Delicatese Literare
Recenzii

Un nou început de Kristin Hannah, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Un nou început

(The Great Alone – 2018)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Valentina Georgescu

454 pagini

An apariție: 2018

Kristin Hannah este una dintre cele mai bine vândute și premiate scriitoare cu peste de 20 de romane publicate. 

Ultimul ei roman, The Great Alone, a fost publicat pe 6 februarie 2018. Romanul, o poveste de dragoste epică și o dramă familială, a cărei acțiune se petrece în Alaska, în anii 1970, este o ficțiune îndrăzneață despre dragoste și pierdere, despre lupta pentru supraviețuire și sălbăticia care trăiește atât în ​​natură cât și în om. A fost enumerat ca fiind unul dintre cele mai anticipate romane ale anului de Seattle Times, Bustle.com, PopSugar, Working Mother, Southern Living și Goodreads.

O poveste îndrăzneață și emoționantă despre dragoste și pierdere, despre lupta pentru supraviețuire și sălbăticia care sălășluiește nu doar în natură, ci și în ființa umană.

Adolescenta Leni, prinsă în relația pasională și furtunoasă dintre părinții ei, îndrăznește să spere că un nou cămin în Alaska va aduce cu sine un viitor mai bun. Mama ei va face orice pentru bărbatul pe care îl iubește, chiar dacă asta înseamnă să-l urmeze în necunoscut.

La început, Alaska pare să fie răspunsul la problemele lor. Zilele lungi, însorite și generozitatea localnicilor suplinesc lipsa de experiență și de resurse a familiei. Dar, pe măsură ce se apropie iarna și întunericul coboară peste Alaska, familia începe să se destrame.

Leni îl întâlnește însă pe Matthew, iar acesta – grijuliu, bun, curajos – o face să creadă în posibilitatea unei vieți mai bune…

Un nou început de Kristin Hannah este o carte bulversantă și foarte emoționantă, despre iubire dusă la extrem, alegeri și greșeli, pedeasă și ispășire, supraviețuire și, mai presus de toate, speranță…

O carte care te tulbură, te consumă și îți rămâne mult timp în memorie după ce ai dat ultima pagină… 

Ultima jumătate a cărții am citit-o cu lacrimi în ochi și sufletul la gură, deznodământul neputând fi întrezărit în niciun fel, toate întâmplările fiind pe muchie de cuțit. 

La începutul acțiunii facem cunoștință cu Leni, o adolescentă în vârstă de treisprezece ani, care nu avea niciun prieten și nicio viață socială, întrucât întreaga ei viață de până atunci se derulase într-un șir întreg de mutări dintr-un loc într-altul.

Mama ei, Cora, provenea dintr-o familie înstărită și conservatoare, tatăl ei fiind un avocat de succes. Pe când avea doar șaisprezece ani, Cora își întâlnise marea dragoste, Ernt Allbright, frumos ca un star de cinema, mai mare decât ea cu opt ani. Rămânând însărcinată și lipsită de sprijinul propriei familii, Cora fugise de acasă și se căsătorise cu Ernt, trăind ”din dragoste” într-un parc de rulote.

Perioada idilică nu durase mult, Ernt fiind recrutat și plecând să lupte în Vietnam, unde căzuse prizonier și stătuse în închisoare timp de șase ani. Deși bucuria Corei fusese imensă când Ernt revenise acasă, în scurt timp realizase că acesta era complet schimbat față de bărbatul care fusese înainte de război. Traumatizat de dramele la care fusese martor, bântuit de coșmaruri, Ernt devenise alcoolic și violent, fiindu-i tot mai greu să-și găsească și să-și păstreze un loc de muncă, astfel că familia lor se afla într-o continuă mișcare, de fiecare dată Cora și Leni sperând ca el să găsească ceva care să i se potrivească.

Viața lor avea să ia o turnură radicală în momentul în care Ernt a primit o scrisoare de la Earl Harlan, tatăl unui fost tovarăș de arme al lui Ernt, care i-a comunicat că fiul lui îi lăsase prin testament o fășie de pământ și o cabană tocmai în Alaska.

Fără să mai stea o clipă pe gânduri, cuprins de entuziasmul unui nou început în sălbăticie, departe de lumea civilizată pe care ajunsese să o respingă visceral, neținând cont de faptul că Leni mai avea doar câteva săptămâni până să termine școala, Ernt și-a îmbarcat familia într-o camionetă și a plecat în necunoscut.

În Alaska, sălbăticia peisajului îți tăia răsuflarea, iar semnele civilizației lipseau cu desăvârșire – nu existau electricitate și nici apă curentă.

Un comitet de întâmpinare, format din câteva femei inimoase, le-a prevenit pe Cora și Leni de pericolele existente. Existau zeci de moduri în care-ți puteai pierde viața în Alaska și exista o zicală care spunea că acolo nu ai dreptul decât la o greșeală, întrucât a doua îți va fi cu siguranță fatală. 

”- Uite care-i chestia: Alaska nu are nicio treabă cu persoana care ai fost înainte să pornești în direcția asta. Are legătură cu persoana care devii. Ați ajuns în sălbăticie, fetelor. Asta nu-i vreo fabulă sau vreo poveste cu zâne. E realitatea. Dură. Iarna va veni curând, și, credeți-mă, nu seamănă cu nici o altă iarnă pe care ați trăit-o voi vreodată. Va lovi fără milă și năprasnic. Trebuie să știți cum să supraviețuiți. Trebuie să știți să vânați și să ucideți pentru a vă hrăni și a fi în siguranță. Aici nu sunteți în vârful lanțului trofic.”

Nu numai pericolele provocate de natură puteau fi fatale. În timpul iernii din Alaska nu erau decât șase ore de lumină, iar întunericul perpetuu îi înnebunea pe mulți, care ajungeau să se comporte ca niște bestii umane.

Așa cum în Alaska aveai parte de cel mai albastru cer, dar și de cele mai periculoase prăpastii, la fel și comportamentul oamenilor putea oscila între extreme, existând atât cea mai puternică solidaritate și altruism, dar și manifestări virulente de nebunie. Așa cum le-a precizat cineva, în Alaska veneau două categorii de oameni: cei care fugeau spre ceva și cei care fugeau de ceva. La cei din urmă trebuia să fii cu ochii în patru.

Nimic din toate acestea nu au speriat-o pe Cora, deși aceasta era complet nepregătită pentru acea viață în sălbăticie. Faptul că Ernt părea fericit, pentru prima dată după mulți ani, o făcea să ignore orice avertisment.

Comunitatea lor era foarte pestriță. Marge Grăsana, o femeie de culoare, foarte prietenoasă, fusese cândva un avocat de mare succes. Însă când sora ei fusese omorâtă în bătaie de un soț violent, iar sistemul nu luase nicio măsură, lăsându-l în libertate pe agresor, Marge clacase și fugise departe de cea așa-zisă lume civilizată. Nathalie, cea care deținea o barcă de pescuit, fusese cândva o profesoară universitară apreciată. Cel care le asigura mici zboruri în zonă era un fost pilot de linie de la Pan Am. În viața tuturor se produsese cândva un declic care-i făcuseră să-și abandoneze stilul luxos de viață pe care-l avuseseră și să se refugieze la capătul lumii, în cea mai dură sălbăticie, unde te hrăneai cu ceea ce vânai, iar trocurile în natură erau la ordinea zilei, nimeni neavând prea mulți bani acolo.

Dintre toți vecinii, Ernt s-a apropiat cel mai mult de Earl Harlan, supranumit Earl Nebunul, care împărtășea aceeași obsesie pentru Armaghedon, amândoi supunându-și familiile la antrenamente dure pentru a fi pregătiți să supraviețuiască atunci când sfârșitul lumii va veni.

Cel mai înstărit dintre toți locuitorii și care întreținea, de altfel, și cele mai multe relații cu lumea De Dincolo era Tom Walker, ai cărui bunici puseseră practic bazele orașului, și care deținea majoritatea afacerilor din regiune. În momentul în care l-a cunoscut pe Tom, vechile angoase ale lui Ernt au ieșit la suprafață. Toate frustrările, durerile și nemulțumirile acumulate de-a lungul anilor au răbufnit, direcționându-se pe o nouă țintă. Astfel, în viziunea lui Ernt, Tom concentra tot ceea ce ura el mai mult, iar dovezile acestuia de amabilitate le considera de-a dreptul afronturi personale.

Pentru Leni, situația era cu atât mai tulburătoare cu cât Matthew, băiatul lui Tom, era coleg cu ea la școală și, din prima clipă în care se văzuseră, amândoi simțiseră o legătură sufletească aparte cu celălalt.

Un flirt nevinovat al Corei cu Tom la o petrecere i-a declanșat o criză furibundă de gelozie lui Ernt, care a bătut-o crunt pe Cora. Pentru Leni, șocul a fost cu atât mai cumplit cu cât a realizat că nu era primul incident de acest gen, abia acum dându-și seama de cauzele deselor vânătăi care îi apăreau periodic Corei și pe care aceasta pretindea că le căpătase în urma căzăturilor.

Deși adevărul ieșise pregnant la iveală, Cora continua să-l apere pe Ernt, susținând că el le iubea nespus, doar că ea greșea că îl provoca uneori. La rândul lui, Ernt, odată ce ieșea din criză, își cerea spășit iertare, promițând că nu o va mai lovi vreodată. Dar, bineînțeles, se ivea inevitabil un alt motiv de enervare, iar Ernt își descărca din nou nervii pe sacul lui de box preferat…

Cumplit pentru un copil să asiste la relația toxică dintre părinții ei, fără posibilitatea de a o influența în niciun fel în bine!

În timp ce iarna se apropia cu pași repezi, o tragedie a lovit mica lor comunitate. Mama lui Matthew a murit fulgerător, căzând sub gheața subțire și înecându-se sub ochii îngroziți ai fiului ei, care nu putea să o ajute în niciun fel.

Sufletul lui Leni plângea văzând suferința cumplită a lui Matthew, pe care ar fi vrut din răsputeri să-l aline, dar era conștientă că nu avea cum, cuvintele fiind inutile… Erau doar doi copii năpăstuiți, care nu aveau nevoie de platitudini, ci doar de ajutor…

Pentru a-l ajuta pe băiat să depășească trauma sufletească, unchiul lui s-a oferit să-l ia la el acasă, într-o localitate îndepărtată, unde avea șansa să intre într-o comunitate de elevi de aceeași vârstă cu el și să practice sport. Pentru Leni, plecarea lui Matthew a fost o nouă lovitură sufletească, dar se bucura sincer la gândul că lui avea să-i fie mai bine.

Cora și Leni, care trăiau zi de zi sub o presiune cumplită, temându-se că starea psihică a lui Ernt se va înrăutăți tot mai mult pe măsură ce întunericul iernii va deveni tot mai dens, au primit un sprijin nesperat de la Marge Grăsana și Tom Walker. Aceștia, amenințându-l deloc subtil pe Ernt, l-au convins să plece să muncească la conducte pe timpul iernii, unde putea câștiga bani frumoși, urmând să revină când vara va sosi, iar el putea să-și țină sub control coșmarurile care îl chinuiau.

Așa au trecut patru ani, timp în care Cora și Leni își puteau trage sufletul pe timpul iernii, în care Ernt era plecat. Leni a învățat să vâneze și să recunoască semnele naturii, ajungând o adevărată supraviețuitoare, iar scrisorile regulate pe care le schimba cu Matthew îi hrăneau sufletul.

Apoi însă s-au întâmplat mai multe evenimente care i-au zdruncinat din temelii viața lui Leni, o întâmplare declanșând-o pe următoarea, întocmai ca într-un joc de domino care nu știi când și cum se va sfârși.

Din cauză că nu se putea abține să nu bea în timpul serviciului, Ernt a fost concediat de la conducte, revenind înapoi în plină iarnă. Aproximativ în aceeași perioadă, Matthew s-a întors acasă, fiindu-i mult prea dor de Leni.

În timp ce starea psihică a lui Ernt se deteriora cu repeziciune, devenind din ce în ce mai violent și instabil, iubirea de copii dintre Leni și Matthew s-a transformat într-o pasiune puternică. Pentru prima dată, Leni a început să viseze la o viață normală, departe de mediul familial toxic în care crescuse. În secret față de tatăl ei, Leni a aplicat și a fost admisă la o facultate, aceeași unde urma să studieze și Matthew.

Din păcate însă, prins în capcana propriilor himere, Ernt își înconjurase propriul teren cu un gard înalt, poarta de acces fiind încuiată cu un lacăt gros, Cora și Leni ajungând practic prizoniere, la mila lui. Ura lui Ernt față de Tom se transformase într-o adevărată obsesie bolnăvicioasă, astfel că, dacă ar fi prins de veste că propria lui fiică era îndrăgostită și se întâlnea pe ascuns cu Matthew, integritatea corporală și chiar viața acestuia ar fi fost grav periclitate.

Ce se va întâmpla în continuare? Vor reuși Leni și Matthew să aibă parte de viitorul luminos la care sperau, în ciuda tuturor condițiilor potrivnice? Vă las să descoperiți singuri răspunsul în carte.

Cartea m-a purtat printr-un întreg carusel de stări sufletești. M-am indignat, m-am emoționat, am plâns, m-am revoltat, am suferit alături de personaje, pentru ca în final să am parte de un final care m-a lăsat cu multă căldură și speranță în suflet.

,,Pentru noi, cei câțiva, cei fermi, cei puternici, cei visători, Alaska este acasă, mereu și pentru eternitate, cântecul pe care îl auzi când lumea este încremenită. Fie aparții locului acestuia, tu însuți sălbatic și neîmblânzit, fie nu.

Eu aparțin.”

Vă recomand cu drag această carte!

Cărțile autoarei Kristin Hannah pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, litera.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Kristin Hannah

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *