Delicatese Literare
Recenzii

Wildcard – seria Warcross vol.2 de Marie Lu, Editura Leda Edge – recenzie

Wildcard

(Wildcard – 2018)

Marie Lu

Editura Leda Edge

Traducere: Iulia Dromereschi

Nr.pagini: 352

An apariție: 2018

Marie Lu (Xiwei Lu) este o cunoscută autoare de romane young adult. Este foarte cunoscută pentru seria Legenda, a cărei acțiune se petrece într-un viitor distopic, militarizat. Seria Legenda este în curs de ecranizare de CBS Films.

1. Warcross – Editura Leda Edge – Warcross – 2017 – recenzie

2. Wildcard – Editura Leda Edge – Wildcard – 2018

SOARTA OMENIRII ATÂRNĂ DE UN FIR DE PĂR. TABERELE SUNT GATA SĂ SE ÎNCAIERE.

Obsesia Warcross continuă, iar curajoasa Emika Chen, devenită vânător de recompense, nu poate sta deoparte, chiar dacă e ușor derutată. Acum că a aflat motivul pentru care miliardarul Hideo Tanaka a creat noul algoritm NeuroLink, tânăra nu mai știe în cine să aibă încredere. Cu toate acestea, e hotarâtă să dejoace monstruoasele planuri ticluite de genialul Hideo. Cineva însă a pus o recompensă uriașă pe capul ei, așadar, vânătorul devine vânat. Singura șansă de supravieuțire a tinerei este să se asocieze cu misteriosul Zero și teribilii lui acoliți, membrii grupului Mantiile Negre. Curând, Emika descoperă ca protectorul ei are un trecut tulburător, iar sprijinul lui are un preț. Va fi, oare, gata să îl plătească? Și ce se va alege de iubirea ei pentru Hideo? O continuare captivantă și plină de neprevăzut a romanului Warcross!

„Lumea viitorului imaginată de Lu […] pare periculos de verosimilă în această aventură plină de acțiune, dar cu un miez profund și plin de emoție!”  – PUBLISHERS WEEKLY

O lectură alertă, intensă, fenomenală!” – KIRKUS REVIEWS

Wilcard este o carte plină de mister, suspans și adrenalină, care te captivează de la prima până la ultima pagină. Ca și prima carte din serie, Wildcard este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Emika Chen, o tânără în vârstă de optsprezece ani.

Sfârșitul primei cărți din serie, Warcross, ne-a aruncat o adevărată ”bombă”. Astfel, Emika a descoperit cu stupoare că noua generație de ochelari Neurolink, prin intermediul cărora jucătorii de Warcross pătrundeau în lumile fantastice ale jocului, acționau în dublu sens, introducând un algoritm în creierul celui care îi folosea, modificându-i comportamentul. Astfel, respectiva persoană devenea incapabilă să mai producă o faptă ilegală, iar cei care săvârșiseră astfel de fapte în trecut se predau de bunăvoie secțiilor de poliție. Mai mult, cei cu o conștiință deosebit de încărcată, precum ucigașii în serie sau violatorii de copii, ajungeau să se sinucidă.

”Alte subiecte, pe scurt: sediile forțelor polițienești din întreaga lume sunt asaltate, pentru a treia zi consecutiv, de mulțimi copleșitoare. Jacob ”Asul” Keegan, creierul unui cunoscut grup infracțional, a intrat, în această dimineață, într-o secție de poliție din arondismentul 8 din Paris și s-a predat autorităților, fără îndoială, o mișcare complet neașteptată, care i-a lăsat pe mulți încremeniți de uimire. În Statele Unite, doi fugari de pe lista FBI a celor mai căutați zece infractori au fost găsiți decedați. În ambele cazuri, cauza a fost sinuciderea. Acestea au fost știrile dimineții. – Tokio Sun, Știrile Dimineții.”

Motivația lui Hideo era evidentă. Tragedia răpirii fratelui său, Sasuke, pe când el avea doar nouă ani iar fratele lui șase ani, îi marcase destinul, toate faptele lui ulterioare fiind strâns legate de acea dramă tulburătoare. Competiția Warcross, care devenise ulterior virală pe plan mondial, o crease pornind de la un joc pe care îl juca în copilărie cu fratele său, imaginându-și că se aflau într-o lume fantastice, populate de dragoni. Iar influențarea comportamentului oamenilor era clar menită să împiedice alte fapte criminale precum răpirea fratelui său.

”Sunt obosit de toate ororile lumii. Așa că le voi forța să ia sfârșit.”

Deși îi înțelegea motivațiile, Emika nu putea fi de acord cu el. Inducându-le un anumit comportament, oamenilor li se anihila liberul arbitru. Pe de altă parte, niciun algoritm matematic, oricât de bine pus la punct ar fi fost, nu putea înlocui logica și intuiția umană. Însăși Emika înfăptuise o faptă ilegală în trecut, pornind însă de la un scop nobil. Mai mult, dacă respectivul algoritm ar fi căzut în mâinile cui nu trebuia, ar fi putut deveni o armă extrem de eficientă pentru a controla mase întregi de oameni.

Totuși, deși rupsese relația cu Hideo, Emika nu și-l putuse scoate și din inima ei, continuând să-l iubească, visându-l noaptea și temându-se pentru siguranța lui. Sentimentele profunde pe care le avea pentru Hideo au împiedicat-o pe Emika să accepte oferta lui Zero, temutul hacker, de a i se alătura în lupta lui de a-i sabota planurile lui Hideo.

Zero o contactează însă pe Emika, oferindu-i o informație tulburătoare. În Lumea întunecată – o lume virtuală ilegală în care se desfășurau jocuri de Warcross neoficiale pe mize uriașe, cu sponsori obscuri, și în care se ofereau sume imense drept recompensă pentru prinderea sau anihilarea anumitor persoane, pe capul Emikăi fusese pusă o recompensă uriașă pentru distrugerea ei. În curând, Emika s-a trezit cu mai mulți ucigași nemiloși pe urmele ei, reușind să scape cu viață doar datorită lui Jax – o fată de aceeași vârstă cu ea, asasin profesionist, trimisă de Zero să o ajute. Jax o conduce la o organizație secretă – Mantiile negre, din care făcea parte și zero. Acolo o cunoaște pe Taylor – o doamnă doctor mai în vârstă, blândă și plină de persuasiune, care-i dezvăluie scopul organizației lor, acela de a garanta liberul arbitru fiecărei persoane, invitând-o totodată să li se alăture.

Cum Emika încă șovăia să accepte să facă parte din acea organizație, Zero a reușit să intre din nou în creierul ei, readucând la viață amintiri dureroase din perioada când fusese închisă în orfelinat. Contracarând, Emika a reușit să capteze o amintire șocantă în creierul lui Zero, care a confirmat faptul că el era, de fapt, Sasuke, fratele lui Hideo! În acea amintire, petrecută imediat după răpire, Sasuke era ghemuit într-o încăpere, având pe el un hanorac cu un însemn ciudat, strângând la piept fularul dăruit de fratele lui, ca fiind singurul reper real de care putea să se mai agațe…

Totuși, deși nu neagă faptul că era Sasuke, Zero se arată complet indiferent de soarta lui Hideo, Emika realizând cu stupoare că el fusese la curent și de acord cu tentativa de asasinat asupra lui Hideo (petrecută în primul volum din serie – Warcross), Jax fiind cea care încercase atunci să îl omoare. Cine erau cei care îl răpiseră pe Sasuke și ce se întâmplase între timp care îl făcuse pe acesta să își urască fratele?

Căutând răspunsuri, Emika apelează la vechii ei parteneri din echipa Cavalerii Phoenix. Tremaine reușește să afle primele informații, complet bulversante. Emblema misterioasă din imaginea captată din amintirea lui Sasuke aparținea Institutului de cercetare, la care lucrase cândva mama lui Hideo și Sasuke! Mai mult, într-o poză veche în care aceasta apărea alături de ceilalți colegi, Emika a recunoscut-o pe Taylor, cea care făcea acum parte din organizația Mantiile negre!

Între timp, câteva știri tulburătoare conduceau la o concluzie șocantă. Se părea că algoritmul nu acționa doar asupra minții criminalilor și hoților, ci inducea gânduri de suicid și persoanelor complet nevinovate.

Identitatea reală a lui Zero era o informație mult prea prețioasă pentru a o ține ascunsă față de Hideo. Convinsă că Hideo își va modifica radical planurile odată ce va afla că Sasuke trăiește, Emika a găsit o oportunitate pentru a se întâlni cu el și i-a dezvăluit faptul că Zero era fratele lui. Șocat, Hideo a asimilat greu vestea că cel care încerca să îl distrugă era tocmai fratele căruia el îi dedicase întreaga lui viață… Totuși, faptul că exista o șansă infimă de a-l trezi pe vechiul Sasuke în conștința lui Zero îl determină pe Hideo să fie dispus să accepte orice risc pentru a-l avea din nou pe Sasuke în viața lui.

Ceea ce urmează este o cursă contracronometru, plină de adrenalină. Riscurile sunt uriașe, iar Emika nu mai știe în cine să se încreadă, mai multe persoane dovedindu-se a fi complet opuse imaginii pe care și-o făcuse despre acestea inițial. Răspunderea Emikăi este uriașă, întrucât nu doar viața ei era în pericol, ci și a celorlalți la care apelase pentru a o ajuta să dezlege misterul.

Emika se trezește pe post de pion principal într-un joc complicat, ale cărui reguli nu le înțelegea prea bine, deciziile ei putând influența decisiv balanța puterii pentru o tabără sau alta. A decide de partea cui să fie era cel cel mai periculos pariu făcut de Emika vreodată…

De multe ori, cei care afirmă că luptă în numele unor principii democratice pentru împotriva celor aflați la putere luptă de fapt pentru a câștiga controlul ei înșiși…

Ultima parte a cărții este plină de suspans și deosebit de dramatică, balanța înclinându-se periculos de mult, de mai multe ori, într-o direcție malefică, deznodământul fiind complet imprevizibil…

”E mult mai ușor să distrugi decât să creezi.”

Finalul este luminos și plin de speranță. Până la urmă, poți înfăptui binele în multe moduri, care să nu implice riscuri ascunse…

”Fiecare problemă are o soluție. Dar după fiecare soluție apare o nouă problemă, o nouă provocare. Nu te oprești după ce rezolvi un aspect. Continui, găsești o cale nouă și încerci să faci și să creezi lucruri mai bune. Să distrugi ceva nu este sfârșitul. Să faci ceva minunat, sau mai bun, sau corect, este. Sau poate că nici nu există scop final. Realizezi ceva, apoi schimbi foaia, gata să realizezi altceva. Continui să rezolvi o problemă după alta, până când transformi lumea.

Până acum, scopurile mele în viașă s-au limitat la oprirea răului. Acum, mi se oferă șansa de a lua parte la un alt aspect al rezolvării problemelor: șansa de a crea ceva.”

Cărțile Marie Lu autoarei pot fi comandate de pe libris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro

Am menționat Warcross în Top 10 cărți cu mult mister

Recenzii Editura Leda Edge

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *