Delicatese Literare
Recenzii

Zorro. Începe legenda de Isabel Allende, Editura Humanitas Fiction – recenzie

Zorro. Începe legenda

(Zorro – 2005)

Isabel Allende

Editura Humanitas Fiction

Colecția Seria de autor Isabel Allende

Nr. de pagini: 380

Traducere: Cornelia Rădulescu

An apariție: 2006

ISABEL ALLENDE, nepoata fostului președinte chilian Salvador Allende, s-a născut pe 2 august 1942 la Lima, în Peru. Își petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de 15 ani și lucrează ca ziaristă.

Personajul Zorro, alias Diego de la Vega, este probabil cel mai faimos alter ego imaginat în literatură lumii. Legenda lui a străbătut deja un secol și a trecut prin nenumărate reinventări, majoritatea în cinematografie. Romanul lui Isabel Allende ne oferă însă cea mai nouă versiune a personajului, surprins înainte de a începe legenda, ca într-o misterioasă apocrifă: tânărul Zorro încearcă să-și găsească rostul în lume, pe harta mișcătoare a unui teritoriu metis.

„Într-o zi am răspuns unei provocări: să scriu o carte despre Zorro. La început am avut îndoieli:  Eu sunt o scriitoare serioasă. Apoi am văzut filmul și m-am îndrăgostit: Zorro este un personaj extraordinar. Cine nu s-ar îndrăgosti de el?! Din acea clipă nu mi l-am mai imaginat decât cu chipul lui Antonio Banderas… Pentru mine a fost o mare încântare să scriu această carte.” – Isabel Allende

„Zorro este o aventură palpitantă într-un spațiu aflat la granița istoriei cu mitul, în care diferitele culturi se ciocnesc la fel de des ca săbiile.” – The Miami Herald

Zorro (Señor Zorro) este un personaj fictiv, apărut pentru prima dată în romanul Blestemul lui Capistrano, scris de scriitorul american Johnston McCulley. Cartea a fost lansată în revista „All-story weekly” în 1919. Personajul Zorro (care, în limba spaniolă, înseamnă Vulpe) este un erou mascat din perioada dominației mexicane a Californiei. Numele real al lui Zorro ar fi Don Diego Vega, iar, mai târziu, numele a suferit o mică modificare, Don Diego de la Vega. El este un spadasin spaniol desăvârșit, care luptă pentru a scăpa poporul Californio (populația hispanofonă din California) de sub tirania guvernatorului spaniol. Zorro (vulpe) a căpătat această poreclă datorită istețimii lui, a capacității de a scăpa de sub nasul autorităților și a le ridiculiza continuu. Rolul lui Zorro a fost jucat în filme, pe rând, de Douglas Fairbanks, Tyrone Power, Alain Delon și Antonio Banderas. (Sursa: Wikipedia)

În Zorro. Începe legenda, Isabel Allende ne prezintă propria sa viziune despre acest erou legendar,  împletind foarte bine realismul magic cu lupta pentru dreptate și spiritul de aventură.

”Eroismul este o ocupație prost plătită, care adesea duce la un sfârșit prematur, de aceea atrage atâția fanatici și persoane cu o fascinație maladivă pentru moarte. Există foarte puțini eroi cu inimă romantică și sânge iute. S-o spunem de-a dreptul: ca Zorro nu e nimeni.”

Diego de la Vega, alias Zorro, era un aristocrat cu sânge metis, fiul lui don Alejandro, hidalgo spaniol, și al Toypurniei (Fiica Lupului), botezată ulterior Regina, fiica unui marinar și a unei indience-șaman, îmbinând spectaculos genele moștenite de la părinții săi.

”De la maică-sa moștenise culoarea ochilor și firea rebelă, iar de la taică-său, membrele lungi, trăsăturile cizelate, eleganța naturală și setea de cunoaștere. Iar de la amândoi, o îndrăzneală impulsivă, vecină cu nebunia; nu se știe însă de unde moștenise grația jucăușă, căci nimeni dintre strămoșii săi, oameni mai curând taciturni, nu fusese așa.”

Educația pe care a primit-o în copilăria provenea din rădăcini diferite: de la tatăl sau, Diego a deprins arta duelului și codurile cavalerești;  iar de la indieni a învațat să vâneze și să citească semnele.

O mare influență asupra destinului lui Diego a avut-o bunica sa – Bufnița Albă, o mare tămăduitoare, foarte înțeleaptă. De la bunica sa a aflat pentru prima dată de Okahué – cinci virtuți esențiale: onoare, dreptate, respect, demnitate și curaj.

”- Înainte de venirea albilor mergeam la peșteri să căutăm armonia și să ajungem la Okahue, dar acum nu se mai duce nimeni.

– Ce-i aia Okahué? a vrut să știe Diego.

– Sunt cele cinci virtuți esențiale: onoare, dreptate, respect, demnitate și curaj.

– Eu le vreau pe toate, bunico.

– Pentru asta ai de trecut multe încercări fără să plângi, i-a răspuns sec Bufnița Albă.”

Încă de la naștere, Diego a avut un frate de cruce, care i-a stat alături toată viața: pe Bernardo, fiul unei indiene blânde și cumsecade.

Când cei doi băieți au ajuns la adolescență, Bufnița Albă i-a trimis într-o călătorie inițiatică în inima pădurii, pentru a-și descoperi vocația.

Pentru Bernardo, răspunsul a venit repede, fiind îndrumat spre drumul de ieșire de un cal, înțelegând astfel care va fi menirea lui în viață.

”A ghicit că spiritul său însoțitor era calul și că trebuia să-și dezvolte calitățile acestuia: lealitate, putere și rezistență. ”

În schimb, lui Diego o vulpe i-a salvat viața, găsindu-și astfel animalul-totem, el zorro, a cărui istețime proverbială devine una dintre calitățile viitorului erou.

”- Vulpoiul te-a salvat. Este animalul tău totemic și ghidul tău spiritual. Trebuie să fii ca el de abil, de isteț și de inteligent. Mama ta e luna, casa ta e peștera. Precum vulpoiul, va trebui să descoperi ce e ascuns în întuneric, să te ascunzi ziua și să acționezi noaptea.”

După copilăria și adolescență petrecute în California începutului de secol al XlX-lea, marcată de cumplite înfruntări sociale, Diego a plecat în Spania, însoțit de credinciosul lui prieten, Bernardo.

La Barcelona, Diego va fi inițiat în ritualurile unei societăți secrete, descoperindu-și vocația de luptător pentru dreptate și înger al răzbunării pentru cei în suferință.

Iar pentru ca un erou să iasă în evidență, îi trebuie și un dușman pe măsură. Acesta va fi Rafael Moncada – eternul său rival, cu care va avea numeroase confruntări.

Ca de obicei, autoarea este foarte atentă la detalii, surprinzând foarte bine contextul social și istoric al epocii respective, precum și ciocnirea dintre diferitele culturi, cu obiceiuri și religii diferite.

Sinceră să fiu, în momentul în care am citit că autoarea a scris romanul ”Zorro. Începe legenda” avându-l pe Antonio Banderas în minte, mie mi s-a conturat imediat imaginea acestuia alături de Catherine Zeta-Jones și am sperat la o poveste romantică pe măsură. Nu a fost să fie! Asta, în ciuda faptului că, imediat ce a ajuns la Barcelona, Diego s-a îndrăgostit nebunește de frumoasa Juliana. În schimb, Diego a avut numeroase aventuri galante cu multe doamne și domnișoare cuprinse de o admirație nețărmurită față de eroismul și curajul său.

Epilogul mi-a pricinuit o surpriză, dezvăluindu-se abia atunci identitatea povestitorului care relata viața lui Zorro.

După numeroase aventuri și pericole înfruntate, unde romanul lui Isabel Allende se sfârșește, începe legenda lui Zorro așa cum o știm, legendă care a străbătut deja un secol și trei continente.

”Și atunci, în timp ce sângele celor trei prieteni picura în mijlocul cercului, li s-a părut că din pământ ieșea o lumină incandescentă, care a dansat câteva clipe în aer. Era semnul lui Okahué, promis de bunica Bufnița Albă.”

Cărțile autoarei Isabel Allende pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.rolibrex.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Isabel Allende

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas Fiction

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *