Ultima librărie din Londra
Madeline Martin
Editura Litera
Data apariției: iulie 2021
Nr. pagini: 288
Traducerea: Diana Dorobanțu
Roman tradus în 17 șimbi și vândut în 20 de țări
MADELINE MARTIN este o autoare de bestselleruri care scrie ficțiune istroică ce îmbină dragostea cu războiul și cuprinde perioadele de la castele medievale și până la sălile de bal de regență.
Locuiește în Florida împreună cu cele două fiice ale sale, o pisică incredibil de răsfățată și un bărbat atât de minunat că a fost supranumit „Domnul Minunat”. Este o iubitoare de istorie. Când nu scrie, nu cercetează sau nu se ocupă de casă o poți găsi petrecând timp cu familia la Disney sau gustânf câteva linguri de Nutella în timp ce vizionează videoclipuri cu pisici. De asemenea, îi place să călătorească și îi datorează dragostea pentru istorie Germaniei fiindcă și-a petrecut cea mai mai mare parte a copilăriei ca orice copil ai căror părinți erau în armată.
Romanul unui oraș sfâșiat de război, pe care cărțile îl vindecă.
August 1939: Londra se pregătește de război, în timp ce forțele lui Hitler mătură întreaga Europă. Grace Bennett a visat mereu să locuiască în oraș, dar buncărele și perdelele negre care blochează lumina nu sunt deloc ce se aștepta să găsească. Și nici nu s-a văzut vreodată lucrând la Primrose Hill, o librărie veche și prăfuită din inima Londrei.
Războiul devine din ce în ce mai greu, întunericul și lipsurile din ce în ce mai apăsătoare, iar Grace descoperă puterea poveștilor care îi unesc pe oameni în moduri total neașteptate – o forță care triumfă asupra umbrei războiului.
O istorie minunată, care scoate la lumină puterea cuvântului, amintindu-ne de speranțele și bucuriile ascunse în librăriile de cartier, care au rezistat pe timp de război și disensiuni sociale. – Kim Michele Richardson
Cartea nu are foarte multă acțiune, fiind mai degrabă o carte de atmosferă, surprinzând atmosfera din Londra în perioada celui de-al doilea război mondial.
Însă, deși este o carte „de război”, povestea din paginile ei este una caldă, luminoasă. Nu este idealizat sau minimalizat în vreun fel impactul războiului asupra populației civile, fiind descrise neputința, spaima din timpul bombardamentelor, distrugerile cumplite, raționalizarea alimentelor, trimiterea copiilor la țară pentru a-i proteja, trenuri întregi cu sute de copii – am citit mai multe despre acest subiect emoționant în ”
Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley -, suferința în fața pierderii persoanelor dragi, însă, mai ales, puterea de rezistență a spiritului uman și a speranței.
Acțiunea începe în 1939, înainte de începerea războiului. Protagonista cărții, Grace Bennett, a visat dintotdeauna să ajungă la Londra, dar nu și-a închipuit împrejurările și vremurile în care va ajunge să locuiască acolo. În urma morții mamei sale, casa i-a revenit unchiului ei, care s-a mutat în ea degrabă, împreuna cu familia lui, iar după un an de zile i-au cerut lui Grace să plece din casă! În acest timp, ea lucrase cu multă conștiinciozitate în magazinul unchiului ei, dar acesta a refuzat să-i dea la plecare o scrisoare de recomandare, strict necesară pentru a se putea angaja în altă parte. Fără alte opțiuni, Grace acceptă invitația doamnei Weatherford, cea mai bună prietenă a regretatei sale mame, de a veni să locuiască la Londra împreună cu ea și cu fiul ei, Colin, mutându-se din Drayton la Londra împreună cu cea mai bună prietenă a sa, Viv.
Ultima librărie din Londra este un minunat tribut adus locuitorilor londonezi care au supraviețuit bombardamentelor în timpul celui de-al doilea război mondial. Povestea subliniază cine au fost adevărații luptători londonezi în această perioadă oribilă. Mulți dintre ei au avut două locuri de muncă, în primul rând jobul lor obișnuit și în al doilea rând numeroasele locuri de muncă voluntare, cum ar fi stingerea incendiilor, căutarea de supraviețuitori, echipele de asistență medicală. Fără scrisoare de recomandare, Grace nu are prea multe șanse de angajare, dar, în urma insistenței doamnei Weatherford, Grace primește un loc de muncă pe o perioadă de șase luni la librăria Primrose Hill a morocănosului domn Evans. Cu toate că nu era o cititoare, și nici nu o încânta munca în prăfuita și dezordonata librărie, ea se dedică curățării și organizării acesteia în speranța ca după cele șase luni lucrate să primească scrisoarea de recomandare atât de necesară, astfel încât să poată lucra cu Viv la celebrul magazin universal Harrods.
Un client, pe nume George, un tânăr foarte prezentabil și atrăgător, îi insuflă lui Grace plăcerea cititului și îi dă exemplarul său mult-iubit al cărții Contele de Monte Cristo, înainte de a pleca pe front. Grace devine în curând un cititor pasionat și afacerea de la librărie crește văzând cu ochii. Ea și George corespondează când este posibil în timpul războiului, legând o prietenie bazată pe dragostea lor pentru cărți, dar vom asista și la o foarte fin schițată poveste de dragoste. Tânăra se oferă voluntar să lucreze trei nopți pe săptămână ca gardian ARP (Air Raid Precautions), o slujbă pe care mulți o consideră nepotrivită pentru o femeie. Luptele cu care se confruntă în mijlocul distrugerii par uneori copleșitoare. Dar Grace, ca majoritatea londonezilor, își păstrează calmul, insuflând încredere și celor din jur și ajutând cu multă dăruire și curaj acolo unde putea.
Grace devine cunoscută pentru citirea cărților în stația de metrou în timpul atacurilor aeriene, descoperind că poveștile au puterea de a-i uni pe oameni, îi motivează și le dau speranță. În acele vremuri întunecate, poveștile au reușit să fie un mijloc de evadare, distrăgându-le atenția, fie și pentru un scurt timp, de la disperare și frică.
Dintre cărțile citite și recomandate de Grace, care a fost acaparată pe deplin de magia lecturii, fac parte minunate cărți clasice precum Contele de Monte Cristo, Middlemarch, Poveste despre două orașe, Emma, Colind de Crăciun, Documentele postume ale Clubului Pickwick.
Despre cum ajunge Primrose Hill să fie numită Ultima librărie din Londra, cum se derulează povestea și care este deznodământul acesteia, vă invit să descoperiți citind această frumoasă carte, pe care o recomand cu drag!
Fagment:
”- Cititul este… Este ca și când ai merge undeva fără a lua vreodată un tren sau o navă, să descoperin lumi noi, incredibile. Să trăiești o viață în care nu te-ai născut și să ai șansa de a vedea ceva prezentat din perspectiva altcuiva. Să înveți fără a fi nevoie să faci față consecințelor eșecurilor și care este cea mai bună cale de a reuși.. Cred că în noi toți există un vid, un gol care așteaptă să fie umplut de ceva. Pentru mine, acel ceva sunt cărțile și toate experiențele pe care mi le oferă.”
Similare
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie, emoționantă poveste! ❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandarea deosebita❤️
Oli
Multumesc, Carmen! ❤ Cu mult drag!❤
Geo
O recenzie absolut superbă! Felicitări! ❤️❤️❤️
Oli
Multumesc, Geo! Ti-o recomand cu mare drag!
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru frumoasa recomandare!
Recenzia emană seninătate, de aceea cred că povestea va fi pe placul meu .
O poveste caldă! :).
Oli
Mirela, si eu cred ca va fi pe placul tau, ti-o recomand cu drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela!
anasylvi
Foarte, dar foarte frumoasa recenzia. Povestea iese putin din tiparul majoritatii cartilor pe acest subiect. Multumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Ana, chiar este o carte deosebita, ti-o recomand cu drag!
Tyna
Superbă recenzie! ❤ Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Oli
Cu mult drag! Multumesc si eu!