Delicatese Literare
Recenzii

Ucenica vrajitoare de James Nicol, Editura RAO – recenzie

Ucenica vrăjitoare 

Titlul original: The apprentice witch

Autor: James Nicol

Editura: Rao

Colecția: Rao pentru copii

Anul apariției: 2018

Traducerea: Maria Adam prin Lingua Tradom

Număr de pagini: 304

“După ce ratează un test de calificare, Arianwyn este nevoită să își păstreze statutul  de ucenică și trimisă în îndepărtatul oraș Lull. Totul pare pierdut, iar Arianwyn nu crede că va ajunge vreodată o vrăjitoare adevărată, spre satisfacția rivalei sale, Gimma.
Dar viața pe care o începe în orașul Lull este departe de a fi plictisitoare. Lucruri misterioase își fac apariția în pădure, orașul este cuprins de o epidemie de deochi și un vizitator misterios o supraveghează în permanență. Cu fiecare vrajă nouă, Arianwyn își perfecționează tehnicile de magie, iar visul ei de a deveni o vrăjitoare adevărată este pe cale să se îndeplinească. Lucrurile rele nu se opresc însă aici. O forță întunecată o împiedică să mai facă vrăji și își dă seama că întreg ținutul este în pericol.”
Ucenica vrăjitoare îi poartă pe cititori într-o călătorie înapoi în timp, în vremuri mai simple, acolo unde tronează magia, vrăjitoarele și sătenii speriați.” – The New York Times
O poveste plină de aventură, cu vrăji și creaturi misterioase, palpitantă și plină de adrenalină până la ultima pagină.” – Booktrust
Debutul lui Nicol ne oferă o nouă perspectivă asupra acestui gen literar… Este plină de mister, aventuri și charismatic.” – Fiona Noble, The Bookseller
James Nicol a iubit dintotdeauna cărțile și poveștile. În vremea copilăriei, petrecea ore în șir citind cărți, urmărind desenele animate ale anilor ‘80 sau aventurându-se în pădurea care se găsea la capătul grădinii. Trăiește în Cambridgeshire Fens alături de partenerul său și de cățelul lor Bonnie.
O copertă drăguță și atrăgătoare, ce atrage privirea și-ți trezește curiozitatea de a descoperi povestea ascunsă între coperțile cărții.
Încă de la prima pagină facem cunoștință cu eroina noastră și aflăm și despre rivalitatea existentă între ea și Gimma…
“Se așeză la una dintre cozi, dar regretă imediat. În față, o văzu pe Gimma Alverston întinzându-și legitimația la oficiu, înconjurată ca întotdeauna de un grup mic de vrăjitoare tinere.
(…) Gimma se uită la ea, zâmbi scurt și răutăcios și le șopti ceva celorlalte. Coridorul răsună de chicotitul lor nemilos și Arianwyn se înroși la față.
“Asta îmi lipsea, se gândi ea. Ce i-am făcut eu?” “
“ Gimma era snoabă și crudă, iar ceilalți erau ori cu ea, ori împotriva ei.”
O carte destinată adolescenților — adolescentelor, pentru a fi mai exacți; “Ucenica vrăjitoare” se citește extrem de ușor, este o lectură savuroasă și plină de întâmplări tragi-comice. Autorul James Nicol a exploatat foarte bine atât elementul fantastic al cărții, cât și energia și emoțiile adolescenței.
Venită pentru evaluare, Arianwyn este emoționată și nu foarte încrezătoare în ea însăși.
“Atmosfera era plină de agitație, dar Arianwyn nu reușea să simtă vreun entuziasm; o senzație de groază i se strecurase în suflet încă de dimineață. Pur și simplu, nu putea să se descotorosească de ea.”
Să fie o premoniție, să fie părerea de rău că i-a ascuns bunicii sale faptul că vine să fie evaluată?
“Simbolurile se formau și dispăreau în întuneric ca niște flori rare.
Ardra: foc, energie, apărare. (- cu Italic scris rândul asta)
Și atunci îl văzu, atârnând acolo, înflorindu-i în minte printre celelalte simboluri.
“Nu acum!” își zise Arianwyn și încercă să clipească, să alunge imaginea.
Era un simbol imposibil. Unul care nu exista, de fapt, decât în imaginația ei. Avea o formă stranie, dar familiară. Îi simțea forța de atracție în fluxul de magie care plutea în piață. Încercă să nu se concentreze pe asta, dar era mai mare și mai vizibil decât celelalte patru, deși nu strălucea în același fel. Era întunecat și părea să absoarbă lumina.”
Acest moment, această fărâmă de timp, este un punct de cotitură pentru Arianwyn. Este semnul că ceva merge prost, că doar nu era prima dată când îi apărea acel semn straniu…
Bineînțeles că pică testul!
Și totuși, primește broșa lunii, dar nu fără a-și face un dușman din domnișoara Newan…
Lucruri stranii se întâmplă, inexplicabile… Se simte o tensiune în jur.
O cunoaștem mai bine pe Arianwyn, aflăm că este orfană de mamă, că a fost crescută de bunica maternă, iar tatăl ei s-a reînrolat în armată după moartea soției.
De asemenea, realizăm că este o tânără care pune suflet în tot ceea ce face, că nu poate ține supărarea și că-și iubește bunica foarte mult.
Cu titlul de ucenică vrăjitoare, tânăra noastră este trimisă în orașul Lull…
“În ciuda acestor lucruri, Arianwyn simțea un fior de încântare la gândul că va fi atât de aproape de atâta magie.”
O carte frumoasă, adresată copiilor de 10-14 ani, care ne poartă într-o aventură plină de mister, suspans și neprevăzut. O poveste despre lupta dintre bine și rău, despre bunătate și dorința de a avea grijă de semenii neputincioși.
Drumul spre Lull îi scoate în cale și prima probă din viața de ucenică…
“Târâtoarele sunt ușor de distras și se vor lua după orice se mișcă cel mai repede sau face cel mai mult zgomot. Distragerea atenției e cea mai bună apărare.”
O carte nu doar despre cum să devii o vrăjitoare adevărată, ci o carte despre trecerea de la adolescența de multe ori rebelă și răzvrătită, la maturitatea care aduce cu sine calmul și înțelepciunea.
Arianwyn are de străbătut o cale nu tocmai lină, are de făcut față multor provocări de natură magică și nu numai. Dar, se dovedește o fată înțeleaptă, guvernată de dorința de a fi folositoare semenilor săi. Chiar dacă este nesigură pe sine, este dispusă să învețe și este capabilă de orice sacrificiu pentru a apăra orașul Lull de creaturile malefice care-l amenință!
Tot în această călătorie, tânăra noastră ucenică o cunoaște pe Salle – care este un personaj sincer, simplu și totuși complex, o prietenă adevărată la nevoie.
Aflăm despre diferite creaturi venite din neant, despre încercări nereușite sau pe jumătate reușite, de a le trimite de unde au venit; despre momente de bucurie și tristețe, dar și de clipe în care tânăra ucenică vrăjitoare se îndoiește de capacitatea ei de a reuși. Printre aceste probleme, Arianwyn demonstrează totuși, că este suficient de puternică și hotărâtă cât să învețe tot ce ar trebui să știe o vrăjitoare.
“Arianwyn observase privirea cu care supraveghetoarea părea să o măsoare câteodată, dar de data asta era diferită, nu părea să mai spună “nu contează!”, ci o privea ca și cum Arianwyn era o pereche de mănuși de condus absolut superbă.”
Acest roman este o continuă aventură. Datorită acestei ucenice vrăjitoare și a supraveghetoarei acesteia, facem cunoștință cu diferite animale fantastice, creaturi uimitoare iar altele, de-a dreptul înspăimântătoare.
Cu toate acestea, tânăra noastră învață să se descurce din ce în ce mai bine și descoperă că are și câteva calități nebănuite…
Chemată de urgență să scape locuitorii unei ferme de un demon, Arianwyn face cunoștință cu … Estar!
Cine este acesta? Ce caută acolo? Reprezintă sau nu un pericol?
Sunt o mulțime de întrebări la care puteți afla răspunsul citind romanul lui James Nicol.
“Ucenica vrăjitoare” este despre curaj, bunătate, asumarea riscurilor și cunoștințe într-ale vrăjitoriei. Un roman plin de viață, ce ne prezintă o vrăjitoare bună încercând să facă față perioadei de ucenicie.
Un roman ce ne pune imaginația la încercare!

Mulțumim Editura Rao pentru cartea Ucenica vrăjitoare de James Nicol oferită pentru recenzie

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii Editura RAO

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *