
Visătorul de visuri de Maria, Regina României – Editura Humanitas, Colecția Humanitas Junior – recenzie
Visătorul de visuri
(The dreamer of dreams – 1915)
Maria, Regina României
Ilustrații: Sidonia Călin
Traducerea: Anca Bărbulescu
Editura: Humanitas
Colecția: Junior
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 138
Regina Maria s-a nascut pe data de 29 octombrie in Anglia si a fost nepoata preferata a reginei Victoria a Angliei si a Tarului Alexandu al II-lea al Rusiei. A venit in tara in anul 1893, casatorita cu principele Ferdinand, cei doi fiind incoronati regi ai Romaniei in anul 1914. Personalitate politica si diplomatica activa, a sustinut intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si este cunoscuta ca fiind Steaua Marii Uniri din 1918. De asemenea este recunoscuta pentru participarea sa la operatiunile militare ca membru al Crucii Rosii si pentru marea sa iubire pentru arta si literatura. A fost mama regelui Carol al II-lea al Romaniei si bunica Regelui Mihai I al Romaniei. Pe intreaga perioada a vietii sale a mentinut jurnale, scrieri care azi ne dezvaluie detalii importante despre Primul Razboi Mondial, despre politica internationala a respectivei perioade, dar si despre viata Casei Regale romanesti. Printre operele sale enumeram: ” Kildine. Povestea unei principese rautacioase” , ” Tara pe care o iubesc”, ” Jurnal de razboi 1916-1917″, ” Jurnal de razboi 1917-1918″, ” Jurnal de razboi 1918″, ” Insemnari zilnice”.
Publicată pentru prima oară în 1915, “Visătorul de visuri” este probabil cea mai cunoscută și mai iubită dintre scrierile beletristice ale reginei Maria.
Cartea spune povestea sfâșietor de frumoasă a lui Eric Gundian, pictorul cu plete aurii găzduit la castelul regelui Wanda, dintr-un ținut îndepărtat. Noapte de noapte, tânărului îi apare în vis o făptură cu ochi luminoși, care îi înrobește sufletul și-i fură liniștea fără de care nu poate picta.
Fermecat de fata fără nume și dornic să-și încheie capodopera rămasă neterminată pe peretele castelului, Eric pornește prin lume în căutarea ei. Călătoria, plină de aventuri, îi este presărată cu probe de curaj și credință și îi prilejuiește întâlniri miraculoase cu oameni care îi oferă adevărate lecții de viață.
Ce-l așteaptă pe Eric la capătul drumului? Oare visul lui se va întrupa aievea, sau va rămâne de-a pururi de neatins?

“Cu fiecare zi petrecută între pereții castelului regal, faima lui Eric Gundian sporise, iar tânărul ajunsese, fără să-și dea seama, răsfățatul Curții. Orice toană a lui era poruncă, iar chipul lui vesel și frumos era îndrăgit de toți, tineri și bătrâni.”
“Dar alergă mai departe, fără oprire, grăbit să se îndepărteze de ochii aceia care nu erau cei pe care îi căuta el.”
“Furtuna urlă și se zbătu și gemu toată noaptea, iar corabia cea curajoasă își croi drum prin valurile spumegânde, până ce, încetul cu încetul, dimineața birui întunericul și aduse, odată cu noua zi, o liniște care promitea pace și odihnă. Așa se scurgea zi după zi și noapte după noapte.”
“Călătorul obosit se lăsă în genunchi, cu mâinile împreunate, cu capul plecat peste altar; și în timp ce el stătea acolo și murmura vechi rugăciuni uitate din vremea copilăriei, lacrimi calde, adevărate, izvorâră din ochii picturii sfinte și începură să cadă, picătură cu picătură, pe pletele lui de soare.Era ca o binecuvântare duioasă, care purta în ea o alinătoare promisiune de împăcare și tihnă.”
“Așa binecuvântă Dumnezeu iubirea celui care se numise odată Eric Gundian, Visătorul de Visuri.”

Cartea Visătorul de visuri de Maria, Regina României poate fi comandată pe Libris.ro
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas
Recenzii și prezentări cărți din colecția Humanitas Junior


10 Comments
Mirela Barbălată
Frumoase ilustrații are cartea!
O poveste pentru copii, dar și adulți. Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Frumoasa recenzia, fermecatoare povestea! Multumesc pentru recomandare
Geo
Cu drag!
Geo
Cu plăcere, Carmen!
anasylvi
Ce poveste superba! Nu stiam ca regina Maria a scris fantasy. Fascinant!
Geo
Nici eu nu știam. Este un basm deosebit.
Oli
Ce carte frumoasa! Minunata recomandare, multumesc Geo!
Geo
Mulțumesc, Oli!
Tyna
O carte cu totul deosebită! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Geo
Așa este, Tyna!