Delicatese Literare
Recenzii

Tot timpul din lume de Teodora Matei, Editura Tritonic – recenzie

Tot timpul din lume

Teodora Matei

Editura Tritonic

Colecția Cașmir
Anul apariției: 2017
Număr de pagini: 180

 

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) s-a născut în Ploiești in 1971. Din 1990 lucrează într-un institut de proiectare, unde a fost pe rând: desenator tehnic, tehnician proiectant, secretar de proiect, document controller. A debutat în volum în noiembrie 2015, cu romanul „Omul fluture”, scris în colaborare cu Lucian Dragoș-Bogdan
Când cauți iubirea, găsești moartea. Când cauți moartea, găsești iubirea. Iar când nu mai găsești nici una, nici alta, redescoperi viața. Sau muzica.
Pentru Ava, Aidan, Clara și Marek viața este un concert pentru pian. De unii dorit, de unii respins. Cei care vor alege muzica vor trăi veșnic, pentru că și muzica e veșnică.
Dar iubirea? Și ea e veșnică?
Ceea ce m-a atras la început spre această carte a fost coperta. O copertă simplă și elegantă, plină de grație dar totuși, tristă..
Am așteptat ceva timp până să o citesc, dar, acum este momentul ei!
O scrisoare misterioasă primită de Aidan de la avocatul bunicului său este catalizatorul acestei cărți. Această scrisoare și o dispariție misterioasă…
Un prolog ce trezește curiozitatea, învăluit în mister, în acest fel, autoarea se asigură că a atras atenția cititorului. Îi reușește din plin!
“Dacă citiți aceste rânduri, înseamnă că avocatul a respectat înțelegerea. Ar trebui să veniți în căutarea mea.”
Din câte îmi dau seama, Aidan este un cinic care nu pare să țină în mod deosebit la bunicul său… așa că mă întreb dacă va porni sau nu în căutarea bătrânului…
O carte bine scrisă, ce nu se pierde în detalii inutile, cu personaje aparte, iar acțiunea cărții îmbină armonios două povești.

Autoarea Teodora Matei reușește să mă surprindă cu această carte aparte. Suspansul și misterul sunt elementele definitorii ale acestei cărți.
Cu fiecare capitol citit, constatăm că ne sunt furnizate informațiile cu picătura, nereușind să întrevedem tabloul de bază… decât spre final. Avem parte de patru personaje speciale, ale căror povești se întrepătrund și se completează una pe cealaltă în mod straniu.
Mai întâi, facem cunoștință cu Marek, personajul central al cărții, un renumit compozitor, și cu Clara, soția și muza lui.
“- … Lumea se bate pe compozițiile mele. Eu din asta trăiesc. Tu, la fel. 
– Dar ești și soțul meu! Am învățat să gătesc pentru tine, am plantat trandafiri și am umplut casa cu ei. Nu mai știu să pictez. Fără tine, Marek, fără tine… mi-au rămas toate pânzele albe…”
Un strigăt de ajutor din partea unei soții care se simte singură și abandonată, închisă în casa lor ca într-o colivie, fie ea și aurită…
Pe de altă parte, Marek este un tânăr compozitor ale cărui creații sunt căutate, un talent aparte. Dar, talentul își cere birul său. Succesul lui Marek înseamnă muncă multă și are drept consecință, lipsa timpului alocat soției…. O căsnicie ca multe altele: cu bune și rele, banii și faima cerându-și prețul… acest preț plătindu-l soția care este mai tot timpul singură.
Totul se schimbă în viața celor doi în clipa când apare Mirc, prietenul lui Marek, pe care acesta îl lasă să petreacă timp cu soția lui… timp pe care ar fi trebuit să-l petreacă Marek.
Pe de altă parte, îi avem pe Ava și Aidan, ce merg de Crăciun la mama lui. Doar ce s-au logodit.
Îmi place stilul autoarei! Frânturi din ambele povești, care luate separat sunt simple sau nu par prea semnificative, dar ușor ușor, prinde contur o poveste complexă. Cartea poate fi asemănată cu un puzzle.
“Marek se prăbuși în genunchi. Își striga disperarea. Timpul îngheță. Era singur într-o noapte grea. Negura îi apăsa umerii, îi cuprindea mintea și sufletul.”
Este clipa în care tragedia l-a izbit în plin pe Marek, când i s-a luat totul…
Am o nelămurire legată de Ava și Aidan… de ce autoarea nu-mi oferă suficiente detalii pentru a înțelege relația dintre ei, tensiunile legate de muzica Avei… Ce au împotrivă? Cred că ar fi fost necesare ceva mai multe detalii din povestea lor.
Este o carte despre iubire, mai bine zis, despre căutarea iubirii. A iubirii pierdute. O căutare a regăsirii emoțiilor stârnite de o iubire pierdută, fie din proprie decizie, fie independent de tine. Poate chiar o carte a nebuniei, a iluziilor ce te mențin în viață.

O poveste interesantă, dar care-ți solicită atenția. Frumos scrisă și captivantă. Mi-aș fi dorit, totuși, mai multe detalii prin anumite părți ale cărții.
“- Să nu te temi, suntem ca tine! Cu noi vei atinge nemurirea, scopul nostru e tinerețea veșnică. Unii spun că prețul e prea mare. De unde să știe, de vreme ce noi nu vom atinge Judecata?!”
După ce trăim drama lui Marek, autoarea ne mută rapid atenția asupra Avei și a lui Aidan, care nici ei nu o duc foarte bine…
Ava este părăsită de Aidan, trebuind să elibereze casa în care trăiesc ea și mama ei bolnavă de cancer, până la finele anului…
Ava, legată de un contract pe un an de zile, cu o mamă bolnavă, nu are ce face decât să continue să cânte până-și duce contractul la bun sfârșit… După moartea mamei, odată cu mutarea într-o pensiune, Ava citește în ziarele vechi păstrate de mama ei, despre tragedia și declinul lui Marek, despre compozițiile acestuia de după tragedie, care au ucis oameni… Toți cei care i-au cântat compozițiile, au decedat la scurt timp.

Ava își dă seama că aceasta ar fi o metodă prin care să moară fără a face ea ceva în acest sens. Clipa în care Ava începe să cânte piesele lui Marek, se pare că schimbă soarta.
“- Piesele tale trebuie să fi fost compuse de Marek. 
Îi venea să-i sară în brațe și să-l pupe pe obrajii scorțoși. Asta-și dorea. Să cheme blestemul, să termine odată.”
Ce se întâmplă de acum înainte vă invit să descoperiți citind cartea. Pot doar să vă spun că veți avea parte de o lectură deosebită de tot ce ați citit până acum.

 

Mulțumim Editurii Tritonic pentru cartea Tot timpul din lume de Teodora Matei primită pentru recenzie!

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro.

Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii Editura Tritonic

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *