Delicatese Literare
Recenzii

Totul pentru inima ei de Tamera Alexander, Seria Plantația Belle Meade, Editura Casa Cărții – recenzie

Totul pentru inima ei

(To Wager Her Heart – 2017)

Tamera Alexander

Editura Casa Cărții

An apariție: 2018

Nr. pagini: 342

Traducător: Narcisa Tiulete

Genul: ficțiune istorică, literatură creștină, historical-romance

Seria Plantația Belle Meade/ Belle Meade Plantation Series:

  1. Năzuințe spuse în șoaptă – To Whisper Her Name – 2012 – recenzie
  2.  În grațiile ei – To Win Her Favor – 2015 – recenzie 
  3. Totul pentru inima ei – To Wager Her Heart – 2017
Tamera Alexander este o romancieră de succes. Printre romanele ei se numără Flacăra reaprinsă, Păcate răscumpărate, Dragoste regăsită, Seria Plantația Belle Meade și Crăciunul la Carnton. Lucrările ei au fost premiate sau nominalizate la numeroase distincții literare, precum Premiul Christy, Premiul Rita și Premiul Carol. Cartea de față, În grațiile ei/ To Win Her Favor, a fost finalistă la Premiul Christy. Tamera și soțul ei locuiesc în Tenessee.
Uniți de o tragedie care le-a marcat viețile, un fost împătimit al jocurilor de noroc din ținutul Colorado și o distinsă domniță din Sud, hotărâți să scape din chingile rigoriste ale societății vremii lor, trebuie să-și unească forțele pentru a-și vedea dorința împlinită ­- dacă nu cumva adevărul dat în vileag va reuși să-i despartă unul de altul.
Sylas Rutledge, proaspătul patron al Caii Ferate ce leagă Nordul de Est, își investește agoniseala de o viață în nouă să afacere, în parte pentru a închide gură potrivnicilor, dar mai ales pentru a reabilita reputația tatălui sau. Însă reușita lui Sylas depinde de un singur om – generalul William Giles Harding, proprietarul vestitei plantații Belle Meade din Nashville. Însă generalul este un om rafinat și interesat de caii pursânge, pe când Sy Rutledge e un bărbat mai din topor, priceput în afacerile cu vite. Sy are nevoie de ajutorul cuiva pentru a pătrunde în lumea bună din Nashville, iar când o întâlnește pe Alexandra Jamison, e convins că și-a găsit tutorele. Dar el află curând că, tocmai în accidentul de tren pentru care este învinuit bătrânul Rutlege, Alexandra și-a pierdut logodnicul și i s-au spulberat visele.
Refuzând o căsătorie aranjată de tatăl ei, Alexandra își urmează pasiunea de a preda la Universitatea Fisk, prima universitate pentru foștii sclavi de pe teritoriul Statelor Unite. Însă nici familia ei, și nici comunitatea din Nashville nu o susțin, și Alexandra este curând repudiată și de una și de alta.
Prin relațiile pe care fiecare le are cu casa Harding, Alexandra și Sy ajung să se împrietenească. Și în ciuda primelor sale impresii, Alexandra începe treptat să îl respecte, ba chiar să țină la tânărul acesta. Dar cum ar putea să nutrească asemenea simțăminte când inima ei aparține încă altuia?
Sylas Rutledge e dispus să riște totul pentru a o cuceri pe femeia pe care o iubește. Însă nu știe că există și riscul să o piardă pentru totdeauna.
Mă bucur foarte mult că am descoperit această autoare, am fost cucerită de stilul de scriere al Tamerei Alexander odată cu prima carte semnată de ea pe care am citit-o, Mirajul celebrității, din seria Conacul Belmont, a cărei acțiune se petrece în aceeași perioadă și în aceeași loc – Nashville – ca și povestea de față, Totul pentru inima ei, pe care am găsit-o, ca și pe celelalte cărți ale autoarei pe care le-am citit, pe Libris.
Încă o dată vizităm plantația Belle Meade cu această carte, a treia din această serie. Ca în fiecare din cărțile autoarei, ne reîntâlnim cu câteva personaje cunoscute din volumele anterioare, sau chiar din altă serie – respectiv din seria Conacul Belmont – ca atunci când primim pe neașteptate vizita unor prieteni dragi.
O poveste minunată și emoționantă, ”Totul pentru inima ei” este cu siguranță unul dintre romanele mele preferate semnate de Tamera Alexander! Am fost surprinsă din nou de stilul ei frumos, cald și prietenos de scriere, și de povestirile care au darul de a îmbogăți sufletește cititorul.
Reflectând o realitate aspră, copleșitoare, dar presărând printre rânduri tandrețe, speranță și miracolul unor șanse noi, Tamera Alexander ne oferă această surprinzătoare poveste desfășurată în perioada următoare războiului civil american.
Temele cărții sunt foarte interesante și ofertante: școala pentru foștii sclavi, lucrările la căile ferate în perioada de reconstrucție economică de după război, accidentele feroviare inspirate din fapte reale, intoleranța și prejudecățile rasiale, și, ceva foarte deosebit, cântăreții Jubileu ai Universității Fisk, care au existat în realitate și despre care aflăm informații inedite. E foarte binevenită în acest sens ”Nota din partea autoarei” de la finalul cărții, de unde aflăm toate sursele de inspirație, detaliat.
Mi-au plăcut personajele, mi-a plăcut povestea în sine, au fost momente în care am zâmbit citind-o, dar și momente în care mi-au dat lacrimile aflând despre nedreptățile și suferința îndurată de semeni de-ai noștri în acel punct al istoriei.
Protagoniștii cărții au trăit vremuri grele, au luptat ”contra curentului”, dar și-au apărat credința și principiile, fiind capabili de sacrificii personale în numele acestora.
Pe fondul unor realități dureroase, al intoleranței și prejudecăților, Sylas Rutledge, proprietarul căii ferate Northeast Line Railroad, și Alexandra Jamison, profesoara dedicată și plină de empatie, dar neînțeleasă de familie și prieteni, învață să aibă încredere, să iubească și să spere din nou.
Alexandra Jamison e o tânără frumoasă atât fizic, cât și sufletește, unicul copil al unei familii de seamă din Nashville. După ce și-a pierdut logodnicul într-un accident de tren,  Alexandra refuză să accepte ca tatăl ei să-i hotărască soarta, opunându-se unei căsătorii aranjate de acesta, urmându-și în schimb visul de a fi profesoară.
Universitatea Fisk – prima școală pentru foști sclavi din Statele Unite – nu era privită cu ochi buni de înalta societate din Nashville, și nu doar școala în sine, ci chiar dreptul foștilor sclavi la învățătură era un subiect controversat. Așa încât, atunci când Alexandra se angajează tocmai la această instituție de învățământ, ea este alungată din propria casă, doar cu hainele de pe ea! Un tată dictatorial, snob și plin de prejudecăți și o mamă fără coloană vertebrală, doi părinți care nu meritau un copil așa bun ca Alexandra!
Sylas Rutledge, tânărul patron al Căii Ferate ce leagă Nordul de Est, un bărbat ”dintr-o bucată”, dar cu o origine modestă, licitează pentru o nouă cale ferată, motivat în primul rând de dorința de a reabilita reputația tatălui său, mecanicul unui tren implicat într-o catastrofă feroviară, ce era considerat vinovat de accidentul produs. În acest context îl reîntâlnim pe generalul William Giles Harding, proprietarul vestitei plantații Belle Meade din Nashville, pe care îl cunoaștem din volumele anterioare, de decizia căruia depindea desemnarea câștigătorului licitației sus-amintite. Dacă și în ce condiții va câștiga licitația și dacă va reuși să reabiliteze reputația tatălui său – mi-a plăcut și m-a impresionat foarte mult felul în care el, ca fiu, apăra memoria celui ce l-a crescut –  rămâne de văzut.
O foarte frumoasă parte a cărții e cea cu povestea dintre Alexandra și Sylas, care nu pornește sub cele mai bune auspicii, având în vedere că logodnicul acesteia murise în accidentul de tren de producerea căruia era acuzat Rutledge senior. Cum s-au cunoscut cei doi și cum a evoluat relația lor, vă invit să descoperiți citind cartea. O poveste convingătoare despre pierderi, credință, iubire și speranță pe care o recomand cu drag!
”Cu cât cunosc mai mult bărbatul care ești, Sy, cu cât te aud vorbind mai mult despre bărbatul care a fost tatăl tău… știu că tatăl tău nu avea cum să facă ceva conștient care să provoace accidentul. Și dacă… dacă, spuse ea încet, faptele lui au dus în vreun fel la accident, asta nu schimbă dragostea ta pentru el. Și nici recunoștința mea pentru faptul că Dumnezeu te-a adus în viața mea.”

Cartea Totul pentru inima ei de Tamera Alexander poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Tamera Alexander

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *