Delicatese Literare
Recenzii

Un om mai bun de Louise Penny, Editura Trei – recenzie

Un om mai bun

(A Better Man – 2019)

Louise Penny

Editura Trei

Traducere: Daniela Purgaru

Nr. de pagini: 576

An apariție: 2021

Louise Penny este o autoare canadiană de romane polițiste al căror protagonist este inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Québec. Louise Penny a fost crainic radio pentru Canadian Broadcasting Corporation. După ce s-a dedicat scrisului, a câștigat numeroase premii pentru romanele sale, printre care CWA New Blood Dagger, Arthur Ellis şi Agatha (de șapte ori) și a fost finalistă la Edgar Award for Best Novel. Romanele ei au fost traduse în 31 de limbi. În 2017, Louise Penny a primit Ordinul Canadei pentru contribuția la cultura națională.

1. Still Life – 2005

2. A Fatal Grace – 2006

3. The Cruelest Month – 2007

4. A Rule Against Murder – 2008

5. The Brutal Telling – 2009

6. Bury Your Dead – 2010

6.5. The Hangman – 2010

7. A Trick of the Light – 2011

8. The Beautiful Mystery – 2012

9. Locul de unde vine lumina – Editura Trei – How the Light Gets In – 2013 – recenzie

10. Lungul drum spre casă – Editura Trei – The Long Way Home – 2014

11. The Nature of the Beast – 2015

12. A Great Reckoning – 2016

13. Glass Houses – 2017

14. Împărăția orbilor – Editura Trei – Kingdom of the Blind – 2018 – recenzie

15. Un om mai bun – Editura Trei – A Better Man – 2019

16. Toți diavolii sunt aici – Editura Trei – All the Devils Are Here – 2020 – recenzie

17. Nebunia mulțimilor – Editura Trei – The Madness of Crowds – 2021

18. O lume de bizarerii – Editura Trei – A World of Curiosities – 2022 – recenzie

19. The Grey Wolf – 2024

În prima zi de lucru ca șef al departamentului Omoruri din Québec, inspectorul Armand Gamache trebuie să facă față unor inundații catastrofale, unor atacuri dure în presă și unei dispariții misterioase.
În tot acest haos, pe care abia dacă reușește să-l țină sub control, Gamache mai este abordat și de un tată disperat, a cărui fiică a dispărut. Instinctul îi spune că este deja prea târziu ca să o mai salveze pe Vivienne Godin. Totuși, dat fiind că și el are o fiică, se lasă antrenat de empatie față de nefericitul tată. Bântuit de întrebarea „cum te-ai simți tu dacă…”, reia căutările. În cele din urmă, este descoperit un cadavru. Numai că, în toată această situație confuză, se fac greșeli mari…
Iar Gamache trebuie să se confrunte cu o posibilitate cumplită și o întrebare arzătoare: „Ce-ai face dacă ucigașul copilului tău ar scăpa nepedepsit?”

”Încântătoare… una dintre cele mai nobile misiuni ale inspectorului Gamache.” – New York Times Book Review

”Un om mai bun, cu amestecul de suspans meteorologic, profunzime psihologică și acțiune polițistă, este probabil cea mai bună carte de până acum dintr-o operă remarcabilă și originală.” – The Wall Street Journal

”Gamache este un explorator al psihicului uman. Recomandăm cartea iubitorilor de romane mystery psihologice construite în jurul unui personaj principal.” – Library Journal

”Farmecul acestei serii și în special al lui Gamache a fost dintotdeauna talentul lui Penny de a-și arăta eroul trecând de la faptele tangibile și brutale ale crimei la emoțiile interioare, la poveștile scrise în sânge. În plasa ramificată a tragediei și suferinței omenești pe care o scoate la lumină Gamache în această explorare a legăturilor care leagă și distrug în același timp se găsesc povești multiple, adesea contradictorii.” – Booklist

”Penny explorează profunzimile emoției omenești, înfiorătoare și sublime. Dragostea ei pentru personaje și pentru Three Pines este evidentă pe fiecare pagină.” – Publishers Weekly

Un om mai bun de Louise Penny este un thriller deosebit de captivant, cu o galerie impresionată de personaje și o intrigă foarte interesantă.

Acțiunea cărții merge pe două fire împletite.

Pe lângă un mister greu de rezolvat, autoarea abordează mai multe teme complexe, cum ar fi lupta cu vicisitudinile naturii și pericolul rețelelor sociale, care pot influența negativ opinia publică prin postarea de informații mincinoase sau articole tendențioase.

Îmi place că Louise Penny nu-și idealizează personajele, toate având propriile temeri și slăbiciuni, luând uneori decizii controversate și transformându-se în permanență în urma experiențelor de viață avute.  Unii reușesc însă să-și păstreze valorile morale, cum ar fi prietenia, loialitatea, dragostea, respectul, integritatea, compasiunea, bunătatea, iertarea și abilitatea de a ști când ai greșit și când trebuie să renunți.

Umorul autoarei este prezent și în această carte, reușind  să mai îndulcească tensiunea care planează pe tot parcursul acțiunii.

În ciuda faptului că deciziile lui riscante au salvat o situație cu potențial exploziv pentru mii de oameni, inspectorul Gamache a fost retrogradat de la funcția de șef al Poliției la cea de șef al Departamentului de Omucideri. Spre surprinderea multora, Gamache nu și-a dat demisia ci a acceptat cu multă demnitate noua funcție și a înfruntat cu mult curaj valul de denigrări îndreptat împotriva sa.

M-am bucurat să-i reîntâlnesc pe toți locuitorii din Three Pines – poeta excentrică Ruth Zardo, însoțită în permanență de rața ei de companie Rosa, psihologa și proprietara librăriei Myrna Landers, artista Clara Morrow, aflată și ea sub o campanie de defăimare, cuplul de homosexuali Gabriel și Olivier, Billy cel priceput la toate. Solidaritatea lor s-a dovedit a fi vitală în lupta cu inundațiile catastrofale, care amenințau să șteargă Three Pines de pe harta pământului.

Cu o situație tensionată la locul de muncă, aflat sub spectrul amenințător al urgiilor naturii, Gamache nu poate refuza rugămintea unui tată disperat, Homer, care l-a abordat pentru a o găsi pe fiica lui dispărută, Vivienne Godin. Această era căsătorită cu Carl Tracey, un artist ceramic bețiv și violent, care o abuza frecvent.  Gamache empatizează la nivel personal cu Homer, gândindu-se că și el ar fi fost pur și simplu devastat dacă propria lui fiică ar fi dispărut.

Când este descoperit un cadavru, toate indiciile par să conducă la o anumită concluzie. Numai că aparențele pot fi adesea înșelătoare…

Vă invit să descoperiți singuri în carte întreaga poveste!

O serie pe care o recomand cu drag tuturor iubitorilor de thrillere și de mister!

Fragment din carte:

Isabelle Lacoste, și fiecare ofițer veteran din acea încăpere, știa că deciziile luate de superintenden tul‑șef Gamache fuseseră îndrăznețe. Temerare. Neconvențio‑nale. Și, indiferent ce susțineau mesajele de pe Twitter, extrem de eficiente.

Dar, la fel de bine, lucrurile ar fi putut să ia o cu totul altă întorsătură.

Fusese o lovitură de grație. Ultima acțiune disperată a celui mai înalt ofițer din Quebec, care simțise că nu exista o altă opțiune.

Dacă Gamache ar fi eșuat, și pentru o vreme chiar așa păruse că avea să se întâmple, Sûreté ar fi fost schilodită, iar Québecul ar fi rămas fără apărare în fața violenței din‑tre bande, a traficului, a crimei organizate, a unui măcel.

Gamache ieșise învingător. Însă cu greu și plătind un preț.

Orice persoană rezonabilă care ia asemenea deci‑zii s‑ar aștepta la o consecință, indiferent de rezultat. Superintendentul‑șef era un om rezonabil. Probabil bă‑nuise că va fi suspendat. Investigat.

Dar se așteptase oare să fie umilit?

În propria lovitură de grație, cei din conducerea po‑litică au decis să‑și salveze pielea prin scoaterea carierei lui Gamache din rahatul în care se afla. Deși reabilitat în cursul anchetei, urma să i se propună un post pe care nu l‑ar accepta. Inspector‑șef la Omoruri. O poziție pe care o ocupase mulți ani. Una pe care i‑o oferise lui Lacoste când fusese promovat la conducerea Sûreté. După ce ea a fost rănită, Jean‑Guy Beauvoir preluase postul.

Era o retrogradare, conducerea o știa, pe care Armand Gamache nu avea cum s‑o accepte. Umilința ar fi fost prea mare. Rana prea adâncă. Avea să‑și dea demisia. Să se retragă. Să dispară.

Însă Armand Gamache refuzase să plece. Spre uimi‑rea lor, el acceptase oferta.

Decăderea lui avea să atingă punctul culminant aici. În această încăpere. Astăzi.

Și se pare că urma să cadă, cu zgomot, chiar peste Jean‑Guy Beauvoir.

Era opt fără șapte minute. Cei doi bărbați aveau să intre în curând. Amândoi cu titulatura de șef la Omoruri.

Și apoi?

Chiar și Isabelle Lacoste se surprinsese aruncând o privire spre ușă. Întrebându‑se. Nu se aștepta la neca‑zuri, dar nu se putea abține să nu se gândească la ceea ce George Will numise „Evenimentul Ohio“.

În 1895 erau doar două automobile în tot statul. Și s‑au ciocnit.

Nimeni nu știa mai bine decât Lacoste că lucrurile improbabile pot ajunge să se întâmple. Iar acum, a realizat că se pregătea pentru coliziune.

Cărțile autoarei Louise Penny pot fi comandate pe edituratrei.ro, libris.ro, cartepedia.ro, bookzone.ro, librex.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

2 Comments

  • Oli

    Super! Foarte tentanta recenzie, m-ai facut foarte curioasa in privinta acestei carti si a intregii serii, vreau si eu s-o citesc! Imi pare rau ca nu sunt traduse toate volumele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *