Vraciul de pe norul interior de Lucian Dragos Bogdan, Editura Tritonic – recenzie
Vraciul de pe norul interior
Lucian Dragos Bogdan
Editura Tritonic
Colecția: SFFH
Genul: Science fiction
Anul aparitiei primei editii: 2014
Anul aparitiei celei de-a doua editii: 2017
Nr. de pagini 240
Nu mai departe decât cea mai apropiată galaxie, e o lume fantastică de ființe miraculoase cu șapte ochi și cinci guri, care culeg nectarul concurând cu albinele și au în grijă pădurea ancestrală, viața și bunăstarea tuturor. O stranie afecțiune amenință totuși locurile de sădire făcând ca apariția unei Aducătoare de Leac să fie providențială. De aici începe extraordinara serie de aventuri prin care își capătă experiența tânăra exploratoare. Interacțiunea cu umanitatea este privită prin ochii acestei reprezentante a unei civilizații care este poate puțin prea adaptată pentru orice și foarte interesată de răspândirea vieții. Lucian Dragoș Bogdan îmbină tema contactului între civilizații cu space opera, obținând o spectaculoasă carte de aventuri, centrată pe căutarea nemuririi, dar care transcede spre supraviețuirea speciei, în prezervarea ecosistemului necesar vieții.
Autorul ne prezintă folosind un număr limitat de inovații lingvistice un roman de aventuri plăcut cititorului, în care lumi exotice sunt introduse natural în scenă, credibile și ușor de integrat în imaginația fiecăruia. Umorul fin și situațiile inedite oferă ocazia unei evadări interesante din cotidian, recomandând de la sine acest roman. Goodreads
Urklinele își află numele abia când vine vremea să dea naștere unor urmași. Iar acest nume reprezintă misiunea pe care Lumea lor primitivă le-o încredințează. Cea care devine Aducătoarea-Leacului va avea de îndeplinit o sarcină ce i se pare peste puterile sale: să-și părăsească viața pastorală și să se aventureze în spațiul împânzit cu tehnologii, ființe și culturi complet străine. De reușita ei depinde supraviețuirea propriei specii, aflată în pragul extincției.
“A patra carte a albaiulianului Lucian Dragoș Bogdan […] merită tot ceea ce orice autor își dorește de la o carte: succes de public și de critică.” Cătălin Badea – Gheracostea
“O altă bijuterie cu loc de cinste în bibliotecă” Teodora Matei
“Un roman bine închegat, cu o intrigă valabilă care […] transcende de la stadiul metafizic la cel genetic concret, cu o multitudine de concepte introduse gradual, cu lumi exotice și personaje pitorești.” Alexandru Lamba
“Universul Vraciului de pe norul interior ne prezintă o căutare, aceea a echilibrului contrariilor.” Rodica Chira
“Unul dintre cele mai bune romane Sci-Fi scrise de un scriitor român.” Daniel Timariu
Sunt deja la a treia carte citită a acestui autor și recunosc că Parfumul Cracoviei rămâne preferata mea, dar nici acest SF nu mi-a displăcut. Din contra, a fost o lectură lejeră pe care am savurat-o cu plăcere până la sfârșit.
Începutul cărții mi-a adus aminte de un episod din desenul animat cu Clopoțica, când primăvară își intră în drepturi și zânele ajută natura să revină la viață. Așa mi-am închipuit că sunt urklinele, niște mici zâne. Dacă zânele din Clopoțica sunt foarte frumoase și pe placul fetițelor, urklinele din cartea noastră sunt puțin diferite. Personajul principal, urklina despre care vom afla pe parcursul cărții, este o ființă cu un corp dreptunghiular, având trei gheare în fiecare colț al dreptunghiului, corpul îi este acoperit cu blană, vederea asigurată de șapte ochi, are cinci guri și trei cozi lungi, subțiri.
Toată cartea se conturează în jurul unei urkline. Aceasta face parte dintr-o specie non-tehnologică ce trăiește în simbioză cu planeta de origine, pe care o numește Lumea și căreia îi este foarte devotată, recunoscătoare și ascultătoare. Încă de la început aflăm că fiecare urklină are un nume unic, un destin de împlinit. Urklina noastră își află numele și destinul după împerecherea cu o specie vegetală numită Copacii Abundenței, ea ulterior numindu-se Aducătoarea Leacului.
„ – A sosit vremea să afli numele care ți-a fost hărăzit la naștere, continuă prima Săditoare ingnorându-i întrebarea. De acum încolo nu vei mai fi o urklină oarecare, ci una care poate fi cunoscută sub numele adevărat.
– Iar acest nume este Aducătoarea -Leacului, declamă a doua Mare-Săditoare.
– Aducătoarea-Leacului! Rosti tânăra, rostogolind numele dintr-o gură în alta ca pentru a-l savura și uitând nedumerirea legată de locul în care se afla.”
Chiar din primele pagini, autorul ne introduce în poveste fără a se pierde în amănunte, ne incită exact atât cât trebuie pentru a ne determina să întoarcem foaia și să citim mai departe.
Datele tehnice despre spațiu, nave spațiale și tot ce ține de latura SF sunt redate în carte până la cel mai mic amănunt, autorul fiind un mare fan al acestui gen!
Odată acceptată misiunea care pare imposibilă, urklina noastră pleacă în călătoria vieții ei. Prima oprire va fi la urklina Cuibul Zorilor unde va afla primele detalii, mai ales detalii tehnice, despre călătoria ei către cea mai îndepărtată zare.
În călătoria ei prin spațiu nu va fi singură, ci va întâlni o ființă umană, un bărbat pe nume Viaceslav Uifibov. Între cei doi se leagă o prietenie frumoasă, amândoi hotărându-se să parcurgă drumul împreună. Vă las pe voi să vedeți care era scopul bântuirii prin spațiu a lui Viaceslav!
Viaceslav se dovedește a fi un prieten bun, el ajutând-o pe urklina noastră să procure unul dintre leacurile pentru îndeplinirea misiunii ei. Urklina este foarte devotată Lumii și până la sfârșitul cărții va procura cinci leacuri diferite pentru a fi sigură că misiunea ei este un succes și rasa ei rămâne în continuare în Grădină. Copacii Abundenței sufereau de o boală, ei își pierd vigoarea, mai exact sămânța pe care o sădesc în corpul tinerelor mirese, aceasta fiind de fapt și misiunea urklinei: de a procura un leac pentru copaci.
În momentul în care prietenul ei Viaceslav este arestat și aruncat într-o închisoare spațială din care în mod sigur nu va ieși în viață, urklina face orice este necesar și își salvează prietenul, chiar dacă asta înseamnă să facă un târg în urmă căruia ea iese în pierdere. Nu poate uita că Viasceslav a ajutat-o să procure primul leac și că, fără ajutorul lui, poate că nu ar fi reușit.
Despre fraerti, fraro și rogani va invit să citiți în carte! Veți face cunoștință cu niște specii foarte inteligente, interesante și care va vor captiva.
Bine documentat, romanul conține multe date specifice genului SF și cred că va fi apreciat de fanii genului.
M-am atașat de Aducătoarea Leacului, mi-a plăcut cum a fost prezentată de autor: un personaj pozitiv, mereu cu sete de cunoaștere, o bună prietenă, un camarad de cursa lungă.
La finalul acestei cărți, am rămas cu sentimentul că specia noastră umană s-ar descurca foarte bine în spațiu și cred că am face față fără probleme dacă am fi puși față în față cu specii din alte galaxii.
După multe peripeții prin spațiu, urklina se întoarce acasă cu leacurile procurate din călătorie.
“Imaginea familiară a unei surate o determina să izbucnească în lacrimi. Urklina din Cuibul- Zărilor se împinse ușor pe ghearele din spate și plană la două degete de sol, ajungând la Aducătoarea Leacului pe care o îmbrățișează cu drag.”
Ce se va întâmpla cu Aducătoarea Leacului după ce își îndeplinește misiunea? Asta vă las pe voi să descoperiți.
Ca și în celelalte cărți ale autorului pe care le-am citit, am observat lipsa personajului negativ, însă acest lucru pe mine m-a bucurat.
Dacă doriți să evadați din genurile pe care le citiți, sau dacă sunteți fani ai genului SF, vă recomand o carte care nu are o poveste de dragoste, dar care vorbește foarte mult despre prietenie, despre faptul că nu contează cât suntem de diferiți, pentru că la un moment dat putem fi împreună într-o anumită situație putem să colaborăm.
Felicitări autorului pentru această carte și în mod sigur mereu voi spune da citirii unei cărți scrisă de el.
Mulțumim Editurii Tritonic pentru cartea Vraciul de pe norul interior de Lucian Dragos Bogdan primită pentru recenzie!
Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.
Recenzii Editura Tritonic
Recenzii și prezentări cărți autori români
16 Comments
Oli
Felicitări, Caro! Frumoasă recenzie! Iar cartea pare foarte interesantă. Are și un titlu deosebit. ..
Carolina Bianca
Multumesc mult!
Geo
Ai dreptate, Oli! Chiar pare o carte interesantă. Nu citesc SF, dar îmi place subiectul cărții.
Felicitări, Caro!
Carolina Bianca
Multumesc mult!!!
Tyna
Frumoasă recenzia! Felicitări! Pare o carte deosebită, cu un subiect interesant.
Carolina Bianca
Multumesc mult!
Mirela Nenciu
Felicitări Caro! Mulțumim pentru tentații!
Carolina Bianca
Multumesc mult!
evaancutahamza
Nu prea citesc SF si m-am cam zapacit cand am vazut „sapte ochi si cinci guri”, dar chiar pare o carte interesanta, iar recenzia ta este minunata!
Carolina Bianca
Multumesc frumos! Nici eu nu prea citesc Sf, dar aceasta carte mi-a placut! Este o poveste frumoasa, foarte bine scrisa!
Alina Geambasu
Caro, mi-ai starnit interesul cu aceasta recenzie. Ma bate gandul sa citesc si eu cartea. Multumesc pentru recomandare!
Carolina Bianca
Multumesc frumos!!! Este o carte interesanta!
anasylvi
Ca intotdeauna, cartile din acest gen aduc cate ceva iesit din comun si atragator! O recenzie frumos alcatuita, felicitari!
Carolina Bianca
Multumesc mult!
Balan Daniela
Foarte frumoasă și tentanta recenzia,felicitari ❤️
Carolina Bianca
Mulțumesc mult!