Delicatese Literare
Recenzii

Visuri de îngeri și monștri de Laini Taylor, Editura Epica – recenzie

Visuri de îngeri și monștri

(Dreams of Gods and Monsters2014)

Laini Taylor

Editura Epica

Colecția EpicWave

Traducerea: Cristina Jinga

Data apariției: 20 mai 2018

Seria Născută din fum și os/ Daughter of Smoke and Bone:

Visuri de ingeri si monstri. O străfulgerare albastră. Akiva îi întâlni privirea lui Karou și expresia ei era de neîndurat. Expresia speranței, murind fără surprindere.
Trilogia ,,Născută din fum și os” ajunge la un deznodământ epic, atunci când – de pe străzile Romei până la peșterile kirine și dincolo de ele – oameni, himere și serafimi se zbat, iubesc și mor, într-o apoteoză ce transcende bine și rău, dreptate și nedreptate, prieten și dușman.
Două lumi sunt în pragul unui război nimicitor. Karou, punând în aplicare o înșelăciune strategică, a preluat controlul rebeliunii himerelor și e hotărâtă să o conducă spre un alt țel decât al unei răzbunări finale disperate, fără perspectivă. Viitorul depinde de ea.
Când împăratul nemilos al îngerilor își aduce armata în lumea oamenilor, Karou și Akiva sunt în sfârșit reuniți, nu în dragoste, ci într-o încercare de alianță împotriva dușmanului comun. Alianța aceasta e o versiune deformată a visului lor de odinioară, dar ei încep să spere că ar putea să croiască un drum înainte pentru popoarele lor. Și probabil și pentru ei. Însă, cu amenințări și mai mari la orizont, sunt Karou și Akiva destul de puternici ca să reziste între zei și monștri?
Ce forță se poate împotrivi destinului?

A fost odată ca niciodată, când un înger şi un demon s-au îndrăgostit şi au sperat la o lume lipsită de vărsare de sânge și război.
Trilogia Născută din fum și os, o splendidă poveste care se concentrează pe un război epic dintre îngeri și demoni, cu o pereche de îndrăgostiți înconjurați de stele prinși în mijloc. Un înger și un demon. Numai că îngerii și demonii nu sunt exact ceea ce ne-am aștepta. În lumea Eretz, „îngerii” sunt umanoizi înaripați, cunoscuți sub numele de serafimi, iar „demonii” sunt hibrizi semi-umani, jumătăți de animale, cunoscuți sub numele de himere. Himera, în mitologia greacă, este un monstru tricefal, având un cap de leu, unul de capră și unul de șarpe. În carte, autoarea închipuie himerele ca pe niște creaturi ce combină organe și caracteristici de la specii diferite, inclusiv umane.
A fost odată ca niciodată, când un înger şi un diavol s-au îndrăgostit şi au îndrăznit să-şi imagineze un nou mod de a trăi — unul fără masacre şi gâtlejuri sfârtecate şi arderi pe rug ale căzuţilor, fără reînviaţi din morţi sau armate de bastarzi sau copii smulşi din braţele mamelor pentru a-şi ocupa locul în ucidere şi moarte.
Cândva, îndrăgostiţii au stat îmbrăţişaţi în templul secret al lunii şi au visat la o lume care era ca o casetă de bijuterii fără bijuterii — un paradis care aștepta să fie găsit și să-i umple cu fericirea lor.
* * *
Asta nu era lumea aceea.
Dincolo de știința și puterea de înțelegere a oamenilor, în lumi de a cărei existență habar n-avem, se poartă un război nimicitor între serafimi și himere, război ale cărui începuturi se pierd în negura timpului. Cine sau de ce l-a început, mai spun doar legendele, iar fiecare din rasele implicate are propriile explicații, mituri și credințe, care fac din luminoșii serafimi și întunecatele himere dușmani de moarte.
Conflictul lor se desfășoară de secole – și în cele din urmă a pătruns în lumea noastră.
Când începe runda finală a acestui război cosmic, întreaga populație a lumii este șocată de o adevărată întâlnire de gradul III: apariția, din cer, a mii de îngeri care străbat văzduhul și coboară în… Vatican. Panică, revolte, gesturi extreme, situații de necontrolat cuprind omenirea. Papa este depășit de situație. Întreaga lume este depășită de situație.
În mijlocul acestui haos, o tânără cercetătoare pe nume Eliza Jones nu poate să nu simtă că este ceva foarte greșit în legătură cu alegerea locului unde să coboare aceștia din cer și interacțiunea îngerilor cu Papa. Eliza, care din copilărie a fost afectată de coșmaruri terifiante, își dă seama că este într-un fel legată de toate aceste evenimente incredibile. Însă într-un fel care o sperie!
Oamenii cu destine n-ar trebui să-și facă planuri.
În acest timp, protagoniștii noștri, Karou și Akiva, se confruntă cu cea mai mare provocare a vieții lor: încercarea de a crea o alianță între himerele rămase (știm din volumele precedente că acestea au fost decimate, iar răspunzător de acest fapt teribil era nimeni altul decât… Akiva, spre imensul său regret ulterior), și îngerii renegați, Bastarzii (numiți astfel din cauza statutului lor de descendenți nelegitimi ai împăratului serafimilor), astfel încât aceștia să poată lupta ca o armată unificată împotriva invaziei îngerilor. Speranța lor disperată este că, oprindu-l pe Jael, maleficul comandant al acestora, vor reuși să pună capăt războiului care altfel ar decima lumea oamenilor, dar și Eretz-ul, căci sfârșitul lumilor pare a fi inevitabil…
Silfa cu ochi vioi spusese că cerul era obosit și îndurerat. Minumalizase problema. Cerul se prăbușea…
Însă e posibilă, în primul rând, o astfel de uniune, având în vedere ura ancestrală dintre îngeri și demoni?
Deși șansele uniunii dintre reînviați și renegați par a fi inexistente, armata serafimilor copleșindu-i numeric, himerele au o armă secretă, după cum știți: himerele puteau fi reînviate, dacă sufletele lor erau colectate imediat după moarte, iar Karou avea harul de a face acest lucru posibil. Karou era resurecţionistă, singura care avea magia necesară și care știa meșteșugul învățat de la Brimstone – vi-l aduceți aminte pe Brimstone din primul volum? Un personaj unic, extraordinar! – de a „construi” corpuri de himere ajutându-se de dinți pe care îi înșira pe salbe după reguli doar de ea știute, corpuri în care punea apoi sufletele salvate în cădelniţe, cu ajutorul fumului de tămâie. ..
                                                                             Odată ca niciodată…
                                                                            A început o călătorie
                                                    Care avea să unească toate lumile laolaltă cu lumină.
La finalul volumului anterior, Karou îl reînvie pe crudul și violentul Thiago, conducătorul himerelor. Cu puțin timp înainte de asta, murise Ziri, ultimul din neamul ei. (Karou, sub forma ei actuală, umană, era de fapt o himeră, Madrigal a kirinilor, unul din ultimele triburi înaripate din Munții Adelphas). Iar Karou a făcut ceva ce ar fi condamnat-o definitiv în ochii majorității himerelor. A lăsat sufletul lui Thiago necolectat, condamnându-l la evanescență, iar în trupul lui l-a reînviat pe Ziri, unul din puținii ei aliați, care în taină era îndrăgostit de ea.
Acțiunea cărții se desfășoară pe două planuri principale: războiul dintre îngeri și himere, pe de o parte, și povestea de dragoste dintre Karou și Akiva, pe de altă parte. Dar, de fiecare dată când reușeau să rămână singuri, să ”fure” câteva momente pentru ei doi, intervenea ceva!! Asta chiar m-a enervat de câteva ori!
Însă mi-a plăcut povestea lor de dragoste, care a rezistat în ciuda tuturor obstacolelor care le-au stat în cale. Și n-au fost puține!
În același timp, urmărim și poveștile altor personaje din carte, cea dintre Zuzana și Mik fiind printre preferatele mele. Sunt două personaje simpatice, bine individualizate, delicios de îndrăgostiți!
O urmărim de asemenea pe Eliza, iar rolul ei în poveste este destul de semnifcativ, după cum veți vedea. De asemenea, vom avea surpriza de a o cunoaște pe… bunica lui Akiva, una din cele mai de seamă reprezentante ale unui neam celest. De aici și magia lui Akiva, harul lui de a ”îngheța” timpul, siritharul, energia însăși, ce dă formă spațiului și timpului! Interesant concept! Însă, datorită acestui har, Akiva era vânat tocmai de cei din rândul cărora făcea parte pe linie maternă. El era un vlăstar din spița lui Festival, despre care știm, de asemenea, din primul volum. Nu vă spun mai multe, vă las să descoperiți singuri despre ce e vorba.
Un personaj fascinant pe care l-am urmărit cu plăcere pe parcursul acestui volum, și care ne-a oferit câteva gesturi surprinzătoare, la care nu mă așteptam, a fost Liraz, sora lui Akiva. Din ființa răzbunătoare pe care am cunoscut-o în volumele anterioare, a devenit un personaj pe care în final l-am admirat. Iar când s-a îndrăgostit, a făcut-o în stil mare!
– Ai colectat sufletul lui Ziri? Puteri cerești și praf de stele, ai făcut-o?
Liraz începu să tremure.
–  Nu știu, zise ea. Nu știu.
Vocea i se frânse și, dintr-o dată, plângea. Bâjbâi cu degetele la centură și apoi îi întinse ceva lui Karou cu mâini tremurând puternic. Era bidonul ei de apă.
– Nu e o cădelniță, dar se închide. N-am avut tămâie și n-am putut găsi pe nicăieri… dar am cântat, șopti ea, dacă asta contează, iar Karou simți cum i se sfâșie inma în bucăți.
Această războinică Bastard , cea mai feroce dintre toți, îngenunchiase într-un izvor înghețat ca să-i cânte unui suflet de himeră să intre în bidonul său de apă, pentru că nu știa ce altceva să facă.
Firul acțiunii ne poartă din Vatican, în deșertul Arabiei, și până în fantasticul Eretz, în peșterile kirine din Munții Adelphas, în Extremul neumblat și mai departe, dincolo de cerul Eretz-ului…
Universurile stau unul după altul ca paginile unei cărți. Dar în Continuum, fiecare pagină este infinită și cartea nu are nici un sfârșit.
Care este deznodământul acestui război al lumilor și ce se întâmplă cu personajele noastre îndrăgite, vă invit să descoperiți citind cartea. O carte și o serie fermecătare, plină de magie, inspirație și frumusețe. Descrierile și atenția la detalii te cuceresc, iar galeria de personaje e fascinantă și foarte complexă. Visuri de îngeri și monștri e o încheiere de notă maximă a acestei extrordinare serii fantasy, pe care o recomand cu drag!
Zburară împreună. Timpul însuși sări la o parte din calea lor, iar pământul rămânea din ce în ce mai departe. Cerul îi atrase în înalturi și lunile se ascunseră în nori, ținându-și pentru ele lacrimile și regretul, care aparțineau epocii sfârșite.
Și așa a fost. Karou și Akiva s-au ținut unul de altul și nu și-au mai dat drumul.

               Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea Visuri de îngeri și monștri, ca și celelalte cărți din seria Născută din fum și os, pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro

Recenzii cărți Editura Epica

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *