Umbra mamei de Nikola Scott, Editura Humanitas Fiction – recenzie
Umbra mamei
(My Mother’s Shadow – 2017)
Nikola Skott
Editura Humanitas Fiction
Colecția Raftul Denisei
Traducere: Carmen Pațac
Nr. de pagini: 424
An apariție: 2024
NIKOLA SCOTT s-a născut în 1973 la Kiel, în Germania, și și-a făcut studiile universitare la Tübingen, pe care le-a încheiat cu un masterat în literaturile engleză și germană. Fiind fascinată de cărți încă de la o vârstă fragedă, după absolvire a plecat întâi la New York, apoi la Londra, pentru a-și construi o carieră în domeniul editorial. După zece ani, a decis să își urmeze visul și să devină ea însăși scriitoare. Primele sale două cărți, Umbra mamei (My Mother’s Shadow 2017) și Summer of Secrets (2018), au fost bestselleruri traduse în multe țări, prezente în topurile de vânzări din Israel și Norvegia. Cel de-al treilea roman al său, Fetele din livada cu meri (The Orchard Girls, 2021; Humanitas Fiction, 2023), a cucerit de asemenea publicul internațional. În prezent, scriitoarea locuiește la Frankfurt împreună cu soțul său și cei doi fii ai lor.
În debutul cu succes răsunător și tradus în 15 limbi al scriitoarei Nikola Scott ‒ autoarea bestsellerului Fetele din livada cu meri ‒, trecutul bântuie prezentul prin remarcabila poveste din jurul unei familii în care secretele sunt cel mai puternic liant.
În inima familiei Shaw, secretele sunt păstrate la adăpostul zidurilor înalte și înconjurate de unele dintre cele mai frumoase grădini din Hartland. Legătura dintre o mamă și fiica ei se frânge în tumultul unei veri pe care tânăra Elizabeth Holloway nu o va uita niciodată. Patruzeci de ani mai târziu, prezentul scoate la iveală secrete nebănuite și transformă destine prin forța pe care doar adevărul o poate avea.
”O carte uluitoare, plină de surprize… Am adorat-o.” – Dinah Jefferies
”Încântătoare, cu un stil splendid și plină de farmec.” – The People
”O poveste emoționantă, care te cucerește.” – Woman & Home
”Un secret de familie fascinant. Convingător scrisă și cât se poate de captivantă.” – Inside Out
”Un roman minunat.” – Fabulous
Umbra mamei este o carte deosebit de emoționantă și captivantă, plină de mister, în care secrete din trecut ies la iveală într-un mod cu totul neașteptat, schimbând destine și deschizând noi orizonturi.
Deși este romanul de debut al lui Nikola Scott, cartea este foarte bine scrisă, acțiunea pendulând pe două fire împletite – trecut și prezent -, într-un stil asemănător cu cel al lui Kate Morton – o autoare care mie îmi place foarte mult.
Adele (Addie) Harrington, din perspectiva căeia urmărim acțiunea din prezent la persoana întâi, a crescut în umbra mamei ei, Elizabeth (Liz), simțind încă din copilărie că parcă nu era niciodată suficient de bună pentru aceasta. Grimasa acesteia de nemulțumire o bântuia și acum, când avea 40 de ani, iar mama ei murise în urmă cu un an. Sora ei Venetia, mai mică decât ea cu patru ani, și fratele ei Jas, fuseseră însă mereu în grațiile mamei, alegându-și meserii de prestigiu, în timp ce Addie alesese să rămână doar cofetar.
Din fericire, Addie fusese preferata tatălui, care o încurajase mereu și îi arătase în dese rânduri cât de mândru era de ea.
Tocmai de aceea, șocul a fost unul uriaș pentru Addie în momentul în care o străină, Phoebe Roberts, a sunat la ușa lor, pretinzând că era… sora ei geamănă!
Revelațiile au urmat în valuri. Se pare că părinții ei nu se căsătoriseră în mai 1959, ci în mai 1960, la trei luni după ce Addie se născuse, pe data de 14 februarie, iar tatăl pe care îl adorase nu era, de fapt, tatăl ei biologic.
Întrebările devin chinuitoare pentru Addie. De ce ar fi dat mama ei o geamănă spre adopție și ar fi păstrat doar una? Și cum a făcut alegerea? A dat cu banul? A regretat alegerea făcută și de aceea a fost mereu nemulțumită de Addie?
Misterul devine tot mai profund când Addie descoperă că mama ei angajase în secret o agenție de detectivi pentru a-și găsi fiica demult înstrăinată.
Pe firul din trecut o urmărim pe Liz începând din vara anului 1958, cu puțin timp înainte ca ea să împlinească 17 ani. Mama ei, cu care avea o relație specială și plină de căldură, se îmbolnăvise grav de plămâni și, nedorind ca fiica ei să o vadă agonizând în ultimele luni de viață, aranjase ca aceasta să-și petreacă vara la familia Shaw, deținătoarea unei proprietăți impresionante, cu o grădină mirifică, în Hartland. Prima perioadă petrecută acolo a fost una idilică, cu zile pline de voioșie și jocuri de societate alături de mai mulți tineri prezenți acolo, precum și cu fiorii primei iubiri. Însă apoi…
Revenind în prezent, ițele se descâlcesc destul de greu, mai ales că tatăl lui Addie făcuse un infarct când aceasta îl confruntase, reproșându-i că i-au ascuns în tot acest timp adevărul. Copleșită de îngrijorare, dar și ușurată că acesta scăpase cu viață, Addie nu dorea să riște să-l mai supere cu întrebări incomode, iubirea ei pentru el fiind la fel de intensă ca dintotdeauna.
O relație sufletească deosebită se formează între Addie și Phoebe, acestea descoperind că au multe în comun, în ciuda faptului că meseriile lor nu puteau fi mai diferite una de cealaltă, Phoebe fiind pilot de avion, iar Addie cofetar.
Andrew, prietenul lei Addie încă din copilărie, un bucătar sexy și extrem de priceput, își oferă și el sprijinul necondiționat. Idila dintre Addie și Andrew este una dulce, însă cu ardere foarte lentă, deși era evident că erau suflete pereche.
Mi-a plăcut transformarea lui Addie sub influența lui Andrew și a lui Phoebe. M-am bucurat să o văd ieșind de sub umbra mamei, devenind mai încrezătoare și alegând să facă ceea ce-și dorea ea, nu ceea ce o împingeau alții să facă.
Vă invit să descoperiți singuri în carte toată povestea, precum și dezlegarea misterului.
Epilogul este cald și fericit, risipând toată tensiunea de până atunci.
Vă recomand cu drag cartea!
Fragment:
— E minunat, mamă, nu‑mi vine să cred. Mulțumesc, mulțumesc din tot sufletul. Am crezut…vreau să zic c‑am fost așa de proastă… am crezut c‑ai uitat de ziua mea.
De jos se auzea cum sporovăiește lumea, dar înăuntru, în cortul slab luminat, era liniște, și contururi de flori pluteau deasupra. Era ca și cum ai sta sub apă, într‑un iaz verde, răcoros și plin de mușchi. Țineam în mână sacul de pânză care era un pic strâmb și avea flori pe o parte ca să se asorteze cu cortul. Mama se uitase la mine cu un zâmbet ghiduș și ochii îi erau și blânzi, și, deși nu‑mi dădusem seama atunci, și puțin triști. S‑a dat un pic mai într‑o parte și astfel stătea foarte aproape de mine, iar eu mi‑am pus capul pe umărul ei și‑am auzit‑o cum mi‑a șoptit la ureche:— N‑aș putea niciodată să uit ziua ta de naștere, Addie. Niciodată.
Fără să vadă ceva anume, ochii mi se fixaseră pe o pată mare, cenușie și zgrunțuroasă, chiar la fereastra din dreptul meu, și care a început să‑și piardă conturul când trenul s‑a pus din nou în mișcare, la început încet, pe urmă mai repede, îndreptându‑se cu viteză spre lumină și spre ziua mea de lucru. Rar sau chiar niciodată, rememorasem petrecerea aia de la un capăt la altul fiindcă fusese mutilată atât de mult de teama de dinainte și n‑am nici cea mai vagă idee ce s‑a întâmplat cu cortul. Îl folosisem de câteva ori în grădină până când Andrew și cu mine aproape am dat foc la cais și ni s‑a interzis să mai gătim al fresco. Și acum, după o noapte în care m‑am luptat cu fantoma mamei, subconștientul meu îmi oferise acest ultim moment al zilei mele de naștere. Apropiere și stare de bine. Iubire. Numai noi două în verdele de sub apă al unui cort pe care mama îl făcuse special pentru mine.
Numai că nu fuseserăm doar noi două, fiindcă, fără să‑mi dau eu seama, fantoma lui Phoebe Roberts fusese mereu cu noi, oriunde eram, și în mod deosebit de 14 februarie în fiecare an.
„N‑aș putea niciodată să uit ziua ta de naștere.“
6 Comments
Ana Sylvi
Sună bine, o poveste de viață cu bune și cu rele. Sunt curioasă de ce Liz a renunțat la Phoebe sau ce s-a petrecut de fapt acolo.
Tyna
Da, ce s-a petrecut de fapt…
Oli
Minunata recenzie si recomandare, multumesc! Cred ca mi-ar placea cartea asta, o trec si eu pe lista de lecturi!
Tyna
Mulțumesc! Lectură plăcută!
Mirela Barbălatăk
Oo, chiar îmi place misterul din spate. M-ai făcut curioasă! Felicitări pentru recenzie și mutumesc pentru recomandare! Voi ține cont de ea.
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!