Delicatese Literare
Recenzii

Trimisul special de George Arion, Editura Crime Scene Press – recenzie

Trimisul special

George Arion

Editura Crime Scene Press

Anul apariției: 2018

Nr. pagini: 392

GEORGE ARION s-a născut în 5 aprilie 1946 la Tecuci.
Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română din București – 1970.
În prezent este Director general al S.C. Publicațiile Flacăra S.A., Președintele Fundației „Premiile Flacăra” și Președinte al Romanian Crime Writers’s Club.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995, 1999).
Cetățean de Onoare al orașului Tecuci.
În 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.
A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul la două filme polițiste (Enigmele se eplică în zori, 1989, Atac în bibliotecă, 1992) și la serialul TV Detectiv fără voie (2001). Autor al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste. Cărțile lui George Arion au fost traduse în engleză, franceză, rusă și macedoneană.

Atac în bibliotecă – 1983, Profesionistul – 1985, Trucaj – 1986, Pe ce picior dansați? – 1990, Crimele din Barintown – 1995, Nesfârșita zi de ieri – 1997, Detectiv fără voie (integrala Andrei Mladin) – 2001, Camelonul – 2001, Anchetele unui detectiv singur – 2003, Spioni în arșiță – 2003, Necuratul din Colga – 2004, Crime sofisticate – 2009, Fortăreața nebunilor – 2011, Sufocare – 2012, Insula cărților – 2014, Însoțitorul lui Iisus – 2016.

Iași, 1887. Un ucigaș în serie terorizează orașul. Criminalul omoară numai prostituate. După ce le sugrumă, le prelevează diverse organe – splină, pancreas, rinichi, ficat… Pentru aceasta, folosește cu dexteritate bisturiul.

Un profesor își procură astfel material didactic pentru lecțiile sale de anatomie? Nu cumva organele păstrate o vreme în borcane cu formol sunt vândute apoi unor specialiști pentru studierea lor? Sau e vorba, pur și simplu, de un dezaxat cu pregătire de chirurg?

Sebastian Dron, un tânăr agent special școlit la Saint-Cyr, se îmbracă elegant, are comportamentul unui dandy, îi place absintul, fumează, câteodată, opiu și cucerește cu ușurință femeile. Și totuși, doar în aparență este un ușuratic. Deja a rezolvat dosarele mai multor crime, ca un veritabil profesionist, ingenios și tenace. Dar, încă din prima zi, întâmpină obstacole. Unele îi sunt presărate în cale chiar de către cei care, de fapt, ar trebui să-i sprijine acțiunile. Anchetatorul descoperă cu stupoare un spațiu în care domnesc minciuna, corupția, conflictele de interese, trădarea, calomnia, delăsarea. Toate se petrec ca și cum legile firii și cele ale oamenilor se aplică altfel aici, sub supravegherea cuiva care urmărește realizarea unui experiment. De aceea, Sebastian Dron ajunge să se zbată ca o vietate prinsă în plasa unui păianjen. Va găsi, până la urmă, o soluție de salvare, pentru el și pentru locuitorii înspăimântați de asasinul sofisticat și abil?

Nu vă grăbiți să răspundeți la această întrebare. Doar lectura romanului vă oferă răspunsul corect.

Trimisul special” de George Arion este una dintre cele mai bune cărți polițiste citite de mine anul acesta. Este prima mea întâlnire cu scrierile autorului, dar sunt convinsă că nu va fi ultima. Domnia sa, construiește, cu multă măiestrie, o lume captivantă, imaginează situații și scenarii deosebite, conduce personajele prin intrigi complexe, dezvăluind, cu umor fin pe alocuri, viața locuitorilor din Iașiul secolului al XIX-lea, enigmele din jurul unui criminal în serie care seamănă teroare în frumosul oraș moldovenesc, dar și jocurile de culise, intrigile și vulnerabilitățile oamenilor din această comunitate, într-o perioadă plină de transformări și frământări sociale.

Cine nu a auzit de sângerosul criminal în serie, anonim, cunoscut sub pseudonimul „Jack Spintecatorul”, ale cărui victime erau alese din rândul prostituatelor care activau în cartierele din jurul Londrei, în toamna anului 1888? Misterul din jurul acestui criminal a dus la emiterea a numeroase teorii în ceea ce privește identitatea lui, reprezentând sursa de inspirație pentru scriitorul George Arion, care a imaginat o poveste polițistă excelentă în care nimic nu este ce pare a fi.

Anglia. Primul fir narativ poartă cititorul în povestea de viață a unui copil trist și chinuit, a cărui existență este marcată de manifestările pline de cruzime, demente, ale celei care doar cu numele îi este mamă, ceea ce duce la evenimente tragice care îi schimbă în mod dramatic destinul, transformându-l într-un monstru ce își găsește eliberarea de demonii trecutului, ucigând femei. Urăște cu patimă prostituatele pentru că în fiecare dintre ele vede desfrâul, mizeria și minciuna care i-au luat tot ceea ce avusese mai de preț în viață, iubirea tatălui său. Dorința nestăvilită de a le studia pe dinăuntru, de a le pedepsi și a le elibera de viața promiscuă pe care o duc, îl înnebunește, așa că, pentru a potoli pofta demonică din mintea sa, le ucide și le disecă.

Iași. Al doilea fir narativ conduce cititorul în viața tânărului Sebastian Dron, un bărbat chipeș, inteligent, care revine în țară după o lungă perioadă, timp în care a locuit în Paris. În Franța a studiat criminalistica, dar a venit în Bucureșți ca polițist, pentru a elucida misterul unei întâmplări oribile care i-a marcat copilăria și l-a bântuit în tot acest timp, părinții lui fiind împușcați mortal de o bandă de tâlhari. Merge la Iași într-o misiune secretă, ca TRIMIS SPECIAL, să ajute la capturarea unui diabolic ucigaș de prostituate care terorizează urbea.
Încă din momentul în care pășește pe frumoasele meleaguri moldoveneșți, ghinioanele se țin lanț de tânărul investigator și, chiar dacă își construise o falsă identitate, pentru că sosirea în Iași trebuia să fie secretă, planurile îi sunt dejucate rapid de către mai marii orașului, moment în care Sebastian se lovește de dorința de afirmare cu orice preț, mândria și aroganța aristrocratiei locale. Evenimentele în care se implică, uneori fără voia lui, momentele în care se lovește de planurile mârșave, orgoliile nemăsurate, invidia, minciunile și bârfa nobililor orașului, îl bulversează, îl amețesc, îi abat atenția de la anchetă, investigația împotmolindu-se de parcă o forță nevăzută a orașului trage de el invitându-l să-i descopere tainele în fiecare zi.

Și pentru că ucigașul se dovedește a fi un adversar redutabil, Sebastian Dron este nevoit să caute sub aparențele înșelătoare, să descifreze mesaje misterioase ascunse în cuvinte enigmatice, să răscolească târgul în căutarea indiciilor și să întindă capcane în care să-l atragă pe cel care măcelărește prostituate.

Remarcabil este modul în care autorul surprinde atmosfera și cadrele în care se desfășoară evenimentele, felul în care redă farmecul aparte al Iașiului, muzicalitatea graiului moldovenesc, vestimentația și obiceiurile specifice acelor vremuri, toate aceste elemente îmbogățind narațiunea, conferindu-i strălucire. Cu multă iscusință și eleganță, sunt aduse în atenția cititorului frământările sociale din acele timpuri, începând cu dorința de egalitate, împărțirea moșiilor dar și influențele pe care occidentul le are asupra evoluției națiunii româneșți, zbuciumul și neliniștea unei societăți care vrea să-și aleagă propriul drum, transformări care se petrec prea repede și nu sunt pe placul tuturor celor din clasa favorizată.

Colecția de personaje secundare este deosebită și nu pot să nu amintesc de Adela Moisescu, temperamentala văduvă ce are nevoie de consolare, amorezată de chipesul Sebastian, de exuberantul detectiv particular Angelo Serafim sau de enigmaticul personaj Prințul, cel mai puternic om din ținut, un bărbat al cărui trecut apăsător se intersectează cu cel al tânărului anchetator, într-un mod cu totul neașteptat. Dar cel care se remarcă în mod deosebit este Ivan birjarul, un bărbat mucalit, ager la minte, care-l însoțește pe tânărul polițist în multe din drumurile lui, povestindu-i istoria locurilor și a orașului, dialogurile dintre cei doi constituind un adevărat deliciu literar.

Rămâne ca voi să aflați dacă Sebastian Dron, TRIMISUL SPECIAL, va reuși sau nu să elucideze enigmele unei anchete deosebite, citind acest roman polițist original, de mare clasă, pe care îl recomand cu multă plăcere. Pe mine m-a cucerit!

Fragment:

„Intrând în oraș i se păru că-l zărește pe Cosmin Demetriade. Mergea singur, cu pas iute.

– Hei! Acela nu-i domnul primar?

– Seamănă, da’ nu răsare ! Nisi pe departe. Îi conu’ Kogălniceanu.

– Ai dreptate, primarul e mai tânăr. L-ai dus vreodată cu birja pe domnul Kogălniceanu?

– De multe ori. Mare domn!

– Cine ți s-a mai urcat în birjă?

– Dintre oamenii de samă?

– Da.

– Conu ‘ Alecsandri… Mucalit. Vorovitoriu.

– Și mai cine?

– Conu’ Xenopol. Un mutălău, da’ tobă de carte din câte am auzit.

– Pe Eminescu l-ai întâlnit? Ivan pufni în râs.

– O singură dată. L-am luat de la Bolta rece. Era cu un prieten de-al lui, Creangă. Un șugubăț. Un chiznovatic. Sica l-o dat afară dintre popi pen’că pușcă ciori. Se înveseli și mai mult.

– N-am să uit tată viață noaptea seea… O ieșat din crâșmă cu arțag- era vremea să-nchidă și fusără ușuiți-, fiecare cu un clondir în mână. Le-o trecut răpede supărarea. I-am plimbat prin târg până o gătat beutura. Povesteau și râdeau, povesteau și râdeau… De, ca oamenii la chef.

– Ce povesteau?

– Mde… Mai mult conu’ Creangă vorovea. Conu’ Mihai să prăpădea de râs… Era să caz de pe capră de ce auzeam. Pen’ că pișicher’ de conu’ Creangă zacea o basna cu măscări așa deșuchete, că și Vultan țânea urechile-n gios, ca să n-auză”.

Cartea ”Trimisul special” de George Arion poate fi comandată de pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

  • Mirela Barbălată

    Mi-ai stârnit curiozitatea cu aceasta recenzie! Felicitări! Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea!
    Cred că este o carte pe gustul meu!

    • Simionescu Carmen

      Multumesc, Mirela!❤Cu mare drag recomand cartea , sunt convinsa ca te va captiva!Este originala, cu o intriga deosebita si personaje pe care o sa le indragesti❤

  • anasylvi

    Nu am citit inca nimic scris de autor, insa am auzit ca scrie foarte bine. Recenzia ta este o veritabila tentatie, foarte reusita, iar faptul ca actiunea se desfasoara la finele sec. al XIX-lea pe mine m-a convins ca este clar pe gustul meu. Multumesc!

  • Oli

    O recenzie excelenta și o recomandare de top pentru fanii genului, și nu numai! Felicitari Carmen si multumesc pentru ispita irezistibilia, imi place foarte mult ce ai scris despre carte, vreau si eu sa o citesc, ma atrage subiectul, personajul principal, dar, mai ales, momentul si locul actiunii – Iasiul sec. al XIX-lea -, cu redarea atmosferei si culorii locale. Si imi place „insertia” de umor, o apreciez de fiecare data in carti!

    • Simionescu Carmen

      Multumesc mult, Oli, cu mare, mare drag recomand aceasta carte captivanta si surprinzatoare!❤Ma bucur tare mult ca te-am tentat cu impresiile mele❤

    • Oli

      Tare mult m-ai tentat, abia astept sa o citesc si eu! Recunosc ca nu am citit inca nimic de acest autor, pe care sunt foarte curioasa sa il descopar, mai ales ca imi plac cartile politiste care au ceva aparte, fie subiectul in sine, fie personajul/personajele inedite, fie atmosfera povestii, iar cand toate acestea se imbina, tentatia e deja irezistibila, multumesc!

    • Simionescu Carmen

      Cu mare drag, Tyna, multumesc mult!❤Sunt convinsa ca iti va placea aceasta poveste politistica deosebita!❤Ma bucur tare mult ca te-am tentat!❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *