Delicatese Literare
Recenzii

Zi după zi de David Levithan, Editura Trei – recenzie

Zi după zi

David Levithan

Editura Trei

Anul apariţiei: 2018
Nr. de pagini: 328
Titlul original: Every Day
Traducere de: Lidia Grădinaru

Seria Every Day:

Six Earlier Days (Every Day #0.5)
Every Day (Every Day, #1) – 2012
Another Day (Every Day, #2) – 2015
Someday – 2018
New York Times bestseller
Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o altă viață.
Zi după zi îndrăgostit de aceeași fată.
ACUM ÎNTR-O ECRANIZARE DE EXCEPȚIE
Ediția oficială tie-in. Cartea a apărut într-o primă ediţie la noi, tot la Editura Trei, în 2014.
O poveste de iubire bestseller New York Times
Un adolescent care-și spune, simplu, A, se trezește în fiecare dimineață într-un alt trup, trăind o altă viață. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va află sau persoană în trupul căreia va fi. A s-a împăcat cu situația lui și chiar și-a stabilit câteva reguli „de supraviețuire”: Niciodată să nu se atașeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.
Totul până într-o zi când se trezește în corpul lui Justin și o cunoaște pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârșit, a găsit pe cineva alături de care vrea să rămână pentru totdeauna, zi după zi.
O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfățișare în fiecare zi?
Mă trezesc.
Imediat trebuie să-mi dau seama cine sunt. Nu e vorba doar de corp — de a deschide ochii și a descoperi dacă pielea de pe braţ este măslinie sau deschisă la culoare, dacă părul meu e lung sau scurt, dacă sunt gras sau slab, băiat sau fată, dacă am cicatrici sau nu. Corpul este cel mai ușor lucru cu care te adaptezi, dacă ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineaţă în unul nou. Ceea ce poate fi greu de înţeles este viaţa, contextul în care se află corpul.
În fiecare zi sunt altcineva. Sunt eu însumi — știu că sunt eu însumi — dar sunt și altcineva.
Întotdeauna a fost așa.
Mister, romantism, personaje cool si o idee trasnet!” – The Guardian
Ingenios și extrem de original.“ – Entertainment Weekly
Surprinzătoare, dulce-amară și irezistibilă, Zi după zi este o poveste de iubire spusă dintr-o perspectivă cu totul neobișnuită.“ – Los Angeles Times
Levithan privește cu empatie și optimism încercările personajelor sale de a găsi fericirea și dragostea adevărată.“ – The New York Times
Zi după zi ne amintește că iubirea nu ține cont de felul cum arăți.“ – Kirkus Review
In Zi dupa zi, scriu din punctul de vedere al unui personaj care nu e nici barbat, nici femeie. Care nu apartine niciunei rase, niciunei religii. A a crescut fara prieteni, fara familie. A este doar un suflet.” – David Levithan
David Levithan este editor de cărți pentru copii în New York City și autorul mai multor romane pentru adolescenți, printre care: Two Boys Kissing (recompensat cu Lambda Literary Award), Playlist pentru Nick și Norah (Editura Trei, 2014), Naomi and Ely’s No Kiss List, Dash, Lily și Cartea Provocărilor (toate scrise împreună cu Rachel Cohn, Editura Trei, 2015), Will Grayson, Will Grayson (scris împreună cu John Green, Editura Trei, 2015), Every You, Every Me (cu fotografii de Jonathan Farmer), Încă o zi (Editura Trei, 2016) și Someday. În 2016 i s-a acordat Margaret A. Edwards Award. Locuiește în Hoboken, New Jersey. Află mai multe despre el pe davidlevithan.com.

Ce ai face dacă te-ai trezi în fiecare dimineață în corpul altcuiva și nu ai știi cum ai ajuns acolo?
Așa începe cartea Zi după zi a autorului David Lavithan, o carte de ficțiune pentru tineri și adolescenți de 16 ani, cu un subiect  interesant și surprinzător, așa cum este și unul din personajele principale ale cărții, care și-a dat singur numele de „A”. De fapt, acest „A” în fiecare zi este altcineva, se trezește în corpul altcuiva, poartă alt nume indiferent dacă este băiat  sau fată, iar fiecare zi pentru el pare o rutină.
„Mă trezesc. Imediat trebuie să îmi dau seama cine sunt. Nu e vorba doar de corp – de a deschide ochii și a descoperi dacă pielea de pe braț este măslinie sau deschisă la culoare, dacă părul meu e lung sau scurt, dacă sunt gras sau slab, băiat sau față, dacă am cicatrici sau nu. Corpul este cel mai ușor lucru cu care te adaptezi, dacă ești obișnuit să te trezești în fiecare dimineață în unul nou. Ceea ce poate fi greu de înțeles este viața, contextul în care se află corpul.
În fiecare zi sunt altcineva. Sunt eu însumi – știu că sunt eu însumi – dar sunt și altcineva. Întotdeauna a fost așa.”
Obișnuit cu această rutină de când se știe, nu se așteaptă la prea multe schimbări, însă în ziua în care se trezește în corpul lui Justin și o cunoaște pe iubita acestuia, frumoasa Rhiannon, nimic nu va mai fi la fel. Petrecând o zi de neuitat la malul marii cu aceasta și dându-și seama ce suflet frumos și blând are, se îndrăgostește iremediabil de ea. Faptul că simte și că sentimentele sensibile de iubire ale fetei nu sunt împărtășite la fel de puternic și de către Justin, îl face pe „A” să își dorească să o revadă chiar dacă știe că mâine va fi altcineva.
La rândul ei, Rhiannon, celălalt personaj principal, își da seama că în acea zi iubitul ei s-a comportat foarte diferit și nu înțelege cum își poate schimba comportamentul de la o zi la alta.
În timpul unei petreceri, fiind în corpul altui băiat  pe nume Nathan, „A” se împrietenește din nou cu Rhiannon, se dă drept vărul gay a lui Steve, prieten cu Justin, dar ea află că Steve nu are nici un văr și a doua zi, printr-un schimb de e-mail îi cere socoteală. În aceste împrejurări „A” nu are de ales, îi destăinuie că a vrut să fie aproape de ea, că s-a îndrăgostit de ea. Neavând altă soluție, încearcă să îi explice ce este el, și chiar dacă pare greu de crezut, pe moment Rhiannon îi acceptă incredibila explicație.
” – Ascultă-mă. Te rog. Știi că nu Justin a fost cu ține în ziua aceea. În inima ta, știi. El nu s-a purtat ca Justin. Nu a făcut lucrurile pe care le face Justin. Și asta fiindcă eu am fost. N-am vrut să fac asta. N-am vrut să mă îndrăgostesc de tine. Dar s-a întâmplat  și nu pot s-o șterg cu buretele. Nu pot s-o ignor. Am trăit toată viața așa iar tu ești ființa care m-a făcut să doresc că modul ăsta de viață să poată înceta.”
În fiecare zi „A” caută și găsește modalități de a se întâlni și de a-și petrece cât mai mult timp cu ea, iar stilul de scriere al autorului prin trecerea de la un personaj la altul, de la un corp la altul, este făcut în așa fel încât scoate în evidență modul de gândire, nevoile și pasiunile vârstei adolescentine, dar și problemele  de zi cu zi cu care se confruntă aceștia, cât și părinții lor.
Toate aceste personaje trec prin diferite momente, fiecare reacționează în funcție de ce se întâmplă în ziua respectivă.  Leslie Wong este nevoită să își ajute fratele vitreg mințindu-și părinții, deoarece acesta se ia la bătaie cu un coleg de școală pentru că l-a  acuzat  că ar fi dealer de droguri. Corpul în care se trezește la un moment dat „A” este atât de drogat, încât cu greu rezistă tentației de a nu o lua de la capăt. Amy Tran este rockăriţă înrăită îmbrăcată numai în negru, James este jucătorul de fotbal american care nu știe ce vrea, Austin este adolescentul gay, Ashley este superba mulatră, cu un corp de manechin, invidiată de multe fete,  AJ este băiatul bolnav de diabet, Valeria este o tânăra servitoare spaniolă forțată să lucreze peste puterile ei, Daniel Stevens este norocosul cu o familie fericită. Însă Kelsea Cook, este un caz care m-a marcat cel mai mult în carte – pe lângă corpul cel drogat – și totodată personajul pe care „A” și Rhiannon încearcă să-l salveze:
„Mintea lui Kelsea Cook este un loc întunecat. Știu asta chiar înainte de a deschide ochii. Are o minte neliniștită în care cuvinte și gânduri și impulsuri se ciocnesc în mod constant… Neliniștea e însoțită de durere. Deschid ochii și văd cicatricile. Nu doar pe corp, ci și pe față, că o pânză de păianjen începând de la linia părului. Cicatricile sunt și în camera, pe pereți, pe podea. Persoanei care locuiește aici nu îi mai pasă de nimic. Pe pereți atârnă postere pe jumătate rupte. Oglinda e crăpată. Haine zac abandonate. Storurile sunt trase. Cărțile stau strâmb pe rafturi, ca niște șiruri de dinți neîngrijiți.
Îi accesez trecutul și sunt șocat că a ajuns atât de departe fără că nimeni să nu bage de seama , fără vreun diagnostic. A fost lăsată de capul ei iar capul ei e dereglat.”
Ziua în care „A” se trezește chiar în corpul lui Rhiannon  și îi cunoaște și părinții îl pune într-o situație în care nu știe cum să procedeze. Este încântat să simtă tot ce simte și face ea, felul cum clipește, cum ridică mâna, cum întoarce capul, cum își trece limba peste buze, cum sună glasul ei, sunt o delectare pentru el, însă când se duce la baie își acoperă față cu mâna și nu dorește să între prea mult în intimitatea ei, refuză să facă duş și să-și schimbe lenjeria intimă. Consideră că ar împinge lucrurile prea departe. La școală se comportă normal chiar și atunci când se întâlnește cu Justin, cu toate că ar avea ocazia să scape pentru totdeauna de el. Știe că dacă ar face așa ceva Rhiannon nu l-ar ierta niciodată și l-ar „caracteriza după trădare”. Timpul petrecut la ora este unul care îi va rămâne întipărit mult timp în memorie:
„Așa e să citești cuvinte cu ochii ei.
Așa e să dai pagina cu mâna ei.
Așa e când ea își încrucișează picioarele.
Așa e când ea lasă capul în jos astfel încât părul îi ascunde ochii.
Așa arată scrisul ei. Așa își scrie ea numele.”
Însă reîntorcându-mă la ziua petrecerii în care „A” este în corpul lui Nathan, situația îi scapă de sub control deoarece nu reușește să ajungă înainte de miezul nopții acasă la Nathan, așa că este nevoit să oprească pe marginea autostrăzii interstatale, la o oră distanță de casa lui.  A două zi găsește un e-mail în care acesta îi spune să-l lase în pace pentru că știe că s-a folosit de corpul lui dar și un articol cu o declarație la poliție că a fost posedat demonic și că, dacă mai există și altcineva care a pățit așa ceva ar trebui să iasă în față.
Cu toate că știe că nu este bine, la insistențele acestuia acceptă să se întâlnească cu el pentru a-și cere scuze și a-i explica ce s-a întâmplat, însă situația devine și mai complicată, dar pentru că de aici începe partea cea mai importantă și interesantă a cărții, pe care vă las pe voi să o descoperiți.
Ce se întâmplă între Justin și Rhiannon și ce efect au toate acestea asupra relației dintre „A” și Rhiannon nu vă pot spune, cert este că nu pot merge mai departe că și când nimic nu s-ar fi intâmplat. Nu este ușor să știi că poți schimba anumite lucruri iar după aceea să nu suporți și consecințele. Chiar dacă nu sunt de acord cu decizia luată de „A” la final, nu pot să-l condamn, așa că aștept să văd ce se va întâmpla mai departe.
Nu știu dacă este o carte pe gustul tuturor, ideea în sine este interesantă iar cartea mi-a plăcut, chiar dacă am simțit pe alocuri că se putea și mai bine, în sensul că acțiunea cărții putea fi și mai antrenantă. Însă adolescenții cu siguranță o vor îndrăgi.

Cartea Zi după zi de David Levithan poate fi comandată de pe site-ul Editura Trei

Cărţile autorului pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *