Theodora Savuli
Editura: Siono
An apariție: 2022
Nr. pagini: 296
Theodora Savuli este absolventă a liceului teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Cluj-Napoca – Științele Naturii. Studentă la Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Participări la concursuri: Concursul literar din cadrul proiectului,, Autorul trăiește!”, AIESEC România – Summer Vitamins.
Lucrarea Petrecerea cu ceai a primit premiul întâi în cadrul concursului de creație ,,Panait Istrati”, ediția a III-a, 2022.
Bătăile inimii a fost lucrarea finalistă în cadrul concursului de povestiri thriller.,, Words & Quarantine”, ediția a III-a, 2022.
Apariții: – SIONO, 2021; Neînțeles, în cadrul antologiei Șotron pe zăpadă – Let it snow, SIONO, 2021; Ziua în care ai murit – SIONO, 2022, Oceanul în flăcări – SIONO, 2023
Să încerci să descrii al doilea roman al Theodorei Savuli, Ziua în care ai murit, e ca și cum ai vrea să bagi o generație întreagă la vivisecție și să înțelegi ce vezi acolo, în timp ce subiectul se zbate pe masă, fără să cunoști noțiunile de bază. Cuvântul care ar putea caracteriza romanul este onest.
Este o carte care trebuie nu doar citită, ci sondată în profunzime, intuite motivele, înțelese personajele și contextul în care se află acestea. Limbajul, pe alocuri mult prea liber după standardele artificiale induse de o societate căreia îi este frică să se vadă pe ea însăși, este un mijloc de a striga lumii „nosce te ipsum!”, cunoaște-te pe tine însuți! și, mult mai important, un mijloc de a scoate la suprafață o realitate îndeobște ignorată, ascunsă de prea mult corporatism, de prea multă negare a existenței unei generații care se vrea liberă, departe de stereotipurile care ne fac să strâmbăm din nas atunci când ceva nu se mai potrivește cu viziunea noastră asupra unei lumi strânsă în menghina conformismului.
După ce a fost Blocată între cadavre, Bia, Lupoaica, își proiectează umbra asupra lui Alex, fratele ei, protagonistul și povestitorul romanului Ziua în care ai murit.
Lupoaica s-a întors, iar prezența ei, mai mult intuită până spre finalul cărții, te face să te întrebi după care colț se ascunde. Pentru că poate fi oriunde.
Am citit
acum doi ani și am rămas plăcut surprinsă de stilul de scriere, dar și de poveste. Astfel, este de înțeles că mi-am dorit să aflu continuarea poveștii în
Ziua în care ai murit, publicată tot la
Editura Siono în anul 2022.
Theodora Savuli confirmă, încă o dată, că are talent și, dincolo de cuvinte, știe să se joace cu emoțiile cititorului și să-l provoace la analiză și introspecție. Povestea este construită în același mod incisiv, cu același limbaj simplu, pe alocuri direct, specific tinerilor din ziua de azi, și sub aceeași atmosferă sumbră, explorând cu inteligență, atât efectele nocive ale abuzurilor asupra mintii și sufletului unui om, impactul negativ al lipsei de iubire și al creșterii într-o familie disfuncțională asupra copiilor, cât și caracteristicile unei societăți îmbrăcate în hidoșenie sufletească; întâlnim, cu mici excepții, aceleași povești de viață dramatice și personaje pentru care trecutul și prezentul, viața și moartea sunt definitorii în evoluția lor.
În Ziua în care ai murit, acțiunea continuă după 15 ani, iar personajul narator este fratele Biei, Alex, acum un tânăr de 24 de ani ce trăiește o viață nouă, sub o altă identitate, departe de renumele familiei sale. La o scurtă privire, viața lui Alex este una normală. Merge la facultate, scrie o carte, are o iubită, are o prietenă bună alături de care se simte oarecum întreg, merge la sală, merge la psihiatru. Însă, totul este doar în aparență. Realitatea este diferită pentru că mintea lui Alex funcționează diferit. Este despărțit de Bia, dar o vede peste tot: în femeile din jurul său, noaptea în vis, pe stradă, când este beat, când se ceartă cu cineva. Pare că Bia trăiește în el și prin el, deși fizic sunt departe unul de celălalt.
Alex poartă, zi de zi, povara unui trecut în care a fost doar un pion în jocul Biei cu viața și moartea. Într-o noapte, într-o clipă, aceasta trasează destinele celor din jur printr-un gest fatidic. Astfel, Alex, copilul, este lăsat în voia sorții, pentru ca, mai târziu, Alex, tânărul student la Filosofie, să continue lupta cu soarta, aceeași luptă inegală, dar sub altă formă.
Lucrurile iau o întorsătură și mai dramatică în momentul în care izbucnește pandemia. Închis în casă, Alex este nevoit să lupte cu demonii interiori, mai ales cu umbra Biei. Din acest moment, lumea sa capătă nuanțe tot mai întunecate, frumusețea și liniștea, chiar și în doze mici, fiind înlocuite de urâțenie și tulburare sufletească.
Ziua în care ai murit este un roman întunecat și complex concentrat mai mult pe emoții, trăiri, viziune și mai puțin pe acțiune. Este o călătorie literară dureroasă, o analiză profundă și cutremurătoare a realității pe care o trăiesc mulți tineri din societatea actuală, una aparent normală ce ascunde însă multe probleme și traume.
Mi-a plăcut cartea, însă au fost momente când am simțit că mă pierd printre rânduri. Dacă pe Bia am înțeles-o, într-o oarecare măsură, pe Alex nu am reușit. Desigur, atât cât este posibil ținând cont de faptul că nu am avut prieteni cu probleme emoționale atât de mari. Un alt aspect pe care l-am văzut nepotrivit este cel legat de pandemie. Oricât ne-am dori, nu putem șterge existența acesteia, cu atât mai mult cu cât a scos la suprafață, atât cele mai urâte laturi din noi, oamenii, cât și lipsurile societății noastre. Cu toate acestea, mi s-au părut lipsite de sens toate pasajele referitoare la aceasta.
Recomand cărțile Theodora Savuli, însă cei care doresc să afle povestea Biei, Lupoaica, și a lui Alex, să citească prima dată Blocată între cadavre, pentru a înțelege firul narativ, complexitatea personajelor și latura psihologică a poveștii.
”Blocat. Cu atât voi fi mai blocat. Mai fals, mai prefăcut, dar, în special, mai blocat. Îmi afund mâinile în buzunare pentru a-mi opri tremuratul. (…) Sunt blocat pentru totdeauna între cadavrele cuiva. Nu reușesc să-mi dau seama mai mult decât atât. Însă sunt sigur că asta sunt. Cadavre. Le simt pielea rece, putrezită, cum îmi sufocă plămânii și-mi invadează organele vitale.”
2 Comments
Tyna
O recenzie frumoasă și sensibilă! Îmi place cum ai punctat ideile. Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
O recenzie frumoasa si o recomandare deosebita, plina de caldura, multumesc!❤