Delicatese Literare
Prezentari carti

TOP 20 cele mai citite cărți în 2020, de la Editura Corint

 

TOP 20 cele mai citite cărți în 2020, de la Editura Corint

București, decembrie 2020 – La final de an pandemic, privim către cele mai apreciate titluri, care au adus bucurie și consolare publicului de pretutindeni, într-o perioadă extrem de dificilă.

De la bestselleruri internaționale la cărți pentru copii și tineri, thrillere și biografii, pagini care explică lumea cunoscută sau care, dimpotrivă, deschid calea către un univers plin de mister și fantezie, iată cărțile care ne-au inspirat anul acesta!

  1. Bunele maniere pentru copii în 365 de zile de Sheryl Eberly
  2. Armstrong. Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună de Torben Kuhlmann – serie de autor
  3. Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg – Bestseller New York Times
  4. Maria Tănase. Artista, omul, legenda de Stejărel Olaru
  5. Ultimul oaspete de Megan Miranda – Bestseller internațional
  6. Crima perfectă vol. 1 Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson – serie de autor
  7. Bondărel și iubirea de Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonias – serie de autor
  8. Alias Grace de Margaret Atwood – distins cu Giller Prize și nominalizat la Booker Prize
  9. Șarpe și porumbel de Shelby Mahurin – serie de autor
  10. Rivalele. Coco Chanel și Elsa Schiaparelli de Jeanne Mackin
  11. Vânătorii de comori, vol. 6, O aventură americană de James Patterson – serie de autor autorul internațional #1 de cărți pentru copii, considerat cel mai de încredere povestitor.
  12. Lămâi, cărți și prieteni de Jo Cotterill
  13. Gripa spaniolă din 1918. Pandemia care a schimbat lumea de Laura Spinney
  14. Sunt un copil al Războiului Rece de Stelian Tănase
  15. Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich de Norman Ohler
  16. La Belle Époque. Amurgul unei lumi de Mary McAuliffe
  17. Alegerea. Fericiți până la adânci bătrâneți de Kiera Cass – serie de autor
  18. Inspecție de Josh Malerman
  19. Fotograful de la Mauthausen de Benito Bermejo
  20. Sabrina între lumină și întuneric, vol. 1, Anotimpul vrăjitoarei de Sarah Rees Brennan – serie de autor

Bunele maniere pentru copii în 365 de zile de Sheryl Eberly

Bogată în jocuri şi activităţi, cartea prezintă nu numai manierele pe care trebuie să le deprindă copiii şi adolescenţii, ci şi vârsta la care este necesar să le înveţe. Copilul va afla cum trebuie să se comporte atunci când se află într-o vizită, ce implică eticheta, cum să transmită mulţumiri, cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.

Armstrong. Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună de Torben Kuhlmann

Cu mult timp în urmă, un şoricel a învăţat să zboare şi a traversat Atlanticul. Acum, un alt mic rozător neînfricat se îndreaptă spre Lună, trăind o aventură de neuitat și demonstrând că, pentru cei mai mari inventatori, statura măruntă nu reprezintă absolut niciun impediment. Câștigător al multor premii, Torben Kuhlmann ilustrează într-o manieră deosebită o poveste în care visurile nu cunosc limite.

Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg – Bestseller New York Times

În timp ce mașina de război nazistă zdrobește Europa, tânărul Jacob Weisz este silit să-și părăsească patria iubită, Germania, și să se alăture mișcării de rezistență din Belgia. Însă, după ce o operațiune de salvare scapă complet de sub control, Jacob se trezește prizonier într-un tren care se îndreaptă spre sudul Poloniei. Condamnat la muncă forțată în lagărul de la Auschwitz, Jacob se aliază cu un pastor francez, închis pentru că i-a ajutat pe evrei. Cei doi sunt hotărâți să evadeze. Scopul lor este să ajungă în Occident și să-i alerteze pe Aliați în legătură cu îngrozitoarele lucruri care se petrec în Polonia, înainte ca fascismul să distrugă întreaga Europa. Soarta a milioane de oameni atârnă de un fir de păr.

Maria Tănase. Artista, omul, legenda de Stejărel Olaru

„Stejărel Olaru, cu mult talent scriitoricesc, cu înclinație de «detectiv psihosocial», cu aplecare maniacală asupra detaliilor, este ca o umbră care în această carte a însoțit destinul cântăreței. Maria Tănase trebuie căutată în simbioza dintre ea, ca om și artist, și vremea ei. Că era slobodă la gură, dar și în comportament, cuceritoare ca prezență scenică și ca voce, cu un autentic chef de a trăi prin cântec, nativ charismatică, generoasă și iubitoare de oameni, dar și trădată de ei, opusul parvenitismului, de o simplitate uluitoare, este adevărat. Că și-a dorit cu ardoare să cânte ca o pasăre liberă, știind că mereu se va întoarce în colivia de unde a plecat și unde s-a născut, că această libertate i-a fost luată, veți afla din această carte, pentru că, da, Maria Tănase este o legendă.” Aurora Liiceanu

Ultimul oaspete de Megan Miranda – Bestseller internațional, recomandat de Reese Witherspoon în clubul ei de carte.

Littleport, Maine, două orașe într-unul singur: o destinație de vacanță pentru cei înstăriți, ale căror case se înșiruie precum mărgelele pe plajă, și o mică așezare portuară fără pretenții pentru localnicii de rând, care își câștigă existența din turism. În mod obișnuit, între o turistă bogată și cineva din partea locului nu s-ar înfiripa niciodată o prietenie trainică; totuși, vizitatoarea Sadie Loman și localnica Avery Greer descoperă că au nenumărate lucruri în comun. Timp de zece ani, vară de vară, fetele sunt de nedespărțit. Asta până când Sadie este găsită moartă. Deși polițiștii merg pe varianta sinuciderii, există doi oameni care dau vina pe Avery pentru cele întâmplate: un detectiv din oraș și Parker, fratele lui Sadie. Evident, Avery nu are de gând să stea cu brațele încrucișate și este hotărâtă să își dovedească nevinovăția, înainte ca lucrurile să scape de sub control.

Crima perfecta, vol. 1, Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson

Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea. Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietenă din copilărie a presupusului criminal, Pip nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însă nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol.

Bondărel și iubirea de Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonias

„Ce înseamnă, de fapt, să iubești pe cineva?” Aceasta este întrebarea la care Bondărel încearcă să găsească un răspuns, așa că pornește la drum, hotărât să afle ce e iubirea. O treabă deloc ușoară, pentru că iubirea poate lua mai multe forme și se poate arăta sub diferite chipuri. După o serie de aventuri palpitante, Bondărel ajunge la concluzia că iubirea e ca o rază de soare: n-o vezi, dar simți că te încălzește.

Alias Grace de Margaret Atwood – Roman distins cu GILLER PRIZE și nominalizat la BOOKER PRIZE

Inspirat de un fapt real – dublul asasinat, de o violență fără seamăn, care a cutremurat Canada anului 1843 –, romanul scris de Atwood investighează destinul uneia dintre cele mai enigmatice și faimoase femei din secolul al XIX-lea. Acuzată de o crimă abominabilă, comisă la numai șaisprezece ani, Grace Marks este absolvită de pedeapsa capitală și condamnată la închisoare pe viață. Dar este, de fapt, Grace vinovată sau nevinovată? Amnezică sau doar vicleană? A fost Grace diavolul în haine femeiești, o adevărată ucigașă sau, dimpotrivă, doar victima neajutorată a unui complice violent?

Șarpe și porumbel de Shelby Mahurin

O vrăjitoare și un vânător de vrăjitoare uniți într-o sfântă căsătorie. Povestea asta nu se poate sfârşi decât într-un singur fel – un rug și un băț de chibrit! Odată pătrunși în lumea femeilor puternice, a magiei negre și a iubirilor incredibile descrisă cu atâta măiestrie în acest prim volum, cititorii vor arde de nerăbdare să-și continue periplul.

În urmă cu doi ani, Louise le Blanc a fugit din clanul ei de vrăjitoare, adăpostindu-se în orașul Cesarine, renunțând la magie și ducându-și zilele din ce putea fura. În oraș, vrăjitoarele ca Lou sunt temute, motiv pentru care sunt vânate și arse pe rug. Ca membru al Vânătorilor, ordin sub patronajul Bisericii, Reid Diggory și-a trăit viața călăuzindu-se după un singur principiu: pe vrăjitoare să n-o lași să trăiască. Dar când Lou, încolțită, îi întinde o capcană, cei doi sunt siliți la un compromis imposibil – să se căsătorească. Lou, care nu-și poate ignora sentimentele din ce în ce mai puternice, dar este incapabil să schimbe ceea ce este, trebuie să facă o alegere. Iar dragostea ne prostește pe toți.

Rivalele. Coco Chanel și Elsa Schiaparelli de Jeanne Mackin

O poveste minunată despre două femei creative și vibranta lor bucurie de a trăi, dar și despre concurența aprigă dintre ele.

Paris, 1938. Coco Chanel și Elsa Schiaparelli se războiesc de multă vreme pentru titlul de cea mai bună, cea mai inspirată, dar și cea mai influentă creatoare de modă din Franța. Rivalitatea dintre cele două este legendară, iar strategiile sunt, uneori, înspăimântătoare. Coco și Elsa sunt cum nu se poate mai diferite fie că este vorba despre opțiunile politice, fie despre stil. Ținutele imaginate de Chanel sunt clasice, elegante, practice, în vreme ce Schiaparelli mizează pe îndrăzneală și nonconformism. Când americanca Lily Sutter, o tânără văduvă care visează să devină pictoriță, este angajată la buticul Elsei, lucrurile se precipită. Fără voia ei, inocenta Lily se vede implicată în lupta dintre cele două creatoare de modă și nu știe căreia să îi ia partea. Concurența devine tot mai încrâncenată, iar atmosfera, tot mai sumbră, căci amenințarea războiului plutește în aer.

Seria Vânătorii de comori, vol. 6 O aventură americană de James Patterson

Trebuie găsită comoara secretă care va salva America? Pare o misiune pentru familia Kidd!

Bick, Beck, Storm și Tommy sunt blocați la Washington, D.C., și nu au de căutat nicio comoară neprețuită. CÂT DE PLICTISITOR! Dar totul se schimbă când copiii familiei Kidd descoperă o conspirație ticăloasă: falsificarea Declarației Drepturilor Omului! Acum ei trebuie să străbată țara în lung și în lat, într-o cursă nebunească, pentru a demasca acest complot. Dacă nu vor găsi rapid dovezi, Statele Unite ale Americii, așa cum le știm, ar putea dispărea pentru totdeauna…

Lămâi, cărți și prieteni de Jo Cotterill

Cartea spune povestea emoționantă a lui Calypso, fetița care învinge durerea provocată de absența mamei cu ajutorul magiei lecturii și al prieteniei, cucerind inimile cititorilor de pretutindeni. Volumul a câștigat în 2017 mai multe premii: Oxfordshire Book Award, Stockport Children’s Book Award și Tower Hamlets Book Award.

Calypso poate fi văzută de obicei singură, cu nasul în cărți. Dar, din ziua în care în clasa ei își face apariția o nouă colegă, Mae, la rândul ei pasionată de citit și de scris povestiri, între cele două fete se leagă o prietenie strânsă. Locuința lui Mae este agitată, veselă și gălăgioasă – cum, de altfel, este și ea –, iar din cauza asta lui Calypso îi place să-și petreacă timpul acolo.

După moartea mamei lui Calypso, tatăl ei se transformă într-un om retras și distant. Dar, în clipa în care descoperă tristul secret ascuns în biblioteca acestuia, Calypso își dă seama că ceva nu este deloc în regulă. Va reuși Calypso să rescrie povestea familiei sale și să îi ofere un final fericit?

Gripa spaniolă din 1918. Pandemia care a schimbat lumea de Laura Spinney

Gripa spaniolă din 1918–1920 a infectat o treime din populaţia lumii, de la cei mai săraci imigranţi din New York, până la regele Spaniei, Franz Kafka, Mahatma Ghandi sau Regina Maria a României. Relatând povestea din punctul de vedere al celor care au trăit şi au supravieţuit acelor vremuri şi bazându-se pe ultimele cercetări din istorie, virusologie, psihologie şi economie, Laura Spinney ilustrează cum pandemia a pus la încercare ingeniozitatea şi vulnerabilitatea oamenilor, dar a influenţat și politica globală, relaţiile rasiale, structurile familiale, ca şi modul de percepţie a medicinei, religiei şi artei.

Sunt un copil al Războiului Rece de Stelian Tănase

„Cortina de Fier mi-a ecranat existența. A pus ștampila «Strict interzis» în dreptul fiecărei decizii pe care am luat-o. Istoria nu reține asemenea amănunte. Ea spune doar că fiecare a trăit încercând să supraviețuiască răului. După Ialta și Potsdam, mai multe generații au fost irosite. La final, unii s-au mântuit pe baricadele Revoluției, alții nu. Această carte nu este o istorie a Războiului Rece. Și nici un volum de memorii. Fiecare om trăiește mai multe vieți în același timp. Pe una dintre ele o găsiți consemnată în aceste pagini copleșite de furie și melancolie.” Stelian Tănase

Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich de Norman Ohler

Naziștii propovăduiau puritatea fizică și morală, dar, așa cum dezvăluie Norman Ohler în lucrarea sa riguros documentată, cel de-al Treilea Reich era suprasaturat de droguri. Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania era o mare putere în domeniul farmaceutic, iar companii precum Merck, Bayer sau Temmler purificau sau produceau și vindeau în cantități industriale cocaină, opioide și, mai presus de toate, metamfetamină. Acest din urmă drog ajunsese să fie consumat de toată lumea, de la muncitori și gospodine până la medici și militari. De fapt, soldații primeau în mod regulat rații de metamfetamină, căci substanța psihotropă le sporea energia și capacitatea de concentrare, le alunga spaimele și îi făcea să se simtă invincibili, autorul susținând că, fără ea, blitzkriegul nu ar fi avut succes. Și, cu toate că narcoticele singure nu pot fi o explicație suficientă pentru teoriile rasiale toxice ale naziștilor sau pentru deslușirea tuturor evenimentelor războiului, incredibila cercetare a lui Ohler demonstrează că, fără a lua în considerare consumul de droguri, nu vom înțelege niciodată pe deplin istoria celui de-al Treilea Reich.

La Belle Époque. Amurgul unei lumi de Mary McAuliffe

Parisul lui Pablo Picasso, Igor Stravinski, Marcel Proust, Gertrude Stein, Louis Renault, Marie Curie și al fraților Lumière înaintea și în timpul Primului Război Mondial.

În primele două decenii ale secolului al XX-lea, Parisul a fost, cu adevărat, centrul cultural al Occidentului. Aici au trăit și au creat artiști de geniu (Pablo Picasso, Auguste Rodin, Henri Matisse, Igor Stravinski, Maurice Ravel, Marcel Proust), oameni de știință (Pierre și Marie Curie), dar și inovatori (André Citroën, Louis Renault, Auguste și Louis Lumière), fiecare în parte izbutind să revoluționeze propriul domeniu de activitate.

Orașul Luminilor a devenit capitala haute couture și a produselor de lux, aici au apărut unele dintre primele cinematografe și a fost construit le métro. Numai că sâmburele disoluției la Belle Époque fusese deja sădit și Primul Război Mondial se profila la orizont. Iar conflagrația avea să îi pună la grea încercare pe toți locuitorii extravagantei citadele.

Seria Alegerea. Fericiți până la adânci bătrâneți de Kiera Cass

O încântătoare colecție de povestiri care îl readuce pe cititor în lumea minunată din seria „Alegerea”.

Înainte ca Amberly să ajungă la palat, făcea parte din Patru și era îndrăgostită de cineva din Unu. Înainte ca Maxon să o întâlnească pe fata visurilor sale, a fost băiatul visurilor altei fete. Înainte ca Aspen să-și deschidă sufletul pentru altcineva, era hotărât să lupte pentru prima iubire. Înainte ca Marlee să se poată îndrăgosti de un print, a iubit un gardian.

Inspecție de Josh Malerman

„O poveste de-a dreptul tulburătoare despre maturizare, plasată într-un loc de o cruzime inimaginabilă. Malerman a construit un sanctuar ciudat, care ne arată cât de primejdioase sunt convingerile care nu se pun niciodată la îndoială.” Dathan Auerbach, autorul romanelor Bad Man şi Penpal.

Inventivul autor al romanului Bird Box: Orbește te invită într-o lume înșelătoare, plină de secrete și minciuni. J este elev la o școală ascunsă în adâncul pădurii, departe de restul lumii. Asemenea colegilor săi, băiatul crede că enigmaticul fondator al instituției îi este tată, iar colegii îi sunt frați. Elevii de aici sunt educați să devină adevărați copii-minune în domeniul artelor, al științelor și al sportului, iar viața lor la școală este tot ce știu… și li se îngăduie să știe. Însă J bănuiește faptul că undeva, afară, dincolo de pini, se află altceva, așa că începe să-și pună întrebări. Care este adevăratul scop al acestui loc? De ce elevii nu-l pot părăsi niciodată? Și ce enigme ascunde tatăl lor?

Între timp, în cealaltă parte a pădurii, într-o instituție asemănătoare celei în care învață J, o fată pe nume K își pune exact aceleași întrebări. J nu a văzut niciodată o fată, iar K nu a văzut niciodată un băiat. Pe măsură ce J și K încep să cerceteze secretele ciudatelor lor școli, soarta îi face să se descopere unul pe altul. În Inspecție, talentatul autor Josh Malerman creează un sinistru și deopotrivă poetic imn al egalității între genuri, care-i va face pe cititori să-și pună întrebări până la ultima pagină.

Fotograful de la Mauthausen de Benito Bermejo

„În momentul înfrângerii germanilor, dintr-un hoț de fotografii oficiale, Boix a devenit fotoreporter al eliberării deținuților. Volumul Fotograful de la Mauthausen, ilustrat cu fotografiile salvate de la distrugere și cu cele realizate de Boix însuși, demonstrează cum este posibil să îmbini în mod armonios mărturiile cu documentele de arhivă, pe baza cercetării riguroase.” Rafael Núñez Florencio, El Cultural

Fotograful de la Mauthausen relatează destinul catalanului Francisco Boix, un supraviețuitor al lagărului de concentrare din apropierea orașului austriac Linz. Mii de spanioli republicani au plecat în exil după ce forțele naționaliste conduse de Franco au învins în Războiul Civil (1936–1939). Dintre cei fugiți peste hotare, 7 500 de spanioli au fost capturați de germani în Franța, după ocuparea țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost luați prizonieri și apoi deportați în lagăr, unde Boix, lucrător în laboratorul fotografic de la Mauthausen, împreună cu alți deținuți au reușit să salveze de la distrugere circa 2 000 de negative cu atrocități comise de ofițerii SS. Multe dintre fotografiile colecției au fost utilizate ca probe în cadrul proceselor postbelice intentate foștilor demnitari naziști. La câțiva ani după încheierea războiului, fotograful – a cărui sănătate s-a șubrezit foarte mult din cauza condițiilor inumane din detenție – a murit. Datorită eforturilor tânărului hotărât și curajos, s-au păstrat însă o parte dintre dovezile ce au acuzat și au demascat un sistem concentraționar teribil și o ideologie criminală.

Seria Sabrina, vol. 1, Anotimpul vrăjitoarei: Între lumină și întuneric, de Sarah Rees Brennan

„O adaptare literară înfricoșătoare care îi va încânta pe fanii Sabrinei și o va ajuta să ispitească și alți cititori.” Kirkus Reviews

Sabrina Spellman împlinește 16 ani și știe bine că lumea ei urmează să se schimbe. Deși a studiat magia și vrăjile alături de mătușile ei, Hilda și Zelda, până acum, adolescenta a dus totuși o viață normală, mergând la liceul Baxter și petrecându-și timpul cu prietenii ei muritori, Susie, Roz și Harvey. De acesta din urmă s-a și îndrăgostit, dar nu știe dacă băiatul îi împărtășește sentimentele. Măcinată de îndoieli, acceptă sfatul vărului Ambrose de a arunca o vrajă asupra celui pe care îl iubește. Lucrurile se complică atunci când în scenă intră o rusalcă deghizată într-un înțelept și blând spirit care sălășluiește în adâncurile fântânii dorințelor. Pe neașteptate, Sabrina trebuie să facă o alegere. Va fi însă cea corectă? Pe ce drum va păși: pe cel al luminii sau pe cel al întunericului?

Sursa: Editura Corint

Cărțile apărute la Editura Corint pot fi comandate edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *