concepţiilor bunicului său, adept ferm al regalității. Marius se va îndrăgostit și de Cosette, iar iubirea îi va fi împărtăşită.
Jean Valjean, îşi va lua o nouă identitate,  ca M. Leblanc.
Izbucnește între timp revoluția (insurecția din iunie 1832), descrisă în pagini extrem de bine documentate de către autor, iar Jean Valjean, Marius şi Gavroche se vor găsi de aceeași parte a baricadei. Este o parte a cărţii cutremurătoare, ce relevă o perioadă neagră din istoria Franţei.
În final, lucrurile vor lua o turnură fericită pentru Marius şi Cossete, cu binecuvântarea lui Jean Valjean, al cărui trecut va ieşi la iveală, dar cu atât mai mult va fi admirat de cei care contau mai mult în viaţa lui, Cossete şi Marius.
Ce lucru minunat să fii iubit! Nu există decât un singur lucru mai minunat: să iubeşti! Inima, trecând prin iubire, devine eroică. Nu mai e alcătuită decât din puritate. Nu se mai reazimă decât pe ceea ce e mare şi înalt. În ea nu poate încolţi nici un gând nevrednic, cum nu pot creşte urzici pe un gheţar. Sufletul înalt şi senin, neatins de patimi şi emoţii josnice, care domină viaţa şi umbrele lumii acesteia, nebuniile, minciunile, urile, vanităţile, mizeriile, locuieşte în albastrul cerului şi nu mai simte decât zguduirile adânci şi subterane ale destinului, aşa cum culmea munţilor simte cutremurele de pământ.
Cartea a cunoscut mai multe ecranizari, de suuces, dar preferata mea ramane cea din 1958, cu Jean Gabin.

mizerabilii 1

O ecranizare de excepţie este cea din 2012, cu Hugh Jackman, Russel Crowe şi anne Hathaway

les_miserables_ver11

Cartea Mizerabilii de Victor Hugo poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

6. Monte Cassino de Sven Hassel (Monte Cassino)

SVEN HASSEL, pe numele sau Sven Pedersen, s-a nascut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. La vârsta de 14 ani a intrat în marina comerciala, iar în 1937 Hassel s-a mutat în Germania pentru a se înrola ca voluntar în armata. A luptat pe mai multe fronturi, fiind ranit de mai multe ori. În cele din urma, a ajuns la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 si si-a petrecut anii urmatori în diverse lagare de prizonieri. A început sa scrie prima sa carte, Legiunea blestematilor, în timp ce era prizonier în lagare. În 1987, ea va fi ecranizata sub titlul Frontul terorii (The Misfit Brigade). A fost eliberat în 1949, iar în 1951 s-a casatorit cu Dorthe Jensen, sotia sa fiind cea care l-a încurajat sa scrie despre experientele sale din razboi. Prima lui carte, Legiunea blestematilor, a fost publicata în 1953. În 1957, Sven Hassel a ramas paralizat si timp de doi ani s-a luptat cu boala. Dupa recuperare, si-a continuat activitatea de scriitor. În 1964 s-a mutat la Barcelona, unde a trait pâna la sfârsitul vietii. S-a stins la 21 septembrie 2012. De-a lungul timpului, Sven Hassel a publicat mai multe volume de mare succes international, printre care: Legiunea blestematilor, Blindatele mortii, Camarazi de front, Gestapo, General SS, Imperiul iadului, Moarte si viscol, Drum sângeros catre moarte, Curtea martiala si Comisarul.
Prezentare carte:
Infernul a coborât pe pământ. Este anul 1943 şi Frontul a ajuns la mănăstirea şi fortăreaţa Monte Cassino, unde plouă cu obuze care mutilează trupurile oamenilor. După secole întregi lăcaşul este distrus încă o dată şi nu va mai fi reconstruit decât după douăzeci de ani.

1058610

Cartea Monte Cassino de Sven Hassel poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

 

7. Colț Alb de Jack London (White Fang)

Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney (1876 – 1916), scriitor și jurnalist american.
Opera sa (care constă în special din romane) are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii, de o forță fizică și morală supraumană, sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire.
Colţ Alb este povestea unui animal trei sferturi lup, un sfert câine, al cărui drum prin viaţă parcurge mai multe etape: câine de sanie al unui indian, după despărţirea dureroasă de mama sa, câine de lupta al unui om dement şi în final ajunge în mâinele unui om iubitor, care îi arată acestei creaturi sălbatice, înnebunită de răutatea oamenilor, că există dragoste şi bunătate şi că nu toţi oamenii sunt răi.
Colţ Alb este mai mult decât povestea unui lup. Este vorba despre cruzimea umană, despre sentimente, despre cum sunt ele percepute de lumea animală, este vorba despre încredere, dreptate, instincte, care de multe ori sunt mai bine stăpânite de către un animal decât de către om. Este dovadă fără echivoc a faptului că şi animalele au sentimente.

b237dc9ac016e64ab638dfd47897e918

open-uri20150422-12561-s51lja_cdbe05cc

Cartea a fost menționată și în Top 15 cărți impresionante cu animale

Cartea Colț Alb de Jack London poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

 

8. Vulpile deșertului de Gordon Landsborough (Desert Marauders)

Gordon Holmes Landsborough (1913-1983) a fost un editor englez, autor și librar, considerat un „geniu de publicare nonconformist”, ce a fost remarcat pentru energia sa, ideile sale inovatoare de afaceri și, de asemenea, pentru producția sa prolifică de autor.
”O descriere a înfățișării lui John Offer și amănunte despre Ceata de la Glasshouse au fost distribuite tuturor unităților din Afrikakorps și din Armata Italiană… În mod implicit reieșea că această ceată de criminali trebuie cu orice preț să-și primească pedeapsa cuvenită – și mai cu seamă conducătorul ei.”
Cine este John Offer? Un tâlhar, un dezertor, un mercenar sau un erou plin de îndrăzneală ale cărui acțiuni de comando reușesc să schimbe cursul celui de-al doilea război mondial?

Gordon Landsborough - Vulpile Desertului

 

9. Fundația de Isaac Asimov (Foundation)

Isaac Asimov (1920 – 1992) a fost un autor american născut în Rusia și un biochimist, un scriitor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. A scris și romane polițiste și fantasy, precum și o mare cantitate de lucrări non-ficțiune. Asimov a scris și editat peste 500 de volume și estimativ 90.000 de scrisori sau cărți poștale și are lucrări în toate categoriile majore ale Sistemului Decimal Dewey, cu excepția filozofiei. Asimov a fost prin consens general un maestru al stilului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke. A fost considerat a fi unul dintre membrii „Marelui Trio” al scriitorilor de science-fiction din timpul vieții sale.
Hari Seldon, întemeietorul psihoistoriei, prezice prăbuşirea Imperiului Galactic şi instaurarea unei ere de barbarie care va dura treizeci de milenii. Cu ajutorul colaboratorilor săi, Seldon înfiinţează Fundaţia Enciclopediei Galactice, a cărei misiune este să salveze cunoştinţele a 12 000 de ani de evoluţie. Fundaţia este exilată pe Terminus, o planetă de la marginea Galaxiei, de unde se implică mersul istoriei, transformând ştiinţă în religie, iar savanţii în preoţi care s-o răspândească în lumile Imperiului.

CHARLOTTE_DISC1-150

Trantor_Air_and_Space_traffic

Cartea Fundația de Isaac Asimov poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

10. Marea crudă de Nicholas Monsarrat (The Cruel Sea)

Nicholas John Turney Monsarrat (1910 – 1979) a fost un romancier britanic cunoscut pentru cărțile sale a căror acțiune se petrece pe mare, în special Marea Crudă (1951) și Three Corvettes (1942-45).
Marea crudă este o povestire lungă și veridică despre un ocean, două nave și vreo 150 de oameni. Relatează o interminabilă și înverșunată bătălie, cea mai grea purtată în cursul vreunui război. Se referă la două nave, deoarece prima, scufundată, va fi înlocuită cu a doua. Se povestesc întâmplările a 150 de oameni, acesta fiind un număr destul de mare de personaje ale cărui aventuri se pot cuprinde deodată. Mai ales este veridică, deoarece numai întâmplări adevărate merită să fie povestite. 
Oamenii sunt vedetele povestirii, dar adevărații eroi sunt navele. Există și un personaj perfid: marea, cu toată ferocitatea ei.
Ora H+4 minute… În postul de echipaj era acum tăcere; loviturile încetaseră, vocile disperate tăcuseră. Torpila lovise într-un moment rău pentru mulți dintre oameni, cel mai rău și ultimul moment al vieții lor. Când s-a petrecut explozia, în postul echipajului se aflau cei treizeci și șapte de oameni din bordul babord: marinari și fochiști, mâncând, dormind, citind sau jucând cărți sau domino, într-o căldură plăcută, dincolo de unica ușă etanșă închisă. Nici unul din ei nu a scăpat: majoritatea au fost omorâți de explozie, dar câțiva au avut norocul sau nenorocul de a ajunge până la ușă; era deformată și înțepenită de explozie. Nu exista altă ieșire, decât gaura enormă provocată de torpilă, dar prin care pătrundea un jet năvalnic de apă.

183586

Recenzii și prezentări cărți clasice

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

 

45 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *