Un bărbat și o femeie de Jojo Moyes, Editura Litera, Colectia Blue Moon – recenzie
Un bărbat și o femeie
(One Plus One – 2014)
Jojo Moyes
Editura Litera
Colecţia Blue Moon
Traducere: Ana Dragomirescu
Nr. pagini: 432
O mamă singură. O familie haotică. Un străin chipeș.
O poveste de dragoste neașteptată.
Cu două slujbe și doi copii, Jess Thomas se străduiește să facă totul cât mai bine în fiecare zi. Dar e greu fără nici un ajutor. Mai ales că uneori își asumă riscuri prea mari din nevoia de a-și îndeplini cât mai bine rolul de mamă...
Tanzie, fiica lui Jess, deosebit de inteligentă, este pasionată de matematică, dar, lipsită de orice fel de susținere, nu va avea ocazia să atingă succesul. Iar Nicky, fiul vitreg al lui Jess, un adolescent inadaptat, nu poate face față singur provocărilor dificile cu care se confruntă neîncetat la școală și în cartier. Uneori, Jess simte că totul se năruie în jurul ei...
Însă în viața lor apare Ed Nicholls, un bărbat a cărui existență este un adevărat haos și care fuge de un viitor absolut incert. Dar Ed are la dispoziție tot timpul din lume. Știe cum e să fii singur. Și vrea să ajute...
Un bărbat și o femeie este o poveste captivantă, originală despre două suflete rătăcite, care se întâlnesc în cele mai insolite circumstanțe.
„O frumoasă și modernă poveste de dragoste scrisă de cea mai talentată autoare britanică de literatură feminină contemporană.” – Sun on Sunday, Fabulous Magazine
„Un amuzant și înduioșător carusel de emoții.” – Sunday Express
Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc, După ce te-am pierdut, Fata pe care ai lăsat-o în urmă și Ultima scrisoare de dragoste.
Un bărbat și o femeie este o carte deosebit de interesantă, o poveste de viață dulce-amăruie, scrisă cu multă căldură și umor, despre alegeri și consecințele lor, despre temeri și speranță, principii și compromisuri, dezamăgiri și bucurii, solidaritate umană și, mai presus de toate, miracolul șansei unui nou început.
Jessica Thomas e un personaj feminin extraordinar, care te înduioșează prin felul ei de a fi. Până la vârsta de douăzeci și opt de ani, soarta o supusese la tot felul de încercări și lovituri nedrepte, în ciuda cărora își păstrase sufletul curat, optimismul și principiile de viață, pe care se străduia să le transmită și copiilor săi.
Fiica unei profesoare severe, care-i servise de când era mică lecții de educație și critici în loc de îmbrățișări, Jessica fusese o adolescentă rebelă, ca un fluture ce vrea să-și ia zborul dintr-un cocon în care era închis. Este o greșeală pe care o fac mulți părinți. Deși pornesc de la intenții bune, criticându-i fără încetare pe copii, încercând să-i vâre într-un tipar pe care ei îl consideră potrivit, obțin exact contrariul, declanșându-le acestora spiritul de frondă.
”Asta e problema: când înjosești fără încetare o persoană, nu-ți mai ascultă nici măcar povețele de bun simț.”
Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Jessica. Intrând în adolescență însetată de aventuri și distracție, a rămas însărcinată la șaptesprezece ani, fiind obligată să-și abandoneze școala și să-și găsească slujbe prost plătite, conform nivelului ei de pregătire, pentru a-și putea crește copilul.
Este demn de apreciat însă că, încă din momentul în care a născut-o, Jessica a fost hotărâtă să nu repete greșeala mamei ei ci să-i arate fiicei sale, prin toate gesturile, cât de mult o iubea, indiferent de greșelile acesteia.
”Când o născuse pe Tanzie, așa tânără și fără minte cum era, Jess avusese suficientă înțelepciune încât să știe că avea să îi spună zilnic fiicei sale cât de mult o iubește. Avea să o îmbrățișeze, să îi șteargă lacrimile și să se trântească pe canapea alături de ea, împletindu-și picioarele cu ale ei. Avea să o învăluie în iubire ca într-un cocon.”
Pe când Tanzie avea doi ani, Marty, soțul Jessicăi, i-a mai adus un copil de opt ani – Nicky, băiatul lui făcut cu o toxicomană, care a refuzat să-și mai asume responsabilități în privința acestuia. Deși avea doar douăzeci de ani, Jessica a acceptat fără să ezite noua responsabilitate, îndrăgindu-l imediat pe băiețelul timid și ciudat, speriat de toți cei din jur.
Muncind fără încetare, atât ca menajeră cât și ca ospătăriță într-un bar, înconjurându-și ambii copii cu grijă și dragoste, croind hăinuțe pentru ei și făcând preparate în casă, reparând ce se strica în gospodărie, Jessica nu a mai avut timp să-l răsfețe și pe Marty care, egoist și iresponsabil, a părăsit-o în cele din urmă pe când Jessica avea douăzeci și șase de ani, invocând o boală de nervi și zicând că trebuie să se ducă la mama lui, pentru a se recupera.
”Marty o îndrăgise pe Jess, fetișcana de șaisprezece ani, furtunoasă, impulsivă, lipsită de responsabilități. Apoi o împovărase cu răspunderi și nu-i plăcuse rezultatul.”
În cei doi ani care trecuseră de atunci, Marty nu trimisese nici un ban pentru întreținerea copiilor, invocând faptul că nu-și putea lua nicio slujbă fiind bolnav, comunicând cu aceștia doar o dată pe săptămână prin Skype.
Momentul de cotitură în viața lui Jessica s-a produs în momentul în care profesorul de matematică al lui Tanzie a convocat-o pe Jessica la școală pentru a-i aduce la cunoștință faptul că a obținut o bursă excepțională pentru fiica ei pentru a putea învăța la o școală de elită, având în vedere talentul de geniu al acesteia în domeniul matematicii.
Totuși, deși bursa acoperea 90% din cheltuielile de studiu, diferența rămasă era insurmontabilă pentru Jessica, al cărei salariu de menajeră și ospătăriță abia acoperea cheltuielile curente pentru un trai decent.
Jessica era paralizată de spaimă la gândul că nu va reuși să facă rost de finanțele necesare pentru ca fiica ei să studieze la acea școală, care ar fi putut să-i ofere șansa unui viitor mai bun, în care să nu se zbată în permanență cu grija zilei de mâine.
”Sunt multe lucruri îngrozitoare cu care te confrunți după ce tatăl copiilor tăi pleacă de acasă: probleme cu banii, furia înăbușită în numele copiilor, felul în care majoritatea prietenelor aflate într-o relație te tratează ca pe o potențială hoață de bărbați. Dar mai rău decât toate acestea, mai rău decât nesfârșita, necontenita, afurisita și istovitoarea luptă financiară, e faptul că nimeni nu se simte mai singur pe pământ decât un părinte rămas pe cont propriu, care e complet depășit de situație.”
Optimistă însă din cale-afară și decisă să facă orice pentru ca fiica ei să nu piardă acea șansă unică, Jessica a început să-și scormonească mintea pentru a găsi soluții, neluând cele mai inspirate decizii.
A fost momentul în care soarta i l-a scos în cale pe Ed Nicholls, un bărbat aflat, la rândul lui, într-un moment de răscruce al vieții.
Ed, fiul unui pușcaș marin, care își dorise ca fiul lui să-i calce pe urme, plătindu-i studiile la o școală de elită, nu împărtășise aptitudinile tatălui său, manifestând abilități fizice mai degrabă mediocre. Mai degrabă tocilar, dovedise un talent neobișnuit în domeniul informaticii și avusese norocul să-și găsească în timpul facultății un prieten, Ronan, cu aceleași pasiuni ca și el. Prietenia lor rezistase și după ce-și terminaseră studiile, angajându-se la aceeași companie și reușind să se îmbogățească, făcând ce le plăcea. Banii îi aduseseră lui Ed și o soție extrem de frumoasă, Lara, un manechin de succes. Dar, după doar câțiva ani de căsnicie, Lara divorțase, invocând faptul că se simțea neglijată, luându-i și jumătate de avere, plus câteva ”nimicuri” de mare valoare, pe care și le însușise fără scrupule.
Bulversat sufletește în urma divorțului, Ed avusese marea neșansă de a o reîntâlni pe Deanna, o fostă colegă de facultate, superbă, la care el și Ronan visaseră nopți întregi fără succes, întrucât aceasta nici nu părea că-i observă. În schimb acum, când Ed se apropia de treizeci și patru de ani, Deanna l-a sunat, invocând că trecea prin localitate și a apucat-o nostalgia, dorind să-și vadă mai mulți vechi colegi, pe care pretexta că i-a sunat . Dar la întâlnire a apărut doar ea și el, Deanna înconjurându-l cu multă atenție, făcându-l să se simtă admirat și dorit. Vrăjit de ideea că idealul lui feminin de altădată părea acum fermecată de el, Ed s-a aruncat cu capul înainte într-o relație pe care avea să o regrete nespus ulterior. În scurt timp, Ed s-a lămurit că Deanna era departe de cum și-o închipuise el cândva. Nevrotică și avidă de bani, Deanna a ajuns să-l sufoce cu pretențiile ei. Dorind să scape elegant de ea, realizând că, de fapt, doar banii lui o interesau, Ed a făcut greșeala vieții lui, dându-i pontul că peste puțin timp produsul lor software se va lansa pe piață, iar acțiunile companiei lor vor crește brusc, finanțând-o și cu un cec de 5000 de lire pentru a-și putea cumpăra acțiunile necesare, care el estima că i-ar fi adus un profit de 100000 de lire, suficient cât să-i permită ei viața luxoasă la care visa.
Curând după lansare, Ed va realiza imensa lui eroare de judecată, în momentul în care a fost pus sub acuzare de tranzacționare de informații confidențiale, aflând că Deanna dăduse informația mai departe fratelui ei, care speculase din plin, obținând un profit fraudulos de 2600000 de lire.
Suspendat pe termen nelimitat din postul lui de conducere de la firmă, riscând ani grei de pușcărie și falimentul personal, Ed s-a retras la casa lui de vacanță din Beachfront, la care Jessica făcea curățenie, alături de multe alte case ale bogătașilor din zonă.
Cum aparențele înșeală de multe ori, la prima vedere fiecare și-a făcut o părere greșită despre celălalt. Înnebunit de veștile proaste pe care le auzea la telefon de la directorul lui financiar, Ed i-a trântit ușa în nas Jessicăi în momentul în care aceasta bătuse la ușă pentru a-l întreba dacă poate intra să facă curat.
Ed vedea în Jessica doar o femeie de serviciu, puțin cam obraznică, iar Jessica îl privea ca pe un bărbat bogat, insensibil, arogant și necioplit.
Următoarea lor întâlnire a fost în barul unde ea servea ca ospătăriță, iar Ed venise să-și înece amarul. Văzându-l beat pulbere la închiderea programului, Jessica n-a avut inima să-l lase să conducă în halul acela, chemând un taxi și ducându-l la el acasă. Plecând de acolo, Jessica a descoperit pe podea un ecuson de la firmă și un fișic de bani, aproape 500 de lire, exact suma de care avea nevoie în prima etapă pentru a o putea înscrie pe Tanzie la școală. Prinsă ca într-o pânză de păianjen, negăsind nicio soluție urgentă pentru a rezolva problema, Jessica și-a încălcat principiile de o viață, însușindu-și banii pentru a plăti taxa de înscriere, având totuși intenția în minte de a-i restitui cândva.
Dar problemele ei financiare erau departe de a fi rezolvate, neavând bani și pentru taxa de studii pentru primul an.
O soluție miraculoasă a apărut în momentul în care Jessica a aflat că se organiza peste trei zile o olimpiadă de matematică, la care premiul întâi era în valoare de cinci mii de lire, o sumă suficientă pentru rezolvarea tuturor problemelor de moment.
Plină de optimism, încălcând în continuare toate regulile de bun simț, a pornit la drum spre Scoția, locul unde se desfășura olimpiada, împreună cu cei doi copii și câinele lor imens și leneș, în mașina lor veche din garaj, care nu mai fusese folosită de peste doi ani și care nu avea nici vinietă și nici asigurare.
Norocul ei părea să se fi sfârșit în momentul în care a lovit mașina de o bordură, fiind oprită după nici cinci kilometri de doi polițiști, care o tratau cu multă condescendență, uluiți de iresponsabilitatea ei de a porni noaptea la drum cu doi copii într-un hârb defect, fără vinietă și asigurare.
Acela a fost momentul celei de-a treia interacțiuni cu Ed, care se întorcea acasă, strivit de gânduri negre și dispreț față de propria persoană. Dorind să se reabiliteze măcar puțin în proprii lui ochi, Ed le-a sărit în ajutor și, aflând ce doreau să facă, într-un impuls de moment, s-a oferit să-i ducă el însuși la destinație, neștiind prea bine în ce se băga.
A urmat un drum lung și obositor, întrucât lui Tanzie i se făcea rău dacă mașina mergea cu mai mult de șaizeci de kilometri la oră, fiind obligați să aleagă rute ocolitoare, pe drumuri proaste.
De-a lungul drumului, peripețiile lor vor fi multe, unele amuzante, altele dureroase, dar cumva, siliți de împrejurări să petreacă mult timp împreună, fiecare își va schimba viziunea despre viață pe care o avusese până atunci, privind din perspectiva celuilalt.
”- Să fii bogat înseamnă să-ți plătești absolut fiecare factură la timp fără să stai pe gânduri. Să fii bogat înseamnă să poți să pleci într-o vacanță sau să poți sărbători Crăciunul fără să trebuiască să te împrumuți în ianuarie și februarie. De fapt, să fii bogat înseamnă doar să nu fii nevoit să te gândești la bani în fiecare nenorocită de clipă.”
Întâmplările prin care trec eroii cărții, problemele de viață pe care le întâmpină te provoacă să-ți pui propriile întrebări și să faci propriile reflecții.
Este interesant să descoperi cum două persoane ce păreau radical diferite la prima vedere pot descoperi conexiuni neașteptate, fiecare completând un gol din viața celuilalt, determinându-l să-și reconsidere prioritățile și făcându-l să se simtă fericit, în ciuda problemelor grave cu care se confrunta.
Dar unele greșeli din trecut se întorc împotriva ta ca un bumerang și este sfâșietor să vezi cum și cea mai optimistă persoană își pierde speranța și bucuria de a trăi în momentul în care vede dezamăgirea stârnită de faptele sale în ochii persoanei iubite.
”La urma urmei, fericirea nu e dreptul nimănui.”
Din fericire, soarta ne oferă de multe ori a doua șansă. De multe ori, ne grăbim să dăm sentințe morale, fără să realizăm că, în aceleași circumstanțe, am face poate aceleași greșeli. Schimbând perspectiva, regândind faptele într-o altă lumină, ajungi la cu totul altă concluzie, oferindu-ți chiar o șansă la fericire.
”- Vreau să fiu cu tine. Știu că am iscat o încurcătură teribilă, dar tot mă simt mai bine greșind împreună cu tine decât făcând ceea ce se presupune că ar fi corect, dar fără tine.”
”Apoi, când și-a ridicat în sfârșit fața către el, bărbatul o privea drept în ochi, iar ea s-a trezit plângând și zâmbind. Era poate pentru prima dată într-un milion de ani când zâmbea cu adevărat.
– Jessica Rae Thomas, vreau să văd ce poate să iasă dacă ne adunăm. Cu toții. Ce zici?”
Trăim într-o lume profund materială, în care gesturile romantice mărețe sunt considerate cadourile scumpe și vacanțele în locuri exotice, când de fapt fericirea vine din lucrurile simple, din micile bucurii ale vieții, din senzația de apartenență la o familie și sentimentul sublim că iubești și ești iubit, la rândul tău.
După ce ai întors ultima pagină, simți că ai parcurs și tu o lungă călătorie alături de eroii cărții, în care te-ai emoționat, ai râs și ai plâns, la sfârșitul căreia te simți îmbogățit sufletește, mai bun și mai optimist.
41 Comments
Cornelia
Sună bine si daca autoarea reuseste sa transmită aceleasi emotii ca în celelalte cărti cu siguranță va avea succes.
Mirela Nenciu
Desi am zis ca nu mai citesc Jojo Moyes,aceasta carte chiar mi-o doresc!
Tyna
Si eu vreau sa o citesc!
Geo
Si pe mine mă tentează.
sacadat
parca suna mai bine traducerea titlului in romana <<un barbat si o femeie " , decat titlul orginal ,,unu plus unu". DE citit i si vazut
ramona
De unde o pot comanda ?
Tyna
Va aparea in curand la Editura Litera.
Tyna
Am actualizat postarea cu recenzia.
Geo
Abia o aștept! Autoarea scrie bine, din ce am văzut pana acum…
Balan Daniela
foarte tentanta recenzia,felicitari ❤️ mi-au placut mult cartile autoarei aparute la noi !
Tyna
Mulțumesc! ❤️
Cornelia
Felicitări Tyna pentru recenzie! Mi-au placut cartile autoarei si aceasta e trecută pe listă încă de când am văzut ca apare, încă nu am reusit sa o cumpăr; dar pe viitor cu siguranță o voi face.
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand cu căldură! Cu siguranță o să îți placă.
Cornelia
Si eu sunt sigură
Geo
Superba recenzia. Pare o carte interesantă, o lecție de viața. Încă nu am apucat sa o citesc.
Tyna
Mulțumesc! Sunt convinsă că o să îți placă.
anasylvi
Mie mi-a placut mult cum scrie Jojo Moyes si da, ma intereseaza aceasta carte! Multumesc pentru propunere! ❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Cu siguranță va fi pe gustul tău!
mariaancuta18
o recenzie super si acum mi-ai sporit si mai mult interesul sa citesc aceasta carte..Felicitari
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
mariaancuta18
multumesc
Oli
Felicitări Tyna pentru această recenzie minunată!!! M-ai convins pe deplin, ai transmis multă emoție și sunt sigură a și pe mine mă va încânta și impresiona această carte!
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Mă bucur că te-am tentat. O să îți placă cu siguranță!
Mariam Oana
Felicitări pentru recenzia minunată! ❤️ Mi se pare că este puțin mai diferită față de celelalte romane pe care le-am citit de la Jojo Moyes… Abia aștept să o citesc și eu.
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Mie mi-a plăcut mult cartea. Să o citești cu plăcere!
Mirela Nenciu
Felicitari pt recenzie! O asteptam de ceva timp.Imi place foarte mult si ma bucur ca am cartea!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
danapetraru
O recenzie superba,ma tentati rau,fetelor….
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur că te-am ispitit
evaancutahamza
Desi mi-au placut cele doua carti pe care le-am citit ale acestei autoare, nu eram convinsa daca imi doresc sa citesc si cartea aceasta. Recenzia insa m-a convins.
Tyna
Ma bucur! Sa o citesti cu placere! Sunt curioasa sa aflu si impresia ta dupa ce o citesti
evaancutahamza
Cu siguranta voi reveni cu impresiile. Multumesc!
FALLON
Povestea a doi oameni care trebuie sa infrunte consecintele deciziilor luate gresit, intr-un moment de cotitura a vietii lor.
O carte absolut superba, emotionanta, care trebuie musai citita.
Tyna
Mă bucur că ai venit cu impresii! Într-adevăr, un must read!
Adriana Ivan (Prefață de carte)
Foarte mult mi-a plăcut cartea aceasta! Felicitări pentru recenzie!
Tyna
Multumesc! Mi-a placut mult si recenzia ta!
Damaris Mailat
se putea si mai bine..3/5
Mirela Nenciu
Nu m a incantat foarte mult aceasta carte!
Tyna
Mie mi-a placut mult. Mi s-a parut in genul cartilor Ceceliei Ahern, dulce-amaruie, cu mesaj. Dar respect parerea ta.
Mirela Barbălată
Am cartea dar nu am reusit sa o citesc .
Tyna
Lectură plăcută!