Un dar de la motanul Bob de James Bowen, Editura Polirom – recenzie
Un dar de la motanul Bob
(A Gift from Bob: How a Street Cat Helped One Man Learn the Meaning of Christmas – 2014)
James Bowen
Editura Polirom
Traducere: Ioana Georgescu
Nr. de pagini: 192
An apariție: 2017
Seria Motanul Bob (Bob The Cat)
1. Un motan pe nume Bob – A Street Cat Named Bob – 2012
2. Lumea văzută de Bob – The World According to Bob – 2013
3. Un dar de la motanul Bob – A Gift from Bob – 2014
James Bowen s-a născut în 1979, în Surrey, iar în prezent trăiește în Londra, unde face street performing. În copilărie, după divorțul părinților, se mută pentru mai mulți ani în Australia. Revine în Marea Britanie în 1997, însă curînd ajunge să trăiască pe străzi. În încercarea de a se desprinde de realitatea debusolantă, devine dependent de heroină. Va întră apoi, în 2007, intr-un program guvernamental de ajutorare a dependenților de droguri. În aceeași perioada, în adăpostul în care locuia găsește un motan, pe care îl botează Bob, după un personaj din filmul Twin Peaks. Cei doi rămân împreună și, treptat, vor deveni cunoscuți de călătorii autobuzului 73, apoi de întreaga Londra, prin filmulețe postate pe YouTube. Între timp, James a renunțat la programul ce-l ajută să scape de dependență de heroină și spune că tot ce i s-a întâmplat bun în viață i se datorează motanului Bob, prietenul său.
În partea a treia a celebrelor aventuri alături de motanul Bob, James Bowen își amintește ultimul Crăciun petrecut pe străzi, cântând și vânzând revista The Big Issue alături de fidelul său prieten. În anul 2010 vremea la Londra e la fel de neprietenoasă precum starea de spirit a lui James, căruia nu i-a plăcut niciodată perioada sărbătorilor. Dar măcar acum îl are alături pe Bob, în ciuda sănătății precare și a lipsei banilor. James nu are altă soluție decât să se aventureze în frigul iernii londoneze, singura cale de a face rost de bani ca să-și poată plăti facturile. Așa ajunge Bob să-și salveze din nou stăpânul, să-i dezvăluie adevăratul înțeles al Crăciunului, care înseamnă prietenie și fidelitate, iar povestea lor capătă noi sensuri, mai vesele, mai optimiste.
Povestea lui James Bowen și a motanului său Bob a emoționat o lume întreagă, demonstrându-ne că miracolele chiar se pot produce în viața reală.
În ”Un dar de la motanul Bob” – a treia parte a seriei ce îl are ca personaj principal pe deja celebrul motan Bob -, James își rememorează ultimul său Crăciun petrecut pe străzi.
Din păcate, până în acel an, James nu fusese niciodată pătruns de spiritul Crăciunului, ci din contră, acea perioadă din an îi evoca numai amintiri triste și nefericite. Părinții lui divorțaseră pe când el avea doar trei ani, el rămânând în grija mamei, care se mutase cu serviciul în Australia. Mereu ocupată, mama lui James nu mai avusese timp să mai petreacă momente de calitate cu copilul său, oferindu-i doar un confort material, nu și căldură sufletească. De Crăciun, micuțul James tânjea să petreacă în familie, la fel ca toți ceilalți copii pe care-i cunoștea, însă ideea mamei despre sărbătorirea Crăciunului era să cheltuiască o grămadă de bani pentru tot felul de excursii costisitoare în locuri exotice, doar ei doi. Astfel, în diferiți ani au zburat în America, Thailanda, Singapore și Hawaii. Toate păreau aventuri extraordinare văzute din afară, însă James nu-și mai amintea mai nimic din ele, doar singurătate și debusolare.
”Mi-am petrecut mare parte a timpului de unul singur în aceste excursii.
Într-un an ne-am oprit în Las Vegas, unde mama și-a petrecut mare parte din timp în cazinou, lăsându-mă singur în cameră. Nu aveam absolut nimic de făcut, așa că m-am uitat la televizor. Nu m-ar fi deranjat prea tare, doar că era televiziune cu plată, la care nu aveam acces. Așa că mi-am petrecut vacanța uitându-mă la nesfârșit la singurul program gratuit de pe canalul propriu al hotelului, o avanpremieră a ediției speciale de Crăciun a lui Dolly Parton. Puteți să vă imaginați ce coșmar a fost s-o ascult pe Dolly Parton spunând ”Sal’tare, dragilor”? Încă mă mai trezesc cuprins de transpirații reci din când în când din cauza programului ăluia.”
Din păcate, nici din partea tatălui James nu a avut parte de prea multă atenție. Acesta avea grijă să-i trimită tot felul de jucării scumpe, dar nu-și găsea timp să-l sune pe James, care tânjea să poarte conversații cu el.
Singurul Crăciun care s-a apropiat cât de cât de unul normal a fost cel petrecut de James în Anglia, pe când avea unsprezece ani, când s-a jucat cu surioara lui mai mică în vârstă de trei ani și a stat la masă înconjurat de familie, într-o atmosferă caldă. Din păcate, la scurt timp după aceea, James a fost nevoit să se reîntoarcă la viața lui sterilă din Australia…
Deloc surprinzător, James a devenit ulterior un adolescent problemă, fiind internat de câteva ori pentru evaluare psihiatrică, iar mai apoi găsindu-și refugiul în paradisul înșelător al drogurilor… La doar optsprezece ani, fusese deja diagnosticat cu hepatita C, cu un pronostic sumbru referitor la speranța de viață. Deși, la scurt timp după aceea, s-a reîntors în Anglia, viața lui a continuat să alunece pe o pantă descendentă, ajungând un om al străzii, dependent de droguri, mâncând din tomberoane pentru a nu muri de foame și furând din magazine pentru a-și întreține dependența. Cutremurător!
Șansele ca James să mai revină vreodată la o viață normală erau ca și inexistente, însă viața te poate surprinde uneori cu porția ei de miracole cu totul surprinzătoare.
Astfel, în anul 2007, James a intrat într-un program guvernamental de ajutorare a oamenilor străzii, oferindu-i-se o locuință socială. Totuși, până la vindecare mai era cale lungă, fiind destul de greu să-ți asiguri mijloacele financiare necesare traiului zilnic, iar tentația de a cădea în uitarea oferită de droguri era uriașă. În acel moment, în viața lui James a intrat motanul Bob, ce se va dovedi un adevărat înger păzitor pentru acesta, oferindu-i totodată și incredibila senzație de a te simți iubit necondiționat de cineva!
În prima fază, James a fost cel care i-a salvat viața lui Bob, punându-și la bătaie toate resursele financiare de care dispunea pentru a-l vindeca pe acesta în urma rănii căpătate după o luptă de stradă, cel mai probabil cu un alt motan sau cu un câine. Însă Bob s-a revanșat ulterior cu vârf și îndesat!
Refuzând să plece de lângă James, însoțindu-l peste tot, inclusiv când acesta cânta pe stradă la chitară sau își vindea revistele, Bob a atras atenția unui public numeros, care le-au făcut celor doi o mulțime de poze sau filmulețe, care au devenit virale în mediul virtual.
De aici și până la a atrage atenția unei reviste de mare tiraj nu a mai fost decât un pas, urmând apoi și cartea ”Un motan pe nume Bob”, care s-a vândut în milioane de exemplare pe tot globul, făcându-l pe James celebru și bogat, alături de nelipsitul lui prieten, motanul Bob.
Întâmplările din cartea ”Un dar de la motanul Bob” s-au petrecut cu puțin timp înainte de publicarea cărții care avea să-i ofere o deschidere miraculoasă de viață lui James.
În ultimul lui Crăciun petrecut pe străzi, James încă se zbătea într-o sărăcie lucie, având o disperată nevoie de bani pentru a-și putea plăti datoriile la electricitate și la gaze, în caz contrar rămânând fără lumină și căldură și trebuind să-și arunce toată mâncarea din frigider.
Înfruntând, alături de Bob, un ger teribil, James s-a avântat din nou pe străzi pentru a cânta pentru câțiva bănuți și a încerca să vândă stocul de reviste procurat de la o organizație caritabilă. Totuși, în ciuda condițiilor neprielnice și a situației lui precare, James a descoperit, pentru prima dată, că adevărata bucurie vine mai degrabă din a dărui decât din a primi. Asemănările cu celebra ”Poveste de Crăciun” a lui Charles Dickens sunt evidente, iar finalul este unul deosebit de cald și de optimist.
Vă las să descoperiți singuri toate întâmplările petrecute în preajma acelui Crăciun, ce revelații a avut James în acea perioadă și care a fost darul lui Bob pentru James.
””Bob îmi dăruise o nouă viață, o nouă viață plină de fericire și speranță. În timp ce el, Belle și eu stăteam tolăniți pe canapea în seara aceea geroasă de decembrie, am mai făcut o promisiune: să-mi prețuiesc noua viață, nu doar Crăciunul acesta, ci tot timpul cât aveam să rămânem împreună.”
O carte și o serie pe care le recomand cu căldură! 💔
Primele două cărți din serie au fost ecranizate în anul 2016 sub titlul ”Un motan pe nume Bob”, cu Luke Treadway în rolul principal, alături de motanul Bob în propriul rol. Filmul este foarte bine realizat, iar pe mine m-a emoționat maxim. Vi-l recomand! Este anunțată și o continuare în acest an, pe care o aștept cu nerăbdare!
Cartea a fost menționată în Top 15 cărți impresionante cu animale
”Un dar de la motanul Bob” de James Bowen poate fi comandată pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți emoționante
Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune
Recenzii și prezentări cărți de Crăciun
Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom
Recenzii și prezentări cărți cu animale
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Ooo, fermecatoare si emotionanta recenzie,, Tyna!❤ Superba serie! Multumesc mult pentru minunata recomandare!❤
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
anasylvi
O poveste uimitoare si deosebita. Multumesc mult pentru recomandarea atat de frumoasa!
Tyna
Cu multă plăcere!
Mirela Barbalata
O recomandare caldă și sensibilă! O poveste emoționantă! Seria este una plină de învățăminte din câte mi-am dat seama .
Tyna
Mulțumesc! ❤ Așa este!
Oli
Fermecătoare și înduioșătoare recenzie, felicitări Tyna și mulțumesc pentru minunata recomandare! Am văzut filmul și m-a emoționat profund, dar îmi doresc să citesc și cărțile, cu siguranță îmi vor merge la suflet!
Tyna
Mulțumesc! ❤ Sunt convinsă că o să te impresioneze cărțile! ❤
Oli
E superba poza! E minunat motanul Bob, dar la fel e si motanul Gato!
Tyna
Geo
O recomandare plină de emoție! Mă tentezi si pe mine sa citesc cărțile. Felicitări, Tyna! ❤️
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur!