
Trei ani de singurătate de Claire Alexander, Editura Litera – recenzie
Trei ani de singurătate
(Meredith, Alone – 2022)
Claire Alexander
Editura Litera
Colectia: Folio
An apariție: 2023
Traducere: Mihaela Serea
Nr. pagini: 416
Meredith Maggs n-a ieșit din casă de 1 214 zile.
Dar insistă că nu este singură.
Are un motan pe nume Fred. Prietena ei Sadie o vizitează ori de câte ori poate. Are un grup de sprijin online. Are drept companie puzzle-urile, rețetele preferate, poemele îndrăgitei Emily Dickinson, internetul, pe curierul care îi aduce cumpărăturile, dar și amintirile ei înșelătoare.
Însă ceva este pe cale să se schimbe. Mai întâi, apar pe neașteptate în viața ei doi prieteni noi, Tom și Celeste. Apoi, și sora ei, cu care nu a mai vorbit de ani întregi.
Deodată, casa ei îngrijită și pusă la punct nu mai e refugiul unde se ascundea. Fie că lui Meredith îi place sau nu, lumea începe să vină la ușa ei…
„Claire Alexander creează o eroină care te cucerește instantaneu, pe Meredith, și alte câteva personaje simpatice, prietenii ei amabili… Un roman optimist, care îți dă o stare de bine.“ – Kirkus Reviews
„Am râs, am plâns și am făcut o reverență în fața autoarei geniale a acestei cărți geniale.“ – Gillian McAllister
„Un debut încântător. Personajele adorabile oferă o descriere plină de delicatețe cu privire la ceea ce înseamnă să trăiești marcat de probleme psihoemoționale… dar având o inimă mare.“ – Publishers Weekly
„O lectură care îți pune mintea la contribuție, o acțiune cu care te poți identifica și care îți insuflă speranță. În esență, este un roman foarte uman, cu o inimă uriașă.“ – Culturefly
„Minunat. Am plâns. Foarte, foarte emoționant, trist, plăcut și plin de speranță.“ – Marian Keyes
„Frumos, emoționant și neașteptat de oportun. Mi-a făcut mare plăcere să petrec timp în lumea lui Meredith.“ – Daisy Buchanan
„Înduioșător, amuzant, trist și plin de speranță. Mi-a plăcut la nebunie acest roman!“ – Jane Fallon
„Absolut minunat. Dacă apreciezi cărțile care te fac să treci prin toate stările posibile, ar trebui fără îndoială s-o citești pe aceasta.“ – Miranda Dickinson

Trei ani de singurătate de Claire Alexander, publicată de Editura Litera, este un roman cald și duios deopotrivă, scris într-o manieră simplă și cursivă, care reușește însă să transmită optimism și seninătate.
Povestea creionată de Claire Alexander, deși ficțiune, este o radiografie vie a singurătății, depresiei și abuzului, dar și a prieteniei adevărate, iubirii, curajului și speranței. Aceasta explorează, într-un mod înduioșător, viața unei femei de 40 de ani, din Glasgow, Scoția, ce suferă de agorafobie, o tulburare de anxietate ce provoacă o teamă imensă de lumea exterioară, cu precădere de spațiile deschise și aglomerate. Totodată, este o provocare adresată cititorilor să reflecteze la propriile temeri și să se inspire în propria călătorie spre creștere și schimbare.
Așa își începe povestea, Meredith, eroina noastră, care nu a mai ieșit din casă de trei ani și trei luni. Ea își împarte timpul între prepararea de prăjituri, serviciul și cumpărăturile online, puzzle-urile, poemele îndrăgitei Emily Dickinson și interacțiunea cu Diane, terapeuta, dar și cu câțiva prieteni din StrengthlnNumbers, un grup de sprijin online. Casa ei, un refugiu creat în culori calde și relaxante pe care îl iubește și îl îngrijește cu meticulozitate, ține loc de birou, sală de sport, cofetărie, internet café. Doar aici se simte liniștită, chiar dacă, uneori, are senzația că pierde controlul. Pare o viață solitară! Și, totuși, Meredith insistă că nu este singură, deoarece îi are alături pe Fred, motanul ei ”fioros” și pe Sadie, prietena ei din copilărie, care o sună regulat și vine deseori în vizită împreuna cu copiii săi.
Cum de a ajuns Meredith să se izoleze de lumea exterioară? Răspunsul, trist și dureros, se află în trecut, unul plin de traume, abuzuri și întâmplări care au provocat, mai târziu, o ruptură între ea și propria familie.
Povestea, narată la persoana I din perspectiva eroinei, se derulează pe două planuri, trecut și prezent, între anii 1987 – 2019. O cunoaștem, astfel, pe Meredith, a cărei viață se împarte între înainte și după, dar în secvențe mici, pentru că ritmul narativ este unul progresiv.
Meredith, cea din prezent, are parte de noi provocări, pe care nu știe cum să le gestioneze, și anume apariția în viața sa a lui Tom, membru voluntar al unei asociații ce se ocupă cu asistența persoanelor singure, și a tinerei Celeste, cunoscută pe internet, care are nevoie de sprijin emoțional din cauza unei traume suferite recent, dar și reapariția surorii sale cu care nu a mai vorbit de ani de zile.
Astfel, Meredith este nevoită să se întoarcă în trecut și să rememoreze momente cu semnificații profunde pentru evoluția sa ca om, dar și o întâmplare cutremurătoare ce a dus la destrămarea relației cu sora sa, cândva prietena ei cea mai bună.
Cartea se termină într-o notă pozitivă, însă cum va reuși Meredith să se elibereze din propria temniță sufletească și să-și ia, cu adevărat, viața în propriile mâini, vă invit să descoperiți singuri citind cartea.
Trei ani de singurătate este o poveste frumoasă care, deși nu te solicită din punct de vedere intelectual, reușește să transmită multă emoție și sensibilitate. Aceasta oferă o perspectivă diferită a societății moderne și a impactului pe care îl are tehnologia și lumea virtuală asupra vieții noastre, evidențiind, într-un mod fin, atât avantajele, cât și dezavantajele acestora. Romanul lui Claire Alexander invită la meditație și introspecție și vorbește, printre altele, despre depresie, dependență, tulburări emoționale, abuzuri.
Mi-a plăcut cartea, iar pe Meredith, o femeie inteligentă, am îndrăgit-o și m-am bucurat pentru curajul și tăria de a se redescoperi pe sine.
O carte ușor de citit, dar emoționantă, pe care o recomand cu drag!
„N-a fost niciodată o bucurie să cunosc oameni noi. Mai ales oameni care vin doar ca să se asigure că nu-mi neglijez igiena personală, că nu mă înfometez sau că nu beau vodcă la micul-dejun. După ce căsuțele au fost bifate și formularele completate, devin destul de plictisitoare.”,,Simt că mă sufoc. Nu e nimeni aici să mă ajute și nu pot să mă ajut singură pentru că brațele și picioarele mi-au luat foc.Când reușesc în sfârșit să-mi scot telefonul din geantă, au trecut trei ore, am ratat douăsprezece apeluri și încă stau pe treapta a treia de la poalele scării.”
Cărțile apărute la Editura Litera pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro


6 Comments
Oli
Super recenzie! M-ai facut foarte curioasa in privinta cartii, o trec si eu pe lista de lecturi, multumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Cu drag, Oli! Eu zic că o să-ți placă!
Ana Sylvi
O poveste interesantă, întrucât există multe persoane care, chiar dacă nu suferă propriu-zis de agorafobie în sine, preferă să ducă o viață mai retrasă. Sunt curioasă ce o va face pe Meredith să iasă din carapace, întrucât presupun că se întâplă și asta, la un moment dat.
Tyna
Foarte frumoasă recenzia! M-ai făcut curioasă, vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Multumesc, Tyna!
Mirela Barbălată
Da, finalul este unul pozitiv! Din punctul meu de vedere, a fost posibil, atât datorită prietenilor, cât și datorită propriei vointe.
Așa se întâmplă și în viața reală: oricât ar încerca prietenii să te ajute, dacă tu nu îți dorești și nu faci ceva în acest sens, degeaba.