Delicatese Literare
Recenzii

Trenul din Paddington de Agatha Christie, Editura Litera – recenzie

Trenul din Paddington

(4:50 from Paddington – 1957)

Agatha Christie

Editura Litera

Traducere: Lidia Grădinaru

Nr. de pagini: 348

An apariție: 2024

Cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“, Agatha Christie este cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor, cărțile sale fiind traduse în peste 100 de limbi și vândute în peste 2 miliarde de exemplare. A scris 80 de romane polițiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru (dintre care Cursa de şoareci este cea mai longevivă din istorie) şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Miss Jane Marple este al doilea personaj celebru adus la viață de Agatha Christie și se pare că autoarea, conform propriilor declarații, o plăcea mult mai mult decât pe Hercule Poirot.

Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul l multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

  1. Crimă la vicariat – Murder at the Vicarage – 1930 – recenzie
  2. 13 probleme – The Thirteen Problems (13 povestiri scurte) – 1932
  3. Cadavrul din bibliotecă – The Body in the Library – 1942 – recenzie
  4. Mâna ascunsă / Penița otrăvită  – The Moving Finger – 1942
  5. O crimă anunțată – A Murder Is Announced – 1950 – recenzie
  6. Împușcături la Sonygates / Jocuri de oglinzi – They Do It with Mirrors – 1952
  7. Un buzunar plin cu secară – A Pocket Full of Rye – 1953
  8. Trenul din Paddington / Trenul de Paddington – 4:50 from Paddington – 1957
  9. Oglinda spartă – The Mirror Crack’d from Side to Side – 1962
  10. Misterul din Caraibe – A Caribbean Mystery – 1964
  11. La Hotelul Bertram / Hotel Bertram – At Bertram’s Hotel – 1944 – prezentare
  12. Nemesis – Nemesis – 1971
  13. Misterul crimei fără cadavru – Sleeping Murder – 1976
  14. Ultimele cazuri ale lui Miss Marple – Miss Marple’s Final Cases (8 povestiri scurte) – 1979
  15. Miss Marple: The Complete Short Stories – 1985

Pe șinele ce leagă Londra de orașele din apropiere, două trenuri merg, pentru câteva secunde, în paralel. Într-unul se află o doamnă în vârstă, abia trezită din moțăială; în celălalt, un bărbat înalt, brunet, bine făcut sugrumă o femeie. Șocată, doamna în vârstă raportează imediat crima la poliție, dar toată lumea o ia drept acel gen de bătrână care, dornică de atenție, scornește povești incredibile. Există însă cineva care nu-i pune nici o clipă relatarea la îndoială. Este prietena ei, Miss Marple. Din fotoliul său, aceasta dirijează investigațiile către un conac englezesc rupt direct din istorie, neatins de modernitate, unde, într-un hambar nefolosit, se află un cadavru într-un sarcofag.

Trenul din Paddington, pe care am găsit-o pe stoc pe cartepedia.ro, are ca personaj principal pe Miss Marple și este considerat un roman polițist clasic marca Agatha Christie: o crimă învăluită în mister, un cerc restrâns de suspecți, indiciile oferite sunt adesea înșelătoare, menite să distragă atenția de la criminal, iar spre finalul acțiunii se produc mai multe crime, deoarece una sau mai multe persoane au descoperit din întâmplare criminalul care, realizând acest lucru, le-a redus la tăcere.

Cartea te captivează încă de la primele pagini.

Doamna Elspeth McGillicuddy pleacă din Londra spre St. Mary Mead pentru a-și vizita vechea prietenă Jane Marple de Crăciun. La un moment dat trenul ei trece pe lângă un alt tren care circulă paralel și în aceeași direcție cu trenul ei.  Doamna Elspeth McGillicuddy  observă îngrozită cum, într-unul dintre copartimente, un bărbat, aflat cu spatele la ea, sugrumă o femeie. Ea raportează imediat cazul unui controlor de bilete care, destul de sceptic, transmite raportul pentru investigare. Cum nu se descoperă niciun cadavru, cazul este închis, considerându-se că a fost doar o halucinație a unei femei în vârstă.

Când însă doamna Elspeth McGillicuddy ajunge la buna ei prietenă, domnișoarei Marple, și îi relatează incidentul, aceasta o crede, știind că Elspeth este lipsită de imaginație și nu ar fi putut inventa așa ceva.

Aflând că poliția a clasat cazul, Jane Marple decide să înceapă o investigație pe cont propriu. În primul rând, trebuia să descopere unde este cadavrul, iar pentru acest lucru alege o cursă similară în trenul unde se petrecuse crima. Bună observatoare, Jane Marple găsește imediat locul propice unde cineva s-ar fi putut debarasa de cadavru, într-o curbă aflată în apropiere de terenul Rutherford Hall.

Întrucât vârsta și limitările fizice o împiedicau să continue investigația pe cont propriu, Jane Marple apelează la Lucy Eyelesbarrow, o tânără bucătăreasă și menajeră profesionistă, foarte eficientă, pentru a se angaja la conacul Rutherford Hall și să încerce să găsească cadavrul.

Lucy este un personaj foarte interesant, care aduce un plus cărții. Un geniu în ale matematicii, ea a ales să lucreze ca menajeră pentru a-și suplimenta veniturile și a-și permite vacanțe extravagante. Incontestabilele ei calități au făcut-o să fie foarte solicitată și să-și permită tarife exorbitante.

La Rutheford Hall locuiau Luther Crackenthorpe, un văduv pe jumătate invalid și fiica acestuia, Emma. Întrucât tatăl lui Luther îl desconsidera pe fiul său, i-a lăsat acestuia doar uzufructul proprietății, aceasta urmând să fie împărțită în mod egal între copiii supraviețuitori ai lui Luther. Cota fiecăruia creștea, pe măsură ce fiecare frate murea înaintea tatălui lor.

Edmund, fiul cel mare, a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, fiica cea mică, Edie, a murit cu patru ani înainte de evenimentele din prezent, lăsând în urmă un fiu, Alexander.

Copiii rămași în viață sunt Cedric, un pictor boem din Ibiza, Harold, un bancher căsătorit, Alfred, care se ocupă cu tot felul de afaceri dubioase și Emma. Alte persoane prezente în casa familiei sunt tatăl lui Alexander, Bryan Eastley, și prietenul de școală al lui Alexander, James Stoddart-West, precum și medicul din localitate, Dr Quimper, care îl tratează pe Luther, dar este, în același timp, îndrăgostit de Emma.

Simulând că joacă golf, Lucy cercetează terenul și descoperă o haină de blană a unei femei prinsă pe un tufiș. După ce Lucy o informează despre descoperirea sa, domnișoara Marple deduce că ucigașul știa totul despre Rutherford Hall și configurația locului.

Cercetând în continuare, Lucy găsește trupul femeii ucise ascuns într-un sarcofag din vechile grajduri unde se afla colecția de antichități a lui Luther. Dar cine era oare misterioasa femeie și de ce fusese omorâtă?

Ca de obicei, Agatha Christie ne dă tot felul de indicii înșelătoare, punându-ne pe piste greșite, ca să ne uluiască la final cu o răsturnare spectaculoasă de situație!

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte dezlegarea misterului.

Cartea Trenul din Paddington de Agatha Christie poate fi comandată pe cartepedia.ro

Listă cărți apărute în colecția Buzz Books ordonate după autor si serii

Listă cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți Agatha Christie

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți clasice

One Comment

  • Daria

    Un nou fericit si multe multe lecturi placute! Este o recenzie minunata, exact ca si cele anterioare! O voi adauga pe lista. Pana acum nu m-am incumetat sa comentez postarilor voastre, insa trebuie sa imi exprim cumva recunostinta, pentru ca va urmaresc de ani buni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *