Delicatese Literare
Recenzii

Zona invizibilă de Dean Koontz, Editura RAO – recenzie

Zona invizibilă

(The Silent Corner – 2016)

Dean Koontz

Editura RAO

An apariție: 2018

Nr. Pagini: 464

Traducerea: Liliana Pelici prin Lingua Connexion

Seria Jane Hawk / Jane Hawk Series:

  1. Zona invizibilă – The Silent Corner – 2017
  2. Camera șoaptelor – The Whispering Room – 2017 – recenzie
  3. Scara strâmbă – The Crooked Staircase – 2018 – prezentare 
  4. The Forbidden Door – 2018
  5. The Night Window – 2019

Dean Koontz s-a născut şi a crescut în Pennsylvania, absolvind colegiul de stat din Shippensburg State College. A lucrat pe post de consilier pentru copiii defavorizaţi, apoi ca profesor de engleză. Dorinţa sa de a deveni scriitor a determinat-o pe soţia lui, Gerda, să-i facã o propunere pe care nu a putut s-o refuze: „O să te susţin material timp de 5 ani şi dacă nu reuşeşti sã devii scriitor în tot acest timp, nu o să reuşeşti niciodată“. La sfârşitul celor cinci ani, Gerda a renunţat la slujbă pentru a se ocupa de cariera de scriitor a soţului ei. Romanul Şoapte, publicat în 1980, este considerat primul său roman de succes. Cărţile autorului considerat de revista Rolling Stones drept „cel mai popular autor de cărţi de suspans din Statele Unite“ au fost traduse în 38 de limbi şi vândute în peste 400 de milioane de exemplare.

„Trebuie să mor.”
Acestea sunt cuvintele macabre lăsate în urmă de un bărbat care avea toate motivele să trăiască, dar care și-a luat viața. În urma lui, Jane Hawk, devenită văduvă, este nevoită să facă tot ceea ce îi cer durerea, teama și furia ei: încearcă să afle adevărul, indiferent de consecințe. În ultima vreme, mai multe persoane talentate și împlinite, oameni admirați,fericiți și sănătoși la minte, s-au sinucis. Când Jane încearcă să afle de ce, devine cea mai căutată persoană din America. Inamicii ei puternici protejează un secret atât de important, atât de îngrozitor, încât sunt dispuși să extermine pe oricine le-ar sta în cale. Dar toată puterea și lipsa lor de scrupule ar putea să nu fie de ajuns pentru a opri o femeie pe atât de inteligentă, pe cât sunt ei de neînduplecați, de cinici și de nemiloși, și care e condusă de un sentiment îndreptățit de mânie, pe care ei nu l-ar putea înțelege niciodată.
Deoarece este născut din iubire.

”Te prinde… paranoia și misterul cresc pe măsură ce povestea progresează… Koontz dovedește din nou că e tare… A creat un personaj minunat prin Jane Hawk…” – Associated Press

”În era actuală, a prozei lapidare în stilul mesajelor electronice, domnul Koontz este, practic, un Shakespeare… Romanul Zona invizibilă e plin de acțiune, și de emoție.” – Pittsburgh Post-Gazette

Zona invizibilă: Despre cei care sunt cu adevărat în afara rețelei și nu pot fi urmăriți de nicio tehnologie, dar pot circula liber și pot folosi internetul, se spune că sunt în zona invizibilă.

Jane Hawk este agent FBI. Tânără și frumoasă, realizată profesional, avea o și o căsătorie de invidiat. Atunci când soțul ei, Nick, un erou medaliat în armata americană se sinucide din senin și fără nici un motiv, Jane începe o investigație pe cont propriu, convinsă fiind, împotriva evidenței, că e  altceva la mijloc, că există un autor moral în spatele gestului suicidal al soțului ei, mai ales că, statistic, rata sinuciderilor aparent fără motiv crescuse alarmant în ultimul timp, mai ales în rândul persoanelor cu vieți  de familie stabile și armonioase. Evident e ceva putred la mijloc, chiar dacă se pare că e singura care sesizează aceste anomalii. E convinsă că e are dreptate atunci când este amenințată din umbră viața micului ei băiețel de doar cinci anișori. Fără să ezite și fără întârziere, își ia concediu pe timp nedeterminat, își vinde casa și fuge cu fiul ei în partea cealaltă a țării unde îl lasă în grija unei familii în care avea deplină încredere, iar ea își întețește eforturile de a face lumină în cazul soțului ei.

”Echipamentul de pe umărul ei conţinea un toc cu piese de legătură pivotante, un încărcător cu muniţie de rezervă şi un ham din piele întoarsă. Arma atârna chiar în spatele braţului ei drept, o poziţie joasă care îl ascundea perfect sub gecile ei croite special.
Pe lângă încărcătorul de rezervă prins de echipament, păstra încă două în buzunarele gecii, un total de patruzeci de gloanţe, inclusiv cele din pistol.
Ar fi putut veni ziua în care nici măcar patruzeci nu i-ar fi ajuns. Nu mai avea întăriri şi nicio echipă nu o supraveghea dintr-o dubă după colţ dacă totul se ducea naibii. Deocamdată, acele zile se terminaseră, dacă nu cumva pentru totdeauna. Nu se putea înarma pentru o luptă nesfârşită. În orice situaţie, dacă nu i-ar fi ajuns patruzeci de gloanţe, nu i-ar fi ajuns nici optzeci, nici opt sute. Nu se amăgea în legătură cu abilităţile sau rezistenţa ei.”

Nu va admite ca soțul ei să fie catalogat drept sinucigaș, fiind sensibilizată în această privință și de ceea ce se întâmplase cu mama ei pe când Jane era doar un copil: o găsise în cadă cu venele tăiate, iar verdictul fusese sinucidere, dar ea știa adevărul, fusese crimă, și știa și cine era vinovatul, propriul ei tată, dar era doar un copil și nu putea dovedi nimic. Acum era  un adult hotărât, un agent FBI periculos și instruit și nu se va da în lături de la nimic pentru a afla și dovedi adevărul.

”(…) fuseseră două motive pentru care renunțase la o carieră în muzică pentru una în poliție: pentru a-l respinge pe tatăl ei și pentru a-și ispăși lașitatea copilărească din primele săptămâni și luni după ce uciderea mamei ei fusese declarată sinucidere.”

Zona invizibilă  e o poveste senzațională, derulată într-un ritm nebun, în crescendo, practic ultima parte a cărții am citit-o cu sufletul la gură. Descrierea eforturilor lui Jane de a rămâne în afara rețelei, acest lucru fiind aproape imposibil, e fascinantă. Jayne  Hawk e cu adevărat o eroină, o luptătoare. Curajul, inteligența, puterea improvizației, viteza de reacție, toate sunt la cote maxime. Și tot nu e de-ajuns în unele momente. ”Ei” sunt ca niște fantome fără chip ce acționează din umbră, însă Jayne va strânge treptat lațul în jurul lor și va încerca să-i demaște sau să facă singură dreptate. Dar pentru asta trebuia să rămână în viață. Și să nu se bazeze decât pe instinctul ei.

”Pentru oricine nu o cunoștea bine, povestea ei ar fi putut părea delirul unui paranoic.Iar prietenii care ar fi crezut-o, chiar dacă ar fi putut s-o ajute, ar fi plătit cu viețile lor dacă ar fi făcut-o.”

Redarea  tehnologiei moderne de supraveghere e  înfricoșătoare prin  implicațiile ei, practic toată lumea e, într-un fel sau altul, supravegheată non-stop.

O temă din carte care m-a bulversat este cea a unei zone a internetului accesibilă doar câtorva cunoscători, să zic așa, dar cunoscătorii aceștia sunt niște perverși putred de bogați care își satisfac cele mai întunecate fantezii, existând o piață pentru acestea. Iar unii dintre ei pozau în afară în filantropi, nici mai mult, nici mai puțin! Nu o să vă dau amănunte, dar ceea ce a descoperit la Aspasia întrece orice imaginație. De fapt acțiunea alunecă într-o zonă SF foarte bine integrată în subiectul cărții. Am mai întâlnit subiectul spălării creierelor și al programării minții și în alte cărți ale autorului și m-a fascinat de fiecare dată prin enormitatea lui.

”Jane nu se simți ca și cum ieșise dintr-un hol și intrase într-o cameră, ci de parcă intrase într-o navă din altă lume și avea să aibă o întâlnire cu ceva atât de ciudat, că viața ei nu avea să mai fie la fel ca înainte.”

” – Phoebe, ți-ar plăcea să mă faci să plâng? Există frumusețe în durere, chiar și mai mare în umilire. Nu există decât frumusețe în Aspasia, nimic urât, și sunt toată a ta. Tu mă posezi.

Exista urâciune în acel palat întunecat al frumuseții, iar Jane se ridică de pe canapea, tremurând de scârbă, îngrețosată.

– Nu te posed. Nimeni nu te posedă.”

Dacă vă plac cărțile cu spionaj, corupție la nivel înalt, terorism tehnologic, teoria conspirației și suspans – această carte vă va cuceri! Și nu doar prin subiectul foarte interesant, ci în primul rând prin stilul de scriere elegant, detaliat – dar fără a insista pe date și detalii prea tehnice care să obosească cititorul.

Cartea, scrisă la persoana a treia, e genul de narațiune în care acțiunea e prezentată cititorului pas cu pas, în cele 464 de pagini fiind cuprinsă o perioadă de doar câteva săptămâni, urmărind-o în acest timp pe Jane pas cu pas într-o cursă nebună, contra-cronometru, cu o miză uriașă. Jane e o eroină tipică, am admirat-o și m-a cucerit prin curajul și determinarea ei, pentru inflexibilul simț al dreptății, pentru umanitatea pe care nu a pierdut-o nici în cele mai oribile circumstanțe. Celelalte personaje care apar în acțiune sunt perfect conturate, știm care sunt cei buni și care sunt cei răi, dar avem parte și de surprize. Un personaj remarcabil este Dougal, un boschetar la prima vedere, un veteran cu probleme emoționale, dar un erou la rândul lui, care va face la un moment dat echipă cu Jane. Veți vedea ce și cum…

” – Nu ați terminat ce aveați de făcut, nu-i așa?

– Așa e.

– Și nu plecați în Mexic.

– Nu plec.

– Se pare că vă urmăresc toți tipii buni din lume din lume, dar nu sunt ei cei buni, nu-i așa?

– Așa e.

– Aveți idee ce șanse aveți?

– Aproape de zero.”

Cartea nu are practic finalitate, acțiunea ”curgând” în volumul următor, cele câteva pagini de la final oferite bonus din volumul al doilea ”Camera șoaptelor”, trezindu-ne și mai mult curiozitatea în privința continuării poveștii.

Aștept cu nerăbdare și interes maxim să apară volumul/ volumele următoare! Mă așteptam să îmi placă această carte și, spre bucuria mea, s-a ridicat pe deplin la nivelul așteptărilor. O recomand!

Seria Jane Hawk este programată pentru a fi ecranizată într-un serial de televiziune produs de Paramount Pictures în colaborare cu Anonymous Content, cu titlul The Silent Corner.

Cartea Zona invizibilă de Dean Koontz poate fi comandată de pe raobooks.com, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Rao

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *