Trandafirii de mai de Dot Hutchison, Editura Herg Benet – recenzie
Trandafirii de mai
(Roses of May – 2017)
Dot Hutchison
Editura Herg Benet
Colecția Passport
Traducere: Cristina Nemerovschi
Nr. de pagini: 304
An apariție: 2019
Seria Colecționarul (The Collector)
1. Grădina cu fluturi – The Butterfly Garden – 2016 – recenzie
2. Trandafirii de mai – Roses of May – 2017
3. Copiii verii – The Summer Children – 2018
4. The Vanishing Season – 2019
Dot Hutchison este autoarea romanului pentru adolescenți Un nume prihănit, inspirat de Hamlet, și al thrillerului Grădina cu Fluturi. A lucrat în tabere de cercetași, într-un magazin artizanal, într-o librărie și la Târgul Renascentist (unde a întruchipat un pion de șah). Se mândrește că nu a pierdut niciodată legătura cu adolescenta pe care o poartă în interior. Iubește furtunile, mitologia, istoria și filmele pe care le vezi pe repeat.
Pentru mai multe informații despre proiectele ei, vizitați site-ul www.dothutchison.com, sau Tumblr (www.dothutchison.tumblr.com), Twitter (@DotHutchison), Facebook (www.facebook.com/DotHutchison).
La patru luni după explozia care a avut loc în Grădină, un loc unde tinere cunoscute ca Fluturi erau ținute prizoniere, polițiștii Brandon Eddison, Victor Hanoverian și Mercedes Ramirez încă se mai confruntă cu urmările cazului terifiant: le ajută pe supraviețuitoare să-și reia viețile, afară, în libertate. Cu iarna aflată pe sfârșite, Fluturii au în față zile mai lungi și calde în care să încerce să se vindece. Dar, pentru polițiști, schimbarea anotimpurilor înseamnă un singur lucru înfricoșător: siguranța că undeva, prin țară, o altă tânără va fi găsită moartă în biserică, cu gâtul tăiat, cu cadavrul înconjurat de flori.
Sora Priyei Sravasti a fost victima aceluiași criminal, cu ani în urmă. Acum, ea și mama ei își schimbă locuința la câteva luni, căutând un nou început. Când ea se va nimeri în calea criminalului, vânătoarea va deveni inevitabilă, imposibil de amânat. Criminalul va putea fi descoperit doar cu ajutorul Priyei – oare dorința ei disperată de a avea o finalitate pentru trauma suferită o va face să-și riște viața?
Vă invit să lecturați „Trandafirii de mai” de Dot Hutchison, un thriller psihologic provocator, cu personaje care duc pe umeri bagaje emoționale puternice, cu suspans dozat în mod inteligent și o intrigă bine construită. Emoții puternice, introspecții profunde, trăiri înspăimântătoare și o doză de mister sunt elementele care conferă strălucire celui de-al doilea volum al seriei Colecționarul în care m-am reîntâlnit cu plăcere cu protagoniștii primului volum „Grădina cu fluturi„: Inara, adolescență tăcută, inteligență și hotărâtă, Bliss, copila ironică și mult prea matură pentru vârstă ei și, bineînțeles, trioul de agenți FBI, Victor Hanoverian, Mercedes Ramirez și Brandon Eddison, o mică familie care „le-a adoptat” pe cele două adolescente atât de încercate de viață, martore ale unor tragedii și traume care le-au marcat scurta lor existență.
La trei luni de când fetele din „Grădina cu fluturi” au fost salvate din incendiul produs în acel loc al violurilor și al morțîi, acestea încearcă și se lupta să supraviețuiască și în lumea reală așa cum unele dintre ele au reușit să viețuiască în închisoarea oribilă în care au fost prizonierele Grădinarului. Câteva nu au rezistat presiunii psihice și mediatice și s-au sinucis, altele se află sub observație psihiatrică, dar cele mai multe se luptă să trăiască zi după zi. Ele nu știu cum să fie puternice „afară”, pentru că în lumea reală totul este o luptă dură cu alții dar și cu demonii proprii.
În sânul micii familii a trioului FBI și-a găsit locul și o altă adolescență, Priya Sravasti, o fată care este măcinată de durerea pierderii sorei ei, Chavi, care a fost ucisă în urmă cu cinci ani de un criminal în serie ce nu a fost prins încă, dar și de pierderea tatălui ei care s-a sinucis după moartea sorei ei. Dură, introvertită, cinică, adolescenta de origine indiană este stăpânită în multe momente de furie și tristețe așa încât, când amintirile despre sora ei îi revin obsesiv în minte, pentru a-și ușura suferința psihică mănâncă necontrolat până simte durere fizică! S-a recompus cu greu, a adunat cu efort părțile care s-au rupt în ea odată cu dubla tragedie din familie, alături de mama ei, o persoană decisă, puternică care nu s-a lăsat înfrântă de nimeni și nimic!
„Cum te aduni, când toate bucățile din tine care s-au pierdut sunt singurele motive pentru care lumea te găsește interesantă?”
Pe agentul FBI Brandon Eddison și pe tânăra Priya îi leagă o prietenie foarte frumoasă, frățească aș putea spune, născută din suferința pierderii persoanelor pe care le-au iubit și le-au fost luate. Sora lui Eddison, Faith, a fost răpită la vârstă de opt ani și nici după douăzeci de ani de la tragedie acesta nu are nicio informație despre ea, iar acest fapt este ca o rană ce sângerează continuu de atâta timp.
De câțiva ani Priya este o nomadă, se mută des datorită jobului mamei ei, călătoresc în alt oraș, în altă parte a Americii, dar acest lucru nu o împiedică pe adolescentă să țină permanent legătura telefonică cu agentul Eddison pentru că îi unește nu numai suferința pierderii, dar și lipsa finalității traumelor lor.
În fiecare primăvară neliniștea Priyei și a echipei de agenți FBI care se ocupă de cazul sorei ei ajunge la paroxism pentru că schimbarea anotimpului aduce cu ea „răul” oribil și distrugător întruchipat de criminalul în serie, psihopatul căruia îi plac fetele inocente, fetele care nu-l trădează și care nu au voie să cadă în păcat, pentru că tot ce reprezintă ele îi aparțin lui, nimănui altcuiva, așa că le omoară pentru a rămâne fete bune! Semnătură lui este deosebită, le ucide primăvara, în biserică, presărând flori care le înconjoară trupurile, fiecărei victime atribuindu-i un anumit gen de floare.
Deși ucigașul pândește în umbră și o caută, Priya face o alegere, fiind hotărâtă să nu devină victima unui psihopat dement, dorind cu disperare să-și găsescă liniștea, vrând să pună punct coșmarului chiar dacă asta înseamnă să înfrunte pericolul și monștrii din oameni cu prețul vieții ei!
„Mama a spus odată că e mare păcat faptul că unii oameni nu pot muri decât o singură dată. Una dintre dorințele ei cele mai mari ar fi să-l găsescă pe acest individ, coșmarul nostru, și să-l omoare iar și iar și iar. Câte o dată pentru fiecare fată ucisă de el.”
Cartea „Trandafirii de mai” de Dot Hutchison poate fi comandată pe hergbenet.ro, elefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister
Recenzii și prezentări cărți horror
Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet
14 Comments
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzia ta! ❤ O serie extrem de palpitantă, pe care vreau să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Tyna, multumesc mult si eu!❤ Este o serie care mi-a placut mult si pe care o recomand cu mare drag! Abia astept volumul trei!❤
Geo
Frumoasă și ispititoare recenzie, Carmen! Mulțumesc!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Geo, recomand cu placere acesta serie!❤
Oli
Felicitari, Carmen, foarte frumoasa, captivanta si tentanta recenzie! Multumesc pentru minunata recomandare
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult Oli, cu mare drag!❤ Sunt convinsa ca iti va placea seria „Colectionarul”❤
anasylvi
O recenzie foarte reusita! Foarte frumos ai surprins specificul lecturii. Multumesc pentru impresii si recomandare!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Ana, cu mare drag!❤Mi-au placut mult ambele volume!❤
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
familiasimionescuyahooro
Multumesc si eu pentru apreciere, Daniela, cu mare drag!❤
Mirela Barbalata
Multumesc pentru recomandare! Este o carte intensa, o poveste dura! Te orinde genul acesta !
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Mirela, multumesc si eu!❤Este adevarat, imi place mult acest gen literar!❤
Doina
Prezentarea ta m-a convins. Voi cauta neaparat seria aceasta!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult! Ma bucur ca v-am tentat cu acesta serie!❤