Ziua 7 de Kerry Drewery, Editura RAO – recenzie
Ziua 7
Kerry Drewery
Editura RAO
An aparitie: 2018
Editie cartonată
Nr. pagini: 458
Titlu Original: Day 7
Traducător: Lingua Tradom
Cell 7 Trilogy:
A doua parte a trilogiei inaugurată de Celula 7, Ziua 7 urmărește aventurile tinerei Martha Honeydew după ce a fost eliberată din înspăimântătoarea Celula 7.
Deși și-a recăpătat libertatea, Martha este urmărită în continuare de sistemul judiciar corupt. Între timp, Isaac, singurul prieten în care poate avea încredere, este întemnițat în locul ei, în același șir de celule de pe culoarul morții. Cum Isaac i-a salvat viața, este rândul Marthei să-i întoarcă favorul. Însă Marha începe să aibă dubii că va scăpa vreodată de prigoană guvernului. Se vor reîntâlni vreodată Martha și Isaac, în libertate? Va deveni lumea lor mai bună și mai puțin opresivă?
Un thriller distopic despre puterea mass-mediei, Reality TV și conspirații politice, care se citește ca un scenariu de film.
Subiectul seriei propune un scenariu în care, într-un viitor apropiat, pedeapsa pentru crimă e moartea, nu mai există justiție și tribunale, iar vinovăția se votează de public în cadrul unor emisiuni televizate, sub sloganuri ca Ochi pentru Ochi și Moartea este Justiție. Voturile sunt taxate și, evident, doar cei bogați își permit să voteze de câte ori vor. O crimă, o adolescentă care și-a recunoscut fapta, secrete și dezvăluiri periculoase ce ies la iveală, o eliberare neașteptată – o răsturnare de situație spectaculoasă, sunt câteva din reperele primului volum, pe care l-am citit pe nerăsuflate.
După senzaționalul prim volum al trilogiei Celula 7, și după finalul care m-a pus pe jar, nu puteam să amân lectura volumului următor: Ziua 7!
Ziua 7, volumul al doilea al trilogiei, continuă în același stil captivant și alert, care te ține cu sufletul la gură, acțiunea din primul volum. După dramaticul final din Celula 7, Martha este liberă, iar Isaac este închis pe Culoarul morții. Martha este liberă? E mult spus. După ce a fost luată acasă la Eve – consiliera care i-a fost alături pe durata detenției, se părea că, în ceea ce o privește, lucrurile au intrat într-o oarecare stare de normalitate. Nici gând!
Cu un asemenea sistem corupt pe toate planurile, și în primul rând al justiției, Martha e considerată o amenințare de netrecut cu vederea. Așa că „sistemul” decide că trebuie închisă la un sanatoriu pentru doi ani de zile, până va deveni majoră. Reușește să scape, cu ajutorul lui Max, exact când era pe punctul de a fi ridicată cu forța de acasă de la Eve, devenind o țintă în mișcare, o fugară urmărită, timp în care imaginea ei e discreditată în celebrele reality- showuri care fac deliciul unui public credul și insensibil, o masă de manevră a corupților de la nivel înalt.
”Noi zâmbim. Voi aplaudați.
Noi vă povestim despre un scandal șivoi ziceți ooh și aaah. Urmăriți -ne pentru mai multe.
Mai mulți telespectatori, mai multe voturi, mai mulți bani.
Nu iese fum fără foc, spuneți voi. Așa că omorâm câțiva oameni și voi aplaudați.
Rata crimelor scade. Funcționează, spuneți voi.
Doar închideți ochii, ignorați faptele, nu puneți întrebări.
E mai ușor așa.”
”E senzațional, captivant, adrenalina iți circulă prin corp și ești ușurat că nu ți se întâmplă ție.
Mii de oameni au privit gladiatorii luptându-se până la moarte în Roma, pe oamenii duși cu grămada la ghilotină în Franța sau au aruncat cu mâncare putredă în cei duși de la Old Bailey la spânzurătoare. Se pare că natura umană nu s-a schimbat prea mult.”
Ca și în primul volum, acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, alternativ.
Pe de o parte avem Culoarul morții, unde îl urmărim pe Isaac mutat din celulă în celulă: ziua 1- celula 1, ziua a doua- celula 2, până la cumplită celulă 7, unde se afla scaunul electric. Îi urmărim frământările, emoțiile, incertitudinile.
”Îmi amintesc că întotdeauna era Jackson cel care venea la ședințele cu părinții.
Jackson m-a învățat să merg pe bicicletă.
Jackson mi-a construit o casă în copac.
Jackson mi-a citit benzi desenate la culcare.
Și l-am împușcat pe acel om.
Jackson mi-a omorât mama.
Jackson a fost un traficant de droguri.
Jackson a călcat -o cu mașina pe mama Marthei.
Jackson a omorât pe alții ca să -și salveze pielea.
Iar eu l-am împușcat pe acel om.
Nu pot să mă împac cu existența celor doi. Poate că nimeni nu e cu adevărat bun sau rău.”
În acest timp, la liniile speciale, plătite, curg voturile publicului.
Urmărim și ceea ce se întâmplă pe platoul faimoselor reality showuri Moartea este justiție, moderat de insensibila și manipulatoarea Kristina, și Ochi pentru ochi, moderat de Joshua, un personaj pe care l-am admirat în acest volum.
Totodată, urmărim o emisiune nou introdusă, Apasă butonul pentru justiție. Ei, numai justiție nu poate fi când, fără probe, fără nimic decât acuzații aiurea, soarta unor oameni e hotărâtă printr-o apăsare de buton. Trei spectatori, care au plătit o taxa pentru acest privilegiu, apasă, sau nu, butonul, în direct. La două din trei apăsări, sentința e definitivă, „justiția ” a fost înfăptuită.
Ieșind de pe platourile emisiunilor, suntem pe străzile din Rises – cartierul sărac, sau City – cartierul bogaților, și o urmărim pe Martha – în planul principal al cărții – încercând cu disperare să se ascundă pentru a nu fi prinsă, căutând înnebunită o cale pentru a-l scăpa pe Isaac de execuție.
Părea că apele au fost suficient tulburate la finalul primului volum și că probele, dovezile și declarațiile lui Isaac împotriva lui Joshua Paige, tatăl său adoptiv, un filantrop influent și corupt, au contat la ceva, au făcut oamenii sa-și pună întrebări, sa se îndoiască de justețea sistemului. Dar, vai, nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Totul a fost mușamalizat, reinterpretat, probele distruse. Însă rotițele s-au pus în mișcare, iar Martha, Eve, Max – fiul lui Eve – și judecătorul Cicero nu vor renunța în încercarea lor de a se opune sistemului. Și vor avea de plătit, dar au fost conștienți de riscuri, și le-au asumat. Eve va fi acuzată și „judecată” în cadrul emisiunii Apasă butonul pentru justiție. Vă las să aflați singuri ce acuzații i s-au adus și cum a decurs votul.
Pe un alt plan, îl urmărim pe corupul prim-ministru cum își face jocurile de culise, în asociere cu Patty, văduva lui Joshua Paige și mama adoptivă a lui Isaac, deși nu merita nicicum a se numi mamă. O femeie egoistă și lipsită se sentimente!
Un personaj interesant, care mi-a atras de la început atenția – iar la final am văzut că am intuit bine – a fost Sofia, asistenta prim- ministrului.
Și în acest volum sunt foarte bine redate trăirile, sentimentele și gândurile personajelor, însă avem parte de mai multă acțiune ca în primul volum. Urmărim tot ceea ce se întâmplă – pe Martha în primul rând – cu emoțiile turate la maxim. Filmul evenimentelor e intens, alert, dramatic. Suspansul e la cote înalte, iar răsturnările de situație spectaculoase nu lipsesc nici de această dată.
Nu vă dezvălui mai multe, ideea e să fiți surprinși de ceea ce se întâmplă pagină cu pagină, capitol cu capitol. Personajele sunt schimbătoare, nu poți ști ce va face fiecare într-o anumită situație, și vom avea câteva surprize în acest sens. Asistăm la un adevărat spectacol al naturii umane.
Cu toate că am admirat mai multe personaje – Eve, Max, Cicero, Joshua, doamna B. (m-a impresionat ce i s-a întâmplat acesteia) – Martha a rămas și de această dată personajul meu preferat. Hotărâtă, motivată, curajoasă și ingenioasă, dar debusolată de tăvălugul evenimentelor și de nemilosul ticăit al ceasului ce numără orele celor șapte zile ale lui Isaac, disperată să îl scape, acceptă să facă un gest extrem. Despre ce e vorba și care vor fi consecințele acestuia, vă invit să descoperiți citind cartea. E o carte și o serie extraordinară, după cum am spun încă de când am citit primul volum.
O recomand tuturor cititorilor cărora le plac distopiile, cărțile pline de suspans și adrenalină, cărțile cu mesaj și care te fac să-ți pui întrebări.
Sper să apară cât mai curând volumul următor, întrucât curiozitatea și nerăbdarea mea sunt maxime!
19 Comments
Geo
Eram tare curioasa care îți vor fi impresiile după ce vei citi cartea. Ei bine, si de data aceasta ai reușit sa mă ispitești. Sper sa am ocazia sa citesc si eu aceasta serie. Felicitări, Oli! Super a ieșit recenzia, se poate vedea cât de mult ți-a plăcut cartea. ❤️❤️❤️
Oli
Multumesc! Ma bucur ca te-am tentat, Geo! Si eu sper sa o citesti, e grozava!
Geo
Este trecută pe lista!
Tyna
Waw, ce recenzie! Am citit-o cu sufletul la gură! Îmi dau seama cum e cartea, dacă recenzia m-a fascinat atâta! Felicitări! Abia aștept să citesc și eu această serie și sper să apară cât mai repede și ultimul volum!
Oli
Multumesc, Tyna! Si eu abia astept sa apara ultimul volum! O sa-ti placa foarte mult!
Balan Daniela
Felicitări Oli pentru recenzia frumoasă,tentanta ,complexa dar si foarte captivanta ❤️
Oli
Multumesc, Daniela!
Fratiloiu Dorina Petronela
Minunata recenzie Oli si la volumul doi. Vad ca ti/a placut la fel de mult. Cu siguranta voi citi seria, doar sa traduca si vol 3. Pupici!
Oli
Asa e, mi-a placut la fel de mult si acest al doilea volum. E o serie foarte frumoasa, ti-o recomand! Sper si eu sa se traduca in curand volumul al treilea!
anasylvi
Mi-a atras atentia inca din recenzia primului volum, asadar acesta a fost un bonus binevenit. Multumesc pentru recomandare!
Oli
Cu drag, Ana! Chiar ti-o recomand!
Mirela Nenciu
Felicitări Oli! O recenzie foarte frumoasă! Se vede că e o serie pe placul tău
Oli
Multumesc, Mirela! Si tie ti-ar placea!
Carolina Bianca
Mi-a placut recenzia ta, s-a vazut cat de mult ti-a placut cartea! Felicitari
Oli
Multumesc, Caro!
joculdeavatiascunselea
Draga Oli, genul literar al distopiilor îl citesc cu strângere de inimă de fiecare dată fiindcă germenii pentru aceste lumi pe care le descriu sunt vizibili în jurul nostru. Simptome bolnăvicioase și încercări de a instaura tot felul de sisteme sociale care să suprime libertatea individuală sunt nenumărate. Cred că distopiile sunt utile în a ne deschide ochii asupra a ceea ce ar putea fi mai rău, sunt experimente mentale utile
Oli
Foarte bine zis, şi eu am aceasta senzaţie de multe ori când citesc distopii, şi este şi cazul acesteia de faţă.
Alina Geambasu
Recenzia ta ma determina sa citesc si mai curand cartea. Sunt foarte curioasa sa vad ce se intampla. Sper ca pana la urma povestea/trilogia sa se termine cu bine.
Felicitari pentru maniera in care ai scris recenzia!
Oli
Multumesc, Alina! Mi-a placut mult continuarea povestii! Si eu sper sa se termine cu bine!