Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți de dragoste care au inspirat filme de succes

Top 10 cărți de dragoste care au inspirat filme de succes

Suntem romantice, adorăm cărțile de dragoste, iubim și suferim alături de eroii lor, avem povești preferate pe care le citim și recitim, avem filme îndrăgite care ne încântă prin povestea din spatele lor, prin felul în care e pusă pe ecran, prin jocul actorilor, prin decoruri, prin coloana sonoră. Mi-e foarte greu să aleg doar zece din cărțile mele de dragoste preferate care au cunoscut ecranizări de succes. De cele mai multe ori, cartea bate filmul, dar sunt și filme care, dacă nu bat cartea, cu siguranță se ridică la înălțimea acesteia. Am cuprins în acest top cărți clasice sau contemporane, cu final fericit, sau nu, dar care impresionează prin povestea de dragoste din paginile lor, poveste care a avut și are puterea de a cuceri generații de cititori. În afară de titlurile cuprinse în acest top, îndrăgite cărţi clasice de dragoste, şi nu numai, am menţionat de asemenea în Top 10 filme celebre după cărţi clasice.

1. Pe aripile vântului  de Margaret Mitchell

Titlul original:  Gone with the wind
Nu greșesc cu nimic și nu exagerez dacă spun că ”Pe aripile vântului” este cartea care mi-a marcat adolescența și m-a făcut să visez ca nici o alta de atunci, m-a fermecat și emoționat, purtându-mă pe aripile ei ori de câte ori am recitit-o. Pentru mine, e unică și inegalabilă.
Cartea a fost încununată imediat după apariție cu premiul Pulitzer, fiind reeditată mereu și tradusă în aproape toate limbile.
Farmecul sudului, cu istoria, valorile și tradițiile sale, se stinge treptat, făcând loc frământărilor și transformărilor de după război, iar noi, cititorii, trăim prin ochii personajeor tragedia dispariției unei lumi. O alta se instaurează, dar nimic nu mai e ce-a fost, și nici nu va mai fi…
Eroii cărții m-au cucerit: pe de o parte fascinanta, strălucitoarea și neîndurătoarea Scarlett O’Hara, cea admirată, curtată și iubită de atâția bărbați, dar nereușind să-l cucerească pe singurul pe care îl dorea – Ashley Wilkes, nobil, blond și frumos ca un prinț care rămâne credincios blândei, credincioasei și iubitoarei sale soții, Melanie, iar pe de altă parte puternicul, cinicul și controversatul Rhett Butler, pentru care Scarlett a fost singura femeie pe care a iubit-o, însă fără să-și declare vreodată dragostea. Gesturile lui însă, vorbeau de la sine…
Căsătorită de două ori, fără iubire din partea ei, rămânând văduvă de fiecare dată, Scarlett se căsătorește în cele din urmă cu Rhett – interes din partea ei, dragoste nemărturisită din partea lui.
”Te-am dorit întotdeauna, Scarlet, din prima zi când te-am văzut la Doisprezece Stejari, atunci când ai aruncat cu vasul acela şi ai înjurat, dovedind că nu eşti o doamnă. Te-am dorit întotdeauna şi mi-am zis că într-o zi într-un fel sau altul, te voi avea. (…) Aşa încât îmi dau seama că va trebui să te iau în căsătorie.
-Rhett Butler e vreuna dintre glumele tale mârşave ?
Eu îmi deschid inima şi tu vii cu bănuieli! Nu, Scarlett e o declaraţie de cea mai bună-credinţă…. Plec mâine pentru mai mult timp şi mă tem că, dacă aştept până mă întorc, te măriţi între timp cu altcineva care are ceva bani. Aşa încât mi-am spus: De ce să nu mă ia pe mine împreună cu banii mei ? Zău, Scarlett, nu pot s-o duc aşa toată viaţa, aşteptând să te prind între doi soţi.”
Pasiunea izbucnește între ei, iar povestea lor de iubire zbuciumată și intensă, cu urcușuri și coborâșuri, mi-a înflăcărat în  adolescență imaginația.
Ştiam că nu mă iubeai când m-am însurat cu tine. Dar smintit cum eram, credeam ca te pot face să ţii la mine. Poţi să râzi, dacă vrei, dar mă gândeam să am grijă de tine, să te răsfăţ, să-ţi dau tot ce voiai. Voiam să mă căsătoresc cu tine şi să te ocrotesc, să te las să faci tot ce pofteşti ca să fii fericită. Trecuseşi prin atâtea. Nimeni nu ştia mai bine ca mine prin câte ai trecut, şi voiam să lupt eu în locul tău. Voiam să te joci ca un copil, un copil curajos, încăpăţânat şi neînţelegător.”
”Era aşa limpede că eram făcuţi unul pentru altul. Era limpede că eram singurul bărbat dintre toţi cei din jurul tău care te putea iubi. Cunoscându-te aşa cumm eşti în realitate – dură, lacomă de bani şi fără scrupule, ca mine. Te-am iubit şi am riscat. Am încercat totul şi nimic n-a folosit. ”
Iar în final, revelația lui Scarlet e copleșitoare:
„Acasă! Acolo voise să se ducă. Într-acolo fugise. Acasă, la Rhett! (…) Era Rhett – Rhett, cu brațele lui puternice care s-o țină, cu pieptul lui lat pe care-și putea rezema capul obosit, și cu râsul lui batjocoritor care- făcea să vadă totul într-o lumină bună.”
” Îl vedea pe Rhett la bazar, citind nerăbdarea din ochii ei și invitând-o la dans, Rhett ajutând-o să scape de servitutea doliului, Rhett călăuzind-o prin foc și explozii în noaptea când căzuse Atlanta, Rhett împrumutându-i banii cu care pornise afacerile, Rhett consolând-o când se trezea țipând de groază din visul acela cumplit – nici un bărbat nu face asemenea lucruri dacă nu iubește la nebunie o femeie!”
”O să mă gândesc la asta mâine, la Tara. O să fiu mai liniștită atunci. Mâine voi face un plan ca să-l aduc înapoi. La urma-urmelor, e și mâine o zi.”

colaj pe aripile vantului

Ecranizarea acestui roman e la rândul ei de referință, fiind unul din cele mai premiate și vizionate filme din toate timpurile, fiind primul film color de asemenea proporții, realizat prin folosirea procedeului Technicolor. „New York Herald Tribune” scria la vremea apariției filmului că este „Un spectacol cinematografic monumental”, iar „New York Times” că este „Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului”. A primit zece premii Oscar un record deținut timp de douăzeci de ani. Filmul, care a avut premiera în 1939, în regia lui Victor Fleming, i-a avut în rolurile principale pe Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland și Leslie Howard,  a căror interpretare extraordinară a dat viață atât de veridic personajelor cărții, încât păreau desprinși direct din paginile ei.

Cartea Pe aripile vântului de Margaret Mitchell se poate comanda pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

2. Mândrie și prejudecată de  Jane Austen

Titlu original: Pride and Prejudice
Ca și în celelalte cărți ale sale, și în Mândrie și prejudecată, Jane Austen a abordat viața burgheziei clasei mijlocii de la sfârșitul secolului al XVII-lea, cu moravurile, obiceiurile și prejudecățile legate de clasa socială. Personajele principale ale cărții sunt Elizabeth – o tânără generoasă, sensibilă, inteligentă și spirituală, și Darcy – un om corect cu înalte principii morale, foarte deştept dar arogant.
Acțiunea se desfășoară în Anglia rurală și are în prim plan familia Bennet. Domnul Bennet trăiește în casa sa la țară împreună cu soția și cele cinci fiice: cea mai mare, Jane, frumoasă și timidă, inteligenta Elizabeth, studioasa Mary, sălbatica Lidya și imatura Kitty. Neavând nici un fiu care să moștenească proprietatea lor din Longbourn, Hertforshire, doamna Bennet este disperată ca cel puțin una din fiicele sale să facă o partidă strălucită. Atunci când domnul Bingley, un burlac chipeș și bogat, închiriază o moșie în împrejurimi, doamna Bennet dorește ca fiicele sale să-i fie prezentate cât mai curând, înainte de a fi acaparat de vreo altă fată din vecini. La balul dat de unul din nobilii ținutului, fetele au ocazia să îl cunoască atât pe domnul Bingley, cât și pe prietenul acestuia, domnul Darcy, un tânăr frumos și bogat, dar antipatic prin aroganța sa.
”― În zadar m-am împotrivit. Nu are rost. Nu-mi pot înăbuşi sentimentele. Trebuie să-mi îngăduiţi să vă mărturisesc admiraţia mea înflăcărată şi iubirea pe care v-o port.
Uluirea lui Elizabeth nu cunoştea margini. Se uită lung la el, îmbujorându-se, nevenindu-i să creadă, fără să scoată o vorbă. El îi luă tăcerea drept o încurajare suficientă ca să continue, mărturisindu-i de îndată tot ceea ce simţea, încă de multă vreme, pentru ea. Era un bun vorbitor; însă mai avea de mărturisit şi alte sentimente, în afară de cele dictate de inimă; şi fu la fel de elocvent în ceea ce privea mândria lui, pe cât fusese în privinţa afecţiunii. Faptul că ea îi era inferioară, că îl degrada, faptul că existau o mulţime de obstacole din partea familiei care se împotriviseră mereu înclinaţiei pe care o simţea, despre toate astea vorbi pe îndelete, cu o însufleţire care părea că se datorează faptului că o jignea, însă nu era deloc de natură să-i întărească cererea.”
”― Încă de la bun început – aproape că aş putea spune că din prima clipă de când v-am cunoscut, manierele dumneavoastră, care m-au impresionat prin aroganţa lor nemărginită, prin vanitatea  şi dispreţul egoist faţă de sentimentele altora au format baza pe care întâmplările ce au urmat mi-au clădit aversiunea de nestrămutat; şi nu vă cunoşteam decât de o lună când am simţit că aţi fi ultimul om din lume cu care aş consimţi vreodată să mă mărit.”
Povestea se desfășoară pe mai multe planuri, aflând acțiunile tuturor personajelor implicate, dar firul principal al acțiunii urmărește relația care se va forma între Elizabeth și domnul Darcy, care evoluează, cu multe suișuri și coborâșuri, după un șir de întâmplări dramatice, de la antipatie și dispreț la o dragoste profundă.
„Începea acum să înţeleagă că el era tocmai bărbatul care, prin temperament şi însuşiri, i s-ar fi potrivit cel mai bine. Judecata şi firea lui, deşi deosebite de-ale ei, ar fi corespuns întru totul dorinţelor sale. Era o unire care ar fi fost spre profitul amândurora; prin firea ei vioaie şi degajată, spiritul lui ar fi devenit mai larg, manierele i s-ar fi ameliorat; şi datorită raţiunii, faptului că era un om instruit şi cunoaşterii pe care o avea despre lume, ea ar fi dobândit desigur un câştig de o şi mai mare însemnătate.”
O carte încântătoare, care a fermecat de-a lungul vremii generații de cititori.

Romanul a fost subiectul unor numeroase adaptări TV și cinema. Mă voi referi în continuare la versiunea realizată de Working Title Films, regizată de Joe Wright, lansată în 2005. Filmările au avut loc integral în Marea Britanie și s-au folosit unele clădiri impunătoare, cum ar fi Chatsworth House în Derbyshire și Wilton House în Salisbury (ca Pemberley), Groombridge Place în Kent (ca Longbourn), Basildon Park în Berkshire (ca Netherfield Park).
Groombridge Place în Kent este în film Longbourne, casa familiei Bennet:
 Burghley House este în film Rosing Park:

Din distribuție au făcut parte: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Judi Dench, Donald Sutherland, Rosamunde Pike.
Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță, cele mai bune costume, cele mai bune decoruri, cea mai bună coloană sonoră.

Cartea Mândrie și prejudecată de Jane Austen se poate comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

3. Anna Karenina de Lev Tolstoi

Titlu original: Anna Karenina
Anna Karenina spune povestea a două cupluri din aristocrația rusă care întruchipează două ipostaze diferite ale vieții amoroase și de familie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Fermecătoarea Anna Karenina, măritată de tânără cu un bărbat rigid și rațional, se îndrăgostește împotriva rațiunii de chipeșul Aleksei Vronski, trăind alături de acesta o pasională poveste de dragoste, pentru care își părăsește soțul și copilul, fiind ostracizată de înalta societate.
Trăindu-și intens iubirea totală pentru Vronski, pleacă împreună cu el, mai întâi în străinătate, apoi la moșia lui de la țară. Cu timpul însă, izolată și respinsă de aproape toată lumea, lipsită de preocupări autentice și, mai ales, conștientă că dragostea lui Vronski pentru ea slăbește, Anna e tot mai mistuită de gelozie și de neputință și nu găsește ieșire din situația ei decât aruncându-se sub roțile trenului.

Spre deosebire de povestea tragică a Annei, Kitty Scerbațkaia și Konstantin Levin trăiesc o poveste de iubire idilică.

După un început dureros – Kitty a fost respinsă de Vronski în favoarea Annei după ce ea însăși refuzase cererea în căsătorie a lui Levin -, cei doi se regăsesc, învingându-și fiecare mândria rănită. Dragostea lor plină de înțelegere este idealul pe care Tolstoi îl opune destinului tragic, de neuitat, al Annei Karenina. 
„Toate familiile fericite seamănă una cu alta, fiecare familie nefericită e nefericită în felul ei.”
„E atât de ușor să trăiești pe lume, dacă urmezi acel adevăr simplu, că bunătatea, iubirea, deschiderea sunt cele mai bune și mai accesibile căi de a te apropia de oameni.”
„Pentru dânsul, toate fetele din lume se împart în două tipuri: un tip – toate fetele din lume, înafară de ea. Și aceste fete au toate slăbiciunile omenești, și sunt foarte obișnuite. Al doilea tip – ea singura, fără vreo slăbiciune și deasupra umanului.”

Ecranizarea din 2012, în regia lui Joe Wright, i-a avut în rolurile principale pe Keira Knightley și Jude Law. Filmul a primit patru nominalizări la premiile Oscar 2013, pentru cea mai bună imagine, pentru cele mai bune costume (unde a primit și Oscarul), pentru cele mai bune decoruri și pentru cea mai bună coloană sonoră. Filmările s-au făcut în Rusia. Locul acțiunii: Sankt Petersburg.

Cărțile autorului Lev Tolstoi pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

4. Pasărea spin de Colleen McCullough

Titlu original: The Thorn Birds
În ”Pasărea spin” avem parte de o poveste de iubire, despre iubire. E o carte care m-a impresionat profund, m-a emoționat și contrariat.
Cartea se axează pe istoria familiei Cleary, întinsă pe o perioadă de aproape 60 de ani, având în centru povestea de dragoste interzisă, dar copleșitoare dintre Meggie Cleary și părintele catolic Ralph de Briccassart.
Acțiunea se petrece în îndepărtele și spectaculoasele ținuturi ale Noii Zeelande – la moșia Drogheda.
Meggie este nepoata bogatei Mary Carson, stăpâna Droghedei. Mary Carson, ajunsă la o vârstă respectabilă, decide să îşi cheme fratele, împreună cu familia acestuia, la Drogheda, pentru a-i pregăti să devină stăpânul uriaşei sale averi. Așa a ajuns Meggie la moșia care îi va deveni cămin.
Ralph de Briccassart este un preot catolic exilat în Australia, care, fiind un apropiat al despoticei bătrâne, spera să o moștenească la moartea acesteia, lucru care chiar se va întâmpla. Moștenirea astfel căpătată îl va pune în situația de a alege între visurile sale de mărire și iubirea față de Meggie. În cele din urmă, a ales cu mintea, nu cu inima.
Meggie, în încercarea disperată de a-l uita pe Ralph, și dorind în același timp să-și împlinească visul de a avea copii, s-a măritat cu Luke, un bărbat care ca fizic îi amintea de Ralph, dar care s-a dovedit un parvenit, ce s-a căsătorit cu ea doar pentru bani. Dezamăgită, Meggie pleacă de una singură într-o vacanță pe o insulă izolată, iar destinul îl aduce din nou în calea ei pe Ralph, care între timp cunoscuse o acscensiune fulminantă la Vatican, dar nu o putuse uita pe Meggie nici o clipă. Dragostea lor de această dată depășește granițele unei iubiri platonice, iar în urma scurtei, dar foarte intensei lor povești de iubire împărtășită, se va naște un fiu, Dane, dar Ralph nu va afla acest lucru decât…26 de ani mai târziu, mult prea târziu…
Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care-şi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung şi mai ascuţit. Şi, în extazul morţii, ea se înalţă deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în Paradisul său zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale… Ori cel puţin aşa spune legenda.”

Cartea a avut și o foarte bună ecranizare, în 1983, în regia lui Daryl Duke, cu Richard Chamberlain și Rachel Ward în rolurile principale, un film extraordinar de frumos, care, din punctul meu de vedere, s-a ridicat la înălțimea cărții. Pentru prestația lui din acest film, Richard Chamberlain a primit Premiul Globul de Aur. De asemenea filmul a primit Globul de Aur pentru cea mai buna actriță secundară într-o producție TV, Globul de Aur pentru cel mai bun actor secundar într-o producție TV, Globul de Aur pentru cea mai buna productie TV.
Deși acțiunea se petrece în Australia, filmările au fost făcute în Statele Unite. Scenele din exterior au fost filmate în sudul Californiei, iar scenele Queensland au fost filmate pe insula hawaiană Kauai. Pentru Moșia Drogheda a fost construit un decor la ferma Big Sky din Valea Simi, California.
În timpul filmărilor, Rachel Ward l-a cunoscut pe viitorul său soț, cel care a jucat chiar rolul soțului ei din film, Luke. Este vorba de actorul Bryan Brown.

Cărțile autoarei Colleen McCullough  pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.net

5. Departe de lumea dezlănțuită de Thomas Hardy

Titlu original: Far from the Madding Crowd 
O dramă victoriană, având-o în centru pe Bathsheba Everdene, o tânără independentă, frumoasă și capricioasă, care atrage trei băieți foarte diferiți: Gabriel Oak, fermier de oi, captivat de voioșia și hărnicia ei, William Boldwood, un fermier burlac prosper și matur, și Frank Troy, un sergent frumos și nesăbuit.
Această poveste atemporală a alegerilor și pasiunilor lui Bathsheba, personaj ce se vrea independent într-o lume a bărbaților, explorează natura relațiilor și iubirii – precum și capacitatea umană de a depăși greutățile prin rezistență și perseverență.
Titlul cărții e foarte puternic, ducându-te cu gândul la ținuturi singuratice, îndepărtate, ferite de tumultul și nebunia marilor orașe.
Acțiunea se petrece în zona rurală a Angliei victoriene.
Romanul începe cu prima întâlnire dintre fermierul Oak și Batsheba, în Norcombe unde tânăra se mutase la mătușa ei urmând sǎ îngrijeascǎ de vaci. Gabriel Oak, în vârstǎ de 28 de ani, deținea o turmǎ de oi în vecinătate. Acesta începe sǎ se gândeascǎ din ce în ce mai mult la fatǎ și într-o zi își ia inima-n dinți și o cere în cǎsǎtorie, dar ea refuzǎ, deși el era pe atunci înstărit și ea era săracă. Gabriel Oak e unul din personajele mele masculine preferate din cărțile clasice. E statornic în dragoste, loial, cu un caracter puternic. 
Între timp, Bathsheba Everden moștenește ferma unchiului ei, devenind independentă din punct de vedere financiar, un lucru rar în perioada respectivă. Ironia sorții va face ca Gabriel să-și piardă averea și să ajună să lucreze la ferma Bathshebei, reușind să păstreze o relație cordială cu aceasta.
Fermierului William Boldwood, Bathsheba îi trezește interesul dintr-o glumă, iar acesta face o adevărată obsesie pentru ea.
Cât despre nestatornicul, dar foarte atrăgătorul Frank Troy, acesta era un împătimit al pariurilor, un nenorocit care însă va reuși să o cucerească pe Bathseba și o va convinge să se mărite cu el. Însă lucrurile nu vor merge bine între ei…

 

Subiectul urmărește vieţilor celor trei bărbaţi care tânjesc la mâna frumoasei Bathsheba, iar cartea redă foarte bine atmosfera, modul de gândire și prejudecățile epocii. Caracterele și sentimentele personajelor sunt foarte bine redate. Acțiunea cărții este punctată de reperele vieții la țară – arat, semănat, păstorit, secerat – iar locurile în care se petrece acțiunea sunt descrise cu o asemenea atenție la detalii, încât chiar te simți în mijlocul lor.
Ce soartă va avea Batsheba, alături de cine va rămâne, și ce se va întâmpla cu fiecare personaj în parte, rămâne să descoperiți citind cartea. Veți avea parte de o serie de întâmplări dramatice, pline de neprevăzut, însă finalul e unul plin de speranță.

“— Ei bine, ce crezi despre cum m-am purtat? întreba ea liniștită.
    — Că este nedemn de o femeie cuminte, și blândă, și minunată.
    Într-o clipă, obrajii Bathshebei se colorară în purpuriul mâniei, că un apus de soare al lui Danby. Dar se stăpâni să dea glas lucrurilor pe care le simțea și această reținere a vorbelor îi făcea expresia chipului și mai grăitoare încă.
    Numai că pasul următor al lui Gabriel fu o greșeală.
    — Poate că nu-ți place că te cert așa de grosolan, căci îmi dau seama că este o grosolănie, dar mă gândeam că o să-ți priască.
    Bathsheba răspunse numaidecât, tăios:
    — Dimpotrivă, am despre dumneata o părere atât de proastă, încât, cu exagerarea dumitale, mă faci să prețuiesc și mai mult oamenii cu capul pe umeri.
    — Mă bucur că nu te-ai supărat, căci eu ți-am spus-o sincer și cât se poate de serios.
    — Înțeleg. Dar, din nefericire, când încerci să nu vorbeșți în glumă, izbutesti să ai haz — la fel cum, dacă-ți doreșți să nu fii serios, spui uneori vorbe cu mult bun-simt.
    Lovitură era grea, dar fără îndoială că Bathsheba se pierduse cu firea și, tocmai de aceea, Gabriel și-o ținu pe-a să în frâu mai bine că niciodată. Nu mai adaugă nimic. Atunci, Bathsheba izbucni:
    — Cred că am dreptul să te întreb care anume este purtarea mea nedemnă?! Că nu mă mărit cu dumneata, probabil!
    — Nici pe departe, zise Gabriel liniștit. Am renunțat de mult să mă mai gândesc la asta.
    — Ori s-o mai dorești, presupun! zise ea și era limpede că se aștepta că el să nege, fără șovăire, această presupunere.
    Indiferent ce simțea, Gabriel repetă cu răceală cuvintele ei.
    — Ori s-o mai doresc.
    Față de o femeie poți arată amărăciune, care pentru ea este o dulce mângâiere, sau lipsa de delicatețe, dacă nu e îndreptată asupra ei. Bathsheba ar fi primit să fie supusă unei pedepse umilitoare, în contul ușurătății ei, dacă, în același timp, Gabriel ar fi protestat și i-ar fi spus că o iubește; poți îndura dezlănțuirea unei pasiuni neîmpărtășite, chiar dacă e usturătoare și te acuză; există un triumf în umilire și o duioșie în ceartă. Tocmai acest lucru îl aștepta Bathsheba și tocmai acest lucru nu-l obținu. Să înghită un perdaf fiindcă predicatorul o vedea în lumina rece a dimineții, după ce deschisese obloanele deziluziei, o scotea din minți. Mai mult, el nici măcar nu terminase. Continuă, pe un ton și mai ridicat: 
    — Părerea mea (de vreme ce mi-o ceri) este că te-ai făcut tare vinovată jucându-i o festă că aceea unui om ca domnul Boldwood, doar că să-ți treci timpul. Să duci de nas un bărbat la care nu ții nu este o fapta demnă de laudă. Și, domnișoară Everdene, chiar dacă simțeai că ești sincer atrasă de el, ai fi putut să-i dai de veste altfel, printr-o purtare iubitoare adevărată, și nu trimițându-i o felicitare de Sf. Valentin.”

Romanul a avut patru ecranizări de-a lungul timpului, două dintre acestea fiind de excepție, cea din 1967, avându-i în distribuție pe Julie Christie, Peter Finch, Alan Bates şi Terence Stamp, și cea mai recentă, din 2015.
Varianta din 2015, în regia lui Thomas Vinterberg, îi are în distribuție pe Carey Mulligan, Juno Temple, Michael Sheen,Tom Sturridge. E de remarcat ca și punere în scenă, decoruri, peisaje, coloană sonoră – semnată de compozitorul Craig Armstrong. O minunată ecranizare în care Carrey Mulligan strălucește în rolul Bathshebei Everdene. Filmările au avut loc în Marea Britanie.

Cărțile autorului Thomas Hardy pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

6. Love Story de Erich Segal

Titlu original: Love Story
”Love Story” este un roman adaptat de Erich Segal după scenariul său pentru filmul omonim.
Oliver Barrett IV, un tânăr provenind dintr-o familie aristocratică, student la Harvard și vizând o carieră în domeniul dreptului…
Jenny Cavilleri, o frumusețe sarcastică, aparțînând clasei muncitoare, care studiază muzică la Radcliffe…
Fără nimic în comun în aparență, Oliver și Jenny sunt spirite înrudite din lumi complet diferite. Iar iubirea lor sfidează orice obstacole, dar e sortită să se sfârșească prea curând…
Înaintea absolvirii, cei doi se hotăresc să se căsătoreasca chiar dacă era împotriva dorințelor tatălui lui Oliver.

Fără sprijinul financiar al tatălui lui Oliver cuplul se luptă să plătească studiile, cu Jenny lucrând ca profesoară de muzică la o școală privată de muzică. Absolvind al treilea din clasă, Oliver acceptă o slujbă respectabilă la o firma de drept din New York. Cu noul venit, al lui Oliver, cuplul decide să aibă un copil. După ce nu izbutesc să îl conceapă, ei consultă un specialist, care după mai multe teste, îl înștiințează pe Oliver că Jenny este bolnavă…
Un roman emoționant, o ecranizare de excepție – Love Story, cu Ali MacGraw și Ryan O’Neal în rolurile principale – și o replică ce rămâne în mintea și in inima cititorilor:
Dragostea înseamnă să nu fie niciodată nevoie să spui „Îmi pare rău”.
– Nu doare, Ollie. E ca şi cum ai cădea extrem de lent de pe o stâncă. Doar că după o vreme ţi-ai dori să ajungi jos o dată, ştii? 
Da.
 Aiurea. Tu n-ai căzut niciodată de pe o stâncă.
Ba da. Când te-am întâlnit pe tine.
Love Story, cunoscut pentru deznodământul său nefericit, este considerat unul dintre cele mai romantice din toate timpurile de către Institutul American de Film.
A avut numeroase nominalizări la Premiile Oscar și Globul de Aur, și a câștigat: Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film — Dramă; Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță — Dramă — Ali MacGraw; Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor — Arthur Hiller; Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră — Francis Lai; Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră — Francis Lai; Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu — Erich Segal.
Filmul, în regia lui Arthur Hiller, a avut premiera în decembrie 1970. Locul acțiunii: New York și Boston.
Love Story marchează debutul pe peliculă al actorului Tommy Lee Jones, care a interpretat un rol minor.
În 1978 a fost realizat și un sequel, intitulat Oliver’s Story, care nu a egalat succesul critic și de casă al filmului original.

Cărțile autorului Erich Segal pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

7. O zi de David Nicholls

Titlu original: One Day
David Nicholls a cunoscut faima mondială în 2009 odată cu apariția romanului „O zi”, care a fost tradus până în prezent în 37 de limbi și publicat în peste 2 milioane de exemplare. Romanul a cîștigat premiul Galaxy National Book pentru cărți de ficțiune pentru marele public.
E o poveste de iubire care vorbește despre prietenie, despre familie, despre nostalgie și regret, despre felul în care speranțele și visurile noastre nu se îndeplinesc întocmai am dori noi. E o poveste cu nuanțe dulci-acrișoare.” (David Nicholls)
15 iulie 1988. Chiar după absolvirea facultății, Emma și Dexter trăiesc o noapte de dragoste, urmând că a două zi fiecare să pornească pe propriul drum. Între fata nesigură pe propriile calități, dar care visează să schimbe lumea, și tânărul playboy provenit dintr-o familie înstărită, vanitos și fermecător se înfiripă astfel o prietenie de două decenii, descrisă prin intermediul unor frânturi de viață petrecute în aceeași zi de 15 iulie. După ce au fost împreună o singură zi, pe 15 iulie 1988, ziua absolvirii facultății, între Emma Morley și Dexter Mayhew se înfiripă o prietenie care va dura o viață.

În cele două decenii care au urmat, cei doi își trăiesc relația prin intermediul mai multor zile de 15 iulie. Împreună sau separat, îi vedem pe Dex și Em prieteni la bine și la greu, cu speranțe și vise năruite, cu clipe fericite sau cu lacrimi în ochi. Undeva de-a lungul acestei călătorii, cei doi își dau seama că tot ce căutaseră întreagă viață se aflase chiar înaintea lor încă de la început. Pe măsură ce semnificația acelei zile din 1988 li se dezvăluie, ce doi încep să priceapă natura iubirii și a vieții.

Drama romantică ONE DAY/ O singură zi, a cunoscut o ecranizare de mare succes, adaptarea pentru marele ecran aparținîndu-i lui David Nicholls. Criticii au fost entuziasmați, Henry Goldblatt de la Entertainment Weekly spunînd despre film că este „un portret intens, frumos și devastator al două suflete pereche„.

Filmul, în regia lui Lone Scherfig, îi are în distribuție pe Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Ken Stott, Romola Garai, Rafe Spall. 
Coloana sonoră, pe muzică compusă de Rachel Portmaneste îmbogățită de un soundtrack care evocă muzica pe care Dex și Em o ascultă de-a lungul vieții, în diferite epoci.
Filmările au avut loc în vara lui 2010 și au durat opt săptămîni. S-a turnat la Londra, Edinburgh, Paris și în Dinard, un orășel din Bretagne care a înlocuit Grecia scenelor de vacanță din carte, suplinind-o cu brio prin romantismul peisajelor.

Cărțile autorului David Nicholls pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.net

8. Mic dejun la Tiffany de Truman Capote

Titlu original: Breakfast at Tiffany’s
Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care își amintește că a cunoscut în urmă cu cincisprezece ani, în toamna anului 1943, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, o fată excentrică și misteri­oasă, care locuia în aceeași clădire. Cei doi au apartamente închiriate în cartierul Upper East Side din Manhattan. În scurt timp, scri­itorul aspirant de atunci și fată această ciudată, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare”, devin prie­teni apropiați, iar opiniile și modul de viață neconven­țional, precum și lucrurile neobișnuite pe care le află despre trecutul și aventurile prin care a trecut vecina sa ajung să-l fascineze tot mai mult.
Holly Golightly, o tânără frumoasă și sofisticată, duce o viață ușoară și fără obligații. Menținându-și un aer de copil, dar în același timp purtând cele mai frumoase ținute și accesorii Givenchy, ea își irosește timpul participând la întâlniri și petreceri pretențioase. În așteptarea unei căsătorii cu un domn înstărit, ea însoțește diverși bărbați înstăriți, de care nu o leagă însă decât cadourile pe care aceștia i le fac. Lui Holly îi place să șocheze oamenii cu sfaturi atent selectate din viața ei personală sau puncte sincere de vedere pe diverse teme. Potrivit lui Capote, Golightly nu este o prostituată, ci o „gheișă americană”.
Viața lipsită de griji a lui Holly este dată peste cap în momentul în care îl întâlnește pe noul ei vecin, un tânăr care visează să ajungă un scriitor de succes, până atunci întreținut fiind de o femeie mai în vârstă, dar bogată.
Între cei doi se leagă o prietenie strânsă, care tinde să se transforme în dragoste, sentiment care amenință să distrugă echilibrul șubred al vieții pe care ei o duc.

Cartea lui Truman Capote poate fi citită ca o variațiune a poveștii Cenușăresei: destinul unei tinere ale cărei aspirații o ajută să treacă printr-o adolescență tulbure, dar care nu-i aduc și fericire până la adânci bătrâneți. Este, cu alte cuvinte, o imagine a formării, care sugerează oricărei cititoare – și, de ce nu, oricărui cititor – că orice schimbare de sine, orice scop, oricât de greu de atins, e la îndemâna oricui, chiar când totul pare imposibil.” – The Guardian
Apariția în anii ‘60 a unei cărți că Mic dejun la Tiffany a schimbat față literaturii mondiale și a dat posibilitatea culturii pop americane să-și reevalueze posibilitățile.” – USA Today
“În ajunul Crăciunului, Holly și Mag au dat o petrecere și m-au chemat să le ajut să împodobească pomul. Nu știu cum reușiseră să vâre bradul acela în apartament. Crengile de sus se turteau de tavan, iar cele de jos se întindeau de la un perete la altul; în ansamblu, nu se deosebea prea mult de bradul uriaș care se înalta de Crăciun în Rockefeller Plaza. În plus, ar fi fost nevoie de un Rockefeller că să-l împodobească, căci înghițea beteală și globurile de parcă ar fi fost zăpadă care se topește. Holly a sugerat să dea o fugă până la magazinul Woolworth să fure niște baloane; ceea ce a și făcut; și pomul a căpătat o înfățișare plăcută. Am ciocnit un pahar în cinstea operei noastre și Holly a spus:
    — Uită-te în dormitor. Ai un cadou acolo.
    Aveam și eu un cadou pentru ea; un pachețel în buzunar, care mi s-a părut și mai mic atunci când am văzut, în mijlocul patului, legată cu panglică roșie, splendidă colivie din vitrină.
    — Dar, Holly, e îngrozitor!
    — Absolut de acord; dar am crezut c-o vrei.
    — Dar banii! Trei sute cincizeci de dolari!!
    — Câteva drumuri suplimentare la toaletă că să mă pudrez, zise ea ridicând din umeri. Promite-mi totuși ceva. Promite-mi că n-o să închizi niciodată o pasăre vie în ea.
    Am vrut s-o sărut, dar ea a întins mâna.
    — Da-mi, a zis ea, atingând ușor pachețelul din buzunar.
    — Mă tem că nu e mare lucru.
    Și nu era: o medalie cu Sfântul Cristofor. Dar cel puțin o luasem de la Tiffany.
    Holly nu era fata care să păstreze ceva și cu siguranță că între timp a rătăcit medalia, a uitat-o în vreun geamantan sau în cine știe ce sertar, într-o camera de hotel. Dar colivia o am încă. Am cărat-o cu mine la New Orleans, Nantucket, prin toată Europa, în Maroc și Indiile de Vest.”
Cartea a cunoscut o ecranizare celebră în 1961, cu Audrey Hepburn în rolul principal, uriașul succes al filmului depășindu-l pe cel al cărții, succes datorat în mare parte încântătoarei interpretări a lui Audrey Hepburn, una din cele mai îndrăgite și admirate actrițe ale tuturor timpurilor. Mic dejun la Tiffany’s i-a avut de asemenea în distribuție pe George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam și Mickey Rooney. A fost regizat de Blake Edwards și lansat de Paramount Pictures.
A avut numeroase nominalizări la Premiile Oscar și Globul de aur, câștigând Premiul Oscar pentru Cea mai bună coloana sonoră – Henry Mancini, și pentru Cel mai bun cântec original.

Sunt câteva scene memorabile în film: unul din cele mai romantice săruturi în ploaie, sau fermecătoarea Audrey Hepburn cântând la fereastră melancolicul „Moon River”.

 

Cărțile autorului Truman Capote pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

9. Memoriile unei gheișe de Arthur Golden

Titlu original: Memoirs of a Geisha
Bestseller internațional, numărul 1 în topurile din Europa și America, vândut în peste 4 milioane de exemplare și tradus în peste 35 de limbi.
Memoriile unei gheișe este un roman istoric şi de dragoste care povestește viața gheișei Sayuri înainte și după cel de-al Doilea Război Mondial. Ce este o gheișă? Un obiect al dorinței. O operă de artă în mișcare. Un actor, un artizan, un entertainer, după tradiția japoneză. Un tip uman la granița clişeului cultural, imposibil de redat în categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care posedă, în cea mai înaltă măsură, rafinamentul artelor lumești.

Chiyo, o fată dintr-un sat de pescari, este vândută unei okiya pentru a fi inițiată în artele gheiselor. Ritualurile seducției sunt nenumărate, într-o lume al cărei eșafodaj se sprijină pe culorile unui chimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginitățîi unei adolescente sau pe ţeserea unei intrigi de budoar. Sayuri, pe numele ei de gheișă, ajunge să stăpânească destine, să dețînă secrete și să construiască un imperiu al erotismului ritualic.
În parte roman istoric, în parte bildungsroman, în parte basm, Memoriile unei gheișe îi dezvăluie cititorului o lume dispărută, de un exotism plin de rafinament.” (The New York Times)
Mi-a plăcut în mod deosebit această carte, care ne introduce în culisele unei lumi apuse şi prea puţin cunoscute de noi. E una din cărţile care m-au fascinat şi intrigat prin diferenţele enorme dintre culturile noastre, dintre modul de a trăi şi a gândi. Aflăm despre o lume civilizată în esenţă, dar dură, crudă pe alocuri şi plină de ritualuri şi prejudecăţi.

Când m-am întors la okiya, Mătușica mă aștepta să mergem la baia publică, ceva mai în jos pe aceeași stradă. Mai fusesem acolo și înainte, dar numai cu slujnicele mai în vârstă, care de obicei îmi dădeau un prosop micuț și o coajă de săpun, apoi se lăsau pe vine pe podeaua de gresie că să se spele, în timp ce făceam și eu același lucru. Mătușica era mult mai amabilă și m-a ajutat să mă spăl pe spate. Am fost surprinsă de cât era de lipsită de sfială și de cum își legăna de colo-colo sănii lăsăți, de parcă n-ar fi fost altceva decât doi săculeți. De câteva ori, din greșeală, chiar m-a lovit peste umăr cu unul din ei. 
După aceea m-a dus înapoi la okiya și m-a îmbrăcat în primul chimono de mătase pe care-l purtasem vreodată, unul albastru aprins cu ierburi verzi la tiv și cu flori de un galben strălucitor pe mâneci și pe piept. Apoi m-a condus sus, în camera lui Hatsumomo. Înainte de a intra, m-a avertizat sever că nu cumva s-o deranjez pe Hatsumomo în vreun fel, sau să fac ceva că s-o supăr. Pe atunci nu am înțeles, dar acum știu exact de ce era atât de îngrijorată de acest lucru. Pentru că, vezi tu, când se trezește dimineață, o gheișă e la fel că oricare altă femeie. Tenul poate să-i fie lucios după somn și răsuflarea ei poate avea un miros neplăcut. E adevărat, poate avea o coafură uimitoare chiar și când se chinuie să deschidă ochii, dar în toate celelalte privințe e o femeie că toate femeile, și deloc gheișă. Numai când se așază în fața oglinzii că să se fardeze cu atâta grijă devine gheișă. Și nu vreau să spun cu asta că atunci începe să arate că o gheișă. Atunci începe de fapt să gândească așa.
Ca o curiozitate, după publicarea ediției în japoneză, Arthur Golden a fost dat în judecată pentru încălcarea contractului și defăimare de către Mineko Iwasaki, gheișa pensionată pe care o intervievase pentru carte. Reclamanta a susținut că Golden a fost de acord să-i protejeze anonimatul în schimbul detaliilor despre viața ei, în conformitate cu un cod al tăcerii nescris între o gheișă și clienții ei. Totuși, Golden a menționat-o pe Iwasaki ca o sursă la secțiunea de mulțumiri, ceea ce a pornit o serie de reacții negative împotriva acesteia, inclusiv câteva ameninţări cu moartea. Autorul a negat spusele acesteia. Ulterior, Iwasaki și-a publicat biografia, care denotă o cu totul altă perspectivă asupra vieții gheișelor secolului XX.
Ecranizarea romanului, care a avut premiera în 2005 la Tokyo, poartă semnătură regizorului Rob Marshall.
Filmările au început în septembrie 2004, cu trei dintre cele mai bune actrițe asiatice ale momentului. Astfel, deși japonezii au criticat distribuția, în rolurile principale au fost alese chinezoaicele Ziyi Zhang ca Chiyo/Sayuri, Gong Li ca Hatsumomo și Michelle Yeoh ca Mameha.
Filmul a primit recenzii negative în China și Japonia din cauza alegerii actorilor și al aspectului istoric care a avut repercusiuni asupra tensiunii politice existente. În emisfera vestică a provocat reacții ambivalente. În ciuda acestui fapt, filmul a primit 23 de premii, printre care trei premii Oscar pentru scenografie, costume și decorarea platoului, și alte 29 de nominalizări, un premiu Globul de Aur și 3 premii Bafta.

Cărțile autorului Arthur Golden pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

10. Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert

Titlu original: Eat, Pray, Love
Elizabeth Gilbert (n. 1969) locuiește în prezent, alternativ, la Philadelphia și în Brazilia. A devenit celebră odată cu publicarea volumului autobiografic Mănâncă, roagă-te, iubeșteDevenită rapid besteseller New York Timessi besteseller al Asociației Librarilor Americani, această carte apărută în 2006 este perfect rezumată de însuși subtitlul sau: One Woman’s Search for Everything through Italy, India and Indonezia (O femeie caută lucrurile cu adevărat importante în Italia, India și Indonezia). Scriitoarea a studiat stiintele Politice in cadrul Universitatii din New York, absolvind in anul 1991. A urmat apoi o perioadă în care a avut diverse slujbe, de la bucătăreasă și chelneriță la editor și colaborator al unor reviste de prestigiu americane, toate găsindu-și locul în operele autoarei.

La 30 de ani, Elizabeth Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Și totuși e asaltată de îndoieli, suferă de panică și insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în depresie, o relație catastrofală… Așa că Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură. Liz este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească și să se împace cu sine. Aflată la răscruce de drumuri, după divorț, Gilbert își ia un an de pauză de la slujbă și ca niciodată, se decide să evadeze din viața sa obișnuită și confortabilă, riscând totul numai pentru a-și schimba viața. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experiențe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India, și la final, să se bucure în mod neașteptat de pacea și echilibrul unei iubiri, în Bali.
Inspirat după o poveste adevărată, Mănâncă Roagă-te Iubește dovedește că există mai multe feluri în care poți să rupi monotonia ducându-te să vezi lumea.

În Italia, gustala dolce vitasi deliciile ei culinare, punând pe ea” cele mai fericite 12 kilograme din toată viață”.
În India, află într-un ashram, prin asceză(trezire la 4 dimineață, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală.
În Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul care se cheamă fericire- și își găsește marea dragoste. Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești că să ajungi la ține însăți. Că să te descoperi.
”Oare îţi poţi clădi viaţa în aşa fel încât să armonizezi lucruri care la prima vedere par absolut incompatibile, fără să excluzi nimic din ceea ce-ţi poate oferi lumea?”
”Căutăm fericirea peste tot, dar suntem precum cerşetorul din povestea lui Tolstoi, care şi-a petrecut viaţa cerând trecătorilor câţiva bănuţi, fără să ştie că stătuse tot timpul deasupra unei comori. Comoara noastră – perfecţiunea noastră – există deja în noi. Dar pentru a o atinge, trebuie să lăsăm deoparte agitaţia continuă a minţii, să renunţăm la dorinţele egoului. Şi să intrăm în tăcerea inimilor noastre.”
”Probabil că un suflet pereche adevărat e cea mai importantă persoană pe care ţi-e dat să o întâlneşti în viaţă, pentru că-ţi dărâmă toate prejudecăţile şi te obligă să te trezeşti.”
Mănâncă, roagă-te, iubește stă la baza unui film lansat în 2010 în regia lui Ryan Murphy, având-o ca protagonistă pe Julia Roberts. Din distribuție mai fac parte:  James Franco, Richard Jenkins, Viola Davis, Billy Crudup, și Javier Bardem. Se remarcă minunatele decoruri în care acțiunea se petrece în Italia, India și Bali.

Cărțile autoarei Elizabeth Gilbert pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 Surse: Wikipedia.ro, cinemagia.ro, internet.

 

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

 

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *