Delicatese Literare
Recenzii

Un gram de furie de Angeline Boulley, Editura Bookzone – recenzie

Un gram de furie

(Firekeeper’s Daughter – 2021)

Angeline Boulley

Editura Bookzone

An apariție: 2021

Nr. pagini: 544

Păstrează secretul. Trăiește minciuna. Câștigă-ți adevărul!

A devenit instantaneu Bestseller Nr. 1 New York Times

Una dintre cele mai bune cărți YA din toate timpurile – topul revistei TIME

Cea mai bună carte YA a anului 2021 de pe Amazon (iunie 2021)

Angeline Boulley, membră a tribului Sault Ste. Marie al indienilor Chippewa, scrie cu sufletul despre comunitatea sa Ojibwe din Peninsula Superioară a statului Michigan. Înainte să devină autoare, Angeline a fost directoare a Biroului pentru Educație Indiană din cadrul Departamentului de Educație al SUA și a lucrat pentru a îmbunătăți educația copiilor indigeni.

„Cred că oamenii vor alege Un gram de furie pentru că la o primă impresie este un thriller, dar la nivel mai profund, când vor întoarce acea pagină finală și vor închide cartea, ceea ce va rămâne în sufletele lor sunt temele care vizează durerea, identitatea și dreptatea, sau mai degrabă, nedreptatea.”

Daunis Fontaine, în vârstă de 18 ani, nu s-a integrat niciodată, nici în orașul ei natal, dar nici în tribul Ojibwe din apropiere. Visează la un nou început odată cu facultatea, dar când are loc o tragedie în familie, Daunis își pune viitorul în așteptare pentru a avea grijă de mama ei devastată. Singurul eveniment pozitiv este întâlnirea cu Jamie, noul membru fermecător din echipa de hochei a fratelui ei.

Totuși, chiar dacă Daunis se îndrăgostește de Jamie, simte că starul arătos ascunde ceva. Totul iese la iveală atunci când Daunis este martoră la o crimă șocantă, ceea ce o împinge într-o investigație FBI privind un nou drog letal.

Cu reticență, Daunis acceptă să lucreze sub acoperire, folosindu-se de cunoștințele ei de chimie și de medicina tradițională Ojibwe pentru a desluși misterele crimei. Dar căutarea adevărului este mai complicată decât și-a imaginat Daunis, scoțând la iveală secrete și cicatrici vechi. În același timp, ea devine îngrijorată că această anchetă este mult mai concentrată pe pedepsirea infractorilor, decât pe protejarea victimelor.

Pe măsură ce înșelăciunile – și crimele – continuă să crească, Daunis trebuie să învețe cum să fie o puternică Anishinaabe kwe (femeie Ojibwe) și să facă față oricărui obstacol, oricât de nemilos, pentru a-și ajuta comunitatea.

„Un thriller incredibil, care nu trebuie ratat.” – Booklist

 „Unul dintre cele mai populare romane YA din acest an.” – Good Morning America

„Acesta este un debut îndrăzneț, realizat într-o manieră elegantă.” – Courtney Summers, autoarea romanului Sadie, bestseller New York Times

„Un roman care rămâne mult timp în inimile cititorilor, indiferent că sunt sau nu nativi americani, punând în lumină probleme legate de cetățenie, revitalizarea limbii și prezența drogurilor în comunitățile indigene.”Publishers Weekly

„O poveste emoționantă cu o protagonistă complexă și fascinantă.” – Cosmopolitan

„Un roman polițist scris într-un mod superb! Plin de suspans și cu multe straturi ale vieții unei comunități indigene.” – Georgia Hardstark, co-prezentatoare a podcastului My Favorite Murder

„Un roman YA obligatoriu pentru adulți, care te face să dai pagină după pagină… Eroina noastră este atât de inteligentă, grijulie și foarte puternică.” – Glamour

„Un thriller plin de suspans, de învățături din cultura tribului Ojibwe și chestiuni despre statutul social.” – Kirkus Reviews

O copertă minunată și foarte inspirată, un titlu incitant, un subiect original, un stil de scriere ireproșabil, personaje puternice, ”vii”, foarte bine conturate! O poveste plină ce culoare, cu o doză optimă de suspans și mister, o lectură captivantă, alertă, foarte interesantă! O carte documentată, din care am aflat multe informații interesante despre cultura nativilor americani, despre tradiții, limbă, istorie, modul în care folosesc plantele de leac, cunoștințele lor despre chimie, abilitățile de supraviețuire.

Un debut îndrăzneț, o poveste în care autoarea abordează într-un mod profund multe subiecte sensibile, inclusiv abuz, dependență, agresiune sexuală. Poveștile care se împletesc pe firul principal al acțiunii, construcția puternică în jurul consiliului tribal – care este un personaj independent al acestei cărți, cu propriile sale dinamici, mecanisme de funcționare, credințe – , unicitatea sa, suscită interesul cititorului și îl atrage în această lume vie, excentrică și enigmatică.

Intriga cărții are în centru povestea impresionantă din interiorul tribului, crimele tinerilor adulți legate de traficul de droguri care se răspândește încet și ia mai multe vieți nevinovate.

Un roman captivant, complex și cu mai multe straturi, înrădăcinat în comunitatea Ojiwbe căreia îi aparține protagonista cărții, Daunis.

Daunis Fontaine, o tânără în vârstă de 18 ani, este birasială, un membru tribal neînscris, copilul unui scandal – născută în urma legăturii unei mame albe minore dintr-o familie bogată și un tată nativ american care își ruinează cariera în hochei după un accident teribil și care o înșeală pe mama lui Daunis cu o altă fată, din tribul lui -, care nu se potrivește perfect nici cu familia mamei sale albe, nici cu cealaltă jumătate a familiei și comunității ei indigene, trăind zilnic viața împărțită între ambele lumi. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Daunis, fiind astfel martorii tuturor gândurilor, credințelor, sentimentelor și motivațiilor ei. Chiar dacă Daunis se conectează profund cu moștenirea ei nativă americană, ea încă nu face parte oficial din trib.

În urma unor circumstanțe dureroase – moartea unchiului ei David, fratele mamei sale, din cauza unei supradoze și accidentul vascular cerebral al bunicii ei – Daunis își schimbă planurile cu privire la facultate, pentru a putea fi alături de fragila ei mamă, renunțând să meargă la Universitatea din Michigan și, în schimb, intenționând să urmeze o facultate la nivel local împreună cu cea mai bună prietenă a ei de o viață, Lily Chippeway, care s-a despărțit recent de Travis, iubitul ei dependent de metanfetamină.

Se spune că ghinionul vine în trei, iar Daunis speră sincer că nu. Însă degeaba speră, ce-i mai rău abia stă să se întâmple…

Prima parte a cărții îl poartă pe cititor în viața și istoria lui Daunis, relația ei strânsă cu fratele ei, vedeta echipei locale de hochei, Levi, și cu restul familiei ei indigene, inclusiv mătușa ei Teddie. Aflăm despre  atrocitățile istorice și rasismul care au marcat istoria dureroasă a triburilor, și ne formăm o imagine vie a culturii, structurilor, politicii contemporane, medicina tradițională, ritualuri, ceremonii, viața comunitatății de zi cu zi și dinamica și interacțiunile din cadrul familiei. Se pune accent pe problema crescândă a vieților pierdute din cauza metanfeminei, cu numărul tot mai mare de băieți și fete „pierduți”, așa cum se poate observa cu Travis, fostul iubit al lui Lily.

În peisaj apare un nou jucător de hochei, Jaime, iar Daunis acceptă să fie ambasadoarea acestuia în cadrul comunității. Un sportiv misterios și fermecător, chiar și cicatricea care îi acoperă fața îl face mai carismatic. Daunis și Jamie se apropie încet-încet unul de celălalt, dar Jaime are atât de multe secrete…
Aceste secrete izbucnesc pe măsură ce cineva foarte apropiat lui Daunis este ucis, Daunis fiind martora unei crime șocante, ceea ce a pus-o în fața unei alegeri. Cineva face trafic de droguri în interiorul comunității ei, ia vieți nevinovate.
Cu conexiunile și cunoștințele ei științifice, Daunis poate fi un mare atu în cadrul investigației din jurul cazului, iar fata acceptă să colaboreze în secret, având o motivație foarte puternică: nu poate lăsa să se întâmple ceva cu cei dragi! Ea a pierdut deja prea mult!
O poveste emoționantă, minunat scrisă, o combinație între un roman YA, thriller și roman polițist, o poveste cu mesaj, care va ajunge cu siguranță la inimilie cititorilor. O recomand cu drag!

Fragment:

”Mama zâmbește. E mândră de mine. Entuziasmată de aventura mea. Pregătită să mă lase să îmi iau zborul. Înțelegând, în sfârșit, că a mă lăsa să-mi iau zborul nu e totuna cu ei mă pierde.

Când bunicuța June îmi face semn cu mâna, în urechi îmi răsună cuvintele pe care mi le-a spus când i-am povestit despre planurile mele de facultate. «Fata mea, unele bărci sunt făcute pentru râu, altele pentru ocean. Și mai sunt și unele care se pot duce oriunde, pentru că știu de fiecare dată să se întoarcă acasă.»

(…)

Peste ringul de dans se lasă o tăcere deplină înainte ca toba mare să înceapă cântecul de onoare. În timp ce dansez, mă rog pentru Lili. Pentru Robin. Pentru Heather. Chiar și pentru mine. Pentru toate fetele și femeile împinse în abisul propriei lor lipsă de însemnătate, al propriei lor invizibilității. Nu contează că pașii mei sunt stângaci și greoi. În mintea mea, picioarele mele se mișcă ușor, cu agilitate. Sunt în spațiul acela magic, între lumea aceasta și următoarea.

Nu dansez în ritmul bătăilor de tobă.

Ci invers.

Bătăile tobelor vin din inima mea. (…)

Când cântecul se termină, mă opresc la poarta dinspre est. Acolo unde încep toate călătoriile.”

Cartea va fi ecranizată pe Netflix cu ajutorul casei de producție deținute de Barack și Michelle Obama, Higher Ground.

Cartea Un gram de furie de Angeline Boulley poate fi comandată pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *